Ο Άντρος του ΑΚΕΛ για να... καϊλίσει η Τουρκία

ΑΠΟΜΕΝΕΙ ν’ απαριθμήσει, ο Γ. Γρ. του ΑΚΕΛ, κ. Άντρος Κυπριανού, ένα προς ένα, και ονομαστικά, τα συγκεκριμένα οφέλη, τα οποία το ΑΚΕΛ έχει τη βούληση να προσφερθούν («μέσα από έμπρακτες ενέργειες», μάλιστα, όπως λέει) προς την Τουρκία, (α) για τη «σωστή λύση στο Κυπριακό» και (β) για την «αξιοποίηση του φυσικού πλούτου που υπάρχει στη λεκάνη της Ανατολικής Μεσογείου», ώστε «να πείσουμε την Τουρκία» να συγκατανεύσει τζιαι να μας καϊλίσει... Και να τα εκφωνήσει, ο ΑΚΕΛιστής ηγέτης, ευθαρσώς και δημοσίως, γραπτώς και προφορικώς, ενώπιον όλων των ΑΚΕΛιστών και όλων των άλλων πολιτών, για να κρίνουν.

ΑΥΤΟ εκκρεμεί ως φυσιολογική υποχρέωση του Γ. Γρ. του ΑΚΕΛ, ως αναγκαία συνέχεια των δηλώσεων που έκανε ο ίδιος την Τρίτη και προβλήθηκαν ως κύριο θέμα στην κομματική του «Χαραυγή» την Τετάρτη, 17 Ιουνίου 2020, υπό τον τίτλο «ΑΠΟΚΛΙΜΑΚΩΣΗ μέσα από λύση προβλημάτων».

ΕΓΡΑΨΕ η «Χαραυγή»:

«Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ επανέλαβε την πάγια θέση τού ΑΚΕΛ ότι η τουρκική προκλητικότητα θα αναχαιτιστεί μόνο εάν και εφόσον καταφέρουμε να πείσουμε την Τουρκία, μέσα από έμπρακτες ενέργειες, ότι με την επίλυση των προβλημάτων στη γειτονιά μας, με την ύπαρξη σχέσεων ειρηνικών με τις γειτονικές χώρες θα καταφέρει [η Τουρκία] να γίνει μέρος των συζητήσεων για την αξιοποίηση του φυσικού πλούτου που υπάρχει στη λεκάνη της Ανατολικής Μεσογείου. Ο Α. Κυπριανού υπογράμμισε ότι χρειάζεται να πείσουμε την Τουρκία ότι με σωστή λύση του Κυπριακού θα έχει και η ίδια να αποκομίσει οφέλη. Οφέλη τα οποία θα προκύψουν από τη συμμετοχή της στις ευρύτερες συζητήσεις για αξιοποίηση του φυσικού αερίου».... («ΧΑΡΑΥΓΗ», 17.6.2020).

Σ’ Ο,ΤΙ ΑΦΟΡΑ τις «πραγματικές προθέσεις της Τουρκίας» και τα «οφέλη» που η ίδια επιδιώκει, ο κ. Άντρος Κυπριανού διαθέτει, κατ’ αμάχητο τεκμήριο, ένα σαφές επί τούτου πλεονέκτημα γνώσης έναντι όλων των άλλων αρχηγών κομμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας:

ΕΙΝΑΙ Ο ΜΟΝΟΣ που προσκλήθηκε από τον νυν Υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου και ταξίδευσε δυο φορές στην Τουρκία: Την 1η φορά στην Κωνσταντινούπολη τον Ιανουάριο του 2016, όπου συναντήθηκε, επιπλέον, και με τον τότε Πρωθυπουργό Αχμέτ Νταβούτογλου. Τη 2η στην Άγκυρα τον Νοέμβριο του 2018, στο σπίτι του Τούρκου Υπ.Εξ., με τον οποίο είχε συνομιλίες. Παρουσία, σε αμφότερες τις επισκέψεις, και του αρμοδιότερου στο ΑΚΕΛ για το Κυπριακό κ. Τουμάζου Τσελεπή.

ΔΕΝ ΔΟΘΗΚΑΝ στη δημοσιότητα τα πρακτικά εκείνων των συνομιλιών με τους Τσαβούσογλου και Νταβούτογλου. Αλλά προφανώς ο Γ. Γρ. του ΑΚΕΛ γνωρίζει - τ’ άκουσε με τ’ αφτιά του - και θα πρέπει να έχει συμπεράνει, ποια είναι τα ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ ΟΦΕΛΗ που απαιτεί η Άγκυρα στην Κύπρο, στην Ελλάδα, στην Ανατολική Μεσόγειο, και για τα οποία στέλνει αφειδώς, με πολεμικές απειλές, πλωτά γεωτρύπανα και πολεμικό στόλο στις κυπριακές θάλασσες και στο Αιγαίο.

ΚΙ ΕΠΙΣΗΣ, φυσιολογικά, μπορεί ο καθείς να συμπεράνει ότι τα συγκεκριμένα οφέλη για την Τουρκία θα πρέπει να είναι πολλαπλάσια, υπέρτερα και σπουδαιότερα, όλων όσων η ίδια νέμεται έως τώρα παρανόμως ως Κατακτητής των μισών εδαφών της Κυπριακής Δημοκρατίας και ως αυτο-διακηρυγμένος επιβουλέας, νεο-οθωμανός ηγεμών και τοπικός ιμπεριαλιστής της Αν. Μεσογείου.

ΠΟΛΙΤΙΚΗ τού υπό τον κ. Άντρο Κυπριανού ΑΚΕΛ, όπως και η πολιτική τού υπό τον κ. Αβέρωφ Νεοφύτου ΔηΣυ, έναντι της Τουρκίας στα συγκεκριμένα ζητήματα, εδώ και χρόνια, είναι η «γραμμή» των Αμερικανο-Νατοϊκών Ιμπεριαλιστών (όπως χαρακτήριζε παλαιότερα τις ΗΠΑ το ΑΚΕΛ).

ΤΟ ΥΠΕΝΘΥΜΙΣΕ στη συνέντευξή του στο Ράδιο Πρώτο, προχθές Παρασκευή, 19.6.2020, ο αντιπρόσωπος της Κύπρου στον ΟΗΕ και διαπραγματευτής στις διακοινοτικές συνομιλίες, πρέσβης Ανδρέας Μαυρογιάννης, ο οποίος είπε:

«Αυτή η θεώρηση των πραγμάτων υπήρχε εδώ και χρόνια. Ήταν η θεώρηση που είχε κατά νουν η κυβέρνηση Ομπάμα και όταν είχε επισκεφθεί την Κύπρο ο [αντιπρόεδρος των ΗΠΑ] Τζο Μπάιντεν. Η προσπάθειά τους ήταν μέσα από την επίλυση του Κυπριακού να λυθούν και πολλά προβλήματα της Αν. Μεσογείου. Αυτή ήταν η δική τους λογική. Αυτή ήταν η λογική που επικρατούσε το 2013-14-15 πίσω από την ανάμειξη του αμερικανικού παράγοντα. Περίπου να βελτιώσουμε τις σχέσεις της Κύπρου με την Τουρκία μέσα από τη βελτίωση των σχέσεων Ισραήλ με Τουρκία και να δημιουργήσουμε κάτι στην Ανατολική Μεσόγειο. Το μεγάλο ερώτημα είναι κατά πόσον εμείς έχουμε αυτήν την πολυτέλεια να κάνουμε πρώτα τις μοιρασιές και μετά να περιμένουμε από την Τουρκία να δεήσει να δει το πρόβλημά μας. Μα πώς μπορεί να γίνει αυτό;», διερωτήθηκε, τονίζοντας πως «εμείς κάνουμε έναν αγώνα επιβίωσης καθώς είμαστε υπό κατοχή και έχουμε διαρκείς απειλές της Άγκυρας σε στεριά, θάλασσα και αέρα. Δεν μπορεί ο άλλος να σου βάλει το μαχαίρι στον λαιμό και να σου λέει τώρα διαπραγματεύσου» («Σίγμαλαϊβ», 19.6.2020)...

ΣΧΕΤΙΚΗ ΥΠΕΝΘΥΜΙΣΗ: η «Χαραυγή», της ηγεσίας τού παλαιόθεν καυχωμένου για την «αντίθεσή» του στον «αμερικανο-νατοϊκό ιμπεριαλισμό» ΑΚΕΛ, 1η φορά στην 59χρονη ώς το 2014 ιστορία της, είχε δημοσιεύσει την Κυριακή, 6.4.2014, άρθρο του τότε πρέσβεως των ΗΠΑ στην Κύπρο, κ. Τζον Κόνιγκ, για την επίλυση του Κυπριακού, ονομαστικά εγκωμιαστικό για τον ηγέτη και τα στελέχη του ΑΚΕΛ (αυτοπροσδιοριζόμενους και ως «κομμουνιστές») κ.κ. Άντρο Κυπριανού, Ανδρέα Χρίστου, Νεοκλή Συλικιώτη και Χρίστο Μέση.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ του πρέσβεως των ΗΠΑ δημοσιεύτηκε στην «Χ» και αποτελούσε τον ύμνο της κυβέρνησης των ΗΠΑ στην «πολιτική της επαναπροσέγγισης» του «αντι-ιμπεριαλιστικού» ΑΚΕΛ με τους Τ/κ. Και αμερικανική βεβαιότητα, για την υποστήριξη που η ηγεσία του ΑΚΕΛ προσέφερε στην... εκκολαπτόμενη το 2014 από τους κ.κ. Αναστασιάδη - Έρογλου «λύση», μετά την «Κοινή Διακήρυξή» τους της 11ης Φεβρ. 2014...

ΕΓΡΑΦΕ, με υπηρεσιακή γνώση και βεβαιότητα, ο πρέσβης Κόνιγκ στο άρθρο του και για «μια σειρά από καλές συναντήσεις που είχε [τότε] στην Ουάσιγκτον ο κ. Άντρος Κυπριανού». Σε άλλη συνέντευξή του στον «Φιλελεύθερο» τότε, ο ίδιος πρέσβης των ΗΠΑ καλούσε τους Έλληνες Κυπρίους «να εμπιστευθούμε την Τουρκία».

Είχε γράψει, επίσης, στο άρθρο του στην «Χαραυγή» ο πρέσβης των ΗΠΑ και τα εξής: «Ιδιαίτερα, θα ενθάρρυνα το ε/κ κοινό να εμπλέξει τους Τούρκους [της Άγκυρας] σε μια διευρυμένη συζήτηση γι’ αυτήν την περιοχή. Και οι δύο πλευρές μπορεί να εκπλαγούν ευχάριστα από το τι θα ακούσουν» («ΧΑΡΑΥΓΗ», Κυριακή, 6 Απριλίου 2014, σελ. 8)...

ΠΡΟΤΕΛΕΥΤΑΙΑ διπλή ερώτηση: (α) Πόσα και ποια ΟΦΕΛΗ, ξέρει το ΑΚΕΛ ότι θέλει η Τουρκία, (β) πόσα και ποια ΟΦΕΛΗ είναι πρόθυμο να της προσφέρει το ΑΚΕΛ, κύριε Άντρο Κυπριανού;