Αναλύσεις

Οι νέες ψευδαισθήσεις του Προέδρου…

Είπε την «ωμή αλήθεια» ο Πρόεδρος. Έτσι λένε οι σύμβουλοί του. Ισχυρίστηκε ότι, εάν οι Τούρκοι επιτεθούν, θα μας λιώσουν! Θα αφανιστεί ο Ελληνισμός της Κύπρου. Το ερώτημα είναι άλλο: Τι έχει πράξει στα χρόνια της Προεδρίας του για να αλλάξει την τραγική κατάσταση, την οποία ο ίδιος περιγράφει; Έφτιαξε την άμυνα ή την άφησε να ψυχομαχεί; Είχε ή όχι και αυτός, όπως και οι προκάτοχοί του, την ψευδαίσθηση ότι με τον εξευμενισμό θα ημερέψει το τουρκικό θηρίο; Ότι ήμασταν κοντά σε λύση…

Δυστυχώς, τόσο ο νυν Πρόεδρος όσο και οι προηγούμενοι δεν μας έλεγαν την αλήθεια όταν αναφέρονταν σε αξιόπιστη αποτροπή. Χρησιμοποιούσαν τις προεκλογικές υπερπτήσεις των ελληνικών μαχητικών στις κυπριακές παρελάσεις για να καλύπτουν τα ψεύδη τους. Κοροΐδευαν τον λαό. Και, τώρα, μας λέει ο Πρόεδρος ότι δεν υπάρχει αποτροπή. Ότι είμαστε στο έλεος του Αττίλα. Και πότε το υπογραμμίζει; Αμέσως μετά την απειλή της Άγκυρας ότι, εάν χρειαστεί, θα ασκήσει εκ νέου τα εγγυητικά της δικαιώματα στην Κύπρο. Λέει ο Πρόεδρος ό,τι λέει, τη στιγμή κατά την οποία η Αθήνα ισχυρίζεται πως θα απαντήσει ακόμη και με στρατιωτικά μέσα στην Κρήτη ή αλλού, εάν το «Γιαβούζ» προχωρήσει σε έρευνες εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

Ποιο ήταν, λοιπόν, το μήνυμα του Προέδρου προς την Τουρκία; Στον εκβιασμό της Άγκυρας, πόλεμος ή παράδοση, επέλεξε τη δεύτερη επιλογή. Την παράδοση! Και ας μην το παραδέχεται. Τι διάλογο να κάνει με το πιστόλι που ίδιος σπρώχνει την Τουρκία να του βάλει στον κρόταφο; Όχι μόνο στον δικό του, αλλά και σε αυτόν του Έλληνα Πρωθυπουργού. Γιατί; Διότι, όταν παραδέχεσαι ότι δεν έχεις αποτροπή και ότι είσαι στρατιωτικά ανύπαρκτος, τότε είναι ως να καλείς την Τουρκία να επιτεθεί στην αθωράκιστη Κύπρο, εάν τα βρει σκούρα στο Αιγαίο. Για να εκβιάσει μέσω ημών την Ελλάδα! Μπορεί το θέμα να τεθεί και αλλιώς: Κτύπα πρώτα εμένα, δηλαδή την Κύπρο, για να παραδοθώ και, ταυτοχρόνως, γονατίζεις την Αθήνα.

Με τις δηλώσεις σας, κύριε Πρόεδρε, κινδυνεύετε να χάσετε τον διπλωματικό πόλεμο, χωρίς να δώσετε τη μάχη. Δεν έχετε εκθέσει μόνο την Ελλάδα, αλλά και την Εθνική Φρουρά και τον Αρχηγό της, καθώς και τον Υπουργό Άμυνας. Τι θα πουν άραγε στη νέα ΕΣΣΟ, που κατατάσσεται σε λίγες μέρες; «Καλώς ήρθατε, παλληκάρια. Σύμφωνα, όμως, με τον Πρόεδρο, εάν γίνει κρίση, είστε βορά στον Αττίλα». Κανονικά, κ. Πρόεδρε, όπως θέτετε το ζήτημα, θα έπρεπε ήδη να κηρύξετε την Κύπρο ανοχύρωτη πολιτεία. Εμπρός, λοιπόν, εάν το πράξετε, θα γλιτώσετε τον κρατικό προϋπολογισμό από τα περιττά, όπως τα θεωρείτε, έξοδα για την άμυνα και θα διευκολύνετε και το έργο της παράδοσης. Αναιμάκτως… Προσοχή, όμως: Αυτή ενδέχεται να είναι ακόμη μια από τις πολλές άλλες ψευδαισθήσεις σας.

Εκτός από τη δική σας αλήθεια, υπάρχει και μια άλλη: Φτάσαμε στο τραγικό δίλημμα στο οποίο αναφέρεστε, κ. Πρόεδρε (ή θα μας εξαφανίσουν με πόλεμο ή θα παραδοθούμε για να γλιτώσουμε), λόγω της δική σας πολιτικής. Αυτής του εξευμενισμού, που τροφοδότησε την κλιμάκωση της τουρκικής επιθετικότητας και τους εκβιασμούς. Τώρα, σας ταπεινώνουν οι Τούρκοι. Εκλαμβάνουν τις θέσεις σας ως παράδοση! Και η νέα σας ψευδαίσθηση θα αποδειχθεί χειρότερη των προηγούμενων. Ποια είναι αυτή; Θέλετε να πιστεύετε ότι, εάν παραδοθούμε αμαχητί, θα γλιτώσει ο Ελληνισμός της Κύπρου. Πώς, κύριε Πρόεδρε; Γενόμενοι γιουσουφάκια στην αυλή του Σουλτάνου;