Επειδή δεν πεθάναμε ακόμη...

ΔΕΝ ΜΕΤΡΗΘΗΚΑΜΕ πόσοι... δεν πεθάναμε.

Δεν χρειάστηκε να μετρηθούμε... πόσοι επί κορωνοϊού εισέτι επιζώντες δεν θάψαμε, στην πανδημία, αγαπημένα μας πρόσωπα.

Στην Ελλάδα και στην Κύπρο δεν δυστυχήσαμε να υποστούμε τις ατελείωτες σειρές φερέτρων και ομαδικών τάφων από την πανδημία του κορωνοϊού, όπως, δυστυχώς, είδαμε με φρίκη στις οθόνες των παγκόσμιων ειδήσεων να συμβαίνει σε άλλους τόπους, πειθαρχημένα έγκλειστοι εμείς και ασφαλείς, τέσσερεις μήνες στα σπίτια μας.

ΠΕΤΥΧΕ η 1η τετράμηνη, από Μάρτιο έως Ιούνιο 2020, αρχάρια και πρωτόγνωρη Πάνδημη Άμυνα, την οποία έστησε ο Ελληνισμός, ώστε ν’ ανακόψει εγκαίρως και αποτελεσματικώς την εξάπλωση της παγκόσμιας πανδημίας στην Ελλάδα και στην Κύπρο.

Όλοι γνωρίζουν τους συντελεστές και διαισθάνονται το βαθύτερο αίτιο, αυτού του σπουδαιότατου και παγκοσμίως ήδη αναγνωρισμένου, ελληνικού επιτεύγματος:

- ΟΙ ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ των κυβερνώντων σε Αθήνα και Λευκωσία εγκαίρως επέλεξαν να ακούσουν τις οδηγίες των ικανών επιστημόνων και αμέσως αποφάσισαν να εκδώσουν, χωρίς καμιά χρονοτριβή, τα αναγκαία διατάγματα Εκτάκτου Ανάγκης, τα οποία, με συνειδητή προθυμία και παραδειγματική πειθαρχία, εφάρμοσε ο λαός. Και αυτό υπήρξε ο καθοριστικότερος παράγοντας της επιτυχίας. Το άλφα στην αλφαβήτα της ιεράρχησης.

ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ υποδειγματικής κι αξιοζήλευτης Παλλαϊκής Άμυνας για τη θωράκιση της δημόσιας και προσωπικής υγείας. Κάτω από απρόβλεπτες περιστάσεις. Εναντίον άγνωστου, αθέατου, θανατηφόρου επιδρομέα κορωνοϊού. Ο οποίος αλλού σκόρπιζε και σκορπίζει ακόμη μαζικά τον θάνατο.

Στην Ελλάδα και στην Κύπρο ο κορωνοϊός δεν τα κατάφερε. Ανακόπηκε προσώρας.

Με μεθόδους και τρόπους που πρώτη φορά στη ζωή όλων των ηλικιών των ζώντων πολιτών εφήρμοσε η Πολιτεία και βίωσε πειστικά καθοδηγούμενη η κοινωνία:

- Έκλεισαν τα σχολεία, έκλεισαν οι δουλειές, καθηλώθηκε η οικονομία, έκλεισαν λιμάνια κι αεροδρόμια και οδοφράγματα προς και από τα σκλαβωμένα από τον Αττίλα ελληνικά εδάφη της Κύπρου, έκλεισαν οι εκκλησιές, έκλεισαν τα γήπεδα, έκλεισαν σχεδόν τα πάντα και άπαντες διατάχθηκαν να κλειστούν στα σπίτια τους, ν’ ακυρώσουν όλους τους προγραμματισμούς, όλες τις εξόδους, όλες τις υποχρεώσεις, όλες τις δραστηριότητες, ακόμη και τις συναντήσεις γιαγιάδων και παππούδων με τα εγγονάκια τους.

- Σωρεία διαδοχικών, όλο και αυστηρότερων διαταγμάτων, με απειλή εξοντωτικότερων προστίμων, επέβαλαν ακόμη και στους πλέον απειθάρχητους την αναγκαία συμμόρφωση.

- Στην έτσι οργανωμένη και διατεταγμένη Παλλαϊκή Άμυνα, έσπευσαν αυτοβούλως από την πρώτη στιγμή και άνευ αντιρρήσεων, να συστρατευθούν, για να την καταστήσουν αίφνης πιο αποτελεσματική, το σύνολο των Μέσων Συλλογικής Ενημέρωσης (τηλεοράσεις, ραδιόφωνα, ηλεκτρονικές εφημερίδες κ.ο.κ.), που για τέσσερεις μήνες αποτελούσαν 24 ώρες το 24ωρο, μαζί με τις προσωπικές τηλεφωνικές και διαδικτυακές συνδέσεις, την μόνη εκτός οικίας επαφή των εγκλείστων στα σπίτια τους ανθρώπων. Επιτυγχάνοντας συνάμα και παρεμβάσεις για τον εξορθολογισμό των υπερβολών και για την εξάλειψη πολλών αντιφάσεων που μοιραία παρήγαγε η αρχάρια βιασύνη ή και ο πανικόβλητος υπερβάλλων ζήλος.

ΕΝΑ το βαθύτερο πραγματικό αίτιο όλου του επιτεύγματος: Ο κοινός φόβος θανάτου:

- Η καθολική συνειδητοποίηση των τρομακτικών διαστάσεων του κινδύνου της θανατηφόρας πανδημίας.

- Αυτός ο φόβος, ο οποίος επέβαλε μεν, για την ατομική και συλλογική προφύλαξη της υγείας, τη φυσική κοινωνική αποστασιοποίηση, παρήγαγε συνάμα όμως και μία κοινωνική συνοχή πρωτόγνωρα ιδιόμορφη, ανάγοντας αυτομάτως την κοινωνική αλληλεγγύη ως πρώτιστο καθήκον της Πολιτείας απέναντι στους πολίτες που έμειναν χωρίς δουλειά και χωρίς εισόδημα.

- ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΝΟΧΗ και κοινωνική αλληλεγγύη που απομένει, ως κύριο ζητούμενο, κατά πόσον θα διευθυνθεί αποτελεσματικά και στην αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης και των πολλαπλών παράπλευρων προβλημάτων που επισώρευσε η συνεχιζόμενη απόκρουση της πανδημίας.

Ο ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ δεν εξαλείφθηκε ακόμη.

Αλλού συνεχίζει να θερίζει ζωές. Και παντού καραδοκεί, στη χαλάρωση των μέτρων, ενεδρεύων ύπουλος, αήττητος ακόμη επιδρομέας.

Η ΤΕΤΡΑΜΗΝΗ πρώτη αποτελεσματική ανακοπή του, όμως, αυτό που ορίσαμε ως Πάνδημη Άμυνα, αποτελεί ένα πολύτιμο προς μελέτη και αξιοποίηση κεφάλαιο. Και για την Πολιτεία και για τους πολίτες. Και για το κράτος και για τον λαό.

- Θα πρέπει να καταγραφούν άπαντα τα γενόμενα, με κάθε λεπτομέρεια, ώστε να αποτελέσουν πηγή γνώσης. Και αντικείμενο βαθύτερης μελέτης. Προκειμένου να αποκρυσταλλωθούν τα ουσιωδέστερα συμπεράσματα. Ως καθοδηγητικοί πλέον κανόνες λειτουργίας κράτους και λαού για κάθε επόμενη - ό μη γένοιτο - περίσταση παρόμοιας ή παραπλήσιας Εκτάκτου Ανάγκης.

Η ΕΜΠΕΙΡΙΑ αυτή συνιστά ένα πολύτιμο κεκτημένο γνώσης για το μέλλον. Σπουδαίο μάθημα εκ των επιτυχώς πεπραγμένων και εκ των παραλείψεων και εκ των σφαλμάτων και εκ των ανεπαρκειών. Για προπαρασκευή αξιοποίησής του στο μέλλον.

ΠΡΩΤΙΣΤΩΣ οι κρατικές υπηρεσίες, Κυβέρνηση, υπουργεία, κρατικοί οργανισμοί, πολιτικό προσωπικό, Βουλή, κόμματα κ.ο.κ. θα πρέπει να καταγράψουν και ν’ απομνημονεύσουν τα όσα έχουν επιτευχθεί και πώς έχουν επιτευχθεί και όσα καλύτερα θα μπορούσαν να είχαν γίνει και όσα άλλα απέτυχαν να επιτευχθούν και γιατί απέτυχαν. Όλα τούτα με ψυχρή κι αδέκαστη αυστηρότητα. Ούτως ώστε, αυτή η πολύτιμη γνώση και εμπειρία να οδηγήσει αμέσως στις αναγκαίες διορθώσεις. Προκειμένου πανέτοιμοι να καταστούν Πολιτεία και πολίτες για κάθε επόμενη, εάν προκύψει, κατάσταση Εκτάκτου Ανάγκης.

ΙΔΙΩΣ ΕΠΕΙΔΗ Ελλάδα και Κύπρος, εκτός από τον ύπουλο επιδρομέα κορωνοϊό, απειλούνται ακατάπαυστα και από τον επιδρομέα Τούρκο κατακτητή. Την επιδρομικότητα του οποίου έχει, δυστυχώς, αυξήσει διαχρονικά (46 ήδη Ιούληδες) η Πολιτική Κατευνασμού, τα Φοβικά Σύνδρομα και τα Ηττημένα Μυαλά, Αθηνών τε και Λευκωσίας, που δεν φρόντισαν να πυργώσουν την αναγκαία ανάλογη Πανεθνική Αποτρεπτική Ισχύ. Και αυτό είναι επίσης το άλφα στην αντίστοιχη αλφαβήτα της ιεράρχησης.