Παραπολιτικά

Βίον ανθόσπαρτον και... εικονικόν!

Κάπου 4.000 εικονικούς γάμους είχαμε τα τελευταία τρία χρόνια, υπολογίζει ο πρόεδρος της Αναθεωρητικής Αρχής Προσφύγων, Χριστόδουλος Τσέλεπος. Είναι ένα από τα κομμάτια που συναποτελούν το παζλ του μεταναστευτικού προβλήματος, το οποίο απασχολεί την κοινή γνώμη έντονα το τελευταίο διάστημα.

Και ξέρετε ποιοι εμφανίζονται συχνά στον ρόλο της... «Τταλλούς της προξενήτρας», που κανονίζει τους εικονικούς γάμους; Δικηγόροι! Μαζί με άλλους, που συμμετέχουν σε κυκλώματα τα οποία θησαυρίζουν από τους ψευδογάμους. Συνήθως έχουμε έναν ψευδογαμπρό από τρίτη χώρα (της Ασίας, συνήθως) που ψευδοπαντρεύεται με μια ψευδονύφη από ευρωπαϊκή χώρα, για να αποκτήσει πραγματική και όχι εικονική ευρωπαϊκή υπηκοότητα. Όπως κατήγγειλε ο κ. Τσέλεπος, συγκεκριμένος δικηγόρος που τον επισκέφθηκε στο γραφείο του, του εκμυστηρεύθηκε ότι κέρδισε 600.000 ευρώ από εικονικούς γάμους και άλλες δραστηριότητες που σχετίζονται με το γενικότερο θέμα των μεταναστών.

Ευθύνες καταλογίζονται και σε κάποιους Δήμους, οι οποίοι τελούν αβέρτα εικονικούς γάμους, χωρίς να διενεργούν τους απαραίτητους ελέγχους. Τώρα θα μου πείτε, πώς μπορείς να αποδείξεις ότι ένας πολιτικός γάμος είναι εικονικός; Θα στέλνει ο Δήμος ειδικούς ντετέκτιβ, με κατασκοπευτικά μηχανήματα, να παρακολουθούν τους νεόνυμφους κατά την πρώτη νύχτα του γάμου, για να διαπιστώνουν αν όντως ενεργούν ως νεόνυμφοι; Ή θα τους ζητά να προσκομίσουν αποδείξεις, όπως παλαιότερα το ζευγάρι παρουσίαζε στους συγγενείς, μετά την πρώτη νύχτα του γάμου, το... σεντόνι με το σχετικό παρθενικό αίμα;

Δύσκολα τα πράματα, κύριε Νουρή μου. Διότι μπορεί μεν η νύφη να φορεί εντυπωσιακό νυφικό με... νούρον, αλλά δεν ξέρεις τι πραγματικά κρύβεται από πίσω.

ΚΥΠΡΟΦΡΕΝΗΣ