Παραπολιτικά

Χρειαζόμαστε άλλους 7 βουλευτές;

Ήτανε 35, κάποτε, οι βουλευτές μας, τους αύξησαν στους 56 και τώρα θέλουν να τους πληθύνουν στους 63, με βάση πρόταση νόμου της ΕΔΕΚ. Οι επτά πρόσθετοι βουλευτές θα είναι επικρατείας και, όπως εκτιμά ο Μαρίνος Σιζόπουλος, αυτή η ρύθμιση «θα δώσει την ευκαιρία στα κόμματα αλλά και στο Κοινοβούλιο να αναβαθμίσουν τόσο το επιστημονικό όσο και το τεχνοκρατικό τους επίπεδο προς όφελος της νομοθετικής εργασίας». Αλλά, γιατί να προσθέσουμε άλλους επτά βουλευτές στο μισθολόγιο που πληρώνει ο φορολογούμενος, για να αναβαθμιστεί το έργο της Βουλής; Η αναβάθμιση θα προκύψει εάν βρούμε τον τρόπο, οι 56 που έχουμε σήμερα να είναι οι άριστοι των αρίστων, με επιστημονική και τεχνοκρατική κατάρτιση. Και ένας τέτοιος τρόπος είναι η οριζόντια ψηφοφορία, την οποία τα περισσότερα κόμματα απεχθάνονται όπως ο... κορωνοϊός το αντισηπτικό (για να μη χρησιμοποιήσω την τετριμμένη φράση «όπως ο διάολος το λιβάνι»).

Με όλον τον σεβασμό, αλλά ρωτάω. Είμαστε σίγουροι ότι και οι 56 που έχουμε τώρα είναι ό,τι καλύτερο έχει να επιδείξει η Κύπρος; Βλέπεις να ξεφυτρώνουν ξαφνικά σε δημόσια θέα κάποια μέλη του Κοινοβουλίου και αυθόρμητα εγείρεται μέσα σου το ερώτημα: «Ρε, μα εν βουλευτής (ή βουλευτίνα) τούτος (τούτη); Πρώτην φοράν τον (την) θωρώ να αννοίει το στόμαν του (της) για να πει κάτι»!

Δικαιολογώντας την πρόταση της ΕΔΕΚ, ο κ. Σιζόπουλος δήλωσε ότι η Κύπρος έχει τον μικρότερο αριθμό βουλευτών στην ΕΕ. Ε, μα κύριε Μαρίνο μου, θα πρέπει να λαμβάνουμε υπ’ όψιν και την κυπριακή ρήση «πόσος εν ο κάουρας τζιαι πόση η μαειρκά του», δηλαδή την πληθυσμιακή αναλογία. Εμείς δεν είμαστε ούτε ένα εκατομμύριο πλάσματα. Η Γερμανία, για παράδειγμα, που έχει 83 εκατομμύρια, θα έπρεπε να έχει, κατ’ αναλογίαν, 4.648 βουλευτές, αντί 709 που έχει σήμερα.

Πάντως, και μόνο το ότι συζητούν θέμα αύξησης των μελών της Βουλής, εν μέσω της κρίσης του κορωνοϊού, που έχει χτυπήσει άγρια την κυπριακή οικονομία, ε, είναι πρόκληση προς τον λαό.

ΚΥΠΡΟΦΡΕΝΗΣ