Αναλύσεις

Ιππόδρομος: Φωνές για τον επικίνδυνο στίβο

Οι επαγγελματίες του χώρου διαμαρτύρονται για την κακή κατάσταση του αγωνιστικού στίβου, τονίζοντας ότι είναι επικίνδυνος τόσο για τα άλογα όσο και για τους αναβάτες – Η Λέσχη Ιπποδρομιών Λευκωσίας (ΛΙΛ) από πλευράς της δηλώνει πως δεν υπάρχει κανένα απολύτως πρόβλημα

Αντιδράσεις και διαμαρτυρίες για την κακή κατάσταση του αγωνιστικού στίβου στον ιππόδρομο ακολούθησαν τον σάλο που προκλήθηκε τις τελευταίες ημέρες, μετά το πρωτοφανές ατύχημα που συνέβη στον κυπριακό ιππόδρομο. Το ατύχημα, που προκλήθηκε μετά την ανατροπή πέντε αλόγων και ισάριθμων αναβατών, είχε ως αποτέλεσμα τον σοβαρό τραυματισμό δύο αναβατών και τη θανάτωση δύο αλόγων για ανθρωπιστικούς λόγους. Τα αίτια του ατυχήματος αναμένεται να διαφανούν μέσα από τα πορίσματα των ερευνών της Αστυνομίας και του Υπουργείου Εργασίας, που για πρώτη φορά διερευνούν εργατικό ατύχημα στον ιππόδρομο. Παρόλα αυτά, οι ιθύνοντες σε δημόσιες τοποθετήσεις τους χαρακτηρίζουν το ατύχημα ως μια άτυχη στιγμή, καθώς ο προπορευόμενος ίππος υπέστη χωλότητα ενώ έτρεχε, με αποτέλεσμα να χάσει την ισορροπία του και να ανατραπούν στη συνέχεια άλλα τέσσερα άλογα που βρίσκονταν πίσω του. Το ερώτημα, όμως, που προκύπτει είναι γιατί τραυματίστηκε το άλογο; Οι επαγγελματίες του ιπποδρόμου υποστηρίζουν πως ήταν θέμα χρόνου να συμβεί το ατύχημα, καθώς εδώ και χρόνια φωνάζουν και διαμαρτύρονται για την κατάσταση του αγωνιστικού στίβου, που δεν συντηρείται όπως θα έπρεπε. Σύμφωνα με τους ίδιους, η άμμος μετατράπηκε πλέον σε χώμα, πέτρες που βγήκαν στην επιφάνεια του στίβου από το υπόστρωμα εκσφενδονίζονται πάνω στους αναβάτες, κάγκελα πέφτουν μπροστά στα πόδια των αλόγων εν ώρα κούρσας, τα μηχανήματα εκκίνησης συχνά δεν ανοίγουν την καθορισμένη στιγμή θέτοντας σε κίνδυνο τόσο τα άλογα που εγκλωβίζονται μέσα στα κλουβιά όσο και τους αναβάτες, και τσιμεντόλιθοι «κείτονται» κατά μήκος του στίβου ενώ δεν έχουν καμιά δουλειά να βρίσκονται εκεί. Αυτά όλα, σύμφωνα με τους ίδιους τους επαγγελματίες που τα καταγγέλλουν μέσα από προσωπικές τους ιστορίες στη «Σημερινή», είναι ευθύνη της Λέσχης Ιπποδρομιών Λευκωσίας (ΛΙΛ). Από πλευράς της η ΛΙΛ αντικρούει τους ισχυρισμούς των επαγγελματιών, δηλώνοντας στη «Σ» πως δεν υπάρχει κανένα απολύτως πρόβλημα με τον στίβο, καθώς γίνεται σωστή και συστηματική συντήρηση με βάση τις διεθνείς προδιαγραφές.

Το πρωτοφανές ατύχημα

Ας πάρουμε, όμως, τα πράγματα από την αρχή. Για το πρωτοφανές ατύχημα μίλησε στη «Σ» ο πρωταθλητής αναβάτης Κωνσταντίνος Καποδίστριας, ο οποίος τραυματίστηκε ενώ επέβαινε στο προπορευόμενο άλογο που ανατράπηκε πρώτο. Σύμφωνα με τον ίδιο, η πτώση ήταν κάτι πολύ απότομο και δεν είχε περιθώριο αντίδρασης. «Όλα έγιναν σε κλάσματα δευτερολέπτου. Προσπάθησα να προστατεύσω τον εαυτό μου κουλουριάζοντας το σώμα μου, ωστόσο η πτώση ήταν μεγάλη. Όταν έφτασα στο Απολλώνειο έμαθα ότι έπεσαν και άλλοι τέσσερεις πίσω μου», δήλωσε. Για την κατάσταση της υγείας του ανέφερε πως μέρα με τη μέρα καλυτερεύει, ωστόσο θα χρειαστεί να παραμείνει περίπου μία βδομάδα στο νοσοκομείο. «Έχω οκτώ σπασμένα πλευρά και κτυπημένο πνεύμονα. Σίγουρα ήταν μία άτυχη στιγμή και ελπίζω τόσο εγώ όσο και ο Ρένος Τσιακούρας (ο δεύτερος αναβάτης που νοσηλεύεται στην Εντατική) να γίνουμε όσο πιο σύντομα καλά και να επιστρέψουμε», είπε χαρακτηριστικά.

Όσον αφορά τα άλογα, το πρώτο άλογο που ανατράπηκε υποβλήθηκε σε ευθανασία για ανθρωπιστικούς λόγους, καθώς αφότου εξετάστηκε από τον επί καθήκοντι κτηνίατρο διαπιστώθηκε ότι υπέστη καταστροφική χωλότητα μη ανατρέψιμης κατάστασης στην άρθρωση του κυνήποδα. Το δεύτερο άλογο, που επίσης υποβλήθηκε σε ευθανασία για ανθρωπιστικούς λόγους, διαπιστώθηκε ότι μετά την πτώση του κτυπήθηκε από άλλο άλογο και παρουσίασε εξάρθρωση του αυχένα.

Οι πέτρες στον στίβο

Ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Αναβατών, Ολύμπιος Γεωργίου, μίλησε κι αυτός με τη σειρά του στη «Σ» για το ατύχημα καθώς ήταν ένας εκ των πέντε αναβατών που ανατράπηκαν, ευτυχώς όμως χωρίς να τραυματιστεί. «Ήταν μια άτυχη στιγμή. Δεν ξέρω πού μπορεί να οφείλεται το ατύχημα, αλλά προσωπικά πιστεύω πως παίζουν ρόλο πολλοί παράγοντες, όπως ο στίβος που χρειάζεται συντήρηση και θεωρώ ότι δεν γίνεται σωστά. Η άμμος έγινε χώμα και πρέπει να αλλαχθεί, ενώ το τελευταίο διάστημα άρχισαν να εμφανίζονται και πέτρες σε μεγάλο βαθμό», δήλωσε.

Αξίζει να σημειωθεί πως τρεις μέρες πριν από το μεγάλο ατύχημα, ο κ. Γεωργίου τραυματίστηκε κατά τη διάρκεια μίας ιπποδρομίας όταν κτυπήθηκε από πέτρα που εκσφενδονίστηκε από προπορευόμενο άλογο. Περιγράφοντας τη στιγμή που κτυπήθηκε από την πέτρα, είπε χαρακτηριστικά πως «ήταν κάτι πολύ δυνατό, περίμενα την ώρα που θα κατέβω από το άλογο για να πέσω κάτω από τον πόνο». Σύμφωνα με τον ίδιο, μετά το περιστατικό ενημέρωσε προφορικά τους αρμόδιους της ΛΙΛ, αλλά δεν εισακούστηκε.

Όπως εξηγεί ο αναβάτης, οι πέτρες που βρίσκονται στον στίβο έχουν γύρω τους άλατα, που καταδεικνύει ότι βγαίνουν από τη γη και δεν μεταφέρονται μέσα στον στίβο από τα άλογα. Γι’ αυτό και εξέφρασε την άποψη ότι πρέπει να αφαιρεθεί η άμμος και να διορθωθεί το υπόστρωμα, ώστε να μπορεί να φεύγει και το νερό από τον στίβο, αφού τον χειμώνα με τις βροχές ο στίβος είναι χειρότερος. «Τρέχουμε και φοβόμαστε για την ακεραιότητα τη δική μας και των αλόγων μας», είπε χαρακτηριστικά. Μάλιστα, όπως ανέφερε, λόγω της κακής κατάστασης του στίβου, πέρσι στις 26 Δεκεμβρίου δεκαέξι αναβάτες αρνήθηκαν να ιππεύσουν και η ΛΙΛ τούς επέβαλε πρόστιμο 1000 ευρώ στον καθένα. Ο κ. Γεωργίου ανέφερε ότι τα προβλήματα δυστυχώς ποικίλλουν, ενώ ερωτηθείς εάν τα αρμόδια σώματα ενημερώνουν τους ιθύνοντες για να επιληφθούν των θεμάτων, είπε πως ζητούν να δουν την Επιτροπεία της ΛΙΛ και δεν βρίσκουν ανταπόκριση. «Εντός της ερχόμενης εβδομάδας», πρόσθεσε, «αναμένουμε ότι θα μας καλέσουν σε συνάντηση. Εμείς θα τους μεταφέρουμε τα προβλήματα και ελπίζουμε να εισακουστούμε ώστε να διορθωθούν κάποια πράγματα. Δεν χρειαζόταν να συμβεί αυτό το ατύχημα, αλλά τουλάχιστον ήταν μία αφύπνιση, για να δουν τα προβλήματα και να βρούμε λύσεις για το καλό όλων μας».

Τα προβλήματα χρονίζουν

Όπως εξήγησε σε δηλώσεις το Μέλος του Συνδέσμου Προπονητών Αλόγων, Νίκος Νικολάου, η συντήρηση του στίβου είναι ευθύνη της ΛΙΛ. Εξήγησε ότι όλα ξεκίνησαν όταν «στις αρχές του 1980 αποφάσισαν να κάνουν τον στίβο τύπου Καλιφόρνιας, δηλαδή να κλείσει το υπόστρωμα που είχε απορροφητικότητα και έφευγε το νερό από διόδους κάτω από το στίβο, πατώντας την υφιστάμενη άμμο και προσθέτοντας άλλη άμμο από πάνω, έτσι ώστε όταν θα έχει βροχές να πατά ο κύλινδρος τον στίβο και το νερό να κυλά από έξω προς τα μέσα και να φεύγει από τον στίβο». «Ήταν το μεγαλύτερο λάθος που έγινε στον στίβο και έκτοτε έχουμε προβλήματα. Ωστόσο, το θετικό παλαιότερα ήταν ότι κάθε δύο χρόνια άλλαζαν την άμμο, κάτι που βοηθούσε στην κατάσταση του στίβου. Αλλά η τελευταία φορά που την άλλαξαν ήταν το 2010», συμπλήρωσε. Για να καταλάβετε, πρόσθεσε, ακόμα και το τρακτέρ που χρησιμοποιείται για τον στίβο χρονολογείται από την δεκαετία του 1970 μέχρι και σήμερα.

Δέκα άλογα με χωλότητα

το τελευταίο εξάμηνο

Σύμφωνα με τον κ. Νικολάου, με την πάροδο του χρόνου και με την κακή συντήρηση ο στίβος έγινε χωμάτινος, με αποτέλεσμα να τραυματίζονται τα άλογα. «Παλαιότερα», συνέχισε, «όταν ο στίβος ήταν σε καλή κατάσταση είχαμε πιο λίγες χωλότητες, ενώ το τελευταίο εξάμηνο έγινε ευθανασία σε πέραν των 10 αλόγων λόγω των ανεπανόρθωτων καταγμάτων που έφεραν στα πόδια τους και αυτά οφείλονται στην κατάσταση του στίβου». Εξηγώντας γιατί τραυματίζονται τα άλογα, είπε πως ο στίβος έχει κενά και τρύπες και την ώρα που τρέχουν τα άλογα στραβοπατούν και παθαίνουν ζημιά.

Πέφτουν κάγκελα εν ώρα κούρσας

Όσον αφορά τα κάγκελα στον στίβο, αυτά αντικαταστάθηκαν γύρω στο 2000, αφού προηγουμένως ήταν μεταλλικά και με βάση τις προδιαγραφές έπρεπε να μπουν πλαστικά, που να είναι ελαστικά και να μην προκαλούν τραυματισμούς. Σύμφωνα με τον κ. Νικολάου, στις αρχές υπήρχε απόθεμα και σε περίπτωση σπασίματος αντικαθιστούσαν τα πλαστικά κάγκελα, ενώ τώρα απλώς μπαλώνουν τις φθορές με μονωτική ταινία. «Κλείνουν τις ππάτσιες με τέλλες», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε. Πρόσφατα, μάλιστα, υπήρξαν δύο περιπτώσεις κατά τις οποίες τα κάγκελα σωριάστηκαν στον στίβο την ώρα που διεξάγονταν ιπποδρομίες, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν άλογα.

Αξίζει να αναφέρουμε πως, σύμφωνα με τις καταγγελίες που εξασφαλίσαμε, φαίνεται πως στο εσωτερικό του στίβου οι εργασίες τότε δεν έγιναν όπως θα έπρεπε, όταν η ΛΙΛ προχώρησε στην αντικατάσταση της περίφραξης με πλαστικά κάγκελα. Η βάση των πασσάλων της περίφραξης του στίβου παρέμεινε ως είχε, δηλαδή σιδερένια και από πάνω πέρασαν το πλαστικό υλικό. Παράλληλα, κατά μήκος του στίβου προεξέχουν τσιμεντόλιθοι, στους οποίους στηρίζεται η βάση της περίφραξης, που σύμφωνα με μαρτυρίες είναι πολύ επικίνδυνοι σε περίπτωση ανατροπής είτε αναβάτη είτε αλόγου.

Ακόμα ένα ζήτημα για το οποίο υποβάλλουν παράπονα οι επαγγελματίες του ιπποδρόμου είναι η κατάσταση των μηχανημάτων εκκίνησης. Σύμφωνα με τον κ. Νικολάου, τα μηχανήματα που χρησιμοποιούνται σήμερα χρονολογούνται από το 1997-98 και έπρεπε ήδη να αντικατασταθούν ή τουλάχιστον να γίνεται συστηματικά η κατάλληλη συντήρηση, κάτι που δεν συμβαίνει. Αρκετές φορές, όπως είπε, οι πύλες των «σταρτ» δεν ανοίγουν, με αποτέλεσμα να τίθενται σε κίνδυνο οι αναβάτες και τα άλογα.

1.JPG

Οι στάβλοι αφέθηκαν

στο έλεός τους

Ο κ. Νικολάου τόνισε ότι είναι πολλά τα προβλήματα και πρέπει να βρεθούν λύσεις. Υπογράμμισε επίσης ότι «δεν τίθεται θέμα να κλείσει ο ιππόδρομος, καθώς από την ιππική βιομηχανία ζουν 5μισι χιλιάδες οικογένειες. Αναβάτες, προπονητές, ιπποκόμοι και άλλοι, όπως τα άτομα που παρέχουν τις τροφές ή τα φάρμακα, οι κτηνίατροι, ακόμα και οι πράκτορες. Το ζήτημα είναι να παρέχουν τις καλύτερες δυνατές συνθήκες και σε μας και στα άλογα». Μάλιστα, έφερε ως παράδειγμα τους στάβλους στον ιππόδρομο, λέγοντας πως τα τελευταία πέντε χρόνια τουλάχιστον η ΛΙΛ τούς παραμέλησε καθώς δεν εργοδοτεί πλέον προσωπικό γι’ αυτόν τον σκοπό. Οι προπονητές, όπως εξήγησε, δίνουν ένα συμβολικό ποσό ενοικίου στη ΛΙΛ και αυτή με τη σειρά της ως ιδιοκτήτρια οφείλει να τους επιδιορθώνει και να τους συντηρεί. «Είναι κτίσματα που χρονολογούνται πέραν του μισού αιώνα πριν και η ΛΙΛ δεν αναλαμβάνει πλέον τις ευθύνες της σε αυτό το κομμάτι», είπε καταληκτικά.

ΛΙΛ: «Δεν υπάρχει κανένα απολύτως πρόβλημα»

Από πλευράς του ο Γενικός Διευθυντής της ΛΙΛ, Γιώργος Χατζημηνάς, σχολιάζοντας τα όσα ανέφεραν οι επαγγελματίες του χώρου, είπε πως δεν έχει κανένα απολύτως πρόβλημα ο στίβος και τόνισε ότι η συντήρηση γίνεται όπως πρέπει. Εξήγησε πως ο στίβος του ιπποδρόμου είναι βασισμένος σε προδιαγραφές αμερικάνικες, διότι ο ιππόδρομος της Κύπρου λειτουργεί με τις ίδιες περίπου συνθήκες όπως είναι στην Καλιφόρνια. «Υπάρχει προδιαγραφή για την κατασκευή και υπάρχει και για τη συντήρηση. Αυτά ακολουθούνται. Πέρα από αυτό, εμείς ως ΛΙΛ καλούμε σε τακτά χρονικά διαστήματα εμπειρογνώμονες για τους στίβους. Τελευταίως, τον Ιούλιο του 2019, είχαμε καλέσει εμπειρογνώμονα με 40 χρόνια πείρα από το Κατάρ, ο οποίος είναι ένας Νοτιοαφρικανός με διεθνή εμπειρία. Ήρθε στο ιππόδρομό μας, είδε τον στίβο και εξήγησε στους αναβάτες και τους προπονητές τι είναι ο στίβος μας. Τους είπε ότι είναι κατάλληλος και δεν χρήζει ιδιαίτερων αλλαγών ούτε ο τρόπος συντήρησης, ούτε ο τρόπος κατασκευής και πως είναι μικρές οι αλλαγές που χρειάζεται. Το πρόγραμμα συντήρησης μάς το έχει εγκρίνει ο εμπειρογνώμονας και ακολουθείται κατά γράμμα», εξήγησε. «Εμάς δεν μας συμφέρει να μην είναι καλός ο στίβος του ιπποδρόμου, γιατί αν δεν είναι καλός θα έχουμε απώλειες και δεν θα έχουμε ιππόδρομο στο τέλος», πρόσθεσε.

Όσον αφορά τις πέτρες, είπε πως υπάρχει ένα επιφανειακό στρώμα 12 πόντων και απ’ εκεί και πέρα υπάρχει και ένα «sandbase», όπως ονομάζεται, το οποίο νομίζω είναι ακόμα 12-13 πόντους. «Από εκεί υπάρχουν άλλες δύο-τρεις βάσεις που κατά καιρούς υπήρχαν και οι πέτρες είναι από κάτω περίπου ένα με δύο πόδια, οπότε δεν βγαίνουν πάνω. Υπάρχει σταθερή βάση, η οποία δημιουργήθηκε με την προσθήκη ασβέστη και έγινε σκληρή. Δεν βγαίνει κάτι από πάνω», συμπλήρωσε.

Ο κ. Χατζημηνάς δήλωσε πως η ΛΙΛ θα συναντηθεί με το σωματείο αναβατών και θα ακούσει τις απόψεις τους, ενώ ερωτηθείς αν θα γίνουν αλλαγές, είπε πως πρέπει πρώτα να διαπιστώσουμε αν υπάρχει πρόβλημα για να επέλθουν αλλαγές. «Την Πέμπτη βάλαμε μηχάνημα (πετροσυλλέκτη) μέσα στον στίβο και βγάλαμε εφτά πέτρες διαμέτρου ενός με ενάμιση πόντου. Αυτές μεταφέρονται από τα άλογα με τις οπλές τους από άλλους χώρους στον ιππόδρομο. Κατά τακτά χρονικά διαστήματα σβαρνίζεται ο στίβος με αποτέλεσμα να ανακινούνται ορισμένες μικρές πέτρες και να βγαίνουν στην επιφάνεια, τις οποίες περνά το προσωπικό μας και τις αφαιρούν. Παρά ταύτα η ΛΙΛ έφερε μηχάνημα και θα αγοράσει πετροσυλλέκτη έναντι ενός σεβαστού ποσού, αλλά δεν το κάνουμε επειδή υπάρχει πρόβλημα. Το κάνουμε για να καθησυχάσουμε όλους τους εργαζόμενους στον χώρο», είπε. Περαιτέρω, σχολιάζοντας τα παράπονα για τα κάγκελα, ανέφερε πως και πάλι υπάρχουν προδιαγραφές και ότι γίνεται εισαγωγή τους από τη Γαλλία. Μάλιστα, πρόσθεσε πως κάθε χρόνο η ΛΙΛ παραγγέλνει καινούργια και υπάρχει συνεχής αντικατάσταση.

«Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι έχουμε έναν ιππόδρομο στον οποίο γίνονται ιπποδρομίες εκατό μέρες τον χρόνο. Καθημερινά, όμως, προπονούνται 600 άλογα. Είναι καθημερινή η χρήση του. Δεν είναι σαν την Αγγλία που έχει ιππόδρομο που χρησιμοποιείται επτά φορές τον χρόνο ή άλλους ιπποδρόμους που τρέχουν μία φορά κάθε τόσο. Συνεπώς τα προβλήματα που παντού υπάρχουν σε όλους τους ιπποδρόμους, ενδεχομένως στον δικό μας να είναι συχνότερα λόγω της χρήσης του. Άρα εμείς έχουμε και σύστημα συντήρησης τόσο των κάγκελων όσο και των μηχανημάτων εκκίνησης όσο και του στίβου. Για όλα υπάρχει πρόγραμμα, το οποίο ακολουθείται. Η τακτική συντήρηση γίνεται χωρίς δισταγμό και να ξέρετε ότι προβλήματα θα υπάρχουν πάντα. Εμείς είπαμε ότι ευχαρίστως θα ακούσουμε τους αναβάτες μας. Να τους εξηγήσουμε κι εμείς τι κάνουμε, να δούμε το θέμα μαζί με καλή θέληση και ανοιχτά αφτιά. Αυτό πάντοτε το κάνουμε. Η ΛΙΛ είναι μη κερδοσκοπικός οργανισμός. Δεν παίρνει χρήματα και τα βάζει στην τσέπη της. Αυτά τα χρήματα είναι για να συντηρείται το άθλημα», κατέληξε ο κ. Χατζημηνάς.