Παιδεία

Έτοιμο δηλώνει το Παιδείας για τον Σεπτέμβρη

Τα σχέδια Α’ και Β’, οι αμφισβητήσεις από μέρους των εκπαιδευτικών οργανώσεων και οι φόβοι για το νέο κύμα κορωνοϊού

Οι σχεδιασμοί του Υπουργείου Παιδείας για την επόμενη σχολική χρονιά έγιναν και παρουσιάστηκαν ενώπιον της Επιτροπής Παιδείας της Βουλής την εβδομάδα που μας πέρασε. Την ετοιμότητά του για αντιμετώπιση ενδεχόμενης επανεμφάνισης μαζικών κρουσμάτων κορωνοϊού δήλωσε το Υπουργείο διά στόματος Πρόδρομου Προδρόμου, ο οποίος ανέφερε ότι οι εργασίες συνεχίζονται απρόσκοπτα, ώστε 1η Σεπτεμβρίου να ξεκινήσει η νέα σχολική χρονιά.

Αμφιβολίες για το γεγονός εκφράζουν οι εκπαιδευτικές οργανώσεις, οι οποίες υποστηρίζουν ότι κάθε χρόνο η σχολική χρονιά ξεκινά 1η Σεπτεμβρίου αλλά οι διορισμοί και οι στελεχώσεις συνεχίζονται μέχρι και το τέλος του χρόνου!

Επιστροφή όλων ή ομάδων;

Στην ομιλία του ο Υπουργός ανέφερε ότι το Υπουργείο αναπτύσσει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο αξιοποίησης της ψηφιακής τεχνολογίας στην εκπαίδευση. Ο Σεπτέμβριος δεν είναι μακριά και οι σχεδιασμοί πρέπει να γίνονται για κάθε σενάριο που μπορεί να προκύψει. Ο Υπουργός σημείωσε ότι η προετοιμασία για να υπάρχουν περιορισμοί στον αριθμό των μαθητών και μαθητριών που θα φοιτούν στην τάξη έχει γίνει. Έτσι εξασφαλίζεται η συνέχεια της φοίτησης είτε με φυσική παρουσία στην τάξη είτε με εξ αποστάσεως ταυτόχρονα. Κάτι που σίγουρα δεν γίνεται σε όλους στην παρούσα φάση. «Το δημόσιο σχολείο έχει μπει οριστικά στην ψηφιακή εποχή και θα πρέπει τώρα να αναπτύξουμε και την ψηφιακή παιδαγωγική προσέγγιση». Το βασικό σχέδιο όμως του Υπουργείου είναι να λειτουργήσουν κανονικά τα σχολεία, χωρίς να χρειαστεί ο διαχωρισμός των μαθητών σε ομάδες.

Η επιστροφή και οι «υπερεξουσίες»

Η επιστροφή στα σχολεία θα γίνει νωρίτερα για τους μαθητές φέτος. Στόχος είναι η ανάκτηση ενός μέρους από τον χαμένο διδακτικό χρόνο λόγω κορωνοϊού, σύμφωνα με τον Υπουργό. «Δεν θα αναπληρώσουμε όλον τον χαμένο χρόνο. θα ήταν αδύνατο. Μπορούμε όμως να αφιερώσουμε μια εβδομάδα ή 10-15 ημέρες, προκειμένου να συμπληρώσουν τα παιδιά έναν βασικό ’’γνωστικό πυρήνα’’ και να παρακολουθήσουν απρόσκοπτα τις σχολικές εργασίας τη νέα σχολική χρονιά».

Στην ομιλία του ο Υπουργός ξεκαθάρισε ότι δεν ζητά «υπερεξουσίες», όπως ακούστηκε να λέγεται. «Το αντίθετο συμβαίνει. Θέλουμε να αποφύγουμε τις υπερεξουσίες. Ο σημερινός κανονισμός προβλέπει για τη Δημοτική Εκπαίδευση ότι, σε περίπτωση απώλειας διδακτικού χρόνου λόγω έκτακτων συνθηκών, πρέπει να γίνει αναπλήρωση του διδακτικού χρόνου εξολοκλήρου. Συνειδητοποιούμε τι σημαίνει αυτό; Θα πρέπει να διδάσκουν στα Δημοτικά σχολεία μέχρι τον Σεπτέμβριο και πάλι δεν θα φτάνει ο χρόνος». Σε περίπτωση εφαρμογής της υφιστάμενης νομοθεσίας τότε στο Δημοτικό δεν θα υπάρξει διακοπή, ενώ στη Μέση Εκπαίδευση θα υπάρξουν πολλοί ανεξεταστέοι.

Νωρίτερα η Δημοτική Εκπαίδευση

Από τις 7 Σεπτεμβρίου, που κανονικά επέστρεφαν οι εκπαιδευτικοί, θα επιστρέψουν πίσω την 1η Σεπτεμβρίου. Πρόκειται για μέτρο προστασίας των εκπαιδευτικών, σύμφωνα με τον κ. Προδρόμου, έναντι της διάταξης που ισχύει για αναπλήρωση εξολοκλήρου του απολεσθέντος διδακτικού χρόνου.

Η διδασκαλία ξεκινά στις 3 ή 4 Σεπτεμβρίου, αντί στις 14 Σεπτεμβρίου, γεγονός που δίδει την ευκαιρία για αναπλήρωση χαμένου διδακτικού χρόνου. Επίσης θα δοθεί έμφαση στην προετοιμασία υλικού και ετοιμότητας για την ασύγχρονη εκπαίδευση, ενώ αν παραστεί ανάγκη θα λειτουργήσει και εξ αποστάσεως διδασκαλία για τον ανώτερο κύκλο της Δ’ μέχρι τη Στ’ τάξη.

Όσο για το ωράριο λειτουργίας των σχολείων, ο Υπουργός ανέφερε ότι υπάρχει ήδη πρόταση στο τραπέζι για διαφοροποιημένο ωράριο λειτουργίας των σχολείων, αναλόγως της εκπαιδευτικής βαθμίδας, χωρίς να επηρεαστεί καθόλου το σύνολο του διδακτικού χρόνου.

Στη Μέση Γενική Εκπαίδευση θα χρειαστεί να αναπροσαρμοσθούν οι δείκτες επιτυχίας/επάρκειας προκειμένου στο πρώτο διάστημα μηνός Σεπτεμβρίου να ενισχυθούν σε όλες τις τάξεις οι μαθητές/ μαθήτριες με ένα πρόγραμμα κάλυψης βασικών πυρηνικών γνώσεων και δεξιοτήτων προκειμένου να γίνει ομαλά η φοίτηση στη διάρκεια του σχολικού έτους. Ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στην Α’ Γυμνασίου, όπως και στην Α’ Λυκείου και Τεχνικών Σχολών.

Στην καλή διάθεση της ΕΕΥ η στελέχωση

«Για τη στελέχωση μεριμνήσαμε», ανέφερε στην ομιλία του ο Υπουργός Παιδείας. «Στο πάγωμα θέσεων που έχει αποφασιστεί για να αντιμετωπισθούν οι δημοσιονομικές συνέπειες της κρίσης, δεν συμπεριλαμβάνονται οι θέσεις διευθυντών τόσο σε Δημοτική όσο και σε Μέση Εκπαίδευση. Θα πληρωθούν οι 31 θέσεις Διευθυντών Δημοτικής και οι διευθυντικές θέσεις Μέσης. Όπως επίσης θα ξεπαγώσουν με την έγκριση βεβαίως της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής, που ελπίζω να έχουμε, οι 5 θέσεις Πρώτων Λειτουργών Εκπαίδευσης και άλλες 5 θέσεις Επιθεωρητών σε Δημοτική και Μέση. Έχει ολοκληρωθεί και προωθείται ο σχεδιασμός των αναγκών και πιστεύω ότι με τη συνεργασία και την καλή θέληση της Επιτροπής Εκπαιδευτικής Υπηρεσίας θα είμαστε έτοιμοι τον Σεπτέμβριο. Θα ολοκληρωθούν δηλαδή το επόμενο διάστημα οι μεταθέσεις και η πλήρωση θέσεων πρώτου διορισμού, όπως και ο διορισμός πρόσθετου προσωπικού (συμβασιούχων). Ενώ τις επόμενες μέρες ολοκληρώνεται και η διαδικασία αποσπάσεων, με μια πολιτική εξορθολογισμού με την οποία επιδιώκουμε να μπει μια τάξη».

Κληθείς να σχολιάσει το ζήτημα της στελέχωσης που απασχολεί κάθε χρόνο τη σχολική κοινότητα, ο Πρόεδρος της ΟΕΛΜΕΚ, κ. Κώστας Χατζησάββας, τόνισε ότι δεν είναι ανέφικτο να γίνει, αλλά σίγουρα οι προσδοκίες δεν είναι μεγάλες. «Οι εκπαιδευτικοί Μέσης Εκπαίδευσης έτσι κι αλλιώς επιστρέφουν 1η Σεπτεμβρίου. Ενδέχεται οι μαθητές να κληθούν πίσω στις τάξεις στις 4 του μήνα. Βέβαια νοουμένου ότι θα είναι στις θέσεις τους όλοι οι εκπαιδευτικοί, συμπεριλαμβανομένων και των έκτακτων, των συμβασιούχων και των αντικαταστατών. Να επιστρέψουν νωρίτερα οι μαθητές, κανένα πρόβλημα. Αλλά να μην είναι έξω στην αυλή! Απαιτείται τεράστια προσπάθεια από το Υπουργείο Παιδείας, ώστε οι εκπαιδευτικοί να γνωρίζουν από πολύ νωρίς τη θέση τους στο σχολείο που θα βρίσκονται την 1η του Σεπτέμβρη. Συνήθως έρχεται ο Νιόβρης και ο Δεκέμβρης και διορίζονται ακόμα. Τον Σεπτέμβριο συναντούμε πολλά κενά».

Στο ίδιο μήκος κύματος και η αντίδραση της ΠΟΕΔ, η οποία με ανακοίνωσή της χαρακτηρίζει ως ατυχέστατες τις τοποθετήσεις του Υπουργού. «Για να έχει ουσιαστικό όφελος η επιστροφή των παιδιών νωρίτερα, θα πρέπει να γίνει σωστός προγραμματισμός και να τηρηθούν κάποιες βασικές προϋποθέσεις σε θέματα που αφορούν στην έγκαιρη στελέχωση των σχολείων, στην αναδιαμόρφωση των διδακτικών στόχων της επόμενης σχολικής χρονιάς και στην ενίσχυση των σχολείων με τρόπο που να βοηθηθούν τα παιδιά και να καλύψουν πιθανές αδυναμίες που έχουν προκύψει».

Ανησυχίες για την «επιστροφή» του ιού

Ο ιός σίγουρα δεν μας εγκατέλειψε και τα μονοψήφια κρούσματα δεν μπορούν να μας κρατήσουν εφησυχασμένους. Ωστόσο δίνουν την ελπίδα ότι μπορούμε -λαμβάνοντας πάντα τα μέτρα προστασίας που ισχύουν σήμερα- να συνυπάρχουμε σε μια ιδιαίτερη κατάσταση.

Παρούσα στην Επιτροπή Παιδείας της Βουλής η Δρ Ζωή Πανά, μέλος της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής του Υπουργείου Υγείας, η οποία, μεταξύ άλλων, ανέφερε το ενδεχόμενο της επανάληψης όσων βιώσαμε τον περασμένο Μάρτιο και Απρίλιο. Μάλιστα ανέφερε ότι μπορεί να εμφανιστεί κατά παρόμοιο τρόπο ή να εμφανίζεται κατά κύματα.

Το Υπουργείο Παιδείας προχωρεί στους σχεδιασμούς ώστε να είναι πραγματικά έτοιμο για όλα τα ενδεχόμενα. Η ΟΕΛΜΕΚ, ωστόσο, ανησυχεί με όσα έχει ακούσει από την Δρα Πανά στη Βουλή. «Τον Σεπτέμβριο επιστρέφουν κανονικά όλοι οι μαθητές και οι συνάδελφοι ανησυχούν. Τι γίνεται όταν ο ένας κάθεται δίπλα στον άλλο; Ο αριθμός μέσα στην τάξη -αν ισχύουν ακόμη τα πρωτόκολλα- θα πρέπει να μην ξεπερνά τους 12. Άρα πώς θα γίνει να επιστρέψουν όλοι; Εφόσον δεν έχει βρεθεί το εμβόλιο, αυτή η κατάσταση θα διαιωνίζεται». Όσον αφορά την εξ αποστάσεως εκπαίδευση, οι εκπαιδευτικοί δηλώνουν πιο έτοιμοι να μπουν στη σύγχρονη εκπαίδευση. «Οι εκπαιδευτικοί γνωρίζουν πολύ καλά πλέον πώς να χειρίζονται το πρόγραμμα ΤΕΑΜS που χρησιμοποιεί το Υπουργείο Παιδείας και προχωρούν σε διάφορες επιμορφώσεις που διοργανώνονται εκ νέου».