Στηρίξτε την ποιοτική δημοσιογραφία

Εθνική συνεννόηση την ώρα που το τουρκικό θηρίο βρυχάται

Είναι εκ των ων ουκ άνευ η ανάγκη εδραίωσης αρραγούς εσωτερικού μετώπου και ξεκάθαρης εθνικής γραμμής πλεύσης μεταξύ Αθηνών - Λευκωσίας

Σε τεντωμένο σχοινί κινείται τον τελευταίο καιρό ο Τούρκος Πρόεδρος, Ταγίπ Ερντογάν, πυροδοτώντας εκρηκτικό κλίμα στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου. Στο στόχαστρο του τουρκικού ακροβατισμού κεντρική θέση έχουν η Κύπρος και η Ελλάδα, τις οποίες ο νεοσουλτάνος επιχειρεί να εκφοβίσει με ασύμμετρες απειλές και ωμές επεκτατικές βλέψεις. Τα τελευταία 24ωρα η ένταση στις σχέσεις Αθήνας - Άγκυρας εντείνεται επικίνδυνα. Οι ωμές και παράνομες ενέργειες της Άγκυρας στην Κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, η επαναφορά των ασύμμετρων απειλών στην ελληνοτουρκική μεθόριο κατά μήκος του Έβρου, οι ευθείες φραστικές βολές κατά της εδαφικής ακεραιότητας ελληνικών νησιών και οι προωθούμενες γεωτρήσεις στη θαλάσσια περιοχή του Καστελορίζου και νότια της Κρήτης με τις ευλογίες του λιβυκού καθεστώτος, συνθέτουν ένα πολεμικό μείγμα έτοιμο να εκραγεί.

«Η Ελλάδα είναι έτοιμη για όλα, ακόμη και για το ενδεχόμενο στρατιωτικής εμπλοκής με την Τουρκία», υπογράμμισε ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, στον απόηχο των αλλεπάλληλων προκλήσεων της Άγκυρας, διαμηνύοντας πως «η Ελλάδα μεριμνά για την αύξηση της αποτρεπτικής ισχύος των ενόπλων δυνάμεων. Θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί για να προασπίσουμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα σε απόλυτο βαθμό», διαμήνυσε προς κάθε κατεύθυνση.

Είναι αξιοσημείωτο το γεγονός ότι στην Ελλάδα επικρατεί κλίμα εθνικής ενότητας και λαϊκής ομοψυχίας στην αντιμετώπιση των τουρκικών απειλών. Τουναντίον, στην Κύπρο τα πράγματα είναι περίεργα, επίφοβα και συγκεχυμένα, λόγω της ιδιόμορφης κατάστασης που δημιουργεί η διαφορετική προσέγγιση των κομμάτων και της κοινωνίας των πολιτών στο καίριο ζήτημα των κατοχικών οδοφραγμάτων. Το σκηνικό που συνθέτουν οι αλόγιστες αντιδράσεις κάποιων κομμάτων και μερίδας «περίεργων» οργανώσεων που αξιώνουν διάνοιξη των οδοφραγμάτων άνευ όρων είναι θλιβερό, προκαλώντας βαθύτατο ρήγμα στην ενότητα και ομοψυχία του λαού. Φρονούμε ότι σε τούτες τις δύσκολες ώρες της υγειονομικής πανδημίας και της κλιμάκωσης των ιταμών τουρκικών προκλήσεων, τα πράγματα είναι πολύ σοβαρά και πολύ επικίνδυνα. Ως εκ τούτου, είναι εκ των ων ουκ άνευ η ανάγκη εδραίωσης αρραγούς εσωτερικού μετώπου και ξεκάθαρης εθνικής γραμμής πλεύσης μεταξύ Αθηνών – Λευκωσίας για αντιμετώπιση του τουρκικού θηρίου. Παράλληλα, η κυπριακή Κυβέρνηση, έχοντας την ομόθυμη στήριξη των πολιτικών δυνάμεων, καλείται να καταστήσει σαφές στην τουρκοκυπριακή κοινότητα πως η έκρυθμη κατάσταση οφείλεται αποκλειστικά στις φιλοπολεμικές διαθέσεις της Άγκυρας και στους υποτακτικούς της στο ψευδοκράτος. Από την πλευρά τους οι Τουρκοκύπριοι, αν πράγματι θέλουν ειρήνευση και συμφιλίωση, οφείλουν να αποφασίσουν σε τι κράτος θέλουν να ζήσουν, συνειδητοποιώντας ότι το μόνο που χωρίζει Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους είναι η κατοχή και ο τουρκικός στρατός, που στήνει οδοφράγματα και διαχωριστικές γραμμές. Τούτη την ώρα, το σύνοικο στοιχείο θα πρέπει να κατανοήσει πλήρως πως η ασφάλεια και η ευημερία του διασφαλίζονται μόνο μέσα από την κοινή συνύπαρξη σε μια ενωμένη πατρίδα, απαλλαγμένη από στρατούς κατοχής και ξένα επεμβατικά δικαιώματα, με έντονη την εγγυητική σφραγίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

*Δημοσιογράφος

Υποστηρίξτε τη