Παραπολιτικά

Δεν είναι ώρα για ξεφαντώματα

«Οι πολίτες θα πρέπει να αντιληφθούν ότι το γλέντι και το ξεφάντωμα δεν επιτρέπονται στην παρούσα φάση», ήταν η προτροπή του Γ.Γ. του Παγκυπρίου Συνδέσμου Ιδιοκτητών Κέντρων Αναψυχής, Φάνου Λεβέντη. Έτσι είναι. Σεμνά και ταπεινά. Θα πηγαίνεις στο κέντρο, θα κάθεσαι προσεκτικά στο τραπέζι σου, σε απόσταση από τους άλλους, θα παραγγέλλεις όσο πιο χαμηλόφωνα μπορείς, για να μην εκτοξεύεις σταγονίδια, θα τρως όσο πιο γρήγορα μπορείς (για να επιταχύνεις την αποχώρησή σου, ώστε να εξυπηρετηθούν και άλλοι πελάτες, αφού μόνο τα μισά τραπεζάκια λειτουργούν), θα πληρώνεις και θα αποχωρείς εξίσου σεμνά και ταπεινά. Δεν θα ανεβαίνεις πάνω στο τραπέζι για να χορεύεις τσιφτετέλι μέχρι τις πρωινές ώρες.

Είμαστε ακόμα σε πόλεμο με τον κορωνοϊό, και υπό πολεμικές συνθήκες οι πολεμιστές κρατάνε μπαζούκα. Δεν κρατάνε... μπουζούκια.

Δεν αρμόζουν ούτε στη σοβαρότητα των στιγμών τα γλέντια και τα ξεφαντώματα. Πολλοί άνθρωποι εκεί έξω αγωνιούν αν θα έχουν δουλειά αύριο και αν θα μπορέσουν να βάλουν ένα πιάτο φαΐ στο τραπέζι. Συγκρατηθείτε, συμπατριώτες και συμπατριώτισσες, όσοι και όσες αισθάνεστε την ασυγκράτητη ανάγκη να ξεσαλώσετε. Ακόμα και η Εκκλησία ημών περίμενε υπομονετικά και έψαλε το «Χριστός Ανέστη» στις 26 Μαΐου!

Δεν πειράζει να στερηθούμε κάτι ακόμα. Οι ποδοσφαιρόφιλοι έχασαν την μάππαν. Οι Παφίτες έχασαν την Όπερά τους. Οι Σκαλιώτες και άλλοι παραθαλάσσιοι θα στερηθούν, σε καμιά εβδομάδα, το Παναΰριν του Κατακλυσμού.

Έχουμε καιρό να γλεντήσουμε, όταν τελειώσει ο πόλεμος. Θα μπορέσουμε, τότε, να γιορτάσουμε και στα κέντρα και στις πλατείες. Για τη Λευκωσία, δεν μπορώ να σας εγγυηθώ ότι το ξεφάντωμα για τη νίκη επί του Covid 19 θα γίνει στην ατέλειωτη Πλατεία Ελευθερίας. Ίσως να γίνει εκεί μελλοντικά, με αφορμή μια νέα νίκη κατά ενός νέου ιού, του Covid-30, ας πούμε...

ΚΥΠΡΟΦΡΕΝΗΣ