Remedica: Έτοιμη να αυξήσει την παραγωγή της χλωροκίνης
«Σε περίπτωση που οι κλινικές δοκιμές, που γίνονται αυτήν την περίοδο, επιβεβαιώσουν τον βαθμό αποτελεσματικότητας των μικρότερων δοκιμών που έχουν γίνει μέχρι τώρα, η εταιρεία είναι σε θέση να αυξήσει την παραγωγή της, και να καλύψει τις ανάγκες της Κύπρου αλλά και μέρος του εξωτερικού»
Έτοιμη να αυξήσει την παραγωγή της χλωροκίνης ώστε να καλύπτει τις ανάγκες της Κύπρου αλλά και μέρος του εξωτερικού, δηλώνει η Remedica, σε περίπτωση που οι κλινικές δοκιμές επιβεβαιώσουν τον βαθμό αποτελεσματικότητάς της. Σε συνέντευξή του στη «Σημερινή», ο Διευθυντής Ανθρώπινου Δυναμικού Remedica, Άντρος Γιασεμή, μιλά για το πώς επηρέασε η πανδημία την εταιρεία, τονίζοντας ότι προετοιμάστηκε από τον Μάρτιο χωρίς να λαμβάνει υπόψη το οικονομικό κόστος, με μοναδικό γνώμονα την ασφάλεια και υγεία των εργοδοτουμένων. Μάλιστα, όπως αναφέρει, όχι μόνο δεν προχώρησε σε απολύσεις ή περικοπές μισθών, αλλά αντιθέτως προσέλαβε 46 άτομα, ενισχύοντας έτσι την κυπριακή αγορά εργασίας.
Πώς επηρέασε ο κορωνοϊός την αλλαγή της καθημερινότητάς σας ως Remedica και ως Τμήματος Ανθρώπινου Δυναμικού κατά την περίοδο αυτή;
Ως Remedica, είχαμε να αντιμετωπίσουμε μια δύσκολη, απαιτητική αλλά συνάμα προκλητική κατάσταση, καθώς είχαμε υπό την ευθύνη μας την ασφάλεια και υγεία, τόσο σωματική αλλά και ψυχική, των συναδέλφων, τη συνεισφορά στην κοινωνία αλλά και τη βιωσιμότητα της εταιρείας μας. Από τον Μάρτιο, πριν ακόμη τεθούν τα αυστηρά μέτρα για αντιμετώπιση της εξάπλωσης του ιού, πάρθηκαν αποφάσεις στην εταιρεία μας, χωρίς να ληφθεί υπόψη το οποιοδήποτε κόστος, με μοναδικό γνώμονα την ασφάλεια και υγεία των εργοδοτουμένων, σε συνδυασμό πάντοτε με τα αυστηρά πρότυπα Καλών Παρασκευαστικών Πρακτικών (GMP), τα οποία ακολουθούν οι φαρμακοβιομηχανίες. Δημιουργήθηκε ειδική Ομάδα Δράσης και Διαχείρισης Κρίσεων για την αντιμετώπιση επιμέρους προβλημάτων που θα προέκυπταν λόγω της πανδημίας, ενώ το τμήμα Ανθρώπινου Δυναμικού της Εταιρείας, με όλα τα διαθέσιμα μέσα που δόθηκαν από την Ανώτατη Διεύθυνση, βρέθηκε δίπλα στους συναδέλφους παρέχοντας συνεχή υποστήριξη και ενημέρωση, τόσο σε άτομα τα οποία εργάζονταν στις εγκαταστάσεις μας, αλλά και σε όσους εργάζονταν εξ αποστάσεως ή βρίσκονταν στο σπίτι με ειδική άδεια/ειδική άδεια ασθενείας.
Αναφέρατε ότι, ως Remedica, είχατε ευθύνη ως προς την κοινωνία, αλλά, και ως προς την βιωσιμότητα της Εταιρείας. Προβήκατε, αναγκαστικά, σε οποιεσδήποτε ενέργειες για να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα, οι οποίες είχαν ως συνέπεια τη μείωση του κόστους μισθοδοσίας;
Η ίδρυση της Remedica βασίστηκε σε οικογενειακές αρχές με σεβασμό προς τον άνθρωπο και την κοινωνία. Σήμερα, με διαφορετικό άτομο στο πηδάλιο του οργανισμού, τον Δρα Μιχάλη Νεοπτολέμου, Ανώτατο Εκτελεστικό Διευθυντή, οι αρχές αυτές δεν αλλοιώθηκαν αλλά ενισχύθηκαν. Αντ’ αυτού, αποτελούν το σημείο αναφοράς μας, και έχουν ενσωματωθεί τόσο στην εταιρική κουλτούρα, αλλά και τη στρατηγική μας. Όπως και κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης του 2013, έτσι και σήμερα, με την πανδημία, η Remedica δεν προχώρησε σε περικοπές μισθών, απολύσεις ή οποιεσδήποτε ενέργειες ομοίας φύσεως. Αντιθέτως, προχωρήσαμε από τον Μάρτιο μέχρι σήμερα στην πρόσληψη 46 συνανθρώπων, ενισχύοντας την κυπριακή αγορά εργασίας.
Tο αίσθημα υπευθυνότητάς μας ως Remedica δεν σταματάει εκεί, απ’ ό,τι γνωρίζουμε μέχρι στιγμής, η χλωροκίνη είναι ήδη στα πρωτόκολλα θεραπείας, για τον κορωνοϊό, πολλών χωρών. Η Remedica την παράγει και την διαθέτει δωρεάν προς το Κράτος, και, σε περίπτωση που οι κλινικές δοκιμές, που γίνονται αυτήν την περίοδο, επιβεβαιώσουν τον βαθμό αποτελεσματικότητας των μικρότερων δοκιμών που έχουν γίνει μέχρι τώρα, η Remedica είναι σε θέση να αυξήσει την παραγωγή της, και να καλύψει τις ανάγκες της Κύπρου αλλά και μέρος του εξωτερικού. Επίσης, αξίζει να αναφέρουμε ότι έγινε δωρεά μεγάλων ποσοτήτων μασκών, γαντιών και προστατευτικών στολών σε οργανισμούς τόσο του δημόσιου, αλλά και του ιδιωτικού τομέα και έπεται και η δωρεά των αναπνευστήρων προς το Δημόσιο.
Από πλευράς Ανθρωπίνου Δυναμικού, ποιοι ήταν για εσάς οι δύο πιο βασικοί πυλώνες για την αντιμετώπιση της εξάπλωσης του ιού;
Οι δύο βασικοί πυλώνες για αντιμετώπιση της εξάπλωσης του ιού είναι η προσωπική προστασία, αλλά και η κοινωνική συμμόρφωση. Αναντίλεκτα, η παραμονή μας σε πλήρη επιχειρησιακή λειτουργία, κατά την περίοδο αυτή, ενίσχυσε τους δεσμούς της ομαδικότητας στα τμήματα, αλλά και στο σύνολό μας ως Remedica. Το αίσθημα ασφάλειας κατά τη διάρκεια εργασίας και η συμμόρφωση εκτός εγκαταστάσεων για προστασία του συνόλου του ανθρώπινου δυναμικού μας, καλλιέργησε, ακόμη περισσότερο, την ομαδικότητα και θέληση για επίτευξη του οράματός μας για έναν υγιέστερο κόσμο μέσω της διαθεσιμότητας και παροχής ασφαλών και αποτελεσματικών φαρμακευτικών προϊόντων υψηλής ποιότητας σε προσιτές τιμές.
Προκειμένου να μειωθεί το επίπεδο κινδύνου στο οποίο εκτίθενται οι εργοδοτούμενοί μας θεσπίσαμε διαδικασίες, οι οποίες επιτρέπουν στο προσωπικό μας να εργάζεται από ασφαλείς τοποθεσίες, διεκπεραιώνοντας έτσι την εργασία τους απρόσκοπτα και ομαλά. Αναμφίβολα, η πανδημία του κορωνοϊού απέδειξε τόσο την αξία, αλλά και την ανάγκη χρήσης της τεχνολογίας, αφού η εξ αποστάσεως εργασία ανάγκασε πολλούς εργαζομένους να εξοικειωθούν με τα τεχνολογικά μέσα. Όπως κάθε αλλαγή στην καθημερινότητά μας, έτσι και η προκειμένη μάς έφερε αντιμέτωπους και με μια μορφή αντίστασης από μια μερίδα του συνόλου. Αυτό ήταν μια τεράστια πρόκληση για τη Remedica, η οποία αντιμετωπίστηκε επιτυχώς, διαμέσου της ακρόασης και συζήτησης με τον κάθε συνάδελφο, από όλα τα τμήματα και όλα τα ιεραρχικά επίπεδα, όπου, ακούγοντας τις ανησυχίες, σκέψεις και προτάσεις εκάστου συναδέλφου, επιτεύχθηκε η καλύτερη δυνατή λύση σε κάθε περίπτωση.
Δεν θα μπορούσα να παραλείψω να αναφερθώ σε ένα σημαντικό ποσοστό των συναδέλφων, οι οποίοι, σύμφωνα με τις οδηγίες των αρμοδίων Αρχών, βρίσκονταν στο σπίτι για φροντίδα παιδιών. Οι άνθρωποι αυτοί, με αναπτυγμένο το αίσθημα της ομαδικότητας και συλλογικής προσφοράς, προσφέρθηκαν και όπου ήταν δυνατό εργάστηκαν από σπίτι για επίτευξη του καλύτερου δυνατού αποτελέσματος, προκειμένου η Remedica ν’ αντεπεξέλθει των υψηλών απαιτήσεων.
Η περίοδος την οποία, όπως προαναφέρατε, διανύσατε επιτυχώς, τι μας αφήνει για το μέλλον;
Κοινή συνισταμένη είναι πως το 2020 θα είναι μια δύσκολη χρονιά τόσο για τις επιχειρήσεις αλλά και για τους εργαζομένους, καθώς καλούμαστε όλοι ν’ αντεπεξέλθουμε σε πρωτοφανείς συνθήκες υγειονομικής λειτουργίας και σε διαφορετικά επιχειρηματικά πρότυπα. Εντούτοις, η περίοδος την οποία διανύσαμε, και συνεχίζουμε να διανύουμε (ελπίζοντας να τελειώσει οριστικά σύντομα), δεν αλλάζει κάτι στη στρατηγική η οποία χαράχθηκε τα τελευταία τρία χρόνια και στους πυλώνες στους οποίους αυτή στηρίζεται.
Κλείνοντας, θα ήθελα να υπογραμμίσω πως το ύψιστο των αγαθών, πέρα από κάθε απαγόρευση και περιορισμό, είναι η υγεία μας. Και για να την έχουμε, χρειάζεται η συμμετοχή και η συμμόρφωση όλων μας. Άλλωστε, βασική προϋπόθεση της οικονομικής και κοινωνικής ευημερίας είναι η υγεία του ανθρώπου.