Αναλύσεις

Η κατάρρευση της ανοχύρωτης πολιτείας

Άνθρακας ο θησαυρός του Ερντογάν. Μέχρι στιγμής οι γεωτρήσεις του δεν έχουν φέρει αποτέλεσμα. Όσο, όμως, δεν βρίσκει φυσικό αέριο, όλο και περισσότερο θα κλιμακώνει τις προκλήσεις του. Και θα συνεχίσει να απειλεί. Στον Έβρο, στο Αιγαίο, στην Κρήτη και στην Κύπρο. Παντού.

Οι Τούρκοι είναι ανοικτό βιβλίο. Το διαβάζεις και δρας. Εάν αμελήσεις, θα πρέπει να είσαι έτοιμος να δεχθείς τις συνέπειες. Και να τιμωρηθείς. Αυτό είναι που διάγουμε σήμερα. Την τιμωρία. Λόγω της έλλειψης αποτροπής. Και της υιοθέτησης της πολιτικής του εξευμενισμού και των ψευδαισθήσεων. Ότι, δηλαδή, θα ημερεύαμε το θηρίο. Οι Τούρκοι δεν είναι αφελείς. Κατανοούν ότι η λογική του κατευνασμού υποδηλοί αδυναμία. Και, κάθε φορά που εμπλέκονται σε διάλογο, παίρνουν αυτό που θέλουν. Το κατοχυρώνουν και μετά ζητούν τα υπόλοιπα. Μέθοδος του σαλαμιού. Εφόσον, δε, οι ημέτεροι δεν έχουν σχέδιο Β, δηλώνουν έτοιμοι για νέες υποχωρήσεις, υιοθετώντας ως δικές τους τις προηγούμενες τουρκικές θέσεις. Για να έχουν την «πολυτέλεια» νέων υποχωρήσεων, με την ψευδαίσθηση ότι η Άγκυρα θα συμβιβαστεί. Και έτσι οδηγούμαστε σε νέα τετελεσμένα. Οι Τούρκοι οικοδομούν το δικό τους κεκτημένο, με τη δική μας συγκατάθεση, επί τη βάσει της τουρκικής αναθεωρητικής πολιτικής.

Σήμερα οι Τούρκοι ξεσαλώνουν. Δεν αλωνίζουν μόνο στην Κύπρο. Βάζουν χέρι στη θαλάσσια περιοχή της Κρήτης και θέλουν να αποκόψουν το Αιγαίο από την υπόλοιπη Ανατολική Μεσόγειο. Επιβάλλουν το μνημόνιο με τη Λιβύη διά της ισχύος τους. Και δεν θα σταματήσουν. Θα συνεχίσουν. Το φυσικό αέριο είναι το εισιτήριο του Ερντογάν για τις εκλογές του 2023, εάν είναι καλά στην υγεία του. Ακόμη όμως και αν δεν είναι ο Σουλτάνος στην εξουσία, θα έρθουν οι Κεμαλιστές, οι οποίοι εμφανίζονται πιο επιθετικοί. Εξίσου αδίστακτοι.

Η λογική της ανοχύρωτης πολιτείας καταρρέει. Τροφοδοτεί την τουρκική βουλιμία. Και επιτρέπει στην Άγκυρα να προελαύνει. Κερδίζει διά της σκιάς τής ισχύος της. Ερώτημα: Εάν κατεβάσουν οι Τούρκοι τρυπάνι εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, τι θα πράξει η Ελλάς; Θα εξευτελιστεί ή θα κάνει πόλεμο; Η πρωτοβουλία των κινήσεων ανήκει στην Άγκυρα. Και όσο θα σφίγγει η θηλιά στον λαιμό του Ερντογάν, λόγω των οικονομικών του προβλημάτων, όλο και περισσότερο θα αυξάνονται οι πιθανότητες ατυχήματος. Είναι, δε, ατυχές να πιστεύουν κάποιοι ότι, εάν πάρει φωτιά το Αιγαίο, τα ανοικτά της Κρήτης ή του Καστελορίζου, οι φλόγες δεν θα φτάσουν στην Κύπρο. Το αντίθετο. Ως ανοχύρωτη πολιτεία, είμαστε εύκολη λεία..