Τουρισμός

Επανεκκίνηση τουρισμού σε νέα βάση

Νέα είδη θεματικού τουρισμού και υποδομές στο επίκεντρο για αύξηση αριθμού επισκεπτών και καταπολέμηση εποχικότητας

Από την 1ην Ιουνίου οι ξενοδοχειακές μονάδες ανοίγουν δειλά-δειλά στη χώρα μας προσπαθώντας να προσαρμοστούν στα νέα μέτρα και στα πρωτόκολλα που προνοούν αυστηρή τήρηση κανόνων υγιεινής τόσο από πελάτες, όσο και από τα ίδια τα ξενοδοχεία. Και αν οι αλλαγές αυτές μοιάζουν ριζικές στον τομέα της φιλοξενίας, οι πρώτες αφίξεις τουριστών στην Κύπρο αναμένεται να αποτελέσουν μία "δοκιμασία" ως προς τον τρόπο με τον οποίο υποδεχόμαστε, πλέον, τον ξένο επισκέπτη στη χώρα μας, επιφέροντας και μία νέα μεγάλη αλλαγή γενικότερα στο πώς ταξιδεύουμε και στο πώς επιλέγουμε τις διακοπές μας.

Με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τουρισμού να επισημαίνει ότι πέρα από το 96% των τουριστικών προορισμών παγκοσμίως έχουν επηρεαστεί από την πανδημία, και να προειδοποιεί για πτώση πέραν του 30% στις τουριστικές αφίξεις μέσα στο 2020, η βαριά βιομηχανία του νησιού μας προσπαθεί να συνέλθει από το αναπάντεχο lockdown, το οποίο επέφερε -έστω προσωρινή- απώλεια θέσεων εργασίας και έριξε πολλές τουριστικές επιχειρήσεις στην κατάψυξη για τη φετινή χρονιά. Είναι λογικό επακόλουθο ότι οι 27 εκατομμύρια θέσεις εργασίας στον τουρισμό παγκόσμια, αλλά και τα 400 δισεκατομμύρια ευρώ έσοδα κατά την περσινή χρονιά θα πληγούν ανεπανόρθωτα, ενώ έχει γίνει πλέον αντιληπτόν ότι θα αλλάξει για πάντα ο τρόπος με τον οποίον επιλέγουμε τα ταξίδια μας.

Αναφερόμενος στην προσπάθεια που γίνεται για τον τουρισμό εκ μέρους της Κυβέρνησης, ο Υφυπουργός Τουρισμού Σάββας Περδίος σε δηλώσεις του στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων ανέφερε ότι "αυτή είναι η στιγμή όπου πρέπει όλοι μαζί να δουλέψουμε για να βγάλουμε προς τα έξω μια θετική εικόνα για την Κύπρο και να ενημερώσουμε τους εταίρους μας στο εξωτερικό, για το τι έχουμε πετύχει και πώς μπορούμε να διασφαλίσουμε τους επισκέπτες κατά το φετινό καλοκαίρι". Οι άμεσες προσπάθειες του Υφυπουργείου Τουρισμού επικεντρώνονται στην προσέλκυση των ήδη παραδοσιακών αγορών, στην ενίσχυση των πτητικών προγραμμάτων και στη δυναμική προβολή της χώρας μας στο εξωτερικό μέσω της καμπάνιας που βρίσκεται σε εξέλιξη. Ήδη αναμένεται εντός των ημερών να ξεκινήσει το δεύτερο μέρος της καμπάνιας αυτής στο εξωτερικό, με σύνθημα αυτήν τη φορά το σλόγκαν "Οι καλύτερες μέρες είναι εδώ", ώστε να ενθαρρύνει τους ξένους ταξιδιώτες να επισκεφθούν το νησί μας.

Αναγκαιότητα και ευκαιρία η συνέχιση της στρατηγικής τουρισμού

Παράλληλα, αυτό το οποίο διαφαίνεται ως αναγκαιότητα, περισσότερο από ποτέ, είναι η συνέχιση της Εθνικής Στρατηγικής Τουρισμού μέχρι το 2030, αφού αποτελεί πρόκληση, αλλά συνάμα και ευκαιρία, ώστε να τεθούν σε εφαρμογή οι στόχοι που προνοεί η μελέτη και συγκεκριμένα το όραμα της στρατηγικής να καταστεί η Κύπρος, πριν από το 2030, ένας αειφόρος ολόχρονος προορισμός που θα προσελκύει 4.8 εκ. επισκέπτες από το εξωτερικό ετησίως, 40% των οποίων κατά την περίοδο Νοεμβρίου-Απριλίου.

Η συγκεκριμένη χρονική περίοδος φαίνεται να αποτελεί περισσότερο μια ευκαιρία, σύμφωνα με τους ιθύνοντες του τουρισμού, ώστε η χώρα μας να λάμψει διά της απουσίας άλλων τουριστικών προορισμών και, μέσω της σοβαρότητας με την οποία δείχνει να διαχειρίζεται την πανδημία, τόσο πριν, όσο και μετά, δημιουργεί ένα νέο branding για την Κύπρο, ως ενός ασφαλούς, σταθερού και έμπειρου τουριστικά προορισμού. Η παροδική απώλεια τουρισμού πιστεύεται ότι θα αποτελέσει εφαλτήριο για δημιουργία μίας νέας ταυτότητας για τη χώρα μας, στην απουσία άλλων ανταγωνιστικών προορισμών, οι οποίοι κρατούν ακόμη κλειστά τα σύνορά τους και αδυνατούν να φιλοξενήσουν τους ξένους τουρίστες.

Από την άλλη, ευκαιρία αποτελεί και η χαρτογράφηση των επόμενων κινήσεων που αναμένεται να κάνει η χώρα μας στη σκακιέρα της παγκόσμιας τουριστικής οικονομίας. Οι επενδύσεις, πλέον, γίνονται περισσότερο επικεντρωμένες στις νέες μορφές και στα νέα είδη τουρισμού που μπορεί να προσφέρει η χώρα μας, ενώ οι άναρχες και πρόσκαιρες τουριστικές αναπτύξεις του παρελθόντος φαίνονται, πλέον, καταδικασμένες σε μία εποχή που ο τουρίστας έγινε περισσότερο επιλεκτικός αφού έχει περισσότερες επιλογές.

Στην Εθνική Στρατηγική Τουρισμού αναφέρεται ξεκάθαρα ότι πρέπει να υιοθετηθεί ένα premium μοντέλο ανάπτυξης για την Κύπρο ως τουριστικό προορισμό. Με βάση τις εκτιμήσεις των εμπειρογνωμόνων, το ποσοστό των εύπορων και πολυτελείας (luxury) τουριστών υψηλής δαπάνης στο σύνολο των τουριστών ανέρχεται στο 40- 60% του συνόλου σε προορισμούς Premium, σε αντίθεση με 10% σε προορισμούς χαμηλού κόστους, 30% σε προορισμούς Standard (μέσος όρος) και μέχρι 80% για προορισμούς πολυτελείας. Παράλληλα, η ημερήσια δαπάνη ανά εύπορο τουρίστα εκτιμάται ότι ανέρχεται σε 30-50% πάνω από τον μέσο όρο, σε σχέση με 100-150% για τον τουρίστα πολυτελείας, ενώ για τον τουρίστα χαμηλής δαπάνης το αντίστοιχο ποσοστό ανέρχεται σε 35% κάτω από τον μέσο όρο.

Νέα είδη θεματικού τουρισμού και ανολοκλήρωτες υποδομές

Στην Εθνική Στρατηγική Τουρισμού, προτείνεται ως πρώτη προτεραιότητα, η προώθηση των τομέων "Ήλιος και Θάλασσα", "Διαδρομές και Πολιτισμός", "Συνέδρια/Συναντήσεις", "Αθλητισμός και Ποδηλασία" και ως δεύτερη προτεραιότητα η προώθηση των τομέων "Σύντομες αποδράσεις (short breaks)", "Θέρετρα 4ης Γενιάς", "Ευεξία", "Ιστιοπλοΐα και Yauchting", "Επαύλεις Πολυτελείας", "Φύση", Γκολφ" και "Γάμοι".

Όπως αναφέρουν οι ξένοι εμπειρογνώμονες στην Εθνική Στρατηγική Τουρισμού, αριθμός σημαντικών υποδομών για τον τουρισμό βρίσκονται είτε σε στάδιο κατασκευής είτε σε στάδιο προγραμματισμού, ενώ θα συμβάλουν σημαντικά στο σχέδιο ανάπτυξης μέχρι το 2030.

Σημαντική θεωρείται η ύπαρξη τουρισμού ναυτιλίας μέσω των πέντε προτεινόμενων μαρίνων, σε Αγία Νάπα, Παραλίμνι, Πάφο, Λάρνακα και Λεμεσό. Από αυτές μόνο η Λεμεσός διαθέτει τη δική της μαρίνα, ενώ υπό κατασκευή βρίσκονται οι δύο μαρίνες στην επαρχία Αμμοχώστου, σε Παραλίμνι και Αγία Νάπα, με την τελευταία να έχει ολοκληρώσει τις εργασίες στο λιμενικό κομμάτι και να έχει ξεκινήσει να υποδέχεται και τα πρώτα σκάφη.

Ως έναν αποτελεσματικό τρόπο τόνωσης της ποιότητας του τουριστικού προϊόντος θεωρούν οι ξένοι εμπειρογνώμονες τον τουρισμό για γκολφ. Όπως αναφέρεται, το Υπουργικό Συμβούλιο το 2005 αποφάσισε την αδειοδότηση δεκατεσσάρων golf courses, οκτώ στην επαρχία Πάφου, τριών στην επαρχία Λεμεσού, δύο στην επαρχία Λάρνακας και ενός στην επαρχία Αμμοχώστου. Από αυτά, μόνο τα τέσσερα βρίσκονται σε λειτουργία σήμερα, δύο στα Κούκλια, ένα στην Τσάδα και ένα στην Πάφο, ενώ πρόσφατα η εταιρεία "Ayia Napa Forest Golf Ltd" ενημέρωσε για εξεύρεση σημείου κατασκευής του γηπέδου γκολφ για την επαρχία Αμμοχώστου στην περιοχή του Πρωταρά, κάτι το οποίο χαιρέτισαν με τη σειρά τους οι παράγοντες και επιχειρηματίες της περιοχής.

Εξίσου σημαντική θεωρείται και η ανάπτυξη καζίνων στο νησί, καθώς και η δημιουργία υποδομών ευεξίας, χάρη στις υποδομές που διαθέτει η Κύπρος αλλά και το ευνοϊκό κλίμα.