Αναλύσεις

Βήμα προς βήμα η τρίτη φάση χαλάρωσης

Η πολύ καλή επιδημιολογική εικόνα της χώρας μας έφερε επισπεύσεις στις χαλαρώσεις που περιλαμβάνονται στην τρίτη φάση αποκλιμάκωσης των περιοριστικών μέτρων

Μόνο λίγα εικοσιτετράωρα μάς χωρίζουν από την έναρξη της τρίτης φάσης χαλάρωσης των περιοριστικών μέτρων, που ελήφθησαν λόγω της έξαρσης της πανδημίας του κορωνοϊού. Η πολύ καλή επιδημιολογική εικόνα της χώρας μας επέτρεψε στην Κυβέρνηση να επισπεύσει την αποκλιμάκωση κάποιων εκ των περιοριστικών μέτρων που υπολογίζονταν για αργότερα, ενώ η επόμενη φάση αναμένεται να ξεκινήσει πιο νωρίς απ’ ό,τι προνοούσαν οι αρχικοί σχεδιασμοί. Πιο συγκεκριμένα, η τρίτη φάση χαλάρωσης θα ξεκινήσει από την Τρίτη, 9 Ιουνίου και θα διαρκέσει μέχρι 24 Ιουνίου, αντί 14 Ιουλίου και περιλαμβάνει την επαναλειτουργία νηπιαγωγείων, γυμναστηρίων, εμπορικών κέντρων, αεροδρομίων, ξενοδοχείων και άλλων.

Οι επικείμενες χαλαρώσεις

Αρχικά να αναφέρουμε ότι από την περασμένη Παρασκευή (5/6) επαναλειτουργούν τα κολυμβητήρια και πισίνες για το κοινό, ενόψει του τριημέρου του Κατακλυσμού.

Από την 9η Ιουνίου που θα ξεκινήσει ουσιαστικά η 3η φάση, η οποία θα διαρκέσει μέχρι τις 24 Ιουνίου αντί 14 Ιουλίου, επαναλειτουργούν εμπορικά κέντρα, αεροδρόμια και λιμάνια, υπηρεσίες εστίασης για τους εσωτερικούς τους χώρους, τα ξενοδοχεία στους εσωτερικούς τους χώρους, θέατρα και σινεμά ανοικτού χώρου, τα αθλητικά πρωταθλήματα χωρίς φιλάθλους, τα νηπιαγωγεία και βρεφονηπιακοί σταθμοί, παιδικές λέσχες, παιδότοποι εξωτερικού χώρου, ολοήμερα και θερινά σχολεία με τις καντίνες. Διευκρινίζεται ότι μουσικοχορευτικοί χώροι, νυχτερινά κέντρα, δισκοθήκες και κέντρα διασκέδασης, δεν συμπεριλαμβάνονται στην τρίτη φάση και δεν επιτρέπεται να επαναλειτουργήσουν. Σε ό,τι αφορά στις πιο πάνω επιχειρήσεις, σημειώνεται δεν έχει ληφθεί οποιαδήποτε απόφαση στο παρόν στάδιο και η επαναλειτουργία τους θα αξιολογηθεί αργότερα, στη βάση και των επιδημιολογικών δεδομένων που θα διαμορφωθούν.

Περαιτέρω, στις 13 Ιουνίου επαναλειτουργούν τα καζίνα, οι σχολές χορού και για άλλα αθλήματα σχολές, γυμναστήρια και τα θεματικά πάρκα.

Τονίζεται ότι για όλες τις επιχειρήσεις και τους τομείς που επαναδραστηριοποιούνται, θα ισχύσουν πρωτόκολλα, τα οποία ετοιμάζονται και θα δοθούν στη δημοσιότητα για ενημέρωση των ενδιαφερόμενων τις επόμενες μέρες.

Επίσης, από τις 13 Ιουνίου καταργείται η Ομάδα Α των ευπαθών ομάδων και παραμένει η Ομάδα Β και θα επαναξιολογηθούν τα δεδομένα το επόμενο διάστημα. Υπενθυμίζουμε ότι στην Ομάδα Α περιλαμβάνονται οι ασθενείς και άλλα άτομα που μπορούν να εργαστούν με την προϋπόθεση ότι δεν βρίσκονται σε χώρους όπου συναλλάσσονται με κοινό και δεν υπάρχει αυξημένη διέλευση ατόμων, ενώ στη Β κατηγορία κατατάσσονται ασθενείς και άλλα άτομα που θεωρούνται πολύ υψηλού κινδύνου και καλούνται να εργάζονται από το σπίτι.

Το άνοιγμα των αεροδρομίων

Υπενθυμίζεται ότι το Σχέδιο Δράσης, που αφορά την επαναλειτουργία των αεροδρομίων, προνοεί 2 φάσεις για επαναφορά της συνδεσιμότητας της Κύπρου με άλλες χώρες, ως ακολούθως: Α Φάση από 9 έως 19 Ιουνίου 2020 και Β Φάση από 20 Ιουνίου 2020 και έπειτα. Οι δύο κατηγορίες των χωρών με τις οποίες αποκαθίσταται η αεροπορική σύνδεση της Κύπρου έχουν ως εξής: στην Α Κατηγορία περιλαμβάνονται οι χώρες Ελλάδα, Μάλτα, Βουλγαρία, Νορβηγία, Αυστρία, Φινλανδία, Σλοβενία, Ουγγαρία, Ισραήλ, Δανία, Γερμανία, Σλοβακία, Λιθουανία και στη Β’ κατηγορία οι χώρες Ελβετία, Πολωνία, Ρουμανία, Κροατία, Εσθονία, Τσεχία.

Στην Α Φάση, για όσους προέρχονται από τις χώρες και των δύο κατηγοριών, θα απαιτείται προκειμένου να επιτραπεί η επιβίβασή τους, η προσκόμιση πιστοποιητικού εργαστηριακού ελέγχου από πιστοποιημένο εργαστήριο, με αρνητικό αποτέλεσμα, και ο οποίος έλεγχος να έγινε εντός 72 ωρών πριν από την αναχώρηση.

Κατά τη Β Φάση, για επιβάτες προερχόμενους από τις χώρες που περιλαμβάνονται στην κατηγορία Α δεν θα απαιτείται η προσκόμιση πιστοποιητικού εργαστηριακού ελέγχου.

Για επιβάτες προερχόμενους από τις χώρες που περιλαμβάνονται στην κατηγορία Β θα ισχύει ό,τι ίσχυσε για όλους τους επιβάτες κατά την πρώτη φάση.

Και στις δύο φάσεις οι Κύπριοι πολίτες και οι νόμιμα διαμένοντες στην Κύπρο εναλλακτικά θα έχουν τη δυνατότητα να πραγματοποιήσουν τον εργαστηριακό έλεγχο κατά την άφιξή τους στην Κύπρο.

Για όσες χώρες δεν περιλαμβάνονται στις δύο κατηγορίες, ανά πάσα στιγμή θα επιτρέπονται πτήσεις προς την Κυπριακή Δημοκρατία, μόνο με επιβάτες, οι οποίοι είναι Κύπριοι υπήκοοι, νόμιμα διαμένοντες στην Κύπρο και σε άτομα, στα οποία θα παραχωρείται ειδική άδεια. Σε αυτές τις περιπτώσεις, θα απαιτείται η προσκόμιση πιστοποιητικού εργαστηριακού ελέγχου με αρνητικό αποτέλεσμα και ο οποίος να έγινε εντός 72 ωρών πριν από την αναχώρηση.

Όλοι οι επιβάτες, οι οποίοι προέρχονται από χώρες που δεν περιλαμβάνονται στις δύο κατηγορίες, θα μεταβαίνουν σπίτι τους για 14 μέρες σε αυτοπεριορισμό.

Οι περιορισμοί στις συναθροίσεις

Σημειώνεται πως αν και δεν έχει ληφθεί οριστική απόφαση πλην του γεγονότος ότι τα θέατρα και τα σινεμά κλειστού τύπου προγραμματίζεται να επαναλειτουργήσουν στις αρχές Αυγούστου, σε ό,τι αφορά το καθεστώς των συναθροίσεων και συγκεκριμένα των μαζικών συναθροίσεων, όπως είναι οι γάμοι, οι βαφτίσεις, οι συναυλίες, τα φεστιβάλ, οι ιδιωτικές συνάξεις και οποιαδήποτε άλλη μορφή μαζικής συνάθροισης, γάμοι, βαφτίσια, φεστιβάλ, συναυλίες, αποφοιτήσεις Πανεπιστημίων, αυτά προγραμματίζονται χωρίς περιορισμούς για την 1η Σεπτεμβρίου και έπειτα.

Συγκεκριμένα, όσον αφορά τον περιορισμό των δέκα ατόμων για συναθροίσεις, αυτός καταργείται στις 24 Ιουνίου, δηλαδή με τη λήξη της τρίτης φάσης χαλάρωσης των μέτρων.

Λαμβάνοντας υπόψη τους υφιστάμενους επιδημιολογικούς δείκτες και τις προβλέψεις για την εξέλιξη της νόσου COVID-19, το Υπουργείο Υγείας προτίθεται όπως προχωρήσει σε διαφοροποιήσεις της πιο πάνω πρόνοιας, ώστε από τις 24 Ιουνίου μέχρι τις 6 Ιουλίου να επιτρέπονται οι συναθροίσεις (φυσική παρουσία στο ίδιο υποστατικό/εγκατάσταση ανεξαρτήτως εσωτερικού ή εξωτερικού χώρου) μέχρι 50 ατόμων σε εσωτερικό χώρο ή μέχρι 100 ατόμων σε εξωτερικό χώρο, νοουμένου ότι θα τηρούνται τα υγειονομικά πρωτόκολλα, όσον αφορά άτομο ανά τετραγωνικά μέτρα. Από 7 Ιουλίου μέχρι 30 Αυγούστου θα επιτρέπονται οι συναθροίσεις (φυσική παρουσία στο ίδιο υποστατικό/εγκατάσταση ανεξαρτήτως εσωτερικού ή εξωτερικού χώρου) μέχρι 75 ατόμων σε εσωτερικό χώρο ή μέχρι 150 ατόμων σε εξωτερικό, νοουμένου ότι θα τηρούνται τα υγειονομικά πρωτόκολλα, όσον αφορά άτομο ανά τετραγωνικά μέτρα. Και, τέλος, από την 1η Σεπτεμβρίου αίρονται οι περιορισμοί στον μέγιστο αριθμό, σύμφωνα με τα υγειονομικά πρωτόκολλα και τα Διατάγματα που θα βρίσκονται σε ισχύ τη δεδομένη στιγμή.

Τονίζεται ότι για τις πρώτες δύο φάσεις, δηλαδή από τις 24 Ιουνίου μέχρι και τις 30 Αυγούστου, δεν επιτρέπεται η ταυτόχρονη μαζική συνάθροιση και στον εσωτερικό και στον εξωτερικό χώρο.

Επιπλέον, διευκρινίζεται ότι, εφόσον τηρούνται τα τετραγωνικά μέτρα ανά άτομο βάσει των υγειονομικών πρωτοκόλλων, ο μέγιστος αριθμός ατόμων καθορίζεται πιο πάνω ανεξαρτήτως του μεγέθους του χώρου.