Ώρα να κτίσουμε την κοινωνία της αριστείας και του ισχυρού κράτους

Η Πολιτεία, που τα κατάφερε μια χαρά στο θέμα της πανδημίας, έχει υπέρτατο χρέος να οικοδομήσει ένα ισχυρό κράτος με τους άριστους των αρίστων σε νευραλγικές θέσεις, θωρακίζοντας πολύπλευρα τη χώρα έναντι ορατών και αόρατων εχθρών. Από την πλευρά τους οι πολίτες καλούνται να κλείσουν τα αφτιά τους στις σειρήνες του λιγότερου κράτους, αξιώνοντας ισχυρό, αποτελεσματικό και λειτουργικό κράτος, που θα θωρακίζει τα κοινωνικά κι εθνικά συμφέροντα στον ταραγμένο πλανήτη του 21ου αιώνα

Στην ιστορική διαδρομή της Κυπριακής Δημοκρατίας γίναμε μάρτυρες τραγικών γεγονότων, που έβλαψαν το κράτος επιφέροντας καίρια πλήγματα στην κοινωνία. Το 2013, τα γεράκια της ιδιωτικής οικονομίας και του εύκολου πλουτισμού, με την ανοχή/συνδρομή και ανεπάρκεια πολιτειακών αξιωματούχων, κατάφεραν να λεηλατήσουν τον δημόσιο πλούτο μέσω των τραπεζών, στέλλοντας στο πυρ το εξώτερον χιλιάδες συμπολίτες μας. Το 2015, με το ευτελές επιχείρημα της μη βιωσιμότητας, έβαλαν λουκέτο με κυβερνητική απόφαση οι Κυπριακές Αερογραμμές ύστερα από 68 χρόνια πολυτιμότατης υπηρεσίας στον τόπο και τον λαό. Με την απόφαση αυτή εκχωρήθηκε ένας τεράστιος δημόσιος πλούτος στις ορέξεις του ιδιωτικού κεφαλαίου, αφήνοντας ταυτόχρονα την απομονωμένη και ημικατεχόμενη Κύπρο χωρίς εθνικό/ κρατικό αερομεταφορέα, με αρνητικές συνέπειες μείζονος σημασίας.

Eδώ και μερικά χρόνια, κάποιοι επιδιώκουν μανιωδώς να εκχωρήσουν στους ιδιώτες δύο κρατικούς κολοσσούς, που με τα κέρδη και τις κοινωφελείς υπηρεσίες τους συμβάλλουν εδώ και πολλές δεκαετίες στην πρόοδο και ανάπτυξη της κυπριακής κοινωνίας. Πρόκειται για την Αρχή Τηλεπικοινωνιών [CYTA] και την Αρχή Ηλεκτρισμού [ΑΗΚ], που σε δύσκολες ώρες όπως το 1974 της τούρκικης εισβολής/ κατοχής και το 2013 με την τραπεζική τραγωδία και τη δημοσιονομική κατάρρευση, συνέβαλαν αποφασιστικά να κρατηθεί όρθιο το κοινωνικοοικονομικό μας σύστημα.

Σήμερα, εν μέσω της υγειονομικής κρίσης και της συντελούμενης οικονομικής καθίζησης, οι λεγόμενοι κροίσοι ταπεινωμένοι από τον κορωνοϊό, εκλιπαρούν το κράτος να στηρίξει τις επιχειρήσεις τους για να μην καταρρεύσουν. Αυτοί που για χρόνια υπονόμευαν τον δημόσιο τομέα αξιώνοντας λιγότερο κράτος, σηκώνουν τώρα τα χέρια ψηλά, θερμοπαρακαλώντας το κράτος να τους στηρίξει για να κρατηθούν ζωντανοί και αυτοί και οι επιχειρήσεις τους. Στην Ελλάδα, το σάπιο κομματικό κατεστημένο φαλίρισε την κρατική ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ, την ισχυρότερη αεροπορική εταιρεία του πλανήτη, ανοίγοντας διάπλατα τον δρόμο της προσφοράς ενός αμύθητου δημόσιου πλούτου στους ιδιώτες επενδυτές της Aεροπορικής Εταιρείας Αιγαίου, Aegean. Σήμερα, που λόγω κορωνοϊού η Aegean μπήκε στον οικονομικό αναπνευστήρα, ζητεί από το κράτος, δηλαδή τους φορολογούμενους πολίτες, να την στηρίξει για να κρατηθεί όρθια. Κάτι παρόμοιο συμβαίνει και με ξένες ιδιωτικές αεροπορικές εταιρείες, που ενώ για πολλά χρόνια κερδοσκοπούσαν, ζητούν τώρα την ελεημοσύνη του κράτους για να σωθούν.

Νομοτελειακά, λοιπόν, το ισχυρό κράτος θεωρείται υπεραπαραίτητο για κάθε κοινωνία προκειμένου να προσφέρει τα βασικά αγαθά και τις ουσιώδεις υπηρεσίες στους πολίτες, με αιχμή την Υγεία, τον Ηλεκτρισμό, τις Τηλεπικοινωνίες, τις Μεταφορές, την Άμυνα, την Παιδεία, τους Φυσικούς Πόρους, συμβάλλοντας καταλυτικά στην ευημερία και την εύρυθμη λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματος. Για να επιτευχθεί αυτό στον επιθυμητό βαθμό, χρειάζεται οπωσδήποτε η αριστεία στις θέσεις κλειδιά της κοινωνίας και της πολιτείας. Αλήθεια, πού θα βρίσκονταν σήμερα, Κύπρος και Ελλάδα, χωρίς τους άριστους των αρίστων, Σωτήρη Τσιόδρα και Λεόντιο Κωστρίκκη και τους συνεργάτες τους; Αλήθεια, τι θα απογίνουμε ως κοινωνία και ως χώρα, τώρα που φεύγει ο κορωνοϊός και θα μας μείνει ο κομματικός ιός; Μήπως ήλθε η ώρα να εμβολιάσουμε το κομματικό σύστημα και τον πολιτικό βίο με τους άριστους των αρίστων και τους ταπεινούς ειδικούς της επιστημοσύνης; Αλήθεια, πώς θα θωρακισθούμε σε επόμενες κρίσεις, που φαίνεται θα είναι πολλές, στον ταραγμένο μας πλανήτη, με αδύναμο και λειψό κράτος; Αυτοί, λοιπόν, που τόσα χρόνια με διάφορα προσχήματα επεδίωκαν λιγότερο κράτος, στην προσπάθειά τους να καταβροχθίσουν τον δημόσιο πλούτο, καλά θα κάνουν να κάτσουν φρόνιμα. Τουναντίον, η Πολιτεία που τα κατάφερε μια χαρά στο θέμα της πανδημίας, έχει υπέρτατο χρέος να οικοδομήσει ένα ισχυρό κράτος με τους άριστους των αρίστων σε νευραλγικές θέσεις, θωρακίζοντας πολύπλευρα τη χώρα έναντι ορατών και αόρατων εχθρών. Από την πλευρά τους οι πολίτες καλούνται να κλείσουν τα αφτιά τους στις σειρήνες του λιγότερου κράτους, αξιώνοντας ισχυρό, αποτελεσματικό και λειτουργικό κράτος, που θα θωρακίζει τα κοινωνικά κι εθνικά συμφέροντα στον ταραγμένο πλανήτη του 21ου αιώνα.

*Δημοσιογράφος