Στηρίξτε την ποιοτική δημοσιογραφία

Ανασχηματισμός με παρενέργειες

Η πρόωρη, ωστόσο, ανακοίνωση των νέων διορισμών στο Υπουργικό Συμβούλιο, πέρα από το πιεστικό διαδικαστικό της μομέντουμ, μπορεί να αναγνωστεί και ως ένας καλοζυγιασμένος τακτικός αντιπερισπασμός του Νίκου Αναστασιάδη έναντι της αναδυόμενης αντιπολιτευτικής κριτικής του ΑΚΕΛ όσον αφορά το Μεταναστευτικό, με αφορμή τα πρόσφατα γεγονότα στη δομή φιλοξενίας Πουρνάρα, μετατοπίζοντας προς άλλα το επίκεντρο του πολιτικού ενδιαφέροντος

Επίσπευση των διαδικασιών διορισμού του νέου Γενικού Εισαγγελέα και του νέου Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα, καθώς και των νέων Υπουργών Δικαιοσύνης και Άμυνας επέφερε η αιφνίδια παραίτηση του Γενικού Εισαγγελέα, Κώστα Κληρίδη.

Μετά τη συγκεκριμένη εξέλιξη, η τελετή διορισμού της νέας Υπουργού Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης, Έμιλυς Γιολίτη, και του νέου Υπουργού Άμυνας, Χαράλαμπου Πετρίδη, θα λάβει χώραν αύριο Δευτέρα, 29 Ιουνίου, στις 10 το πρωί, στο Προεδρικό Μέγαρο.

Περαιτέρω, η τελετή διορισμού του νέου Γενικού Εισαγγελέα και του νέου Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα της Δημοκρατίας θα λάβει χώραν, επίσης αύριο, στις 11.30 το πρωί.

Εξάλλου, στις 12.30μ.μ., της ίδιας μέρας, θα πραγματοποιηθεί η τελετή παράδοσης – παραλαβής του Υπουργείου Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης, στον χώρο του Υπουργείου Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης, ενώ στη 1:00μ.μ. θα πραγματοποιηθεί η τελετή παράδοσης – παραλαβής του Υπουργείου Άμυνας, στον χώρο του Υπουργείου Άμυνας.

Προεδρικός… αιφνιδιασμός

Ο προεδρικός… αιφνιδιασμός στον μίνι ανασχηματισμό της Κυβέρνησης, δεν θα έπρεπε να εκπλήσσει. Πρόκειται για τακτική που ευδοκίμως μετήλθε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αρκετές φορές στο παρελθόν, είτε επρόκειτο για αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα είτε για άλλα ζητήματα αιχμής της πολιτικής επικαιρότητας.

Η πρόωρη, ωστόσο, ανακοίνωση των νέων διορισμών στο Υπουργικό Συμβούλιο, πέρα από το πιεστικό διαδικαστικό της μομέντουμ, μπορεί να αναγνωστεί και ως ένας καλοζυγιασμένος τακτικός αντιπερισπασμός του Νίκου Αναστασιάδη έναντι της αναδυόμενης αντιπολιτευτικής κριτικής του ΑΚΕΛ όσον αφορά το Μεταναστευτικό, με αφορμή τα πρόσφατα γεγονότα στη δομή φιλοξενίας Πουρνάρα, μετατοπίζοντας προς άλλα το επίκεντρο του πολιτικού ενδιαφέροντος.

Άλλωστε, διαχρονικά, το προσφυγικό/μεταναστευτικό πρόβλημα αποτελεί «όπλο» αιχμής στην αντιπολιτευτική φαρέτρα του κόμματος της μείζονος αντιπολίτευσης, το οποίο έχει επικρίνει σθεναρά την Κυβέρνηση και ιδία τον προσφάτως διορισθέντα Υπουργό Εσωτερικών, Νίκο Νουρή, για τους χειρισμούς αλλά και τον δημόσιο λόγο τους για το θέμα.

Δεν είναι τυχαίο, λοιπόν, που οι προεδρικές κινήσεις για την ανανέωση του κυβερνητικού σχήματος, οι οποίες αναμένονταν περί τις αρχές Ιουλίου, έλαβαν χώραν… εσπευσμένα, τη χρονική στιγμή ακριβώς της κλιμάκωσης των αντιπολιτευτικών τόνων από την Εζεκία Παπαϊωάννου. Η οποία, βεβαίως, όπως και τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης, βρίσκονταν, εδώ και καιρό, σ’ έναν… ιδιότυπο αντιπολιτευτικό παροπλισμό, λόγω της πανδημίας του covid-19 και των επιτυχημένων χειρισμών της Κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της κρίσης. Κατά ανάλογο τρόπο, ελάχιστες αντιπολιτευτικές λαβές έδωσαν και τα κυβερνητικά μέτρα για τη στήριξη της οικονομίας, αφού, κατά το μάλλον ή ήττον, οι κυβερνητικές επιλογές θεωρείται ότι κινούνται τουλάχιστον προς αποδεκτή κατεύθυνση, ενώ έγιναν έπειτα από εξαντλητική διαβούλευση με τους κοινωνικούς εταίρους.

Παράλληλα, με τις άμεσες αποφάσεις του, ο Νίκος Αναστασιάδης, έβαλε φρένο στην, επιβλαβή για την Κυβέρνηση και την ασκούμενη πολιτική, ονοματολογία, η οποία, όζουσα του μονίμως διαβρωτικού κλίματος των «παρασκηνιακών διαβουλεύσεων και συναλλαγών», μόνο ζημιά θα μπορούσε να επιφέρει στη δημόσια εικόνα της Κυβέρνησης.

Όλες οι επιλογές του Προέδρου της Δημοκρατίας για την αναπλήρωση των κενωθεισών υπουργικών θέσεων ανταποκρίνονται στην επιδίωξη να ενισχυθεί, αφενός, το πνεύμα ανανέωσης του κυβερνητικού σχήματος με νέα, ηλικιακά, πρόσωπα, με κύρια έμφαση στην τεχνοκρατική επάρκεια, και, αφετέρου, να αυξηθεί ο αριθμός των «γυναικείων χαρτοφυλακίων» στο Υπουργικό Συμβούλιο.

Ταυτόχρονα, ο κ. Αναστασιάδης δείχνει πως συνεχίζει να εμπιστεύεται επιλογές του που έδωσαν θετικά δείγματα γραφής στις θέσεις στις οποίες κλήθηκαν να υπηρετήσουν αναλαμβάνοντας θεσμικές αρμοδιότητες. Αυτό ισχύει τόσο για τις νέες Υπουργούς Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας, Νατάσα Πηλείδου, και Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως, Έμιλυ Γιολίτη, όσο και για τον κ. Βασίλη Δημητριάδη, ο οποίος αναλαμβάνει το Υφυπουργείο Ναυτιλίας, όντας ο Εθνικός Εμπειρογνώμονας για θέματα Ναυτιλιακής Πολιτικής στη Γενική Διεύθυνση Μεταφορών και Κινητικότητας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Άλλωστε, τα ονόματα τόσο της κ. Πηλείδου όσο και της κ. Γιολίτη «έπαιζαν» εδώ και αρκετό καιρό για θεσμική αναβάθμιση, στο πλαίσιο ενός ενδεχόμενου ανασχηματισμού της Κυβέρνησης.

Αξιοσημείωτος είναι, δε, και ο διορισμός του κ. Χαράλαμπου Πετρίδη στη θέση του Υπουργού Άμυνας, ο οποίος αφήνει τη δημαρχία Αγλαντζιάς, για να παραλάβει υπουργικό χαρτοφυλάκιο.

Είναι ο δεύτερος αξιωματούχος από τον χώρο της τοπικής αυτοδιοίκησης που υπουργοποιείται, μετά τον Γιάννη Καρούσο, από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, γεγονός που δεν πρέπει να περνάει απαρατήρητο.

Παραίτηση με βολές

Ο κ. Κώστας Κληρίδης παραιτήθηκε νωρίς το μεσημέρι της περασμένης Παρασκευής ουσιαστικά πυροβολώντας μετά τον σάλο που προκλήθηκε όσον αφορά τον χρόνο της αποχώρησής του. Χαρακτηριστικά, σε αποστροφή της ανακοίνωσης που εξέδωσε για την παραίτησή του, επισημαίνει: «Η χλεύη και η προσπάθεια μείωσης και απόδοσης ευτελών κινήτρων συνεχίζεται. Δεν είμαι διατεθειμένος να συνεχίσω να υφίσταμαι την ψυχοφθόρα αυτή διαδικασία παρουσιαζόμενος ως προσκολλημένος σε θώκο».

Ολόκληρη η ανακοίνωσή του κ. Κληρίδη έχει ως εξής:

«Έχω νωρίτερα σήμερα υποβάλει γραπτώς προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας την παραίτησή μου από τη θέση του Γενικού Εισαγγελέα της Δημοκρατίας, με άμεση ισχύ. Η ταραχώδης θητεία μου για επτά χρόνια ως Γενικός Εισαγγελέας της Δημοκρατίας και επικεφαλής της Νομικής Υπηρεσίας του κράτους, σημαδεύτηκε από ποικίλες δυσκολίες και αντιξοότητες και δυστυχώς μέχρι και το θέμα της επακριβούς ημερομηνίας αφυπηρέτησής μου κατέστη αντικείμενο και εργαλείο μείωσης της προσωπικότητάς μου λόγω των χειρισμών που είχαν προηγηθεί και επακολουθήσει, καθώς και των πιέσεων που ασκήθηκαν και ασκούνται», αναφέρει, για να προσθέσει: «Έχω προσπαθήσει κατά την τελευταία αυτή επταετία να προασπίσω με κάθε μέσο την ανεξαρτησία και την αμεροληψία του θεσμού τον οποίο τάχθηκα να υπηρετώ. Άνθρωπος εκ φύσεως χαμηλών τόνων υποχρεώθηκα σε πλείστες περιπτώσεις να έρθω σε σύγκρουση και αντιπαράθεση και με άλλους θεσμούς του κράτους και με αξιωματούχους και με έντυπα, τα οποία δυστυχώς ανέλαβαν να προωθήσουν τη φθορά μου για λόγους καθόλου άσχετους με τη στάση που τήρησα στον χειρισμό συγκεκριμένων υποθέσεων. Πολλοί τα γνωρίζουν και όλοι σιωπούν ή και συγκαλύπτουν», σημειώνει.

Ο Κώστας Κληρίδης διευκρινίζει, επίσης, ότι «ως προς το συγκεκριμένο θέμα της αφυπηρέτησής μου, ως γνωστόν καθορίστηκε κατ’ εφαρμογήν διατάξεων του Συντάγματος και των νόμων η ημερομηνία της 1.8.2020 από το Γενικό Λογιστήριο και επιβεβαιώθηκε και με τη χθεσινή ανακοίνωση. Τα υπόλοιπα τα οποία λέχθηκαν εκ του περισσού στην ανακοίνωση της Γενικής Λογίστριας με τα οποία επαναφέρεται θέμα δυνατότητας λήψης προ-αφυπηρετικής άδειας, κατά τη δική μου άποψη και την άποψη άλλων νομικών δεν ευσταθούν, ούτε και επηρεάζουν εν πάση περιπτώσει την καθορισθείσα ημερομηνία.

»Παρ’ όλον τούτο, συνέχισαν μέχρι και σήμερα, οι πιέσεις και παραινέσεις προς εμένα για πρόωρη αποχώρηση, ώστε να αναλάβουν καθήκοντα οι δύο νέοι αξιωματούχοι στη Νομική Υπηρεσία. Η χλεύη και η προσπάθεια μείωσης και απόδοσης ευτελών κινήτρων συνεχίζεται. Δεν είμαι διατεθειμένος να συνεχίσω να υφίσταμαι την ψυχοφθόρα αυτή διαδικασία παρουσιαζόμενος ως προσκολλημένος σε θώκο. Είναι για μένα και την οικογένεια μου θέμα αξιοπρέπειας. Όπως με αξιοπρέπεια ανέλαβα αυτό το αξίωμα και προσπάθησα να επιτελώ τα καθήκοντά μου καθ’ όλο αυτό το διάστημα, με αξιοπρέπεια και αποχωρώ. Ευχαριστώ θερμά όλους όσοι με στήριξαν στο δύσκολο έργο που είχα να επιτελέσω», καταλήγει.

Γραπτή δήλωση Προέδρου

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, σε γραπτή σύντομη δήλωσή του για την παραίτηση του κ. Κώστα Κληρίδη, αναφέρει: «Έλαβα σήμερα την επιστολή παραίτησης του Γενικού Εισαγγελέα της Δημοκρατίας κ. Κώστα Κληρίδη και επιθυμώ να δηλώσω τα ακόλουθα:

  1. Εκφράζω τη δυσαρέσκειά μου για τις αχρείαστες διαστάσεις που έλαβε το θέμα του χρόνου αφυπηρέτησης του κ. Κληρίδη. Ήταν ξεκάθαρη η θέση μου πως ουδέν, μα ουδέν πρόβλημα εδημιουργείτο από την παραμονή του κ. Κληρίδη μέχρι και την 31ην Ιουλίου.
  2. Εκφράζω τις θερμές μου ευχαριστίες προς τον κ. Κώστα Κληρίδη για τη στενή συνεργασία που είχαμε και για τις πολύτιμες υπηρεσίες που προσέφερε από τη θέση του Γενικού Εισαγγελέα, για την επικράτηση του κράτους δικαίου».

Υποστηρίξτε τη