Αναλύσεις

Συγχωνεύεται το Φόρεϊν Όφις και αλλάζει όνομα

Οι στόχοι του νέου τμήματος σχεδιάζονται και βάσει της αναθεώρησης που βρίσκεται εν εξελίξει, της μεγαλύτερης από τον καιρό του Ψυχρού Πολέμου, στα Υπουργεία Εξωτερικών και Άμυνας και Τμήματος Διεθνούς Ανάπτυξης

Στις 16 Ιουνίου 2020 ο Βρετανός Πρωθυπουργός Boris Johnson ανακοίνωσε την απόφαση της κυβέρνησής του για συγχώνευση του Τμήματος Διεθνούς Ανάπτυξης με το Υπουργείο Εξωτερικών και Κοινοπολιτείας. Το νέο τμήμα, με τη νέα ονομασία «Υπουργείο Εξωτερικών, Κοινοπολιτείας και Ανάπτυξης», θα ξεκινήσει τη λειτουργία του τον ερχόμενο Σεπτέμβριο. Επικεφαλής θα είναι ο εκάστοτε Υπουργός Εξωτερικών, ο οποίος θα έχει την εξουσία να αποφασίζει σε ποiες χώρες θα δίδεται οικονομική βοήθεια. Το Τμήμα Διεθνούς Ανάπτυξης έχει μέχρι τώρα ετήσιο προϋπολογισμό 15.2 δισεκατομμυρίων λιρών.

Οι στόχοι του νέου τμήματος σχεδιάζονται και βάσει της αναθεώρησης που βρίσκεται εν εξελίξει, της μεγαλύτερης από τον καιρό του Ψυχρού Πολέμου, στα Υπουργεία Εξωτερικών και Άμυνας και Τμήματος Διεθνούς Ανάπτυξης.

Θύελλα επικρίσεων εν τω μεταξύ δέχεται ο Πρωθυπουργός για τη νέα αυτή αλλαγή από τον ηγέτη των Εργατικών, Sir Keir Starmer, ο οποίος απορρίπτει το σούπερ-τμήμα που εξήγγειλε ο Πρωθυπουργός ως αποπροσανατολισμό από τα τρέχοντα προβλήματα, από οργανώσεις εναντίον της φτώχιας και τρεις πρώην Πρωθυπουργούς, τους David Cameron, Tony Blair και Gordon Brown.

Οι επικρίσεις υποστηρίζουν ότι αυτή η ενέργεια θα υποβαθμίσει σημαντικά τον ρόλο του Ηνωμένου Βασιλείου στα μάτια του υπόλοιπου κόσμου, εφόσον, όπως επισημάνθηκε από τις δηλώσεις του Πρωθυπουργού, η βοήθεια που θα ελέγχεται και θα αποφασίζεται από τον εκάστοτε Υπουργό Εξωτερικών θα συνδυάζεται με τα πολιτικά συμφέροντα. Είπε συγκεκριμένα ο Πρωθυπουργός: «Δίνουμε την ίδια βοήθεια στη Ζάμπια όπως και στην Ουκρανία, παρόλο που η τελευταία είναι σημαντική για την ευρωπαϊκή ασφάλεια… δίνουμε δέκα φορές περισσότερη βοήθεια στη Τανζανία απ’ ό,τι δίνουμε στις 6 χώρες των δυτικών Βαλκανίων μαζί, που είναι εκτεθειμένες στη ρωσική ανάμειξη».

Να πούμε, όμως, ότι το Τμήμα Διεθνούς Ανάπτυξης ήταν αρχικά ενταγμένο στο Υπουργείο Εξωτερικών μέχρι το 1997, όταν το διαχώρισε και το ανεξαρτητοποίησε η τότε Εργατική Κυβέρνηση Tony Blair.

*Ερευνήτρια/δημοσιογράφος