Υγεία

Με το δεξί στη β’ φάση του ΓεΣΥ

Από αύριο Δευτέρα ο τομέας της Υγείας εισέρχεται σε μία νέα εποχή – Όλα έτοιμα για ν’ αρχίσει η ενδονοσοκομειακή φροντίδα στα δημόσια αλλά και σε αρκετά ιδιωτικά νοσηλευτήρια, μικρά και μεγάλα, ώστε να δεχθούν τους δικαιούχους του ΓεΣΥ

Λίγες ώρες μόνο μας χωρίζουν από την έναρξη της β’ φάσης της εφαρμογής του Γενικού Συστήματος Υγείας (ΓεΣΥ), που θα περιλαμβάνει την ενδονοσοκομειακή φροντίδα, με τον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ) να εργάζεται πυρετωδώς, ώστε να είναι σε θέση από αύριο Δευτέρα να λειτουργήσουν υπό το νέο καθεστώς τα ιδιωτικά νοσηλευτήρια που είπαν το μεγάλο «ναι» σε ένταξή τους στο σύστημα. Οι διαβουλεύσεις μεταξύ ΟΑΥ και ιδιωτικών νοσηλευτηρίων συνεχίστηκαν μέχρι και την τελευταία στιγμή, ώστε τελικά οι θετικές απαντήσεις μεγάλων ιδιωτικών νοσηλευτηρίων να φέρουν χαμόγελα στον Οργανισμό, που κέρδισε το «στοίχημα» της Λευκωσίας μετά και τα «ναι» του Αρεταίειου Νοσοκομείου και του Απολλώνειου. Σύμφωνα με τους αρμόδιους, η συμμετοχή των ιδιωτικών νοσηλευτηρίων στη δεύτερη φάση του ΓεΣΥ αγγίζει το 78% παγκυπρίως, ποσοστό που θεωρείται πολύ ικανοποιητικό. Έτσι από αύριο οι δικαιούχοι του ΓεΣΥ θα μπορούν να λαμβάνουν υπηρεσίες ενδονοσοκομειακής φροντίδας στα συμβεβλημένα νοσηλευτήρια της επιλογής τους εντελώς δωρεάν.

50 νοσηλευτήρια στο σύστημα

Συνολικά στο ΓεΣΥ εντάσσονται 50 νοσηλευτήρια, εκ των οποίων τα 8 είναι δημόσια και τα 42 ιδιωτικά και βρίσκονται σε όλες τις επαρχίες. Αν και επίσημα η λίστα με τα συμβεβλημένα νοσηλευτήρια αναμένεται να ανακοινωθεί σήμερα από τον ΟΑΥ, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η πλειοψηφία των μεγάλων νοσηλευτηρίων είναι μέσα. Συγκεκριμένα, στην επαρχία Λευκωσίας εντάχθηκαν στο ΓεΣΥ το Αρεταίειο και το Απολλώνειο, στη Λεμεσό το Mediterranean Hospital of Cyprus, στην Πάφο τα νοσηλευτήρια Κυανούς Σταυρός, Άγιος Γεώργιος και Ευαγγελισμός και στη Λάρνακα το ιδιωτικό νοσοκομείο Τίμιος Σταυρός. Ανάμεσα στις 42 μονάδες είναι και πολύ γνωστές γυναικολογικές κλινικές σε όλες τις πόλεις, όπως το Ιατρικό Κέντρο «Μητέρα και Παιδί» στη Λευκωσία. Είναι σημαντικό να αναφέρουμε πως τα 42 νοσηλευτήρια που κατέληξαν σε συμφωνία με τον ΟΑΥ περιλαμβάνονταν στα 45 νοσηλευτήρια με τα οποία βρισκόταν σε διαβουλεύσεις ο Οργανισμός εδώ και καιρό. Έτσι, η συμμετοχή των ιδιωτικών νοσηλευτηρίων στη δεύτερη φάση του ΓεΣΥ αγγίζει το 78% παγκυπρίως όσον αφορά τις κλίνες. Να αναφέρουμε ότι το Γερμανικό Ογκολογικό Κέντρο και το Ογκολογικό της Τράπεζας Κύπρου θα ενταχθούν στο ΓεΣΥ από τον Σεπτέμβριο ή τον Οκτώβριο, καθώς προσφέρουν πιο εξειδικευμένες υπηρεσίες ενδονοσοκομειακής φροντίδας, που πρέπει να τύχουν ειδικού χειρισμού από τον ΟΑΥ και δεν υπήρχε αρκετός χρόνος να εφαρμοστούν οι υπηρεσίες τους από αύριο. Μέχρι τότε θα συνεχίσει το καθεστώς που ίσχυε μέχρι σήμερα.

Δωρεάν εισαγωγές και επεμβάσεις

Οι υπηρεσίες που θα προσφέρουν τα εν λόγω νοσηλευτήρια αφορούν την ενδονοσοκομειακή φροντίδα, δηλαδή εισαγωγές και επεμβάσεις στις οποίες περιλαμβάνονται και οι τοκετοί, είτε αυτοί είναι φυσιολογικοί είτε με καισαρική. Η διαδικασία που θα ακολουθείται είναι απλή: ο ειδικός γιατρός του ΓεΣΥ θα δίνει παραπεμπτικό στον ασθενή του εάν χρειάζεται επέμβαση και ο δικαιούχος θα επιλέγει σε ποιο νοσηλευτήριο, είτε δημόσιο είτε ιδιωτικό, από τα συμβεβλημένα με τον ΟΑΥ θα την κάνει. Άρα δεν υπάρχουν λίστες αναμονής.

Τονίζεται ότι σε αυτήν τη φάση δεν υπάρχει η λεγόμενη συμπληρωμή, ούτε κάποια επιβάρυνση και ο ασθενής θα λαμβάνει ενδονοσοκομειακές υπηρεσίες εντελώς δωρεάν. Η μόνη χρέωση που μπορεί να υπάρξει είναι σε περίπτωση αναβάθμισης στο ξενοδοχειακό κομμάτι, δηλαδή εάν κάποιος ασθενής επιλέξει μονόκλινο δωμάτιο. Οι χρεώσεις αυτές θα καθοριστούν από τα νοσηλευτήρια, ωστόσο υπάρχει συνεννόηση με τον ΟΑΥ, ώστε να κυμαίνονται σε λογικά πλαίσια.

Σημειώνεται πως σε επίσημες ανακοινώσεις, σε σχέση με την έναρξη της εφαρμογής της β’ φάσης του συστήματος, θα προβεί στη 1:30 το μεσημέρι, αύριο Δευτέρα, ο Υπουργός Υγείας, Κωνσταντίνος Ιωάννου, σε δημοσιογραφική διάσκεψη στο Υπουργείο Υγείας.

Τι μένει εκτός προς το παρόν

Όσον αφορά τις υπόλοιπες υπηρεσίες φροντίδας, αναμένεται να ενταχθούν τον Σεπτέμβριο ή Οκτώβριο του 2020. Οι εν λόγω υπηρεσίες που περιλαμβάνονται στη δεύτερη φάση του ΓεΣΥ και κανονικά θα εφαρμόζονταν από αύριο, ωστόσο πήραν αναστολή, αφορούν στη φροντίδα υγείας από άλλους επαγγελματίες υγείας (κλινικούς διαιτολόγους, εργοθεραπευτές, λογοπαθολόγους, φυσιοθεραπευτές και κλινικούς ψυχολόγους), νοσηλευτές και μαίες, τα Τμήματα Ατυχημάτων & Επειγόντων Περιστατικών, τις υπηρεσίες ασθενοφόρων, τους οδοντιάτρους, την ανακουφιστική φροντίδα υγείας και την ιατρική αποκατάσταση.

Τι γίνεται με τις εισφορές

Υπενθυμίζεται ότι, κατόπιν της ψήφισης από τη Βουλή των Αντιπροσώπων του Προγράμματος Δημοσιονομικής Στήριξης στο πλαίσιο της αντιμετώπισης των οικονομικών επιπτώσεων του κορωνοϊού και ειδικότερα της απόφασης για τη μη καταβολή της αυξημένης εισφοράς στο ΓεΣΥ για περίοδο τριών μηνών (1/4/2020-30/6/2020), τα ποσοστά εισφορών στο ΓεΣΥ διαμορφώθηκαν ως ακολούθως: για τους μισθωτούς, συνταξιούχους, εισοδηματίες και πρόσωπα που κατέχουν ή ασκούν οποιοδήποτε αξίωμα στο 1,70%, τους εργοδότες και τη δημοκρατία ή κάθε φυσικό ή νομικό πρόσωπο που είναι υπεύθυνο για την καταβολή απολαβών σε αξιωματούχο στο 1,85%, αυτοτελώς εργαζόμενοι στο 2,55% και για το πάγιο ταμείο (κράτος) στο 1,65%.

Από την 1η Ιουλίου 2020 τα ποσοστά των εισφορών θα διαμορφωθούν ως εξής: για τους μισθωτούς, συνταξιούχους, εισοδηματίες και πρόσωπα που κατέχουν ή ασκούν οποιοδήποτε αξίωμα στο 2,65%, τους εργοδότες και τη δημοκρατία ή κάθε φυσικό ή νομικό πρόσωπο που είναι υπεύθυνο για την καταβολή απολαβών σε αξιωματούχο στο 2,90%, αυτοτελώς εργαζόμενοι στο 4,00% και για το πάγιο ταμείο (κράτος) στο 4,70%. Σημειώνεται ότι για την περίοδο 1/3/20-31/5/20 εφαρμόζονται μειωμένοι συντελεστές για τις συντάξεις που πληρώνονται από τις Υπηρεσίες Κοινωνικών Ασφαλίσεων (ΥΚΑ). Σε περίπτωση που επιχειρήσεις/εργοδότες έχουν προβεί στην εφαρμογή των μειωμένων συντελεστών κατά τον μήνα Μάρτιο 2020, τότε γι' αυτές τις περιπτώσεις μόνον, η περίοδος εφαρμογής των μειωμένων συντελεστών καθορίζεται η 1η Μαρτίου 2020 μέχρι 31η Μαΐου 2020.