Τουρισμός

Επιλέγουν Ελλάδα οι Κύπριοι

Φανερά μειωμένο το ενδιαφέρον των Κυπρίων για ταξίδι φέτος, εντούτοις οι περισσότεροι από τους τολμηρούς το βλέπουν για Ελλάδα μεριά

Η επιστροφή στην κανονικότητα επιβάλλει τη στρατιωτική μας πειθαρχία στα μέτρα αυτοπροστασίας, ώστε να διασφαλίσουμε την παραμονή μας στα μηδενικά κρούσματα. Κάτι που οι πλείστες των χωρών ακόμη πασχίζουν να καταφέρουν. Οι ειδικοί βλέπουν με αγωνία τις εξελίξεις σε παγκόσμιο επίπεδο παρατηρώντας τον νέο κορωνοϊό να επιστρέφει δυναμικά σε παλιά λημέρια. Μερικές περιοχές παραμένουν σε «καραντίνα», ενώ άλλες βλέπουν σύντομα την επιστροφή στο απόλυτο lockdown. Μια πανδημία που έφερε τα πάνω κάτω σε όλους τους τομείς, ιδιαίτερα όμως σε αυτόν της οικονομίας, σε μια περίοδο μάλιστα που ο τουρισμός θα ήταν στα ύψη.

Πολλές είναι οι χώρες που «άνοιξαν» τα σύνορά τους για να υποδεχθούν κόσμο. Ωστόσο, οι ειδικοί επισημαίνουν ότι κάθε μετάβαση θα πρέπει να γίνεται με απόλυτη προσοχή για τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας. Τα δεδομένα αλλάζουν και οι χώρες μεταφέρονται από τη μια κατηγορία στην άλλη ανά πάσα στιγμή. Οι ταξιδιώτες καλό θα ήταν να ενημερώνονται πλήρως για τα επιδημιολογικά δεδομένα μιας χώρας προτού ταξιδέψουν. Όσο για τους Κυπρίους, όσοι αποφασίζουν να μπουν σε αεροπλάνο επιλέγουν Ελλάδα!

Λίγοι οι τολμηροί

Η κίνηση στα αεροδρόμια φέτος δεν θα έχει καμία σχέση με άλλες χρονιές. Λίγοι είναι οι Κύπριοι που επιλέγουν να ταξιδέψουν στο εξωτερικό για διακοπές, κυρίως προς Ελλάδα. Ο Επίτιμος Πρόεδρος Ταξιδιωτικών Πρακτόρων, κ. Άκης Κελεπέσιης, ανέφερε στη «Σ» ότι οι κρατήσεις μέχρι στιγμής δεν μπορούν να συγκριθούν με προηγούμενα έτη. «Είναι αρκετά μειωμένη η κίνηση φέτος. Κάθε χρόνο τέτοια εποχή ήταν πολύ αυξημένες οι κρατήσεις. Αναμένουμε, όμως, ότι θα αυξηθούν ακόμη περισσότερο στις επόμενες ημέρες».

Όσο για την επιλογή προορισμού όσων θα ταξιδέψουν, η Ελλάδα θεωρείται πλέον μονόδρομος, εφόσον η μικρή απόσταση και η επιδημιολογική εικόνα που παρουσιάζει η χώρα επιτρέπουν τις ξέγνοιαστες -όσο γίνεται- διακοπές. «Οι κρατήσεις είναι κυρίως για Ελλάδα. Δυστυχώς αναμέναμε ότι θα είχαμε και για Ισραήλ, αλλά τα δεδομένα δεν επιτρέπουν αυτήν τη στιγμή. Στο Ισραήλ από την 1η Αυγούστου και σύμφωνα πάντα με την επιδημιολογική του εικόνα θα μπορεί εύκολα κάποιος να ταξιδέψει για διακοπές».

Ο κ. Κελεπέσιης ανέφερε επίσης το πρόβλημα που δημιουργείται με τη μειωμένη ανταπόκριση των αεροπορικών εταιρειών στην εξυπηρέτηση του κοινού. «Δημιουργείται τεράστιο πρόβλημα καθώς οι αεροπορικές εταιρείες δεν απαντούν τα τηλέφωνα και ο κόσμος δεν ξέρει πού να απευθυνθεί, ειδικά όταν αναμένει τι θα γίνει με πτήσεις που έχουν ακυρωθεί κ.λπ. Ο κόσμος αναγκαστικά απευθύνεται στα ταξιδιωτικά πρακτορεία».

Ταξιδιωτικές οδηγίες που αλλάζουν

Προσοχή συστήνει το Υπουργείο Εξωτερικών σε όλους όσοι θα ταξιδέψουν στο εξωτερικό, εκδίδοντας μάλιστα και ταξιδιωτικές οδηγίες, οι οποίες διαφοροποιούνται αναλόγως της δεδομένης κατάστασης. Ο Εκπρόσωπος Τύπου του Υπουργείου Εξωτερικών, κ. Δημήτρης Σαμουήλ, σε πρόσφατες δηλώσεις του στο ΣΙΓΜΑ, ανέφερε ότι οι ταξιδιώτες θα πρέπει «να βεβαιώνονται πως είναι εξοικειωμένοι και ότι γνωρίζουν τους κανόνες που εφαρμόζει η κάθε χώρα ξεχωριστά, κατά την είσοδο αλλά και κατά τη διάρκεια της παραμονής τους, να ενημερώνονται και να λαμβάνουν μέτρα αυτοπροστασίας».

Με ελεγχόμενο και σταδιακό τρόπο η επιστροφή μας στην κανονικότητα, όπως ανέφερε ο κ. Σαμουήλ. «Δεν έχουμε βγει στην άλλη άκρη αυτής της κρίσης, γι’ αυτό θα πρέπει να λειτουργούμε υπεύθυνα». Καλό θα ήταν, συνέχισε, να αποφεύγουμε τα ταξίδια σε χώρες όπου ο κίνδυνος της λοίμωξης είναι ακόμη μεγάλος. Γι’ αυτόν τον λόγο, το Υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε δύο ταξιδιωτικές οδηγίες, που αφορούν τα ταξίδια στις χώρες που ανήκουν στις κατηγορίες Α και Β και τα ταξίδια σε χώρες που δεν εμπίπτουν στις πιο πάνω κατηγορίες.

Συγκεκριμένα, συνιστάται προσοχή στις χώρες που ανήκουν στις κατηγορίες Α και Β, ενώ καλό θα ήταν να αποφεύγεται κάθε είδους ταξίδι στις υπόλοιπες χώρες. Σύμφωνα με την τελευταία εκτίμηση επιδημιολογικού κινδύνου με ημερομηνία 19 Ιουνίου, οι χώρες που ανήκουν στις κατηγορίες Α και Β είναι οι κάτωθι:

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ Α – ΧΩΡΕΣ ΧΑΜΗΛΟΥ ΚΙΝΔΥΝΟΥ ΣΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΑ ΦΑΣΗ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ Β – ΧΩΡΕΣ ΜΕ ΠΙΘΑΝΟ ΧΑΜΗΛΟ ΚΙΝΔΥΝΟ ΑΛΛΑ ΜΕ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΑΜΦΙΒΟΛΙΑ ΣΕ ΣΥΓΚΡΙΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ Α

  • Γαλλία
  • Βέλγιο
  • Ιρλανδία
  • Ισραήλ
  • Ιταλία
  • Λίβανος
  • Ιορδανία
  • Ολλανδία
  • Ισπανία
  • Πολωνία
  • Ρουμανία
  • Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα

Υπό το φως της συνεχιζόμενης εξάπλωσης του COVID-19 και με δεδομένο τον χαρακτηρισμό του από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας ως πανδημίας, το Υπουργείο Εξωτερικών συμβουλεύει τους Κύπριους πολίτες όπως επιδεικνύουν ιδιαίτερη προσοχή όταν ταξιδεύουν στις ανωτέρω χώρες και όπως ελέγχουν, προτού ταξιδέψουν, τους κανονισμούς που εφαρμόζονται για είσοδο και παραμονή στη χώρα προορισμού. Για όλες τις υπόλοιπες χώρες το Υπουργείο Εξωτερικών συστήνει όπως καλύτερα να αποφεύγεται το ταξίδι.

Πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας, οι οποίοι προσωρινά ευρίσκονται ή διαμένουν μόνιμα στις ανωτέρω χώρες, συμβουλεύονται να επιδεικνύουν προσοχή, να παρακολουθούν τα τοπικά και διεθνή ΜΜΕ για τις τελευταίες εξελίξεις σχετικά με τον COVID-19, να ακολουθούν τις σχετικές οδηγίες των Αρχών στις χώρες όπου ευρίσκονται αναφορικά με τυχόν περιορισμούς ή και καθοδήγηση σχετικά με τον COVID-19 και να λαμβάνουν μέτρα αυτοπροστασίας.

Κύπριοι πολίτες που βρίσκονται ήδη ή που σκοπεύουν να ταξιδέψουν στις χώρες αυτές ενθαρρύνονται να εγγραφούν στη διαδικτυακή πλατφόρμα www.connect2cy@gov.cy .Σχετικές ανακοινώσεις, δελτία Τύπου και ενημέρωση αναρτώνται στην ειδική ιστοσελίδα https://www.pio.gov.cy/coronavirus/


Η Κύπρος ψηλά στις λίστες

Όσο για την κατηγορία στην οποία βρίσκεται η δική μας χώρα στις λίστες των υπόλοιπων χωρών, ο κ. Σαμουήλ επιβεβαίωσε ότι είναι ανάμεσα στις πρώτες. «Η Κύπρος είναι στις κορυφαίες κατηγορίες από άποψη ασφάλειας. Είμαστε σε πολύ καλή θέση και οφείλουμε να φροντίσουμε, ανοίγοντας τη χώρα στους ξένους επισκέπτες, να διατηρήσουμε αυτήν την καλή επιδημιολογική εικόνα».

Τέλος, ο Εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ επανέλαβε ότι τα δεδομένα αλλάζουν και μια χώρα μπορεί εύκολα να μεταπηδήσει από τη μια κατηγορία στην άλλη. «Τρανό παράδειγμα το Ισραήλ. Επομένως, προτού ταξιδέψει κάποιος, καλό θα ήταν να επισκεφθεί την ιστοσελίδα μας και να διαβάσει τη σύστασή μας».