Εργασία

Στοχευμένη πλέον η κρατική στήριξη

Εν αναμονή των επίσημων ανακοινώσεων από πλευράς Κυβέρνησης για τα νέα σχέδια στήριξης των επιχειρήσεων και των εργαζομένων που θα έχουν ισχύ μέχρι και τον Οκτώβριο

Την αλλαγή πολιτικής όσον αφορά τη στήριξη που παρέχεται στις επιχειρήσεις και τους εργαζομένους από τα μέσα Μαρτίου, αποφάσισε η Κυβέρνηση. Τα Σχέδια στήριξης που υλοποιούσε τους τελευταίους μήνες το Υπουργείο Εργασίας διαφοροποιούνται, με στόχο την παροχή στοχευμένης πλέον στήριξης σε όσες επιχειρήσεις και όσους εργαζομένους την έχουν πραγματικά ανάγκη. Μετά από διαβούλευση που πραγματοποίησε η Κυβέρνηση με τις συντεχνίες και την εργοδοτική πλευρά, καθορίστηκαν νέα κριτήρια και νέα μορφή στήριξης, την οποία θα δικαιούνται επιχειρήσεις που ανήκουν σε συγκεκριμένους κλάδους που συνεχίζουν να πλήττονται οικονομικά από την έξαρση της πανδημίας, όπως είναι για παράδειγμα η ξενοδοχειακή βιομηχανία. Σύμφωνα με πληροφορίες, στα ξενοδοχεία θα παρέχεται κυβερνητική στήριξη μέχρι και τον Οκτώβριο, ενώ για τις υπόλοιπες επιχειρήσεις τα σχέδια θα αναδιαμορφώνονται κάθε μήνα. Επίσημες ανακοινώσεις για τα νέα σχέδια στήριξης του Υπουργείου Εργασίας θα ανακοινωθούν εντός των ημερών. Εν τω μεταξύ, υπενθυμίζουμε πως η τρίτη φάση των Σχεδίων στήριξης, όπως αυτά υλοποιούνταν όλο αυτό το διάστημα, ολοκληρώθηκε την περασμένη Παρασκευή και οι πληρωμές θα γίνουν την ερχόμενη εβδομάδα.

Αύριο αναμένονται

επίσημες ανακοινώσεις

Ως γνωστόν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, στις 5 Ιουνίου, σε συνάντηση στο Προεδρικό, είχε ακούσει τις εισηγήσεις και τα θέλω των εργοδοτικών οργανώσεων, που ήταν, μεταξύ άλλων: η στήριξη των εργαζομένων στον τουριστικό κλάδο μέχρι τον Μάρτιο του 2021, η στήριξη των υπολοίπων επιχειρήσεων που μειώθηκε ο κύκλος εργασιών τους πέραν του 30% και η επιδότηση προς ξενοδοχεία για αύξηση εσωτερικού τουρισμού. Τη συνάντηση αυτή ακολούθησε την περασμένη Πέμπτη νέα σύσκεψη, αυτήν τη φορά στο Υπουργείο Εργασίας, μεταξύ των κοινωνικών εταίρων και της αρμόδιας Υπουργού, Ζέτας Αιμιλιανίδου. Η Υπουργός άκουσε τις εισηγήσεις των εργοδοτικών συνδικαλιστικών οργανώσεων και ενημέρωσε κι αυτή με τη σειρά της τους παρευρισκομένους για τις προθέσεις της Κυβέρνησης, τις οικονομικές αντοχές του κράτους και τις τελικές της προτάσεις επί των νέων Σχεδίων. Την επόμενη ημέρα οι Υπουργοί Εργασίας και Οικονομικών παρουσίασαν τις εισηγήσεις τους στον Πρόεδρο Αναστασιάδη, ώστε να οριστικοποιηθούν οι τελικές αποφάσεις της Κυβέρνησης.

Ο χρόνος πιέζει και είναι σαφές ότι η Κυβέρνηση θα πρέπει το συντομότερο δυνατό να ανακοινώσει τι θα ισχύσει μέχρι τον Οκτώβριο, καθώς με τα υφιστάμενα δεδομένα δεν θα υπάρξει απ' εκεί και πέρα κυβερνητική στήριξη, που να επιδοτεί μισθούς. Βεβαίως, όπως έχει λεχθεί αρκετές φορές τις τελευταίες μέρες από την Κυβέρνηση, το νέο πακέτο μέτρων θα είναι στοχευμένο. Άρα θα στηριχθούν με επιδότηση μισθών επιχειρήσεις συγκεκριμένων τομέων της οικονομίας, που έχουν πληγεί περισσότερο από την οικονομική κρίση του κορωνοϊού. Θεωρείται βέβαιο ότι ένας από τους τομείς που θα στηριχθούν θα είναι αυτός της ξενοδοχειακής βιομηχανίας. Συγκεκριμένα, αναμένεται να συνεχιστεί η επιδότηση των μισθών εργαζομένων σε ξενοδοχεία και της ευρύτερης τουριστικής βιομηχανίας μέχρι και τον Οκτώβριο. Άγνωστες παραμένουν, όμως, ακόμη οι φόρμουλες επιδότησης όπως και ο τρόπος με τον οποίο θα εργάζονται, ενώ φαίνεται να υπάρχει πρόθεση στήριξης των ξενοδοχοϋπαλλήλων με ασφαλιστικές δικλίδες.

Στήριξη θα πρέπει να αναμένεται και για τους παρεμφερείς κλάδους της τουριστικής βιομηχανίας, όπως κέντρα εστίασης σε τουριστικές περιοχές, ενώ άγνωστο παραμένει κατά πόσον θα παραχωρηθεί στήριξη για τους υπόλοιπους τομείς της Οικονομίας οι οποίοι έχουν υποστεί πλήγμα από την επιβολή των περιοριστικών μέτρων. Κάτι που θεωρείται βέβαιο είναι το γεγονός ότι θα αυξηθεί το ποσοστό μείωσης του κύκλου εργασιών των επιχειρήσεων (ίσως στο 40%), για να μπορέσουν κα καταστούν δικαιούχες. Πηγές αναφέρουν πως εκτός σχεδίων μένει το λιανικό εμπόριο, η οικοδομική βιομηχανία, ο πρωτογενής τομέας και ο τομέας της μεταποίησης και άλλοι τομείς που έχουν επανεκκινήσει τη λειτουργία τους και θεωρείται ότι δεν χρειάζονται κρατική στήριξη. Με τις ανακοινώσεις της Κυβέρνησης αναμένεται να ξεκαθαρίσει επίσης κατά πόσον τα επιδόματα θα πληρώνονται απευθείας στους εργαζομένους, όπως γινόταν μέχρι στιγμής, ή στις επιχειρήσεις, ώστε αυτές με τη σειρά τους να είναι υποχρεωμένες να καταβάλλουν ολόκληρο τον μισθό στους υπαλλήλους τους.

Όλα αυτά, βέβαια, είναι εικασίες, καθώς όπως δήλωσε στη «Σημερινή» η αρμόδια Υπουργός, οι τελικές αποφάσεις της Κυβέρνησης αναμένεται να οριστικοποιηθούν και να ανακοινωθούν εντός των επόμενων ημερών, ίσως και αύριο Δευτέρα.

Στήριξη του τουριστικού

τομέα μέχρι τον Οκτώβριο

Μιλώντας στη «Σ» και κληθείς να σχολιάσει τις προθέσεις της Κυβέρνησης σχετικά με τα νέα σχέδια ο γενικός γραμματέας της ΣΕΚ, Ανδρέας Μάτσας, ανέφερε πως «εκείνο που είναι δεδομένο είναι ότι θα υπάρξει στόχευση στα μέτρα, γεγονός που μας ικανοποιεί γιατί έτσι αποκλείονται τομείς και επιχειρήσεις που δεν έχουν πλέον ανάγκη τη στήριξη και με δεδομένο ότι μειώθηκαν και τα διαθέσιμα κονδύλια, θα στηριχθούν περισσότερο οι κλάδοι που έχουν πραγματικά ανάγκη». Ερωτηθείς ποιοι κλάδοι θα καθίστανται δικαιούχοι των νέων σχεδίων, ο κ. Μάτσας επιβεβαίωσε πως στήριξη θα παρέχεται στην ξενοδοχειακή βιομηχανία, η οποία δεν θα μπορέσει να λειτουργεί αυτόνομα, ούτως ώστε να συνεχίσει να στηρίζεται και να θωρακίζεται η απασχόληση και να αποτραπούν οι απολύσεις. Τα νέα σχέδια, όπως είπε, θα ποικίλλουν και οι ημερομηνίες τους θα αναπροσαρμόζονται. Συγκεκριμένα, ανέφερε πως η τουριστική βιομηχανία θα στηριχθεί μέχρι και τις 12 Οκτωβρίου, ενώ για τις υπόλοιπες επιχειρήσεις δεν υπάρχει ένδειξη εάν θα είναι μέχρι τον Οκτώβριο ή αν θα γίνεται αναπροσαρμογή ανά μήνα.

Τέλος στα επιδόματα

γονέων και ασθενείας

Το μόνο σίγουρο είναι πως δεν θα ανανεωθούν τα επιδόματα της ειδικής άδειας για φροντίδα των παιδιών και το επίδομα ασθενείας, καθώς από χθες με διάταγμα του Υπουργείου Υγείας οι ευπαθείς ομάδες επέστρεψαν στις εργασίες τους. Το σχετικό διάταγμα αναφέρει πως, στο πλαίσιο της συνεχούς αξιολόγησης των επιδημιολογικών δεδομένων, το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε την κατάργηση των ειδικών ρυθμίσεων για την εκτέλεση καθηκόντων που ισχύουν για τις ευάλωτες ομάδες που εμπίπτουν τόσο στην Ομάδα Α όσο και στην Ομάδα Β. Κατ’ επέκτασιν, τα άτομα που, λόγω των συνθηκών που προκάλεσε ο κορωνοϊός, εκτελούσαν την εργασία τους κατ’ οίκον, θα πρέπει να προβούν στις απαραίτητες ενέργειες και προγραμματισμό για επιστροφή στην εργασία τους από τις 12 Ιουνίου 2020 τα μεσάνυχτα, οπότε και θα τεθεί σε εφαρμογή η απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου. Όσον αφορά τους γονείς, υπενθυμίζουμε πως με βάση τις αποφάσεις της Κυβέρνησης τα σχολεία όλων των βαθμίδων λειτουργούν κανονικά, οπότε θεωρητικά δεν χρειάζεται η συνέχιση του αντίστοιχου επιδόματος για φροντίδα των παιδιών που έμεναν στο σπίτι.

Την ερχόμενη εβδομάδα

οι πληρωμές της τρίτης φάσης

Σημειώνεται ότι, μέχρι σήμερα, τα σχέδια στήριξης του Υπουργείου Εργασίας κάλυψαν από τις 15 Μαρτίου, περίπου 220 χιλιάδες εργαζομένους και αυτοτελώς εργοδοτουμένους που βρέθηκαν, λόγω της πανδημίας, σε πλήρη ή μερική αναστολή.

Την πρώτη περίοδο στήριξης μέσω των ειδικών προγραμμάτων, επιδοτήθηκαν 170 χιλιάδες άτομα με €93 εκατομμύρια, ενώ στη δεύτερη φάση επιδοτήθηκαν 180 χιλιάδες άτομα με €124 εκατομμύρια. Επιπρόσθετα, το Υπουργείο Εργασίας κάλυψε ενδιαμέσως και περίπου 8 χιλιάδες αιτήσεις, οι οποίες κρίθηκαν δικαιολογημένες για να ενταχθούν στα σχέδια επιδότησης της εργασίας.

Για την τρίτη περίοδο, δηλαδή από 13 Μαΐου με 12 Ιουνίου, το κράτος στο πλαίσιο των σχεδίων του Υπουργείου Εργασίας θα χρειαστεί να δαπανήσει κοντά στα €120 εκατομμύρια. Η διαδικασία υποβολής αιτήσεων των ειδικών επιδομάτων για την τρίτη περίοδο ολοκληρώθηκε τα μεσάνυχτα της περασμένης Παρασκευής. Τις επόμενες ημέρες θα αξιολογηθούν οι αιτήσεις και η καταβολή προς τους δικαιούχους, σύμφωνα με την Υπουργό Εργασίας, θα αρχίσει την ερχόμενη εβδομάδα.

Όσον αφορά τα άτομα που αιτήθηκαν αλλά δεν έλαβαν τη στήριξη από την Κυβέρνηση, σε δηλώσεις της στο ΣΙΓΜΑ η Ανώτερη Λειτουργός του Υπουργείου Εργασίας, Βασιλική Χατζηαδάμου, ανέφερε πως υπάρχουν κάποια άτομα που δεν έχουν πληρωθεί από την πρώτη φάση κυρίως γιατί δεν είχαν δηλώσει τα σωστά στοιχεία και δεν κατάφεραν οι λειτουργοί του Υπουργείου Εργασίας να τους εντοπίσουν. Η δεύτερη φάση, όπως είπε, κύλησε πιο ομαλά και έγιναν περισσότερες πληρωμές, ενώ υπήρχαν άτομα που δεν έλαβαν τη στήριξη στην πρώτη φάση λόγω κάποιου λάθους που ίσως να έκαναν κατά την υποβολή αιτήσεων, αλλά έλαβαν τη στήριξη κατά τη δεύτερη φάση εφαρμογής των Σχεδίων.