Διεθνή

Σφυρίζει αδιάφορα το ΝΑΤΟ: Σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία της Συμμαχίας

Όλο και περισσότερο επιβεβαιώνεται η θέση πως οι παγκόσμιοι οργανισμοί έχουν χάσει όχι μόνο τον ρόλο τους αλλά και τον προσανατολισμό τους και εξυπηρετούν απλώς τα συμφέροντα των ισχυρών εκ των μελών τους. Μετά το Συμβούλιο Ασφαλείας και άλλους οργανισμούς των Ηνωμένων Εθνών, τώρα και το ΝΑΤΟ μοιάζει «μουδιασμένο και ανήμπορο» να διαχειριστεί τις εντάσεις μεταξύ των μελών του

Στην πραγματικότητα τον ρόλο του ΝΑΤΟ αμφισβητούσαν πολλοί μετά τη λήξη του Ψυχρού Πολέμου, ωστόσο, τα γεγονότα που διαδραματίστηκαν, απέδειξαν πως ο ρόλος του ήταν σημαντικός ως απαραίτητος μηχανισμός άμυνας.

Αυτό δεν εξαιρεί, βέβαια, από την ιστορία του την ανοχή σε εγκλήματα που διαπράχθηκαν εναντίον χωρών, αλλά ουδείς μπορεί να αμφισβητήσει επίσης πως πολεμικές συρράξεις αποφεύχθηκαν, ενώ προστάτευσε άλλες χώρες από αιματοκύλισμα.

Φτάνοντας ωστόσο στο σήμερα, εύλογα αναρωτιέται κάποιος αν το ΝΑΤΟ σήμερα μπορεί να αντιμετωπίσει τις απειλές που παρουσιάζονται και μέχρι πού μπορεί να φτάσει;

Οι νέες μορφές απειλών-τρομοκρατικών ενεργειών, η αστάθεια που παρατηρείται σε πολλές περιοχές πώς επηρεάζουν τη Συμμαχία και πώς προσαρμόζεται στα νέα δεδομένα;

Όλα αυτά, βέβαια, αναμένεται να τεθούν επί τάπητος στην τηλεδιάσκεψη που έχει προγραμματιστεί γι’ αυτήν την εβδομάδα, στη σκιά των εντάσεων μεταξύ μελών, και πιο συγκεκριμένα μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας, αλλά και μεταξύ της Γαλλίας και της Τουρκίας. Στις δύο προαναφερθείσες περιπτώσεις η Τουρκία προκαλεί και παραβιάζει, παρά το γεγονός ότι είναι μέλος του ΝΑΤΟ, και η συμμαχία δεν παίρνει θέση και δεν επιχειρεί καν να συνετίσει τον «ανυπάκουο» που προκαλεί.

Ελληνοτουρκικά

Εδώ και δεκαετίες η Τουρκία προκαλεί και παραβιάζει, η Ελλάδα διαμαρτύρεται και το ΝΑΤΟ παρακολουθεί αμέτοχο. Υπό τη διεύθυνση του Γενς Στόλτενμπεργκ, βεβαίως, τα πράγματα έχουν γίνει ακόμη χειρότερα, αφού στις ελληνοτουρκικές «διενέξεις» ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ μάλλον από ουδέτερος γίνεται φιλότουρκος.

Το ΝΑΤΟ διατρανώνει πως σε ό,τι αφορά τα Ελληνοτουρκικά ισχύει η αρχή πως η Συμμαχία μένει αμέτοχη στις διενέξεις μεταξύ μελών. Ωστόσο, σε ό,τι αφορά το ίδιο ζήτημα, δεν τίθεται θέμα διένεξης, αλλά μονομερούς αμφισβήτησης από την Τουρκία, του Ελληνικού Εθνικού χώρου και των Διεθνών Συνθηκών. Το ΝΑΤΟ μοιάζει να μην ακούει πως η Τουρκία «ασφυκτιά εντός της μικρής τουρκικής επικράτειας», ότι η Τουρκία «αδικήθηκε στη χάραξη συνόρων» και ότι έχει θέσει σε εφαρμογή «τη γαλάζια πατρίδα και τα σύνορα της καρδιάς». Ούτε, βέβαια, ανησυχεί για τη συνεχιζόμενη κατοχή στην Κύπρο και την υγρή εισβολή, ούτε και για τις νέες απειλές πολέμου.

Άνδρες των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων μπορούν χωρίς κυρώσεις εναντίον του ή εναντίον των χωρών του, να φωτογραφίζονται με την τουρκική σημαία στον βυθό της Κρήτης, στο πλαίσιο ΝΑΤΟϊκής άσκησης. Η ελληνική διαμαρτυρία κατάφερε βέβαια την απόσυρση των φωτογραφιών. Εκ των υστέρων.

Η ισχύς της Γαλλίας

Τις τελευταίες ημέρες η Γαλλία, ίσως σε μια σπάνια περίπτωση, κατάφερε να κινητοποιήσει το ΝΑΤΟ, αν μη τι άλλο, για να διερευνήσει τον ρόλο της Τουρκίας. Αυτό δεν είχε συμβεί ούτε όταν η Τουρκία είχε αγοράσει τους ρωσικούς S-400, παρά το γεγονός πως η συμφωνία μέλους του ΝΑΤΟ απαγορεύει την αγορά ανταγωνιστικού εξοπλισμού που θέτει σε κίνδυνο τη Συμμαχία. Παρόλα αυτά, τις τελευταίες ημέρες η Γαλλία κατήγγειλε πως ένα γαλλικό πολεμικό πλοίο αποτέλεσε στόχο ενός «εξαιρετικά επιθετικού» ελιγμού εκ μέρους τουρκικών φρεγατών στη Μεσόγειο, στο πλαίσιο επιχείρησης για τον έλεγχο του εμπάργκο όπλων στη Λιβύη. Η Τουρκία επιχείρησε να διαψεύσει, η Γαλλία επέμεινε και το ΝΑΤΟ, το οποίο αντιμετωπίζει πλέον σοβαρά προβλήματα, αποφάσισε να ανακοινώσει πως αρχίζει τη διερεύνηση του περιστατικού (κρατάμε μικρό καλάθι, μέχρι να δούμε αποτελέσματα).

Η θέση της Γαλλίας είναι ξεκάθαρη! «Το ΝΑΤΟ δεν πρέπει να θάβει το κεφάλι του στην άμμο σχετικά με την πρόσφατη συμπεριφορά της Τουρκίας απέναντι στους συμμάχους της».

ΗΠΑ Vs Γερμανία

Σ’ αυτήν την περίπτωση το πρόβλημα είναι περισσότερο οικονομικό και χρονίζει. Πρόσφατα ο Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε πως μέρος των στρατευμάτων που σταθμεύουν στη Γερμανία θα εγκαταλείψουν τη χώρα, επειδή οι Γερμανοί χρωστάνε αρκετά χρήματα στο ΝΑΤΟ. Αυτή η ανακοίνωση βέβαια δεν αποτέλεσε έκπληξη, αφού στην περσινή Σύνοδο του ΝΑΤΟ, ο Αμερικανός Πρόεδρος είχε προειδοποιήσει πως το Βερολίνο θα τιμωρηθεί για τη στάση του απέναντι στη Συμμαχία. Η Τουρκία ποτέ δεν πλήρωσε για τη στάση της.

Η αποχώρηση, σύμφωνα με το γερμανικό περιοδικό «DER SPIEGEL», αφορά σε 9.500 Αμερικανούς στρατιώτες που βρίσκονται στη Γερμανία και οι οποίοι θα μεταφερθούν στην Πολωνία. Οι υπόλοιποι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ ενημερώθηκαν από τα δελτία ειδήσεων, γεγονός που καταδεικνύει για άλλη μια φορά τον τρόπο λειτουργίας της Συμμαχίας.

Πολλοί υποστηρίζουν, πάντως, πως «ο ισχυρισμός του Ντόναλντ Τραμπ ότι η Γερμανία και άλλοι ΝΑΤΟϊκοί εταίροι εξαπατούν την Ατλαντική Συμμαχία επί σειράν ετών και χρωστούν δισεκατομμύρια είναι ακατανόητος, αφού το ΝΑΤΟ δεν είναι ένα είδος "κλαμπ" με συνδρομή. Κάθε χώρα-μέλος αναλαμβάνει να καλύψει τις δικές της αμυντικές δαπάνες». Απ’ εκεί και πέρα προβλέπεται βέβαια ένας κοινός, μάλλον χαμηλός προϋπολογισμός ύψους 2,1 δισεκατομμυρίων ευρώ ετησίως, για να καλυφθούν οι δαπάνες της έδρας του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες και συναφών υποδομών. Σε αυτόν οι ΗΠΑ και η Γερμανία θα καλύπτουν από το 2021 ίσο μερίδιο, δηλαδή το 16% των συνολικών κονδυλίων. Τα υπόλοιπα έξοδα διαμοιράζονται στα άλλα κράτη-μέλη της Συμμαχίας με βάση συγκεκριμένη ποσόστωση.

Σε απόλυτα μεγέθη σήμερα η Γερμανία έχει τον μεγαλύτερο αμυντικό προϋπολογισμό μετά τις ΗΠΑ. «Μπορεί να λείπουν ακόμη μερικά δισεκατομμύρια για να επιτευχθεί ο στόχος του 2%, αλλά σε κάθε περίπτωση πρόκειται για εθνικές αμυντικές δαπάνες και όχι για "χρέη" απέναντι στις ΗΠΑ», εξηγούν οι αναλυτές. Σημαντικό στοιχείο είναι βέβαια και το γεγονός πως οι αμυντικές δαπάνες όλων των κρατών-μελών δεν μπορούν να συγκριθούν, δεδομένου ότι δεν ακολουθούν οι χώρες ενιαία πολιτική και τα κριτήρια διαφέρουν.

Η Γαλλία, για παράδειγμα, εντάσσει στον αμυντικό προϋπολογισμό τις δαπάνες για την πυρόσβεση, ενώ η Γερμανία περιλαμβάνει στις αμυντικές δαπάνες τις συντάξεις αποστράτων του γερμανικού στρατού...