Υγεία

Ρομποτική Αρθροπλαστική Γόνατος

Η νέα αυτή μέθοδος φέρνει επανάσταση στη χειρουργική του γόνατος, αφού οι τελευταίες μελέτες δείχνουν μεγάλα οφέλη για τους ασθενείς, όπως λιγότερο μετεγχειρητικό πόνο, μικρότερη διατάραξη των ιστών της άρθρωσης και γρηγορότερη ανάρρωση

Η ρομποτική ορθοπαιδική χειρουργική είναι πλέον καθημερινότητα σε πολλά νοσοκομεία ανά τον κόσμο και είναι πλέον διαθέσιμη και στους Κύπριους ασθενείς που πάσχουν από αρθρίτιδα στο γόνατο, αφού το πρώτο ρομποτικό σύστημα αρθροπλαστικής γόνατος βρίσκεται ήδη σε λειτουργία στην Κύπρο.

Πρόκειται για το μοναδικό ρομποτικό σύστημα, το οποίο ο γιατρός μπορεί να κρατάει στο χέρι του και να ελέγχει απόλυτα με τις δικές του κινήσεις. Είναι σχεδιασμένο για να βοηθά τον χειρουργό να τοποθετήσει με απόλυτη ακρίβεια μιαν αρθροπλαστική γόνατος και να «ρυθμίσει» όλους τους συνδέσμους της άρθρωσης να δουλεύουν αρμονικά με το καινούριο γόνατο του ασθενούς.

PR Robotic Orthopedic Surgery (1).png

Το σύστημα μέσω της κάμερας και των αισθητήρων του καθοδηγεί τον ιατρό να προσαρμόσει την τεχνητή πρόθεση στη μοναδική ανατομία του κάθε ασθενούς. Αυτή η πρόσθετη ακρίβεια βοηθά στην καλύτερη λειτουργία της άρθρωσης, στη καλύτερη αίσθηση του νέου γόνατος για τον ασθενή και τη μακρύτερη επιβίωση των προθέσεων.

Κατά την επέμβαση ο χειρουργός συλλέγει με ειδικό εργαλείο όλες τις επιφάνειες του γόνατος και το σύστημα δημιουργεί ένα εικονικό (virtual) τρισδιάστατο μοντέλο της άρθρωσης. Σε αυτό το μοντέλο ο ιατρός σχεδιάζει το νέο γόνατο και καθορίζει τα μεγέθη των προθέσεων που ταιριάζουν στον κάθε ασθενή.

Ακολούθως ο υπολογιστής δημιουργεί τα όρια μέσα στα οποία ο χειρουργός, χρησιμοποιώντας φορητό ρομποτικό εργαλείο, αφαιρεί τον φθαρμένο χόνδρο και οστό για να τοποθετήσει τελικά το νέο γόνατο υπό τον συνεχή έλεγχο του συστήματος. Στο τέλος της επέμβασης γίνεται ο έλεγχος του πλήρους εύρους κίνησης της άρθρωσης και το σύστημα, συλλέγοντας στοιχεία, μας δείχνει το τελικό αποτέλεσμα και την ισορροπία των συνδέσμων.

Η νέα αυτή μέθοδος φέρνει επανάσταση στη χειρουργική του γόνατος, αφού οι τελευταίες μελέτες δείχνουν μεγάλα οφέλη για τους ασθενείς, όπως λιγότερο μετεγχειρητικό πόνο, μικρότερη διατάραξη των ιστών της άρθρωσης και γρηγορότερη ανάρρωση.

Είναι πλέον σύνηθες οι ασθενείς να παίρνουν εξιτήριο από το νοσοκομείο μέσα στις πρώτες 2 μέρες μετά την αρθροπλαστική γόνατος ή ακόμη και την πρώτη μέρα σε επιλεγμένες περιπτώσεις εφαρμόζοντας ειδικά Fast Track πρωτόκολλα.

*Ορθοπαιδικός Χειρουργός εξειδικευμένος στη Ρομποτική χειρουργική γόνατος

Τηλ. 25353534

www.orthopanayi.com