Παιδεία

Νηπιαγωγεία σε απόγνωση

Τη στήριξη του κράτους ζητούν πολλά ιδιωτικά νηπιαγωγεία, που αδυνατούν να επαναλειτουργήσουν υπό τις περιστάσεις

Η επιστροφή στην κανονικότητα επιβάλλει την εφαρμογή μιας νέας συμπεριφοράς και την υιοθέτηση μιας νέας κουλτούρας, που έχει να κάνει με την ασφάλεια τη δική μας και των γύρω μας. Αυτή συνοδεύεται από υγειονομικά πρωτόκολλα, τα οποία δημιουργήθηκαν από τους ειδικούς και τα οποία επηρεάζουν τις συνήθεις λειτουργίες. Η επάνοδος των μαθητών στα σχολεία μπορεί να συνοδεύτηκε από λίγη γκρίνια, ωστόσο επιτεύχθηκε, με τους εκπαιδευτικούς και το υπόλοιπο προσωπικό να βρίσκονται στην πρώτη γραμμή εξυπηρέτησης των πρωτοκόλλων. Η σειρά των μικρότερων ηλικιών να επιστρέψουν στη «ρουτίνα» τους έφτασε. Το πράσινο φως για τη λειτουργία των δημόσιων και ιδιωτικών νηπιαγωγείων, βρεφοκομικών και παιδοκομικών σταθμών δόθηκε για τις 9 Ιουνίου. Χαμόγελα στους γονείς, που δεν ήξεραν τι να κάνουν με τα μικρά τους, αγωνία για τους ιδιοκτήτες, που δεν ξέρουν τι να κάνουν με τις επιχειρήσεις τους.

Οι εύλογες προσαρμογές

Για την επαναλειτουργία των νηπιαγωγείων εφαρμόζεται το Υγειονομικό Πρωτόκολλο που ισχύει για τα Δημοτικά Σχολεία, όπως ανακοίνωσε το Υπουργείο Παιδείας. Λόγω, όμως, του μικρού της ηλικίας των παιδιών και των αναγκών τους, του ωρολογίου προγράμματος του Νηπιαγωγείου καθώς και των ιδιαιτεροτήτων των νηπιαγωγείων, όπως το μέγεθος της σχολικής μονάδας, ο αριθμός του προσωπικού κ.λπ, προέκυψε η ανάγκη για εύλογες προσαρμογές του Πρωτοκόλλου και συνεχή επιτήρηση των παιδιών, με την εμπλοκή όλου του διδακτικού και μη προσωπικού του νηπιαγωγείου.

 Σε κάθε αίθουσα διδασκαλίας του νηπιαγωγείου θα μπορούν να φοιτούν 3 παιδιά ανά 10m2.

 Στο κάγκελο του νηπιαγωγείου θα πρέπει να υπάρχει ανακοίνωση, ώστε να υπενθυμίζεται στους γονείς/κηδεμόνες η τήρηση του Υγειονομικού Πρωτοκόλλου και ο καθορισμένος, από το Νηπιαγωγείο, τρόπος παράδοσης και παραλαβής των παιδιών.

 Θα πρέπει να υπάρχει συνεχής επιτήρηση των παιδιών κατά το πλύσιμο και το στέγνωμα των χεριών (πριν από το φαγητό, μετά το φαγητό, μετά το διάλειμμα ή όποτε χρειάζεται) και κατά τη χρήση του αντισηπτικού διαλύματος. Τα αντισηπτικά διαλύματα τοποθετούνται σε σημείο που δεν τα φτάνουν τα παιδιά, όταν αυτά δεν θα χρησιμοποιούνται.

 Θα πρέπει να γίνεται συνεχής επιτήρηση των παιδιών κατά τη χρήση της τουαλέτας για να αποφεύγεται ο συνωστισμός και να γίνεται σωστό πλύσιμο και στέγνωμα χεριών.

 Τα παιδιά θα πρέπει να μεταφέρουν φαγητό, φρούτο και νερό από το σπίτι. Το φαγητό και το φρούτο θα πρέπει να είναι έτοιμα προς κατανάλωση, χωρίς περιτυλίγματα και κομμένα, ώστε να μη χρειάζεται η παρέμβαση της νηπιαγωγού ή της σχολικής βοηθού. Να τοποθετούνται σε ατομικά κλειστά δοχεία και να μη χρειάζεται να φυλαχθούν σε ψυγείο. Το νερό θα πρέπει να είναι σε ατομικό παγούρι/μπουκάλι.

 Τα τραπεζάκια/θρανία και οποιαδήποτε άλλα μέσα / υλικά ή εξοπλισμός θα χρησιμοποιούνται από τα παιδιά και θα απολυμαίνονται μετά τη χρήση από κάθε παιδί.

 Κάθε παιδί στο νηπιαγωγείο θα πρέπει να έχει τη δική του καρέκλα, τον δικό του χώρο σε τραπέζι/θρανίο, σηματοδοτημένα, καθώς και δικά του μέσα και υλικά όπως γραφική ύλη, ψαλίδι, ζυμάρι, παιχνίδια κ.ά.

 Οι νηπιαγωγοί φροντίζουν, ώστε σε δραστηριότητες που αναπτύσσονται σε τραπέζια/θρανία, καθώς και την ώρα του προγεύματος, τα παιδιά να κάθονται διαγωνίως, δύο παιδιά ανά τραπέζι, ώστε να διασφαλίζεται η προβλεπόμενη απόσταση μεταξύ των παιδιών. Αντίστοιχη διαρρύθμιση των καθισμάτων ή των τραπεζιών γίνεται σε όλες τις πτυχές του ωρολογίου προγράμματος.

 Σε περίπτωση που θα αξιοποιηθούν κάποια από τα κέντρα μάθησης (π.χ. οικοδομικού υλικού, μουσικής) θα πρέπει να λαμβάνονται όλα τα ενδεικνυόμενα μέτρα.

Δύσκολα τα μέτρα για μικρούς και μεγάλους

Το έργο των νηπιαγωγών αλλά και των βρεφοκόμων, αναντίρρητα, φαίνεται πολύ δύσκολο. Πρόκειται για έναν άθλο, που θα προσπαθήσουν να ξεπεράσουν, όπως εξήγησε στη «Σ» η κ. Σούλλα Μασούρα, Ιδιοκτήτρια Ιδιωτικού Νηπιαγωγείου και Γραμματέας του Συνδέσμου Ιδιωτικής Προσχολικής Εκπαίδευσης Κύπρου. «Στόχος μας είναι να εφαρμόσουμε τα υγειονομικά πρωτόκολλα όσο πιστά γίνεται για να έχουμε το αναμενόμενο αποτέλεσμα. Είναι πολύ μικρά τα παιδιά βέβαια, αλλά εμείς θα προσπαθήσουμε το καλύτερο που μπορούμε να κάνουμε για την προστασία όλων».

Όσο για το περιεχόμενο του υγειονομικού πρωτόκολλου, η κ. Μασούρα δεν δίστασε να εκφράσει την ανησυχία της για το κατά πόσον αυτό μπορεί να εφαρμοστεί στο 100%. «Δεν θα κρύψω ότι είμαστε αρκετά αναστατωμένοι. Δεν είναι πολλά τα νηπιαγωγεία που μπορούν να λειτουργήσουν κάτω από αυτά τα μέτρα. Θα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ότι το συγκεκριμένο πρωτόκολλο αφορά τις εγκεκριμένες τάξεις του Υπουργείου Παιδείας. Οι μικρές τάξεις που εμπίπτουν στη μέριμνα του Υπουργείου Παιδείας είναι από 3 χρονών και πάνω. Οι προσχολικές ηλικίες, δηλαδή. Όμως δεν έχουν όλοι οι συνάδελφοι εγκεκριμένες τρεις τάξεις. Πολλές συνάδελφοι έχουν εγκεκριμένη μόνο την προδημοτική τους, για τον λόγο ότι για να εγκριθεί μια τάξη πρέπει να προηγηθεί έλεγχος από επιθεωρητή του Υπουργείου Παιδείας, έλεγχος των τετραγωνικών, των αιθουσών και πολλών άλλων προϋποθέσεων. Όσο για τις βρεφικές, νηπιακές ηλικίες, αυτές ανήκουν στις Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας, οι οποίες εξέδωσαν άλλο υγειονομικό πρωτόκολλο. Σύμφωνα με αυτό, τα παιδιά δεν θα πρέπει να ξεπερνούν τον αριθμό δώδεκα και θα αναλογούν τρία τετραγωνικά ανά παιδί».

Χωρίς να παρέμβει η νηπιαγωγός

Τα πρωτόκολλα απαιτούν αποστάσεις, απολυμάνσεις, πιστή τήρηση κανόνων υγιεινής. Πόσο εφικτό είναι για τα μικρά αυτά παιδιά να ακολουθήσουν αυτούς τους κανόνες; «Για τα λίγο μεγαλύτερα παιδιά θα είναι πιο εύκολο από τα μικρότερα παιδιά. Τα παιδιά της προδημοτικής αντιλαμβάνονται και εμείς θα δουλέψουμε πολύ μαζί τους γι’ αυτό το θέμα με διάφορους τρόπους. Σίγουρα δεν θα είναι απλό ούτε για τα παιδιά, αλλά ούτε και για μας. Θα έχουν τον δικό τους χώρο και ζητούμε ήδη από τους γονείς να προμηθευτούν υλικά για τα παιδιά τους που δεν θα μοιράζονται με άλλα, όπως κασετίνα, χρωματιστά μολύβια και γομολάστιχα. Επίσης θα πρέπει να φέρουν μαζί τους φαγητό, φρούτο και νερό. Τα μεγαλύτερα παιδιά δεν θα αντιμετωπίσουν κάποιο πρόβλημα. Αλλά τι γίνεται με τα μικρότερα παιδιά, που χρειάζονται βοήθεια στο φαγητό τους; Δεν γίνεται να λέμε ότι η νηπιαγωγός δεν θα παρέμβει. Η νηπιαγωγός όπου χρειάζεται θα είναι εκεί, πάντα με τα γάντια και τη μάσκα της. Στις μικρότερες ηλικίες υπάρχει επίσης η αλλαγή της πάνας, το τάισμα, ο μεσημεριανός ύπνος…».

Στο κάγκελο θα παραδίδουν τα παιδιά οι γονείς. Σύμφωνα με τους νέους κανονισμούς που υιοθετούν τα νηπιαγωγεία, ο τρόπος παράδοσης και παραλαβής των παιδιών θα γίνεται με τάξη και ασφάλεια έξω από τα κάγκελα του νηπιαγωγείου. «Τα παιδιά θα παραλαμβάνει προσωπικό του νηπιαγωγείου, θα θερμομετρούνται, θα απολυμαίνουν χεράκια και θα πηγαίνουν στην τάξη τους. Το ίδιο και κατά την ώρα που τα παιδιά φεύγουν. Θα συνοδεύονται και θα οδηγούνται στον γονέα ή στον κηδεμόνα που θα περιμένει έξω από το σχολείο».

Πολλά θα παραμείνουν κλειστά

Ασύμφορη κρίνουν την κατάσταση πολλά ιδιωτικά νηπιαγωγεία και βρεφοκομικοί παιδοκομικοί σταθμοί, που επιλέγουν να κρατήσουν κλειστές τις πόρτες, παρά να ανοίξουν μόνο για λίγα παιδάκια και πολύ προσωπικό. Η γραμματέας του ΣΙΠΕΚ ανέφερε ότι πολλοί ιδιοκτήτες υποφέρουν από την κατάσταση αυτή, ζητώντας παράλληλα όπως το κράτος μεριμνήσει γι’ αυτούς. Τα νηπιαγωγεία καλούνται να ανοίξουν για να υποδεχθούν λίγα παιδιά, όμως να έχουν περισσότερο προσωπικό για να μπορεί να επιτηρεί συνεχώς τα παιδιά που τρώνε, πάνε τουαλέτα, παίζουν, ζωγραφίζουν, σηκώνονται κ.λπ. «Εδώ είναι που χρειαζόμαστε τη στήριξη του κράτους. Με τα μισά μωρά πρέπει να έχουμε διπλάσιο προσωπικό. Δεν ξέρω ποιες είναι οι προθέσεις του Υπουργείου Εργασίας και Οικονομικών, αλλά ζητούμε όπως παραταθεί το περιθώριο επιχορήγησης του 60% του μισθού μέχρι τις 12 του Οκτώβρη, όπως αρχικά είχε ανακοινωθεί. Τώρα μας ανακοινώνουν ότι θα τελειώσει μέχρι τις 12 Ιουνίου. Είναι όντως ασύμφορο. Γιατί να ανοίξουν τα νηπιαγωγεία; Αφού ο κάθε ιδιοκτήτης θα πρέπει να βάλει το χέρι στην τσέπη για να πληρωθεί το προσωπικό. Πραγματικά είναι θέμα επιβίωσης. Τρεις μήνες με μηδέν απολαβές και τα έξοδα να συνεχίζουν να τρέχουν».

Κάποια άλλα νηπιαγωγεία απλώς περιμένουν τον Σεπτέμβριο για ν’ ανοίξουν, ξεκινώντας από το μηδέν. «Ζητούν άμεσα βοήθεια και κινδυνεύουν ακόμη και με κλείσιμο. Είναι πολύ-πολύ δύσκολο. Τι μας ζητούν δηλαδή; Να πάνε οι γονείς δουλειά και εμείς ν’ ανοίξουμε με δικά μας έξοδα για να πούμε απλώς ότι ανοίξαμε; Δυστυχώς δεν υπάρχει ούτε ο χώρος, σε πολλά νηπιαγωγεία, ούτε τα περιθώρια και πραγματικά βρίσκονται σε απόγνωση».

Ο Σεπτέμβριος δεν είναι πολύ μακριά και θα πρέπει να μάθουμε να ζούμε με αυτόν τον ιό, όπως δήλωσε η κ. Μασούρα. «Δεν μπορώ να προβλέψω τι μπορεί να γίνει τον Σεπτέμβρη, αλλά σίγουρα θα πρέπει να συμβιβαστούμε όλοι με αυτήν την κατάσταση. Μέχρι να βρεθεί το εμβόλιο θα πρέπει να μάθουμε να ζούμε μαζί του. Τα παιδιά πρέπει να επιστρέψουν στα σχολεία τους και στην κανονικότητά τους και να μάθουν με τους νέους κανόνες».

Summer schools αλλιώς

Με τον όρο «καλοκαιρινά σχολεία» μέχρι σήμερα εννοούνταν ορισμένοι χώροι, οι οποίοι παρείχαν εναλλακτικές δραστηριότητες για παιδιά κατά την καλοκαιρινή περίοδο. Δραστηριότητες όπως κολύμπι, αθλοπαιδιές, μαγειρική, χορός και άλλα πολλά. Η ιδιαίτερη κατάσταση που επικρατεί φέτος, αν και επιτρέπει τη λειτουργία των καλοκαιρινών σχολείων, εντούτοις πολλά από αυτά θα περιορίσουν τις δραστηριότητες που ενδέχεται να προσφέρουν. Η κ. Μασούρα ανέφερε ότι πολλά νηπιαγωγεία που λειτουργούσαν την καλοκαιρινή περίοδο ως summer schools θα παραμείνουν ανοιχτά, αλλά περισσότερο για την εξυπηρέτηση των γονέων που δουλεύουν, κρατώντας τα παιδιά εκεί εντός του χώρου. «Δεν θα μπορούν να κάνουν τις ίδιες δραστηριότητες που έκαναν παλιά, ούτε κολυμβητήρια, ούτε εκδρομές αλλά με πολλή προσοχή».