Παραπολιτικά

Εξάρσεις εκεί, καμπάνες εδώ

Θα είναι θανάσιμο σφάλμα να πούμε «άγια ολάν, εν έσιει κορωνοϊόν, έφυεν», εγκαταλείποντας τα μέτρα αυτοπροστασίας, τα οποία παίρναμε ευλαβικά μέχρι πρότινος και είχαμε τα τόσο καλά αποτελέσματα. Είδαμε τι γίνεται σε χώρες που χαλάρωσαν πρόωρα τα αυστηρά μέτρα αποτροπής της διασποράς του ιού. Στο γειτονικό Ισραήλ, που ήταν πρότυπο αντιμετώπισης της πανδημίας, η ξαφνική αναζωπύρωση των κρουσμάτων έχει σημάνει, πάλι, κόκκινο συναγερμό. Και σε χώρες των Βαλκανίων το ίδιο.

Ο κορωνοϊός δεν αστειεύεται. Και θα έλεγα ότι «τιμωρεί» κιόλας εκείνους που τον περιφρονούν και το παίζουν μάγκες απέναντί του. Όπως ο Πρόεδρος της Βραζιλίας, ο καταστροφέας των δασών του Αμαζονίου (και της χώρας), Ζαΐχ Μπολσονάρου, ο οποίος διαγνώστηκε θετικός στον κορωνοϊό. Όπως έπαθε πιο πριν ο άλλος μάγκας, ο Πρωθυπουργός της Βρετανίας, Μπόρις Τζόνσον, ο οποίος είδε τον Χάρο τίτσιρον. Ο Τζόνσον, όμως, έστω και καθυστερημένα, πήρε μέτρα για να χαλιναγωγήσει την εξάπλωση της πανδημίας. Ο Μπολσονάρου, αντίθετα, παρά το ότι έχει προσβληθεί και ο ίδιος, και παρά το ότι η χώρα του είναι η δεύτερη στον πλανήτη σε κρούσματα και νεκρούς, επιμένει να βλέπει τον κορωνοϊό σαν... μάππα, την οποία μπορεί να κλοτσήσει μακριά ο σέντερ φορ της Εθνικής Βραζιλίας.

Οι εξάρσεις των κρουσμάτων του κορωνοϊού σε πολλές χώρες θα πρέπει να μας κάνουν πολύ πιο προσηλωμένους στην τήρηση των κοινωνικών αποστάσεων, τις οποίες φαίνεται να έχουμε ξεχάσει. Είδαμε δημόσια πρόσωπα να κάνουν θερμές χειραψίες με άλλα πρόσωπα μπροστά στις κάμερες και αυτό δεν δίνει επιθυμητό πρότυπο για τους πολίτες, οι οποίοι άρχισαν πάλι να συνωστίζονται σε κλειστούς, αλλά και ανοικτούς, χώρους, ως εάν να έχουμε απαλλαγεί οριστικά από τον ιό. Είναι και καλοκαίρι, περίοδος χαλάρωσης και ξεγνοιασιάς, αλλά ας μην παρασυρόμαστε. Ο αόρατος εχθρός μπορεί να επανέλθει ξαφνικά και βίαια. Γι’ αυτό, καλύτερα να είμαστε υποψιασμένοι, παρά αμέριμνοι. Προσεκτικοί, παρά ανεύθυνοι. Εμμονικοί, παρά αμελείς. Μασκοφόροι, παρά... κορωνοφόροι!

ΜΠΟΞΕΡ