Τουρισμός

Restart για τον τουρισμό

Η επαναλειτουργία των αεροδρομίων είναι πλέον γεγονός - Από ποιες χώρες περιμένουμε τουρίστες και τι πρέπει να γνωρίζουν οι Κύπριοι που σκοπεύουν να ταξιδέψουν

Με την επαναλειτουργία των αεροδρομίων και την επανέναρξη των πτήσεων από και προς τη χώρα μας έκανε restart ο τουρισμός. Την εβδομάδα που μας πέρασε είχαμε τις πρώτες αφίξεις από χώρες που περιλαμβάνονται στον κατάλογο που καθορίστηκε με βάση τα επιδημιολογικά τους δεδομένα, ενώ δειλά-δειλά αναμένεται ότι θα αρχίσουν και τα ταξίδια των Κυπρίων στο εξωτερικό. Σύμφωνα με τις προβλέψεις των αρμόδιων υπηρεσιών του κράτους, τον επόμενο μήνα αναμένονται αφίξεις περίπου 30.000 επιβατών, ενώ αναμένεται ότι κάθε μήνα θα υπάρχει αύξηση 200.000 επιβατών. Με άλλα λόγια, σε δύο μήνες αναμένονται γύρω στους 200.000 επιβάτες, σε τρεις μήνες περίπου 400.000 επιβάτες ενώ τον τέταρτο μήνα αναμένεται να αφιχθούν 600.000 επιβάτες, εκ των οποίων το 30% θα είναι τουρίστες. Όσον αφορά του Κύπριους ταξιδιώτες, το Υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε συγκεκριμένες οδηγίες, ώστε να γνωρίζουν τις χώρες στις οποίες είναι καλό να αποφεύγουν να ταξιδέψουν.

Η κατηγοριοποίηση των χωρών

Υπενθυμίζεται πως από τις 9 μέχρι τις 19 Ιουνίου θα είναι σε ισχύ η Α φάση της άρσης των περιοριστικών μέτρων στις πτήσεις από και προς τα αεροδρόμια Λάρνακας και Πάφου. Η Β φάση θα τεθεί σε εφαρμογή από τις 20 Ιουνίου και έπειτα. Με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα των χωρών κατηγοριοποιήθηκαν σε χώρες κατηγορίας Α και Β, από τις οποίες θα επιτρέπονται οι αφίξεις επιβατών. Στην κατηγορία Α περιλαμβάνονται οι χώρες χαμηλού κινδύνου, όπως οι Αυστρία, Βουλγαρία, Κροατία, Τσεχία, Δανία, Εσθονία, Φινλανδία, Γερμανία, Ελλάδα, Ουγγαρία, Λετονία, Λιθουανία, Λουξεμβούργο, Μάλτα, Νορβηγία, Σλοβακία, Σλοβενία, Ελβετία. Στην κατηγορία Β περιλαμβάνονται χώρες με αυξημένο κίνδυνο συγκριτικά με την Kατηγορία Α, δηλαδή το Ισραήλ, η Πολωνία και η Ρουμανία, ενώ στην κατηγορία Γ περιλαμβάνονται χώρες με αυξημένο κίνδυνο συγκριτικά με την κατηγορία Α και Β, όπως το Βέλγιο, η Ιρλανδία, η Ιταλία, η Γαλλία, η Πορτογαλία, η Ισπανία, η Σουηδία, η Ολλανδία και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Στην Α Φάση, για όσους επιβάτες επιθυμούν να ταξιδέψουν στην Κυπριακή Δημοκρατία από τις χώρες των Κατηγοριών Α και Β, θα απαιτείται: α. Ο επιβάτης να έχει προβεί σε εργαστηριακό έλεγχο από αναγνωρισμένο εργαστήριο κατά τις τελευταίες τουλάχιστον 72 ώρες προ της αναχώρησης και να έχει Πιστοποιητικό, που να αποδεικνύει αρνητικό PCR για COVID-19 και β. ο επιβάτης να έχει συμπληρώσει κάποια πληροφοριακά στοιχεία καθώς και υπεύθυνες δηλώσεις. Κατά τη Β Φάση, η οποία ξεκινά στις 20 Ιουνίου 2020, για επιβάτες προερχόμενους από τις χώρες Κατηγορίας Α, δεν θα απαιτείται η προσκόμιση πιστοποιητικού εργαστηριακού ελέγχου, πάρα μόνο η συμπλήρωση πληροφοριακών στοιχείων καθώς και Υπεύθυνων Δηλώσεων. Για επιβάτες προερχόμενους από τις χώρες Κατηγορίας Β θα ισχύει ό,τι ίσχυε κατά την πρώτη φάση (09/06/202-19/06/2020).

Τι είναι το «CyprusFlightPass»

Με σκοπό να διευκολυνθούν τόσο οι επιβάτες όσο και οι αεροπορικές εταιρείες έχει δημιουργηθεί ηλεκτρονική πλατφόρμα, μέσω της οποίας όσοι επιβάτες επιθυμούν να ταξιδέψουν στην Κυπριακή Δημοκρατία θα πρέπει να υποβάλλουν εκ των προτέρων όλες τις απαιτούμενες πληροφορίες και έγγραφα (όπως πιστοποιητικό υγείας για COVID-19, δηλώσεις, κ.λπ). Η χρήση της ηλεκτρονικής πλατφόρμας CyprusFlightPass είναι υποχρεωτική για όλους όσοι επιθυμούν να επισκεφθούν την Κύπρο. Για να καταστεί δυνατή η αναχώρησή τους από αεροδρόμιο του εξωτερικού προς την Κυπριακή Δημοκρατία θα απαιτείται η προσκόμιση ηλεκτρονικής έγκρισης από την Κυπριακή Δημοκρατία, η οποία θα δίνεται μέσω της πλατφόρμας. Σε πρώτη φάση θα επιτρέπεται, επίσης, σε επιβάτες ηλικίας άνω των 65 ετών, ειδικά εκείνους που δεν είναι εξοικειωμένοι με τα ηλεκτρονικά μέσα ή επιβάτες οι οποίοι, για οποιονδήποτε δικαιολογημένο λόγο, δεν μπορούν να συμπληρώσουν τα απαιτούμενα έγγραφα στην ηλεκτρονική πλατφόρμα ή σε περιπτώσεις όπου η διαδικτυακή ηλεκτρονική πλατφόρμα της Κυπριακής Δημοκρατίας δεν είναι προσωρινά διαθέσιμη λόγω τεχνικών προβλημάτων ή προγραμματισμένης συντήρησης, να συμπληρώνουν τα απαιτούμενα έγγραφα χειρόγραφα μέσω εντύπων, τα οποία θα είναι διαθέσιμα στην πλατφόρμα CyprusFlightPass. Η ηλεκτρονική πλατφόρμα (https://www.cyprusflightpass.gov.cy) είναι διαθέσιμη μέσω διαδικτύου και προσβάσιμη μέσω οποιασδήποτε κινητής συσκευής από την Τρίτη, 9 Ιουνίου 2020.

Η ηλεκτρονική πλατφόρμα CyprusFlightPass παρέχει, επίσης, ενημερωτικό υλικό σε σχέση με τις υπηρεσίες της πλατφόρμας και τις προϋποθέσεις που πρέπει να πληρούνται για να εξασφαλιστεί η απαιτούμενη έγκριση και γρήγορο έλεγχο (Quick Check) από επιβάτη που θα του/της επιτρέπει να γνωρίζει κατά πόσον πληροί τις προϋποθέσεις για να ταξιδέψει προς την Κύπρο. Με απλά λόγια, η πλατφόρμα με στόχο την εξυπηρέτηση επιβατών παρέχει τη δυνατότητα δημιουργίας προσωπικού λογαριασμού και προφίλ χρήστη, υποβολής στοιχείων και ανέβασμα (upload) του απαιτούμενου αρνητικού πιστοποιητικού υγείας COVID-19 και ελέγχου, έγκρισης ή απόρριψης του αιτήματος και αποστολή σχετικού αποδεικτικού μέσω email στον επιβάτη.

Σεπτέμβριο και Οκτώβριο

η κορύφωση των αφίξεων

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Hermes Airports, από την Τρίτη, 9 Ιουνίου, που επαναλειτούργησαν τα αεροδρόμια της Κύπρου μέχρι και την Πέμπτη, είχαμε γύρω στις 3 χιλιάδες αφίξεις και αναχωρήσεις. Το Σαββατοκύριακο και μέχρι και αύριο Δευτέρα αναμένονταν ακόμη 19 επιβατικές πτήσεις, από Ελλάδα, Βουδαπέστη, Σόφια, Αυστρία και Λιθουανία. Από πλευράς της Hermes Airports, οι ιθύνοντες δηλώνουν συγκρατημένα αισιόδοξοι, καθώς υπάρχει ενδιαφέρον από αεροπορικές εταιρείες και εντάσσουν αεροπορικές πτήσεις προς την Κύπρο, ωστόσο όλα θα εξαρτηθούν από τα επιδημιολογικά δεδομένα των χωρών.

Παρόλα αυτά, όπως ανέφερε ο Υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, Γιάννης Καρούσος, αναμένεται ότι η επιβατική κίνηση θα φθάσει τους 37.000 επιβάτες τον Ιούνιο, τους 196.000 επιβάτες τον Ιούλιο, τους 460.000 επιβάτες τον Αύγουστο, τους 634.000 επιβάτες τον Σεπτέμβριο, τους 693.000 επιβάτες τον Οκτώβριο, τους 388.000 επιβάτες τον Νοέμβριο και τους 334.000 επιβάτες τον Δεκέμβριο. Όπως είπε ο Υπουργός, ήδη 20 αεροπορικές εταιρείες έχουν αναφέρει ότι προγραμματίζουν πτήσεις προς την Κύπρο και υπολογίζεται ότι τις επόμενες ημέρες αυτός ο αριθμός θα αυξηθεί στις 40 αεροπορικές εταιρείες και από τα μέσα Ιουλίου να αυξηθεί ακόμη περαιτέρω.

Κρατική στήριξη στις

αεροπορικές εταιρείες

Στο μεταξύ, την περασμένη εβδομάδα το Υπουργικό Συμβούλιο έδωσε το πράσινο φως στο Σχέδιο Κινήτρων προς τις αεροπορικές εταιρείες για αντιμετώπιση των συνεπειών του COVID-19, με σκοπό την προσέλκυση νέων «παικτών» και την επέκταση της συνδεσιμότητας της Κύπρου με νέους προορισμούς μετά το άνοιγμα των αεροδρομίων. Ο προϋπολογισμός του Σχεδίου κινήτρων ανέρχεται στα 6.3 εκατομμύρια ευρώ, έχει την έγκριση του Εφόρου Κρατικών Ενισχύσεων, θα είναι σε ισχύ για τους επόμενους έξι μήνες και απευθύνεται προς όλες τις αεροπορικές εταιρείες. Το Σχέδιο θα χρησιμοποιεί ως βάση τον δείκτη πληρότητας αεροσκαφών, προνοώντας ότι η ένταξη δρομολογίου από μία αεροπορική εταιρεία θα πραγματοποιηθεί μόνο εάν η αεροπορική εταιρεία εκτιμά ότι θα δύναται να καλύψει τουλάχιστον το 40% της πληρότητας του αεροσκάφους. Γι’ αυτόν τον λόγο, θα καταβάλλεται ως κίνητρο στις αεροπορικές εταιρείες, η πληρότητα αεροσκαφών από 41% έως 70%, θεωρώντας ότι αν η αεροπορική εταιρεία ξεπεράσει το 70% της πληρότητας του αεροσκάφους, έχει φθάσει σε συνθήκες ομαλότητας της αγοράς.

Οδηγίες για τους Κύπριους ταξιδιώτες

Δύο ταξιδιωτικές οδηγίες που απευθύνονται σε Κύπριους πολίτες, που ήδη βρίσκονται ή προτίθενται να ταξιδέψουν στο εξωτερικό, εξέδωσε την Παρασκευή το Υπουργείο Εξωτερικών. Η πρώτη αφορά τις χώρες που ταξινομήθηκαν στις Κατηγορίες Α και Β και με αυτή συνιστάται η προσοχή των Κυπρίων πολιτών. Συγκεκριμένα, το Υπουργείο Εξωτερικών συμβουλεύει τους Κύπριους πολίτες όπως επιδεικνύουν ιδιαίτερη προσοχή όταν ταξιδεύουν στις ανωτέρω χώρες και όπως ελέγχουν προτού ταξιδέψουν τους κανονισμούς που εφαρμόζονται για είσοδο και παραμονή στη χώρα προορισμού.

Η ταξιδιωτική οδηγία Β αφορά όλες τις άλλες χώρες πλην αυτών που συμπεριλαμβάνονται στις Κατηγορίες Α και Β και συνιστάται στους Κύπριους πολίτες να αποφεύγουν να ταξιδεύουν σ’ αυτές αν δεν είναι αναγκαίο. Πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας, που ήδη βρίσκονται στις χώρες αυτές προσωρινά ή διαμένουν σε αυτές μόνιμα, καλούνται να παρακολουθούν τα τοπικά και διεθνή ΜΜΕ για τις τελευταίες εξελίξεις σχετικά με τον COVID-19, να ακολουθούν τις σχετικές οδηγίες των τοπικών Αρχών αναφορικά με τυχόν περιορισμούς ή και καθοδήγηση σχετικά με τον COVID-19, να λαμβάνουν μέτρα αυτοπροστασίας και να ενημερώνουν τη διαπιστευμένη Διπλωματική Αποστολή της Δημοκρατίας για την παραμονή τους στη χώρα.

Και με τις δύο οδηγίες Κύπριοι πολίτες που βρίσκονται ήδη ή που σκοπεύουν να ταξιδέψουν στις χώρες αυτές, ενθαρρύνονται να εγγραφούν στην διαδικτυακή πλατφόρμα www.connect2cy@gov.cy.