Παιδεία

Στο ίδιο έργο… θεατές;

Τέλος της σχολικής χρονιάς και αρχή της επόμενης - Κλειδώνουν οι σχολικές αίθουσες και μαζί όλα τα θέματα που αναμένουν εδώ και χρόνια τη λύση τους

Στις 30 Ιουνίου ολοκληρώνεται επίσημα η σχολική χρονιά. Λίγο αργότερα αναμένεται η γνωστοποίηση των αποτελεσμάτων για τη Γ’ Λυκείου, η επικύρωσή τους από τους καθηγητές και η οργάνωση για την επόμενη σχολική χρονιά. Οι εκπαιδευτικές οργανώσεις βρίσκονται υπό ατμόν, αφού μάζεψαν όλα τα προβλήματα που συνάντησαν κατά την τρέχουσα σχολική χρονιά, τα πρόσθεσαν σε αυτά των προηγούμενων ετών και ζητούν συνάντηση με τους αρμόδιους προς επίλυσή τους. Κάτι που γίνεται κάθε χρόνο τέτοια εποχή, όπως ανέφερε ο Πρόεδρος της ΟΕΛΜΕΚ, κ. Κώστας Χατζησάββας, χωρίς, ωστόσο, να επιλύεται κάποιο από τα χρόνια θέματα.

Μια ιδιαίτερη χρονιά

Η φετινή σχολική χρονιά σίγουρα δεν μοιάζει με τις προηγούμενες. Η πανδημία όρισε την πρόκληση της ψηφιακής εκπαίδευσης, την οποία οι εκπαιδευτικοί αποδέχθηκαν χωρίς άλλη επιλογή, ωστόσο με αρκετές δυσκολίες. Η ανεπάρκεια στην υλικοτεχνική υποδομή και στην εξοικείωση του ανθρώπινου δυναμικού στα τεχνολογικά μέσα εκπαίδευσης ήταν φανερή, αλλά ώθησε στην επιβεβλημένη αλλαγή.

Η επιστροφή στις σχολικές μονάδες δεν έγινε για όλους. Η κάλυψη των διδακτέων δεν ολοκληρώθηκε. Τα προβλήματα που προκύπτουν από αυτό το κομμάτι είναι αρκετά, ώστε να υπάρχουν σκέψεις για αναπροσαρμογή των δεικτών επιτυχίας και επάρκειας. Ο κ. Χατζησάββας δήλωσε στη «Σ» ότι ο επόμενος Σεπτέμβρης θα είναι ο μήνας που θα πρέπει να αφιερωθεί στον χαμένο χρόνο. «Για το Γυμνάσιο θεωρούμε ότι δεν υπάρχει κάποιο πρόβλημα όσον αφορά την ύλη. Εξάλλου τα παιδιά κάνουν μαθήματα μέχρι τέλος Ιουνίου. Για το Λύκειο, όμως, ενδέχεται να δημιουργηθεί κάποιο θέμα. Ιδιαίτερα στην Α’ και Β’ Λυκείου. Θεωρούμε ότι πρέπει να αναπροσαρμοστεί η ύλη. Θα πρέπει με την επιστροφή των μαθητών οι καθηγητές να διδάξουν μαθήματα της προηγούμενης τάξης, γιατί δεν θα μπορέσουν να προχωρήσουν σε επόμενα κεφάλαια. Δεν μπορείς να αφήσεις ένα κενό και να προχωρήσεις παρακάτω».

Όσο για το νέο σύστημα αξιολόγησης των μαθητών, που τέθηκε σε εφαρμογή από την τρέχουσα χρονιά, δεν γνωρίζει κανείς αν τελικά πέτυχε τον στόχο του. Ο κ. Χατζησάββας ανέφερε ότι ζητήθηκε η αξιολόγηση του θεσμού. «Ζητήσαμε να δούμε αν έγινε η αξιολόγηση του θεσμού για να γνωρίζουμε πώς προχωρούμε. Ακόμη, όμως, δεν έχουμε κάποιο νεότερο. Υποβάλαμε κάποιες ενστάσεις, όπως το να γίνονται οι εξετάσεις μετά τα Χριστούγεννα, να κλείνουν για κάποιες μέρες τα σχολεία, κ.ά.».

Ανησυχία για τον Σεπτέμβριο

Μπορεί η επιδημιολογική εικόνα να είναι καλή τη δεδομένη στιγμή, όμως κανείς δεν μπορεί να καθορίσει τι μπορεί να γίνει τον Σεπτέμβριο, οπότε τα σχολεία καλούνται να επαναλειτουργήσουν κανονικά. Ο Πρόεδρος της ΟΕΛΜΕΚ εξέφρασε την ανησυχία του εκπαιδευτικού κόσμου για την έναρξη της επόμενης σχολικής χρονιάς, η οποία αναμένεται να ξεκινήσει από την 1η Σεπτεμβρίου. «Πώς μπορούν οι μαθητές να επιστρέψουν κανονικά στις τάξεις τους από την 1η Σεπτεμβρίου; Τι θα γίνει με τα μέτρα προστασίας; Θα καταργηθούν όλα; Γιατί δεν θα μπορεί να είναι ο κάθε μαθητής σε απόσταση δύο μέτρων από τον άλλο. Αυτό μας ανησυχεί πάρα πολύ και αναμένουμε να δούμε τι θα γίνει».

Όσο για το θέμα που προκάλεσε έντονες συζητήσεις τον τελευταίο καιρό, που δεν είναι άλλο από τις τελετές αποφοίτησης, ο κ. Χατζησάββας ξεκαθάρισε ότι εφόσον πρέπει να τηρούνται τα μέτρα προστασίας, ειδικά μέσα στα σχολεία, δεν θα μπορούσαν να γίνουν όπως άλλες χρονιές. «Δεν μπορείς μέσα στα σχολεία να βάλεις τον ένα μαθητή δίπλα στον άλλο. Αυτό είναι που μας φοβίζει και όχι το αν θα γίνει ή δεν θα γίνει μια τελετή αποφοίτησης. Μια τελετή αποφοίτησης όπως τη συνηθίσαμε είναι πολύ επικίνδυνο να γίνει. Θα πρέπει σίγουρα ν’ αποφευχθεί. Εκείνο που μπορεί να γίνει, και βρίσκει σύμφωνους και τους οργανωμένους γονείς, είναι κατά την ημέρα που θα έρθουν οι μαθητές να υπογράψουν το βιβλίο αποφοίτησης, να καθοριστεί ώρα για κάθε τμήμα και να έρθουν οι μαθητές να παραλάβουν το απολυτήριό τους. Εκεί μπορεί να τους μιλήσει και ο Διευθυντής και να βγάλουν αναμνηστικές φωτογραφίες».

Συναντήσεις με τους αρμοδίους

Η περίοδος αυτή είναι καθοριστική για την ομαλή έναρξη της επόμενης σχολικής χρονιάς. Ήδη η ΟΕΛΜΕΚ ζήτησε, μέσα από επιστολή, συνάντηση με τον Διευθυντή Μέσης Εκπαίδευσης και με τον Υπουργό Παιδείας, για να δουν ζητήματα, από τα οποία μερικά είναι χρόνια άλυτα. «Ένα καίριο ζήτημα είναι η στελέχωση των σχολείων. Ζητήσαμε συνάντηση με τον Διευθυντή Μέσης για τις ανάγκες εκπαιδευτικού προσωπικού, των εκτάκτων, συμβασιούχων, αορίστου χρόνου. Πρέπει να καλυφθούν οι ανάγκες όσο πιο άμεσα γίνεται, ώστε τα σχολεία να είναι έτοιμα να ανοίξουν 1η Σεπτεμβρίου. Το νωρίτερο που μπορούν τα παιδιά να έρθουν στο σχολείο είναι στις 4 Σεπτεμβρίου. Οι μαθητές δεν μπορούν να έρθουν πιο νωρίς, γιατί χρειάζεται μια προεργασία στο σχολείο. Να βγουν τα προγράμματα, τα βιβλία, να τοποθετηθούν οι καθηγητές στα σχολεία τους κλπ».

Τη δημιουργία δευτεροβάθμιου σώματος για σκοπούς εξέτασης των ενστάσεων των καθηγητών για σκοπούς αξιολόγησής τους, ζητούν οι οργανωμένοι καθηγητές με επιστολή τους στον Υπουργό Παιδείας. «Είναι και αυτό ένα θέμα που προωθούμε εδώ και πολλά χρόνια. Οι καθηγητές αξιολογούνται με ένα σχέδιο βάσει νομοθεσίας. Οι επιθεωρητές αξιολογούν τους καθηγητές και προς το τέλος της χρονιάς καταθέτουν την έκθεσή τους. Οι καθηγητές λαμβάνουν την αξιολόγηση τον επόμενο Σεπτέμβριο. Αν κάποιος έχει ένσταση με την αξιολόγησή του, δεν μπορεί να κάνει την ένστασή του αλλού, εκτός από το σώμα το οποίο έκανε την αξιολόγησή του».

Το συνταξιοδοτικό, επίσης, είναι ένα ζήτημα που παραμένει στο συρτάρι από το 2012, σύμφωνα πάντα με τον κ. Χατζησάββα. «Η απουσία του συνταξιοδοτικού σχεδίου για όσους εκπαιδευτικούς εργοδοτούνται από το 2011 και μετά, δημιουργεί πολλά προβλήματα. Οι αρμόδιοι έκαναν λόγο για Ταμείο Προνοίας, αλλά ακόμη δεν υπάρχει κάτι. Τη Δευτέρα θα έχουμε συνάντηση με ΠΕΟ, ΣΕΚ και υπόλοιπες εκπαιδευτικές οργανώσεις και θα αναμένουμε από το Υπουργείο Οικονομικών να λάβουμε ενημέρωση για το τι θα γίνει».

Εξακολουθούν οι βασικές ελλείψεις

Η υλικοτεχνική υποδομή καθορίζει ουσιαστικά πλέον την πορεία της σχολικής χρονιάς. Ακόμη μια χρονιά ολοκληρώθηκε με βασικές ανάγκες των σχολείων να παραμένουν ανικανοποίητες. Ο κ. Χατζησάββας τόνισε ότι το έργο επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο. «Υπάρχουν ελλείψεις όσον αφορά την υλικοτεχνική υποδομή. Δεν υπάρχουν κλιματιστικά για συνθήκες καύσωνα. Υπάρχουν ακόμη γυμνάσια με μετακινούμενα τμήματα. Με λυόμενες αίθουσες. Όπως για παράδειγμα στο Γυμνάσιο Παραλιμνίου. Υπάρχουν εκεί περίπου 670 μαθητές. Το αίτημα όλων εκεί στην περιοχή είναι να δημιουργηθεί ένα νέο σχολείο, για να εξυπηρετεί τις συνεχώς αναπτυσσόμενες εκεί περιοχές. Αντ’ αυτού γίνονται επεκτάσεις στο υφιστάμενο σχολείο. Τι θα εξυπηρετήσει αυτό εκεί; Θα δώσουν 5 και πλέον εκατομμύρια για επέκταση, τη στιγμή που μπορούν να δημιουργήσουν ένα νέο σχολείο».

Σύγχρονα σχολεία με στέγαστρα, βιβλιοθήκες, χώρους μελέτης, με τεχνολογικά εξοπλισμένες αίθουσες, με κλιματισμό και θέρμανση, με ασφαλείς υπαίθριους χώρους, με προστατευτικά μέσα και άλλα πολλά ζητούν γονείς, εκπαιδευτικοί και μαθητές, ώστε το σχολείο να γίνει πραγματικά το φιλόξενο δεύτερο σπίτι των παιδιών.

Δημιουργία τάξεων υποδοχής

Ένα λεπτό θέμα, που χρειάζεται άμεσο χειρισμό, είναι αυτό των αλλόγλωσσων μαθητών. Η ένταξή τους στην κοινωνία και στην κουλτούρα μας δεν μπορεί να γίνει με την εισδοχή τους σε μια μεικτή σχολική αίθουσα. Ο κ. Χατζησάββας τόνισε την αναγκαιότητα της δημιουργίας τάξεων υποδοχής εξαιτίας των σοβαρών προβλημάτων που προκαλούνται από τη δυσκολία μαθητών και εκπαιδευτικών να προσαρμοστούν σε νέα δεδομένα.

Η συνύπαρξη των αλλόγλωσσων μαθητών με ημεδαπούς μέσα σε μια τάξη δεν είναι τόσο απλή. «Είναι επιτακτική η ανάγκη της δημιουργίας τάξεων υποδοχής, όπου οι αλλόγλωσσοι μαθητές πριν να ενταχθούν στις κανονικές τάξεις θα μπαίνουν σε ειδικές τάξεις, όπου θα μαθαίνουν πολύ καλά τη γλώσσα, παράλληλα βέβαια και με άλλα μαθήματα. Οι μαθητές πρέπει να εγκλιματιστούν προτού μπουν σε μια μεικτή τάξη, όπου δυσκολεύονται εκ των πραγμάτων να παρακολουθήσουν το μάθημα. Θα μπορούν να παρακολουθήσουν ένα ειδικά διαμορφωμένο πρόγραμμα λιγότερων ωρών, όπου θα μαθαίνουν τη γλώσσα και παράλληλα θα μπορούν να είναι σε άλλα μαθήματα με τους υπόλοιπους συμμαθητές τους, όπως στη φυσική αγωγή, τέχνη, μουσική».

«Αυτό που γίνεται τώρα είναι ότι όποτε έρθουν, διαχωρίζονται κανονικά στις τάξεις. Δεν γνωρίζουν τη γλώσσα καθόλου και καλούνται οι καθηγητές να κάνουν κατανοητό το μάθημα για όλους. Πώς θα μπορεί να ανταποκριθεί ο μαθητής εκεί; Ο καθηγητής πολλές φορές διδάσκει με νοήματα για να μπορεί να καταλάβει ο μαθητής. Και μετά οι μαθητές καλούνται να δώσουν και εξετάσεις… Επίσης πολλές φορές οι μαθητές που δεν γνωρίζουν καθόλου τη γλώσσα πιθανόν να αναπτύσσουν και κάποιας μορφής παραβατική συμπεριφορά. Πόσες ώρες να κάθεται στην καρέκλα και να μην καταλαβαίνει τι γίνεται εκεί μέσα; Επιβάλλεται λοιπόν η τάξη υποδοχής».