Τουρισμός

«Άνυδρες» Πολιτείες

Εν μέσω "ξηρασίας" από τον τουρισμό οι άλλοτε "οάσεις" της βιομηχανίας στην ελεύθερη Αμμόχωστο έχουν ήδη διαγράψει το 2020 από το καλεντάρι τους, με το 2021 να αποτελεί το απάγκειο στη φετινή ραστώνη

Δέκα μήνες πριν από την έναρξη της τουριστικής περιόδου του 2021, οι τουριστικές περιοχές της χώρας μας έχουν ήδη ξεκινήσει τον προγραμματισμό τους για την επόμενη χρονιά. Στην ελεύθερη Αμμόχωστο η εξάρτηση από τον τουρισμό είναι εμφανής. Μία βόλτα στον Πρωταρά και στην Αγία Νάπα είναι αρκετή για να συνειδητοποιήσει κανείς ότι οι άλλοτε κοσμοπολίτικες περιοχές έχουν ερημωθεί, λόγω της έλλειψης ξένων επισκεπτών. Τέτοια εποχή, μέσα Ιουνίου, τα ρεπορτάζ στα Μέσα Ενημέρωσης μιλούσαν κυρίως για την πληρότητα στις ξενοδοχειακές μονάδες και για την ευφορία που δημιουργούσε στους επιχειρηματίες του κλάδου η αυξανόμενη χρόνο με τον χρόνο τουριστική κίνηση. Οι πληγές της πανδημίας, αν και δεν έχουν ακόμη δείξει τα σημάδια τους, εντούτοις φαίνονται αρκετά βαθιές, ώστε να επηρεάσουν όχι μόνον έναν τομέα της οικονομίας, αλλά και να δημιουργήσουν επιπρόσθετες κοινωνικές διαστάσεις, που αναδεικνύονται κυρίως στο ανεπανόρθωτο πλήγμα που έχουν δεχθεί οι χιλιάδες εργαζόμενοι στον τουριστικό τομέα ή τις παρεμφερείς επιχειρήσεις που ρίχθηκαν στην ανεργία.

Βαρύ το πλήγμα στην επαρχία Αμμοχώστου

Η επαρχία Αμμοχώστου στηριζόταν ανέκαθεν σε δύο τομείς της οικονομίας, οι οποίοι τροφοδοτούσαν κατά πολύ μεγάλο βαθμό την οικονομία του τόπου, αποτελώντας μάλιστα και δεκανίκια της οικονομίας στις πολλές κρίσεις που είχε δεχθεί στο πέρασμα των χρόνων. Αυτήν την φορά, η τουριστική βιομηχανία αδυνατεί να εξυπηρετήσει την οικονομία του τόπου, όχι λόγω της εσωτερικής κατάστασης, αλλά κυρίως λόγω της επιδημιολογικής εικόνας που παρατηρείται στο εξωτερικό και της θολής εικόνας που επικρατεί στους δύο κύριους τροφοδότες του τουρισμού του νησιού, του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ρωσίας.

Κατά το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος, τρεις ξενοδοχειακές μονάδες όλες κι όλες ήταν ανοιχτές και αυτές μόνο στον Πρωταρά, καθώς και μερικά τουριστικά διαμερίσματα στην Αγία Νάπα. Οι υπόλοιπες χιλιάδες κλίνες που παραμένουν ερμητικά κλειστές, δεν προκαλούν πλήγμα μόνο στους ξενοδόχους και τους εργαζομένους του τομέα που βρέθηκαν χωρίς δουλειά, αλλά και σε εκατοντάδες άλλα επαγγέλματα που είχαν πλήρη εξάρτηση με τον τομέα. Γεωργοί, κτηνοτρόφοι, διοργανωτές γάμων, φωτογράφοι, μουσικοί, μέσα μεταφοράς, ενοικιάσεις οχημάτων, χώροι εστίασης, θαλάσσια αθλήματα είναι μόνο μερικοί κλάδοι οι οποίοι αναμένουν πώς και πώς τους καλοκαιρινούς μήνες για να μπορέσουν να εργοδοτηθούν, όμως παρ' όλα αυτά η φετινή σεζόν ήταν καταστροφική.

Διαγράφουν το 2020

Ανεπανόρθωτο ήταν το πλήγμα που δέχθηκαν και οι Αρχές τοπικής αυτοδιοίκησης από τις συνέπειες της πανδημίας. Κυρίως οι τουριστικοί δήμοι στην ελεύθερη Αμμόχωστο, Παραλίμνι, Αγία Νάπα αλλά και Σωτήρα, προβλέπουν άδεια ταμεία μέχρι το τέλος της χρονιάς, που θα προκύψουν όχι μόνο από την αδυναμία των δημοτών να φανούν τυπικοί στις φορολογικές τους υποχρεώσεις, αλλά και τα λιγοστά ή μηδενικά έσοδα που αναμένεται να έχουν από τη βαριά βιομηχανία του τουρισμού, όπως οι φορολογίες των κλινών των τουριστικών καταλυμάτων, οι ξαπλώστρες, οι ομπρέλες και οι πολιτικοί γάμοι. Ήδη σε αρκετές περιπτώσεις οι τουριστικές τοπικές Αρχές προβλέπουν μία απώλεια πέραν του 70% από τα έσοδα που αφορούν αποκλειστικά τον τουρισμό, ενώ οι αμιγώς τουριστικές περιοχές, όπως Πρωταράς και Αγία Νάπα, προβλέπουν να δημιουργούνται ανεπανόρθωτα προβλήματα στον τομέα της τοπικής οικονομίας και των επιχειρήσεών τους τα οποία θα αναγκαστούν να κουβαλήσουν τουλάχιστον μέχρι το 2021, με την επόμενη χρονιά να αποτελεί το απάγκειο στη φετινή ραστώνη.

Αγία Νάπα: Προγραμματίζεται για το 2021

Ήδη στην Αγία Νάπα, τοπική Αρχή και ξενοδόχοι έχουν "διαγράψει" από το καλεντάρι τους το 2020 και ξεκίνησαν να προγραμματίζονται έντονα για το 2021. Μάλιστα για την πόλη της Αγίας Νάπας με την έντονη δραστηριότητά της για προσέλκυση τουριστών, για ενθάρρυνση επαναλαμβανόμενων τουριστών, με τα νέα σχέδια προσέλκυσης ποιοτικού τουρισμού και με την έντονη πολιτιστική της παρουσία, η φετινή χρονιά αποτέλεσε μία σελίδα που θέλει να σβήσει από την ιστορία της. Η εικόνα της φετινής "ξηρασίας" αντικατοπτρίζεται και στις μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες, αφού μόλις δέκα από αυτές αναμένεται να λειτουργήσουν μέχρι τέλος του μήνα, ενώ πέραν του 80% των επιχειρήσεων παραμένουν κλειστές.

Την περασμένη Πέμπτη, Δήμαρχος Αγίας Νάπας και τοπικός ΠΑΣΥΞΕ πραγματοποίησαν συνάντηση για ενημέρωση για την υφιστάμενη κατάσταση, ενώ οι ξενοδόχοι ενημερώθηκαν για την κατάσταση όπως έχει διαμορφωθεί, εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού, αναφορικά με τα οικονομικά του Δήμου, τα προγραμματιζόμενα έργα, τις οικονομικές υποχρεώσεις και την πολιτιστική δραστηριότητα του Δήμου. Όπως είπε ο Δήμαρχος Αγίας Νάπας, Χρήστος Ζαννέτου, κατά τη συνάντηση, ο Δήμος αντιλαμβάνεται τα προβλήματα που δημιουργούνται από την ιδιόμορφη κατάσταση και διαβεβαίωσε την πρόθεση τόσο του ιδίου προσωπικά, όσο και του Δημοτικού Συμβουλίου ότι θα πράξουν ό,τι είναι δυνατόν για να βοηθηθούν και οι δύο πλευρές.

Σε δηλώσεις του στη "Σ" ο Δήμαρχος Αγίας Νάπας τόνισε ότι στόχος του Δήμου είναι να συνεχίσει η Αγία Νάπα να βρίσκεται στο υψηλότερο βάθρο του τουρισμού της Κύπρου και όχι μόνο. Παράλληλα, εξέφρασε τόσο την ελπίδα ότι το 2021 θα είναι σαφώς καλύτερο από τη φετινή χρονιά, αλλά παράλληλα και την συγκρατημένη αισιοδοξία για την επόμενη τουριστική σεζόν, για τη γενικότερη εικόνα που θα παρουσιάζει η πανδημία παγκόσμια. Από την άλλη ανέφερε ότι τόσο η χώρα μας ως τουριστικός προορισμός, όσο και οι μεγάλες διεθνείς εταιρείες, τουριστικές εταιρείες και ταξιδιωτικοί πράκτορες επιδιώκουν την ανάκαμψη, και αυτό θα δημιουργήσει νέες ευκαιρίες για το 2021. Επικρότησε και την επιθετική, όπως τη χαρακτήρισε, καμπάνια της χώρας μας στο εξωτερικό, ενώ, όπως είπε, τη δική του προώθηση κάνει και ο Δήμος της Αγίας Νάπας, ώστε την επόμενη χρονιά να είναι και πάλι πρωταγωνιστής και να καταστεί ξανά η "πρωτεύουσα του τουρισμού της Κύπρου".

Έκκληση προς την Κυβέρνηση από Δήμαρχο Παραλιμνίου

Από την πλευρά του ο Δήμαρχος Παραλιμνίου, Θεόδωρος Πυρίλλης, σε δηλώσεις του στη "Σ" απηύθυνε έκκληση προς την Κυβέρνηση να επιτρέψει στις επιχειρήσεις να λειτουργήσουν με όσο αριθμό προσωπικού είναι απαραίτητος και όχι να αναγκάζονται, όπως είπε, να εργοδοτούν όλο το προσωπικό, καθώς αυτό αποθαρρύνει τους επιχειρηματίες από το να προχωρούν σε λειτουργία των επιχειρήσεών τους. Η φετινή κατάσταση, ανέφερε, δείχνει και την εικόνα του Πρωταρά στις τρεις διαφορετικές περιοχές του, στον Κάππαρη, όπου οι επιχειρήσεις λειτουργούν σχεδόν στο 100%, στην περιοχή του Fig Tree Bay, στην περιοχή των ξενοδοχείων, όπου οι επιχειρήσεις λειτουργούν κατά 30%, και στην περιοχή Περνέρα, που μόλις το 20% έχει τεθεί δειλά-δειλά σε λειτουργία.

Από την άλλη, ο Πρωταράς, ανέφερε, φαίνεται να είναι μια περιοχή ιδιαίτερα δημοφιλής για τους Κυπρίους και αυτό φάνηκε κυρίως κατά το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος, όπου παραλίες αλλά και επιχειρήσεις εστίασης ήταν κατάμεστες από συμπατριώτες μας από κάθε επαρχία. Παράλληλα, γενικά οι τοπικές Αρχές της επαρχίας δηλώνουν έτοιμες να προχωρήσουν με δυναμική καμπάνια προώθησης για προσέλκυση ντόπιου τουρισμού, ενώ από την άλλη ο Δήμος Παραλιμνίου, προχωρεί στην υλοποίηση και της στρατηγικής τουρισμού την οποία έχει ολοκληρώσει κατά τη φετινή χρονιά με συγκεκριμένη στόχευση τόσο προς την ντόπια, όσο και προς αγορές από συγκεκριμένες χώρες προέλευσης.