Παραπολιτικά

Θα στέλνουν SMS στους Επιτρόπους;

Από την 1η Ιουνίου θα ανοίξουν και οι εκκλησίες για τους πιστούς, αλλά με τους ανάλογους περιορισμούς, ώστε να μην τίθεται σε κίνδυνο η δημόσια υγεία. Ο Πρόεδρος δεν έκανε τελικά το χατίρι στους 152 γιατρούς και νοσηλευτές που του είχαν ζητήσει το άμεσο άνοιγμα των ιερών ναών, κάνοντας μάλιστα μιαν άτοπη σύγκριση μεταξύ σουπερμάρκετ και εκκλησίας. Το θέμα είναι ότι αν δεν πας στο σουπερμάρκετ θα λιμοκτονήσεις, ενώ αν δεν πας στην εκκλησία θα στερηθείς προσωρινά την πνευματική τροφή. Κάμετε ακόμη λίγη υπομονή, αγαπητοί εν Χριστώ αδελφοί. Όπως είπε και ο Κύριος: «Εν τη υπομονή υμών κτήσασθε τας ψυχάς υμών».

Βεβαίως, όταν ανοίξουν οι εκκλησίες για προσέλευση των πιστών στις Θείες Λειτουργίες, είναι σίγουρο ότι θα προκύψουν διάφορα πρακτικά προβλήματα. Αν, για παράδειγμα, έχεις χίλιους πιστούς σε μιαν ενορία που θέλουν να εκκλησιαστούν, αλλά θα επιτρέπεται να μπούνε μόνο πενήντα στην εκκλησία, πώς θα επιλέγονται αυτοί; Θα κλείνουν ραντεβού; Θα στέλνουν SMS στους Επιτρόπους του ιερού ναού και όταν συμπληρώνονται οι πενήντα, θα απορρίπτονται τα άλλα μηνύματα; Θα βάζουν τα ονόματά τους σε κλήρωση; Θα καταγραφούν σε έναν κατάλογο και τη μια Κυριακή θα μπουν οι πρώτοι πενήντα, τη δεύτερη οι επόμενοι πενήντα, και ούτω καθεξής;

Δεν ξέρουμε ακόμη λεπτομέρειες των σχετικών διευθετήσεων, ωστόσο υπάρχει και η ιδέα όσοι πιστοί δεν μπορέσουν να εισέλθουν στον ιερό ναό, να στέκονται στο προαύλιο της εκκλησίας και να παρακολουθούν τη Λειτουργία από τα μεγάφωνα. Εντάξει, αλλά με θερμοκρασίες 40 βαθμών το καλοκαίρι, υπάρχει κίνδυνος να έχουμε περισσότερα θύματα ανάμεσα στους ηλικιωμένους από ηλίαση και αφυδάτωση, παρά από τον κορωνοϊό.

Εξάλλου, στην αγχώδη προσπάθειά τους να εξασφαλίσουν την παρουσία τους στη Λειτουργία, αρκετοί ίσως να πηγαίνουν στην εκκλησία από τις τρεις τα ξημερώματα για να προλάβουν να πιάσουν σκάμνον.

Όλα αυτά θα πρέπει να βρεθούν τρόποι να ρυθμιστούν, για να μην υπάρξουν παρατράγουδα.

Ως επιμύθιο θα ήθελα να πω το εξής: Οι ναοί είναι πάντα ανοιχτοί για όσους έχουν ανοιχτά μυαλά και ανοιχτή καρδιά...

ΚΥΠΡΟΦΡΕΝΗΣ