Στηρίξτε την ποιοτική δημοσιογραφία

Με δυο γραμμικά πάρκα η Πάφος μετατρέπεται σε πράσινο παράδεισο

Τα δυο γραμμικά πάρκα ως μια φυσική εξέλιξη θα ενώνονται και θα συλλειτουργούν με τον παραλιακό πεζόδρομο σε μία ειδυλλιακή διαδρομή 22 χιλιομέτρων, εκ των οποίων τα 20 χιλιόμετρα θα είναι μπροστά από τη θάλασσα

Ένα μεγαλεπήβολο και ουσιαστικό έργο, που αναμένεται να αλλάξει προς το καλύτερο την ποιότητα ζωής των κατοίκων της Πάφου και των γύρω κοινοτήτων, παρουσιάστηκε πριν από μερικές ημέρες από τον Δήμο Πάφου στον Πολυχώρο Αττικόν. Οι Αρχές Τοπική Αυτοδιοίκησης, υπό τα νέα δεδομένα που θα δημιουργηθούν στις τοπικές κοινωνίες με τις συνενώσεις Δήμου και κοινοτήτων, πρέπει να αποδείξουν στην πράξη ότι έχουν να διαδραματίσουν ουσιαστικό ρόλο στις προσφερόμενες υπηρεσίες προς τους κατοίκους των περιοχών τους. Αυτός είναι άλλωστε και ο διαχρονικός στόχος της επικείμενης αναδιάρθωσης, να δημιουργηθούν δηλαδή συνθήκες για τοπικές Αρχές με περισσότερες εξουσίες, αλλά με κύριο συστατικό τον ανθρωποκεντρισμό.

Για να επιτευχθούν κάποιοι από αυτούς τους μεγαλεπήβολους στόχους χρειάζεται βεβαίως όραμα αλλά και σχεδιασμός Ανάπτυξης. Έργα κοινής ωφέλειας, όπως πάρκα, γήπεδα, πεζόδρομοι και ποδηλατόδρομοι, αλλά και άλλα που θα ενισχύσουν την κοινωνική πολιτική των τοπικών Αρχών, όπως κέντρα ενηλίκων, κέντρα απασχόλησης παιδιών κ.λπ, θα αποτελέσουν την τελευταία πινελιά για κοινότητες ανθρώπων που θα ζουν σε περιοχές που τους ευχαριστούν, μακριά από τον βαρύ αστικό χαρακτήρα μεγαλουπόλεων και φυσικά θα συνδεθούν σε μεγάλο βαθμό με εκείνο που λέμε ποιοτική καθημερινότητα και υψηλό επίπεδο ζωής.

Το έργο στο οποίο σήμερα αναφερόμαστε εύκολα και άνετα μπορεί να χαρακτηριστεί ως τέτοιο. Άλλωστε δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι οι τοπικοί "άρχοντες" έχουν άμεσα την ανάγκη να αποδείξουν το ενδιαφέρον τους για ποιοτική αναβάθμιση των περιοχών τους, όσοι δεν το έχουν πράξει ακόμη, αφού σε ένα περίπου χρόνο αναμένεται εκ νέου οι πολίτες να οδηγηθούν στις κάλπες και να τους ανανεώσουν ή όχι τη λαϊκή εντολή για να βρίσκονται σε δημοτικά συμβούλια ή κοινοτικά συμβούλια - για όσο ακόμη θα υπάρχουν.

Το συγκεκριμένο έργο αφορά την κατασκεύη δυο γραμμικών πάρκων περιμετρικά του Δήμου Πάφου, σχέδιο το οποίο χαρακτηρίστηκε ως μείζονος περιβαλλοντικής αλλά και κοινωνικής σημασίας για την πόλη της Πάφου και την ευρύτερη αστική περιοχή.

Το έργο, το οποίο εισέρχεται σε τροχιά υλοποίησης, σύμφωνα με τον Δήμαρχο της πόλης, Φαίδωνα Φαίδωνος, θα είναι ουσιαστικά στα σύνορα του Δήμου Πάφου με τη Γεροσκήπου, τα Κονιά, τη Μεσόγη, την Έμπα και τη Χλώρακα και θα αποτελεί βελτίωση και διαμόρφωση των δυο ρυακιών που «αγκαλιάζουν» ανατολικά και δυτικά την πόλη και αποτελούν το γεωγραφικό της «σύνορο».

Το έργο αυτό, το οποίο συζητείται και διαμορφώνεται τουλάχιστον δεκαπέντε χρόνια, δημιουργεί χώρους, μαζί με τις διακλαδώσεις του, 14,5 χιλιομέτρων, οι οποίοι θα περιλαμβάνουν παιδότοπους, πεζόδρομους, ποδηλατόδρομους, υπαίθρια γυμναστήρια, χώρους άθλησης και ξεκούρασης, μικρές γέφυρες, πάρκα για σκύλους, δύο μικρές καφετερίες κ.ά.

Τα δυο γραμμικά πάρκα ως μια φυσική εξέλιξη θα ενώνονται και θα συλλειτουργούν με τον παραλιακό πεζόδρομο σε μία ειδυλλιακή διαδρομή 22 χιλιομέτρων, εκ των οποίων τα 20 χιλιόμετρα θα είναι μπροστά από τη θάλασσα. Τα κατασκευαστικά σχέδια, σύμφωνα με τον κ. Φαίδωνος, αναμένεται να ολοκληρωθούν σε λιγότερο από ένα μήνα και οι εργασίες θα ξεκινήσουν εντός του 2020. Το έργο θα κατασκευαστεί σε διάφορες φάσεις και το συνολικό κόστος που εκτιμάται γύρω στα 10-12 εκατομμύρια.

Στο «Αττικόν» παρουσιάστηκε ενώπιον του Δημοτικού Συμβουλίου Πάφου και εκπροσώπων των υπόλοιπων συνεμπλεκόμενων Τοπικών Αρχών η μελέτη του έργου «Κατασκευή δύο Γραμμικών Πάρκων (Ανατολικού και Βορειοδυτικού) στην περιοχή του Δήμου Πάφου και τις περιοχές του Δήμου Γεροσκήπου και των Κοινοτήτων Κονιών, Χλώρακας, Έμπας και Μεσόγης» από τον ανάδοχο – μελετητή του έργου Χρυσάνθου & Χρυσάνθου Αρχιτέκτονες.

Υποστηρίξτε τη