Τουρισμός

Πάφος: Η απόλυτη εμπειρία για όλα τα γούστα

Τα 10+1 καλύτερα σημεία στην Πάφο που αξίζει να επισκεφθείτε αυτό το Καλοκαίρι, να φωτογραφήσετε, να φωτογραφηθείτε και φυσικά να κάνετε Check in!

Με αφορμή την πρόσφατη πρωτοποριακή παρουσίαση μια εφαρμογής εμπλουτισμένης πραγματικότητας για έξυπνα κινητά με θέμα την Αφροδίτη την οποία παρουσίασε η Εταιρεία Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής περιφέρειας Πάφου (ΕΤΑΠ) η "Σημερινή" εντόπισε για σας τα 10+1 καλύτερα σημεία στην Πάφο που αξίζει να επισκεφθείτε αυτό το Καλοκαίρι, να φωτογραφήσετε, να φωτογραφηθείτε και φυσικά να κάνετε Check in!

Οι παράλιες περιοχές του νησιού μας φέτος το Καλοκαίρι, δεδομένων και των συνθηκών μετά την πανδημία θα έχουν την τιμητική τους. Οι Κύπριοι εδώ και καιρό χώνεψαν ότι φέτος είναι μια καλή ευκαιρία να ανακαλύψουμε το νησί μας και να μπούμε στα ενδότερα. Άλλωστε όλες οι εκστρατείες για προσέλκυση τουρισμού έχουν ως κύριο στοιχείο τα πολλά και ωραία μέρη της πατρίδας μας που καλούμαστε να ανακαλύψουμε!

Ανάμεσα σε άλλα, πέραν από την επίσκεψη, είναι φέτος μια καλή ευκαιρία να κάνουμε και δραστηριότητες που πάντα θέλαμε να κάνουμε όπως καταδύσεις, θαλάσσια σπορ, ορειβασίες, μίνι κρουαζιέρες και ότι πιστεύουμε πως θα μας μείνει αξέχαστο.

Ας ξεκινήσουμε την περιοδεία μας στην Πάφο από την Πέτρα του Ρωμιού. Ο γενέθλιος τόπος της Αφροδίτης έχει φέτος μια ιδιαιτερότητα. "Απέκτησε" μια έξυπνη εφαρμογή με την οποία ο επισκέπτης μπορεί να δει τη Θεά της ομορφιάς και του Έρωτα να βρίσκεται δίπλα του. 

Τι είναι η Αugmented Reality εφαρμογή στην Πέτρα του Ρωμιού;      

Η ΕΤΑΠ Πάφου συνεχίζοντας τις προσπάθειες αναβάθμισης της τουριστικής εμπειρίας αλλά και μετατροπή της επαρχίας Πάφου σε έξυπνο προορισμό (SMART destination) μόλις ολοκλήρωσε σχετική εφαρμογή Αugmented Reality (Εμπλουτισμένης  Πραγματικότητας) για ανάδειξη του Μύθου της Αφροδίτης  με πρώτη παρουσίαση της περιοχής γέννησης της Θεάς Αφροδίτης στα Κούκλια (Πέτρα του Ρωμιού).

Η εν λόγω εφαρμογή περιλαμβάνει σκηνές της Αφροδίτης που αναδύεται από τους αφρούς της Θάλασσας, σκηνές με δραστηριότητες της στην παραλία, digital post card, περιγραφές video κ.α.

Η «ενισχυμένη» ή «εμπλουτισμένη» πραγματικότητα είναι αυτό που σχετικά φανερά λέει η ονομασία της. Πρόκειται  για την «προσθήκη εικονικής πληροφορίας μέσω κατάλληλων συσκευών στο περιβάλλον (χώρο, αντικείμενα, ανθρώπους) το οποίο αντιλαμβάνεται ο άνθρωπος στην προκειμένη περίπτωση μέσω των τηλεφωνικών συσκευών του.

Οι χρήστες αφού κατεβάσουν την εφαρμογή θα μπορούν να σαρώσουν σε 3 διαφορετικά σημεία επί της παραλίας σχετικές φωτογραφίες της Αφροδίτης για να απολαύσουν μέσα από τις smart συσκευές τους την Αφροδίτη σε πραγματικό περιβάλλον.  

Η ΕΤΑΠ για το 2020 προγραμματίζει και άλλες εφαρμογές σε σημεία που σχετίζονται με τον μύθο της Αφροδίτης σε περιοχές όπως Γεροσκήπου (Ιεροί κήποι)  και Νέο χωρίο( Λουτρά της Αφροδίτης)

Ένα από τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Πάφου είναι αναμφίβολα η πλούσια πολιτιστική κληρονομιά γι’ αυτό οι φορείς της επαρχίας δίδουν ιδιαίτερη σημασία και είναι σε στενή επαφή με το Τμήμα Αρχαιοτήτων  για να γίνουν αναβαθμίσεις και εντός κάποιων αρχαιολογικών χώρων. 

Τα δυο ναυάγια σε Χλώρακα και Πέγεια

Στο δρόμο προς τις Θαλασσινές Σπηλιές στην Πέγεια, ξεκινώντας από την Πάφο θα συναντήσει ο επισκέπτης δυο ναυάγια. Το Δημήτριος ΙΙ για το οποίο αναφερθήκαμε σε άλλη μας έκδοση και το EDRO 3. Το πρώτο προσάραξε σε μια ξέρα στη θάλασσα της Χλώρακας πριν 20 χρόνια και αποτελεί σημείο αναφοράς για ντόπιους και ξένους. Χιλιοφωτογραφημένο το κούφιο σκαρί δημιουργεί για τους λάτρεις της φωτογραφίας μοναδικές εικόνες κυρίως την ώρα της Δύσης του ήλιου. Μοναδικά πλάνα από το πλοίο κυκλοφορούν στα Socia Media και με τη χρήση drone αφού εκεί μπορεί κάλλιστα να καταγραφεί και ο γαλαζοπράσινος βυθός της περιοχής με τη ξέρα που έμεινε κολλημένο το πλοίο.    

Λίγα χιλιόμετρα πιο κάτω το EDRO 3 το οποίο βρίσκεται στο σημείο από τον Δεκέμβριο του 2011. Σημείο αναφοράς και πόλος έλξης για επισκέπτες από όλη την Κύπρο από την πρώτη στιγμή. Σίγουρα δεν υπάρχει προφίλ κάποιου στην Κύπρο που αγαπάει τα ταξίδια και τρελένεται για φωτγοραφίες που δεν έχει φωτογραφία του, κυρίως κατά το σούρουπο, με φόντο πλοίο υπό σημαία Σιέρα Λεόνε.

ΚΡΗΤΟΥ ΤΕΡΡΑ.jpg

Ο καταρράκτης της Κρήτου Τέρρα και ο Λημνίοσπηλιος της Καλλέπειας

Εδώ και δυο χρόνια αποτελεί τελικό προορισμό για πολλούς ταξιδιώτες οι οποίοι φτάνουν στην Κρήτου Τέρρα για να επισκεφθούν το μοναδικό υπερθέαμα της Φύσης. Βέβαια πέρυσι είχαμε και μια περίοδο που ο χώρος έμεινε κλειστός αφού το Κοινοτικό Συμβούλιο θέλησε να προστατεύσει την περιοχή από την υπερβολική επισκεψιμότητα η οποία μπορούσε να αποβεί και επικίνδυνη. 

Φέτος ένα νέο αριστούργημα της Φύσης, ο λημνιόσπηλιος στην Καλλέπεια ήρθε για να προσθέσει ακόμη ένα σημείο ενδιαφέροντος στα πολλά που έχει να επιδείξει η Πάφος. Πρόκειται για ένα σπήλιο βυθισμένο σε μια μικρή λίμνη που περιτριγυρίζεται από άγρια βλάστηση και αποτελεί εντυπωσιακή εικόνα για τους λάτρεις των εξωτικών φωτογραφικών καρέ. 

Το φαράγγι του Άβακα

Διαχρονική αξία και σίγουρα μοναδική εμπειρία. Μια περιοχή κοντά στην παραλία της Τοξεύτρας που αξίζει τον κόπο να επισκεφθείτε, ειδικά αν είσαστε λάτρεις της περιπέτειας και της πεζοπορίας.  

Οι σμιλεμένοι βράχοι στο σημείο που όλοι έχουμε στο μυαλό μας, ως Φαράγγι του Άβακα, θα σας ανταμείψουν με μια πανέμορφη φωτογραφία που θα θυμίζει ένα συνδυασμό από Πέτρα της Ιορδανίας και Αμαζόνιο, σε μικρογραφία βέβαια. 

Λουτρά του Άδωνη

Ένας ιδιωτικός χώρος που για να επισκεφθεί κανείς χρειάζεται είσοδο αλλά σίγουρα που μια φορά στη ζωή του ο καθένας πρέπει να δει. Δυο καταρράκτες, ένας γύρω στα 20 μέτρα και ένας μικρότερος καλά κρυμμένοι σε μια εξωτική άγρια βλάστηση συνθέτουν ένα τοπίο που αξίζει να φωτογραφήσετε και να postαρετε στους λογαριασμούς σας στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης. 

BLUE LAGOON.jpg

Η περιοχή της Χαμηλής ή κοινώς...Blue Lagoon

Η πιο φημισμένη παραλία της Κύπρου για το τιρκουάζ χρώμα των νερών της. Είτε από στεριάς είτε από θαλάσσης αν επισκεφθείτε την περιοχή της Χαμηλής όπως την λένε οι ντόπιοι, ή Blue Lagoon όπως την ξέρουν οι περισσότεροι μόνο κέρδος θα αποκομίσετε. Στην πρώτη περίπτωση αν πάτε με βάρκα θα απολαύσετε όλη την μαγεία της περιοχής, από το Λατσί μέχρι την Φοντάνα Αμορόζα αν πάλι πάτε με buggy θα έχετε την ευκαιρία να επισκεφθείτε τον Πύργο της Ρήγαινας, το Βουνί της Σωτήρας αλλά και να δείτε τον Ακάμα στα ενδότερα του.    

Ημιορεινές αποδράσεις

Τέλος αν επιθυμείτε να κινηθείτε περισσότερο προς τα ημιορεινά σίγουρα μια διαδρομή που πρέπει να ακολουθήσετε είναι προς τον Άγιο Νικόλαο για να δείτε το Γεφύρι του Τζιελεφού. Στο Ενετικό κτίσμα, ειδικά αυτή την περίοδο θα απολαύσετε το φρέσκο κρυστάλλινο νερό που ακόμη ρέει προς το φράγμα της Αρμίνου και φυσικά θα χαλαρώσετε με το κελάηδημα των πουλιών. Η διαδρομή είναι μοναδική και ενδείκνυται και για παρέες με μηχανές νοουμένου πάντα ότι όλοι θα είναι προσεκτικοί. 

Στην αντίπερα όχθη, δηλαδή από την παράλληλη πλευρά που βρίσκεται ο ξερός ποταμός μπορείτε και αξίζει τον κόπο να επισκεφθείτε το προστατευόμενο μοναστήρι της Παναγίας του Σίντι που στέκει αγέρωχο και δεσπόζει της περιοχής ανάμεσα στην Πενταλιά και τα Κελοκέδαρα από τον 16ο αιώνα. 

Αρχαιότητες από τα Κούκλια ως την Πέγεια

Τελευταίο αλλά όχι έσχατο αφήσαμε το παραλιακό τόξο από τα Κούκλια μέχρι και την Πέγεια στο οποίο εκτός από τις πολλές και εντυπωσιακές περιοχές, ανάμεσά τους φυσικά και μοναδικές πεντακάθαρες παραλίες, μπορείτε να δείτε και να γνωρίζεται την Ιστορία και τον Πολιτισμό μας. 

Ξεκινώντας από τα Κούκλια και την Παλαίπαφο, ο επισκέπτης μπορεί να περάσει μέσα από τη Γεροσκήπου και να καταλήξει στο αρχαιολογικό πάρκο με τα ψηφιδωτά, το Αρχαίο Ωδείο αλλά και το Μεσαιωνικό κάστρο στο λιμανάκι της Κάτω Πάφου. Στον απέναντι λόφο αξίζει μια βόλτα στην Φάμπρικα για να δείτε το Ελληνιστικό θέατρο και τις κατακόμβες προτού προχωρήσετε για τους Τάφους των Βασιλέων. 

Ακολούθως συνδυάζοντας και κάποιες από τις πιο πάνω επιλογές μπορείτε να περάσετε από τους οικισμούς της Λέμπας και της Κισσόνεργας και να καταλήξετε στη Μαα Παιλαιόκαστρο στην Πέγεια, πριν πάτε για να απολαύσετε το παγωτό σας στο τελευταίο άκρο του νησιού, απέναντι από τη Γερόνησο στην Πέγεια αγναντεύοντας το απέραντο γαλάζιο και απολαμβάνοντας στα δεξιά σας τις παρυφές του Ακάμα μέχρι την Ίνεια και στα αριστερά σας την Πέγεια.