Παιδεία

Και ο αγώνας αρχίζει εν μέσω αντιρρήσεων

Πριν και όχι μετά τις Παγκύπριες Εξετάσεις πρόσβασης, αυτές της απόλυσης. Έκπληκτοι και δυσαρεστημένοι γονείς και μαθητές για την απρόσμενη (;) απόφαση του Υπουργείου

Άλλα συνεννοήθηκαν, άλλα αποφασίστηκαν και άλλα γίνονται καθώς φαίνεται. Το Υπουργείο ετοιμάστηκε για τις εξετάσεις, οργάνωσε τα πάντα και δηλώνει έτοιμο να κηρύξει την έναρξη των Παγκύπριων Εξετάσεων, κάνοντας αρχή με τις εξετάσεις μαθημάτων που αφορούν στην απόλυση των μαθητών. Από την άλλη, οι μαθητές δεν νιώθουν την ίδια ετοιμότητα με το Υπουργείο, αφού προετοιμάζονταν για τις Παγκύπριες Εξετάσεις πρόσβασης, οι οποίες ξεκινούν στις 9 Ιουνίου, και όχι γι’ αυτές στις 3 Ιουνίου, για τις οποίες ενημερώθηκαν την περασμένη Δευτέρα. Αλαλούμ στην επικοινωνία ή μονομερείς αποφάσεις; Το σίγουρο είναι ότι το πρόγραμμα έχει ανακοινωθεί και ισχύει ως έχει, παρά τις αντιδράσεις των μαθητών και των οργανωμένων γονέων.

Νωρίτερα οι εξετάσεις

Ως μια δυσάρεστη έκπληξη χαρακτηρίζεται από γονείς και μαθητές, η ανακοίνωση της Διεύθυνσης Μέσης Εκπαίδευσης για το Πρόγραμμα των Εξετάσεων μαθημάτων για σκοπούς απόλυσης, που κοινοποιήθηκε την περασμένη Δευτέρα, 25 Μαΐου. Ως εναρκτήρια μέρα των εξετάσεων καθορίστηκε η 3η Ιουνίου, μια βδομάδα και δύο μέρες μετά, δηλαδή, από την επίσημη ενημέρωση για τις εξετάσεις. Ο λόγος που προκάλεσε την αντίδραση των μαθητών ήταν το γεγονός ότι δεν ήσαν ενημερωμένοι γι’ αυτήν την εξέλιξη. Όπως δήλωσε στη «Σ» ο Πρόεδρος της Παγκύπριας Συντονιστικής Επιτροπής των Μαθητών, Γιάννης Λαπίθιος, οι εξετάσεις για σκοπούς απόλυσης θα διεκπεραιώνονταν μετά το πέρας των Παγκύπριων Εξετάσεων για σκοπούς πρόσβασης σε Ανώτερα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα της Κύπρου και της Ελλάδος. «Η απόφαση αυτή προκάλεσε αναστάτωση στη μαθητική κοινότητα, αυξάνοντας το ήδη σημαντικό άγχος που νιώθουν οι μαθητές. Καθημερινά λαμβάνω τηλεφωνήματα από συμμαθητές και συμμαθήτριες που ξεσπούν σε κλάματα, νιώθοντας ότι δεν προλαβαίνουν τον χρόνο να προετοιμαστούν σωστά».

Σε κοινή ανακοίνωσή της η ΠΣΕΜ με την Κυπριακή Παιδοβουλή εξέφρασαν την έντονη δυσαρέσκειά τους ενόψει της ανακοίνωσης του προγράμματος διεξαγωγής των εξετάσεων μαθημάτων απόλυσης για τους τελειόφοιτους μαθητές. «Συγκεκριμένα», όπως αναφέρει η ανακοίνωσή τους, «το πρόγραμμα παραβιάζει επαναλαμβανόμενες δεσμεύσεις του Υπουργού Παιδείας αλλά και το περιεχόμενο επίσημης ανακοίνωσης με ημερομηνία 21/05 σχετικά με τη μεταξύ μας τηλεδιάσκεψη, στην οποία αναφέρεται: ‘‘Αναφορικά με τις εξετάσεις απόλυσης, ο Υπουργός επισήμανε ότι αυτές θα διεξαχθούν μετά το τέλος των Παγκύπριων Εξετάσεων’’». Συνεχίζοντας ΠΣΕΜ και Παιδοβουλή τονίζουν την απογοήτευσή τους σχετικά με τη μονομερή, όπως λένε, απόφαση του Υπουργείου, το οποίο «αιφνιδιαστικά ανέτρεψε τους σχεδιασμούς του, ανακοινώνοντας εξ απροόπτου στους μαθητές ότι σε 10 μέρες ξεκινούν οι εξετάσεις τους, εντείνοντας το άγχος και σαμποτάροντας το πρόγραμμα μελέτης τους».

Δυσαρεστημένοι και οι γονείς

Για ταλαιπωρία των παιδιών έκανε λόγο ο Πρόεδρος της Συνομοσπονδίας Γονέων Μέσης Εκπαίδευσης, κ. Χαράλαμπος Διονυσίου, ο οποίος ανέφερε μεταξύ άλλων στη «Σ» ότι η απόφαση αυτή μόνο αντιπαιδαγωγική και λανθασμένη μπορεί να χαρακτηριστεί. «Ζητούμε από το Υπουργείο να αναθεωρήσει την απόφαση αυτή και να παραμείνει στον αρχικό του σχεδιασμό, ο οποίος τοποθετούσε τις εξετάσεις απόλυσης μετά τις Παγκύπριες Εξετάσεις πρόσβασης. Οι μέρες που απομένουν μέχρι την 3η Ιουνίου είναι πολύ λίγες για να προετοιμαστούν οι μαθητές, οι οποίοι μέχρι τώρα είχαν στραμμένο το βλέμμα τους στα Νέα Ελληνικά, που είναι το πρώτο μάθημα των Παγκυπρίων Εξετάσεων στις 9 Ιουνίου».

Αναμένοντας μέχρι την υστάτη για αναθεώρηση της απόφασης, ο κ. Διονυσίου εκφράζει την απογοήτευσή του για το γεγονός ότι άλλα ενημερώθηκαν από τις τηλεδιασκέψεις με τον Υπουργό και άλλα ανακοινώθηκαν. Ωστόσο, ζητώντας πληροφόρηση από το Υπουργείο κατά πόσο υπάρχουν σκέψεις για αναθεώρηση του προγράμματος των εν λόγω εξετάσεων, η απάντηση -μέχρι, τουλάχιστον, τη στιγμή συγγραφής του άρθρου- ήταν πως ισχύει ό,τι έχει ανακοινωθεί. Κληθείς να σχολιάσει την απάντηση του Υπουργείου ο εκπρόσωπος των μαθητών, ανέφερε ότι «γι’ ακόμη μια φορά νιώθουμε ότι δεν λαμβανόμαστε υπόψη». Σε ερώτηση αν θα υπάρξουν οποιεσδήποτε άλλες ενέργειες από μέρους τους, ο ίδιος ξεκαθάρισε ότι «το σύντομο χρονικό διάστημα μέχρι τις εξετάσεις δεν επιτρέπει άλλες πιέσεις. Δεν πρόκειται να σταθούμε εμείς εμπόδιο στα όνειρα όλων των μαθητών».

Οι Παγκύπριες δεν είναι το τέλος

Ακόμη μια σχολική χρονιά έφτασε στο τέλος της είτε το θέλουμε είτε όχι. Αν και η πανδημία έφερε τα πάνω κάτω και στον τομέα της Παιδείας, εντούτοις οι εξετάσεις προγραμματίστηκαν είτε με τον έναν είτε με τον άλλο τρόπο. Είτε συμφωνούμε με το πρόγραμμα των εξετάσεων, ή με την ύλη, ή με την οργάνωση είτε διαφωνούμε, οι Παγκύπριες σηματοδοτούν το τέλος της μαθητικής ζωής και την έναρξη της ενήλικης, της φοιτητικής και της μετέπειτα επαγγελματικής ζωής. Με τη βοήθεια του Συμβούλου Επαγγελματικού Προσανατολισμού στο Diktyo Hub, κ. Αντώνη Δημητρίου, συγκεντρώσαμε πέντε σημεία που πρέπει να έχουν μαθητές και γονείς υπόψη τους όσον αφορά το θέμα των Παγκύπριων Εξετάσεων Πρόσβασης σε Ανώτερα και Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα της Κύπρου και της Ελλάδος.

Δεν είναι το τέλος του δρόμου αλλά η αρχή

«Πολλοί μαθητές θεωρούν ότι αν αποτύχουν στις Παγκύπριες, ή αν δεν εξασφαλίσουν τη θέση της πρώτης επιλογής τους, τότε θα φτάσουν σε ένα τέλμα και δεν θα υπάρχει επιστροφή. Δεν πρέπει να νιώθουν έτσι. Υπάρχουν πολλές περιπτώσεις που αποδεικνύουν ότι οι πρώτες μας επιλογές για πτυχίο δεν είναι αυτές που καθορίζουν τις επαγγελματικές μας σταδιοδρομίες. Από την άλλη μεριά, υπάρχουν πάμπολλες περιπτώσεις όπου παιδιά που ακολούθησαν θέσεις χαμηλότερες των προσδοκιών τους, δηλαδή αυτών που ήθελαν πρώτα απ’ όλα, δημιούργησαν περισσότερες ευκαιρίες για τον εαυτό τους και οδηγήθηκαν στην επιτυχία. Το επαγγελματικό περιβάλλον χαρακτηρίζεται πια από ευμεταβλητότητα και το αύριο είναι αβέβαιο. Καλό θα ήταν οι μελλοντικοί επαγγελματίες να έχουν τα μάτια τους ανοικτά σε κάθε ευκαιρία που τους δίδεται και σε περίπτωση αποτυχίας να το δουν σαν μια ευκαιρία για απόκτηση περισσότερων δεξιοτήτων. Ας μην ξεχνάμε ότι ένα βιογραφικό θεωρείται πλέον πλούσιο και βαρύ, όταν είναι εμπλουτισμένο από διάφορες δεξιότητες».

Ας μην «κολλάμε» στα προηγούμενα στατιστικά στοιχεία

«Η πληροφορία του παρελθόντος είναι χρήσιμη αλλά όχι δεδομένη. Το να παρακολουθούμε τις προηγούμενες βάσεις εισαγωγής των τελευταίων χρόνων μπορεί να μας δίνει μια κατεύθυνση, δεν σημαίνει όμως ότι θα ισχύσουν και τη φετινή χρονιά. Τα πράγματα είναι και εδώ ρευστά. Για παράδειγμα, σε κάποιες σχολές οι βάσεις πριν από λίγα χρόνια ήταν πολύ χαμηλές, ενώ τώρα αρκετά ψηλές. Γι’ αυτό τα στατιστικά στοιχεία δεν πρέπει να μας αγχώνουν. Το σύστημα εισαγωγής αφορά στην προσφορά και στη ζήτηση. Κανείς δεν μπορεί να προδικάσει ποια θα είναι η προσφορά».

Δεν μπορούμε να προβλέψουμε ενδεχόμενη αναγωγή.

«Πολλοί γονείς ρωτούν σχετικά με την αναγωγή. Ο όρος αναγωγή χρησιμοποιείται λανθασμένα. Γίνεται στατιστική επεξεργασία, η οποία οδηγεί στη διαφοροποίηση του τελικού βαθμού είτε προς τα πάνω είτε όμως και προς τα κάτω. Υπάρχουν μαθηματικές φόρμουλες που εφαρμόζονται σε τρία διαφορετικά πεδία: στο μάθημα, στο πλαίσιο πρόσβασης και στο πεδίο για την Ελλάδα. Δεν μπορεί κάποιος να δει από πριν τι θα γίνει. Τις πλείστες φορές συμβαίνει αναγωγή, αλλά υπάρχει περίπτωση να προκύψει και καταγωγή».

Οι βάσεις εισαγωγής δεν χαρακτηρίζουν την ίδια τη σχολή

«Υπάρχει μια παραπληροφόρηση σχετικά με τις χαμηλές βάσεις εισαγωγής σε μια σχολή, οι οποίες προδικάζουν την ίδια τη σχολή, το περιεχόμενο και την ποιότητά της. Είναι γεγονός ότι προσφέρονται πολλές θέσεις στην Ελλάδα με χαμηλές σχετικά βάσεις. Ωστόσο αυτό δε γίνεται γιατί η σχολή είναι ’’εύκολη’’. Αντιθέτως, για παράδειγμα, υπάρχει σχολή Μαθηματικών στα Γιάννενα, για την οποία η βάση εισαγωγής ήταν πολύ χαμηλή. Ωστόσο η συγκεκριμένη σχολή θεωρείται από τις καλύτερες στον τομέα της. Και μάλιστα φοιτητές ίσως δυσκολευτούν να ’’βγάλουν’’ τέτοιες σχολές. Ο λόγος είναι απλός. Είπαμε ότι το σύστημα αφορά προσφορά και ζήτηση. Έτσι σχολές πολύ καλές με πολλές προοπτικές, ενδέχεται να έχουν χαμηλές βάσεις πρόσβασης, επειδή μπορεί να μην τις γνωρίζουν πολλοί, ή μπορεί να είναι μακριά από αστικά κέντρα και να μην προτιμώνται από κάποιους».

Τελικά οι μαθητές «πατώνουν» στα κύρια μαθήματα;

«Νέα Ελληνικά, Μαθηματικά, Φυσική, Οικονομικά είναι μαθήματα με πολύ χαμηλό μέσο όρο. Αυτό δεν δείχνει κατ’ ανάγκην ότι οι μαθητές μας δεν γράφουν καλά. Δεν πρέπει να αξιολογούμε ένα μάθημα από τα στατιστικά στοιχεία. Αυτά έχουν να κάνουν με πολλά άτομα που δεν τους ενδιαφέρει το θέμα Παγκύπριες Εξετάσεις πρόσβασης. Έτσι ρίχνουν τον μέσο όρο. Άρα οι χαμηλές βαθμολογίες δεν μας δείχνουν απόλυτα τη δυσκολία ενός μαθήματος. Ο καθοριστικός παράγοντας για την επιτυχία στο μάθημα είναι η καλή προετοιμασία του μαθητή».