Αναλύσεις

Λιγότεροι και ακούνητοι στα μπαρ

Κι εκεί που ετοίμαζαν πρόταση για να εξυπηρετούν περισσότερους, να ’σου το νέο πρωτόκολλο που τους μειώνει την πελατεία - Πυρ και μανία οι μαγαζάτορες, προσπαθούν να επιβάλουν την τάξη οι Αρχές

Ετοίμαζαν πρόταση που θα επέτρεπε την αύξηση των πελατών στα κέντρα αναψυχής την ώρα που ο Υπουργός Υγείας εξέδιδε ένα αυστηρότερο πρωτόκολλο γι’ αυτά. Η ανατροπή ήρθε μετά τον σάλο που προκλήθηκε από τον συνωστισμό που παρατηρήθηκε το περασμένο τριήμερο σε νυχτερινά κέντρα, παραθαλάσσια και μη, γεγονός το οποίο γέννησε ανησυχία σε ειδικούς και στις Αρχές που προχώρησαν σε καταγγελίες, εξώδικα και αναστολή λειτουργίας συγκεκριμένων υποστατικών.

Και ενώ η αντιπαράθεση μεταξύ όλων συνεχίζεται, αυτά που βγαίνουν στην επιφάνεια είναι η αδυναμία ενός συστήματος να επιβάλει την τάξη, οι δηλώσεις μιας Αστυνομίας που κάνει «κουμάντο, τα κενά στις νομοθεσίες που αφορούν τη διαδικασία του αυτόφωρου, ο γραφειοκρατικός κυκεώνας που δίνει ευλογίες σε υποστατικά να λειτουργούν άνευ αδειών και τέλος η δυσκολία μας να αντιληφθούμε τον κίνδυνο και να δώσουμε τη δέουσα σημασία στα πρωτόκολλα. Ή γνωρίζουμε περισσότερα από τους ειδικούς ή αγνοούμε -γι’ ακόμη μια φορά- τους κινδύνους από την επανάληψη ενός ολικού lockdown. Μπορεί, από την άλλη, να μάθαμε στο ρίσκο, θεωρώντας ότι και πάλι θα την βγάλουμε καθαρή. Ωστόσο η παγκόσμια πραγματικότητα έχει αλλάξει, είτε το θέλουμε είτε όχι, και θα πρέπει να υιοθετήσουμε μέτρα προστασίας χωρίς να γινόμαστε άμοιροι ευθυνών όταν αποφασίζουμε ότι θέλουμε να στριφογυρίζουμε στα μπαράκια με ένα ποτό στο χέρι.

Αυστηρότεροι έλεγχοι και ποινές

Τέρμα στην απειθαρχία που επιδεικνύουν όχι μόνο μαγαζάτορες αλλά κυρίως οι θαμώνες, θέτουν οι Αρχές και το Υπουργείο Υγείας. Οι επικρίσεις που δέχθηκε η Αστυνομία για την υπόθεση με το παραλιακό μπαρ στην ελεύθερη επαρχία Αμμοχώστου δεν ήταν λίγες. Μάλιστα προκάλεσαν τις αντιπαραθέσεις όχι μόνο των κομμάτων αλλά και της κοινής γνώμης, εφόσον τα πρωτόκολλα του Υπουργείου Υγείας δεν προνοούσαν την αναστολή της λειτουργίας των υποστατικών. Ωστόσο, ο Αρχηγός της Αστυνομίας σε πρόσφατες δηλώσεις του, θέλοντας να θέσει τέλος στα σχόλια, ανέφερε ότι «κουμάντο» κάνει η Αστυνομία όταν πρόκειται για την αστυνόμευση και την ασφάλεια των πολιτών. «Η αστυνομία επιλαμβάνεται όλων των περιπτώσεων. Ανησυχούμε για την υγεία του κοινού».

Εκτός αυτού, ενώπιον της Επιτροπής Νομικών της Βουλής τέθηκαν την περασμένη Παρασκευή προς συζήτηση τα νομοσχέδια που αφορούν στην αύξηση των προβλεπόμενων ποινών σε επιχειρήσεις που παραβιάζουν τα πρωτόκολλα.

Σημειώνεται πως οι νέες ρυθμίσεις δίδουν τη δυνατότητα στην Αστυνομία να εκδίδει άμεσα διάταγμα αναστολής λειτουργίας της επιχείρησης με εναλλακτική θεραπεία.

Συγκεκριμένα, εισάγονται οι εξής δύο επιλογές:

Πρώτον, να μπορεί η Αστυνομία με αίτηση στο Δικαστήριο να εκδώσει άμεσα διάταγμα αναστολής λειτουργίας επιχείρησης, χωρίς να έχει προηγηθεί η καταχώρηση ποινικής υπόθεσης στο Δικαστήριο. Με τον τρόπο αυτό, θα μπορούν να εκδίδονται τα διατάγματα από το Δικαστήριο οποιαδήποτε ημέρα, περιλαμβανομένων Σαββατοκύριακων και αργιών και η καταχώρηση της ποινικής υπόθεσης θα μπορεί να γίνεται την επόμενη εργάσιμη ημέρα ή και μεταγενέστερα.

Δεύτερον, εισήχθη υπαλλακτική θεραπεία, κατά το πρότυπο της νομοθεσίας για την ασφάλεια και υγεία στην εργασία, βάσει της οποίας ο Αρχηγός Αστυνομίας θα μπορεί να εξουσιοδοτεί αστυνομικούς, οι οποίοι θα εκδίδουν ειδοποίηση απαγόρευσης λειτουργίας της επιχείρησης χωρίς να χρειάζεται να οδηγείται η υπόθεση στο Δικαστήριο, ώστε, με τον τρόπο αυτό, εκεί κι όπου διαπιστώνεται οποιαδήποτε παρανομία, να μπορεί αυτή να τυγχάνει άμεσου χειρισμού από τα αρμόδια αστυνομικά όργανα. Προς τούτο, εντάχθηκαν στο διαφοροποιημένο νομοσχέδιο δικλίδες ασφαλείας που περιλαμβάνουν το δικαίωμα ιεραρχικής προσφυγής προς τον αρμόδιο Υπουργό, καθώς και περιορισμένη διάρκεια της απαγόρευσης λειτουργίας.

Διαχωρίστηκαν, επίσης, οι επιχειρήσεις σε τέσσερεις κατηγορίες, ανάλογα με το εμβαδόν του ωφέλιμου χώρου εξυπηρέτησης πελατών, και προβλέφθηκαν εξώδικα πρόστιμα σε περίπτωση πρώτης, δεύτερης και τρίτης παράβασης, στη βάση του εμβαδού της κάθε επιχείρησης. Σύμφωνα με την πρόταση, τα εξώδικα πρόστιμα κυμαίνονται από 750 ευρώ μέχρι 4000 ευρώ σε περίπτωση πρώτης παράβασης επιχείρησης, ενώ το εξώδικο πρόστιμο διπλασιάζεται σε περίπτωση δεύτερης παράβασης και τριπλασιάζεται σε περίπτωση τρίτης ή μεταγενέστερης παράβασης. Στόχος είναι οι ρυθμίσεις αυτές να οδηγηθούν ενώπιον της Ολομέλειας της Βουλής προς ψήφιση την ερχόμενη Παρασκευή, αφού προηγηθεί την Τετάρτη συζήτηση στην Επιτροπή Νομικών.

Στο μεταξύ, σε αυστηρότερους ελέγχους προχωρεί η Αστυνομία αυτό το Σαββατοκύριακο, ώστε να διαπιστώσει κατά πόσον τηρείται το επικαιροποιημένο πρωτόκολλο του Υπουργείου Υγείας.

150 έξω και 75 μέσα μόνο

Το επικαιροποιημένο πρωτόκολλο μειώνει ακόμη περισσότερο τον αριθμό των ατόμων που μπορούν να εξυπηρετηθούν στα διάφορα κέντρα αναψυχής σε εξωτερικό και εσωτερικό χώρο. Σύμφωνα με το διάταγμα του Υπουργείου Υγείας, παρά το γεγονός ότι εξακολουθεί να ισχύει το μέτρο για την τήρηση της απόστασης 3 τ.μ. για εσωτερικούς χώρους και 2 τ.μ. για εξωτερικούς χώρους ανά άτομο, ανεξάρτητα από τα τετραγωνικά μέτρα κάθε υποστατικού, ο μέγιστος αριθμός ατόμων που μπορούν να εξυπηρετούνται δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 75 άτομα σε εσωτερικό χώρο και τα 150 άτομα σε εξωτερικό χώρο. Για παράδειγμα, αν ένα υποστατικό διαθέτει 400 τ.μ. σε εξωτερικό χώρο και με βάση το μέτρο για τήρηση απόστασης 2 τ.μ. ανά άτομο, θα μπορούσε να εξυπηρετήσει μέχρι 200 άτομα.

Με τη νέα απόφαση, ο αριθμός των πελατών δεν μπορεί να υπερβαίνει τους 150. Το ίδιο ισχύει και στον εσωτερικό χώρο. Όσο μεγάλος και να είναι, ο μέγιστος αριθμός πελατών δεν θα μπορεί να υπερβαίνει τους 75. Αυτό ισχύει για εστιατόρια, ξενοδοχεία και τουριστικά καταλύματα, ταβέρνες, καφετερίες, πιτσαρίες, μπυραρίες, σνακ μπαρ, μπαρ, καφενεία, κυλικεία, χώρους εστίασης σχολείων, κλπ. Το μέτρο για μέγιστο αριθμό 10 ατόμων ανά τραπέζι εξακολουθεί να ισχύει. Η εξυπηρέτηση του κοινού γίνεται μόνο σε τραπεζοκαθίσματα. Άρα το ποτό στο πόδι, ο χορός -ακόμη και επιτόπου, η περιφορά στον χώρο απαγορεύονται ρητώς. Όλα αυτά μέχρι τις 31 Ιουνίου, οπότε και θα επαναξιολογηθεί η κατάσταση.

«Η βιομηχανία πληρώνει τα λάθη των λίγων»

Ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Ιδιοκτητών Κέντρων Αναψυχής, κ. Φάνος Λεβέντης, μιλώντας στη «Σ», ανέφερε ότι, «δυστυχώς, σήμερα καλείται όλη η βιομηχανία να πληρώσει τα λάθη των λίγων». Ο ίδιος εξέφρασε τη διαφωνία του αλλά και της πλειοψηφίας των επιχειρηματιών με το επικαιροποιημένο πρωτόκολλο, την ώρα μάλιστα που ο Σύνδεσμος ετοίμαζε πρόταση, η οποία έδινε την ευκαιρία στους επιχειρηματίες να εξυπηρετήσουν ακόμη περισσότερους πελάτες. «Ο καθένας πρέπει να είναι υπόλογος για τις πράξεις του και σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να τιμωρείται το σύνολο για τα λάθη μερικών. Στη χώρα μας λειτουργεί αυτή η φιλοσοφία διαχρονικά, το ότι πρέπει να επιβάλλεται τιμωρία σε όλους. Παλεύουμε χρόνια αλλά βρίσκουμε τοίχο μπροστά μας. Το μόνο σίγουρο από την κατάσταση είναι ότι τα αποτελέσματα θα είναι αρνητικά για την οικονομία, για τις επιχειρήσεις, για τους εργαζόμενους. Γιατί για είκοσι μέρες τώρα ποιος θα αντέξει να πληρώνει προσωπικό που δεν θα το χρειάζεται;».

Αδικημένοι οι επιχειρηματίες που όχι μόνο τηρούν τα πρωτόκολλα, αλλά που διαμόρφωσαν τον χώρο τους λόγω της κατάστασης. «Γιατί να πληρώσει ένας επιχειρηματίας στα ορεινά θέρετρα που έχει να δουλέψει μια Κυριακή για να καλύψει τα έξοδά του και τώρα να υποχρεούται να συρρικνωθεί σε τέτοιο βαθμό που να μην μπορεί να δουλέψει; Γιατί να τιμωρηθεί κάποιος που έχει επενδύσει στον εξωτερικό του χώρο και ξόδεψε μερικές χιλιάδες ευρώ για να μπορεί να καλύψει τα κενά του ως προς τα διατάγματα και εκεί που μπορούσε να φιλοξενήσει 500 άτομα τώρα να υποχρεούται να εξυπηρετήσει μόνο 150; Ελπίζω να επιδείξουμε καλή συμπεριφορά και με αυτή να καλέσουμε τον Υπουργό να αλλάξει ξανά το πρωτόκολλο που πλήττει πολλούς ιδιοκτήτες».

Μπάχαλο με τις αποστάσεις δημιουργούν τα πρωτόκολλα, σύμφωνα με τον κ. Λεβέντη. Τα διαφορετικά μεγέθη τραπεζιών των επιχειρήσεων δημιουργούν ένα μπέρδεμα, όπως δήλωσε. «Θέτουν αποστάσεις για συγκεκριμένα μεγέθη. Αυτό θα δημιουργήσει τεράστιο μπάχαλο. Ακούγοντας όλη την προηγούμενη περίοδο τι γινόταν με το πώς αντιλαμβάνεται ο καθένας την απόσταση των 2 τ.μ. ανά άτομο, τόσο από μέλη της Αστυνομίας, από υπαλλήλους των Δήμων, των υγειονομικών υπηρεσιών που δεν ήταν ξεκάθαρο, πώς θα γίνει τώρα κατανοητό από αυτούς που θα μας ελέγξουν αλλά και από εμάς τους ίδιους;».

Τα περισσότερα παράνομα

Αναστολή λειτουργίας σε υποστατικά όχι επειδή δεν εφαρμόζουν τα πρωτόκολλα που στόχο έχουν τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας, αλλά επειδή λειτουργούν χωρίς άδεια. Γεγονός που αποκαλύπτει τα κενά στις νομοθεσίες και το αλαλούμ που προκαλεί ο γραφειοκρατικός αγώνας εμποδίων που ακολουθεί όποιος επιθυμεί να ανοίξει ένα κέντρο αναψυχής. Ο κ. Λεβέντης επισήμανε ότι «τα παράνομα υποστατικά έστειλαν στη χρεοκοπία πολλές οικογένειες με νόμιμα υποστατικά. Επιθυμία μας είναι να βρεθεί μια μέθοδος, ώστε να λειτουργούν όλοι στο πλαίσιο της νομιμότητας και να μπορεί να λειτουργεί η αγορά με θεμιτό ανταγωνισμό».

Ένα υποστατικό για να μπορεί να λειτουργήσει νόμιμα θα πρέπει να εξασφαλίσει άδεια λειτουργίας από το Υφυπουργείο Τουρισμού, 60 ημέρες πριν από τη λειτουργία του υποστατικού με την προσκόμιση των κάτωθι δικαιολογητικών:

 Αντίγραφο τίτλου ιδιοκτησίας των εγκαταστάσεων.

 Υγειονομικό πιστοποιητικό για υποστατικά που έχουν να κάνουν με τρόφιμα. Αυτό εκδίδεται από τις Ιατρικές Υπηρεσίες του κράτους ή των Δήμων.

 Πολεοδομική άδεια για συγκεκριμένη χρήση.

 Οικοδομική Άδεια.

 Πιστοποιητικό ασφάλειας κτηρίου και πυρασφάλειας.

Τα δικαιολογητικά αυτά εξασφαλίζονται όχι από μια αλλά από πολλές επισκέψεις σε πολλές διαφορετικές υπηρεσίες. Αυτό δημιουργεί τεράστιες καθυστερήσεις, ενώ παράλληλα δίνει δικαιολογίες σε πολλούς που προχωρούν στη λειτουργία του χώρου τους χωρίς τις προαπαιτούμενες άδειες. Η χρονιά που διανύουμε, όμως, είναι ακόμη πιο δύσκολη για τους ιδιοκτήτες, οι οποίοι εξαιτίας του lockdown δεν μπόρεσαν να εξασφαλίσουν προσωρινή ή κανονική άδεια λειτουργίας. Ο Υφυπουργός Τουρισμού κ. Σάββας Περδίος μίλησε για το θέμα στην τηλεόραση ΣΙΓΜΑ, αναφέροντας ότι γίνονται ενέργειες, ώστε να διευκολυνθεί η κατάσταση. Ήδη βρίσκεται στη Νομική Υπηρεσία για νομοτεχνικό έλεγχο, το νέο νομοθετικό πλαίσιο του Υφυπουργείου Τουρισμού που αφορά στη χορήγηση άδειας λειτουργίας των χώρων αναψυχής.