Ο κυπριακός τουρισμός στον απόηχο της πανδημίας

Εφαρμογή ενιαίου τουριστικού δόγματος Κύπρου – Ελλάδας για την περίοδο Ιουλίου - Νοεμβρίου 2020

Την ώρα που το Υφυπουργείο Τουρισμού καταβάλλει προσπάθειες για να προσελκύσει έστω και την υστάτη σημαντικό αριθμό τουριστών από χώρες με επιτρεπτές επιδημιολογικές συνθήκες, οι ξενοδόχοι υπόσχονται ότι θα εξαγγείλουν ελκυστικό πακέτο διακοπών για τους Κυπρίους.

Για να αποδώσουν οι προσπάθειες, απαιτείται συγκροτημένο στρατηγικό πρόγραμμα για τόνωση του τουρισμού και όχι υποσχέσεις και ευχολόγια.

Μέσα στον Μάιο μάς μοίρασαν υποσχέσεις για προώθηση αμφίδρομων κοινών προγραμμάτων Κύπρου - Ελλάδας για τόνωση του τουριστικού προϊόντος των δύο χωρών αλλά ακόμη δεν είδαμε άσπρο καπνό. Οι Σύνδεσμοι Ξενοδόχων, σε περιόδους κρίσεων άλλων εποχών, ανακοίνωναν βαρύγδουπα ειδικά πακέτα διακοπών για τους Κυπρίους, τα οποία αποδεικνύονταν εκ των υστέρων πυροτεχνήματα. Πριν από μερικές βδομάδες ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Ξενοδόχων, ΠΑΣΥΞΕ, κυκλοφόρησε τιμοκατάλογο διακοπών για Κυπρίους για την περίοδο Ιουνίου – Οκτωβρίου 2020, ο οποίος μόνων γέλωτα προκάλεσε, αφού οι τιμές ήταν απλησίαστες. Έχοντας αυτά κατά νουν, θέλουμε να πιστεύουμε πως ο νέος πολυδιαφημιζόμενος κατάλογος του ΠΑΣΥΞΕ θα έχει ουσιαστικό περιεχόμενο και θα είναι ελκυστικός, ωθώντας τους συμπατριώτες μας να κάνουν διακοπές στον τόπο τους.

Παρά το ζοφερό τοπίο στο τουριστικό μέτωπο λόγω της πανδημίας, πιστεύουμε πως η χρονιά μπορεί να σωθεί, αρκεί το κράτος, οι Ξενοδόχοι και γενικότερα οι εμπλεκόμενοι φορείς να υιοθετήσουν από κοινού πρόγραμμα κοινωνικού τουρισμού Κύπρου - Ελλάδας, με έντονο το πολιτιστικό χρώμα, για την περίοδο Ιουλίου - Νοεμβρίου, με αιχμή τις χαμηλότερες δυνατές τιμές και τις ποιοτικές υπηρεσίες. Γνωρίζουμε πολύ καλώς πως είναι πάρα πολλοί οι Ελλαδίτες που επιθυμούν να επισκεφθούν την Κύπρο, για χίλιους δυο λόγους, αλλά αδυνατούν λόγω οικονομικών δυσκολιών. Με άλλα λόγια, συνιστούμε την τάχιστη εφαρμογή πεντάμηνου ενιαίου τουριστικού δόγματος Κύπρου - Ελλάδας με σκοπό την απορρόφηση μέρους των κραδασμών της κρίσης, το οποίο, ειρήσθω εν παρόδω, θα επενεργήσει ως πρόκριμα για μελλοντική στρατηγική συνεργασία των δύο αδελφών κρατών στον νευραλγικό τομέα του Τουρισμού.

Τα οφέλη θα είναι ουσιώδη για όλους:

1 Ο Τουρισμός θα τονωθεί, αντλώντας το απαραίτητο οικονομικό οξυγόνο προκειμένου να παραμείνει όρθιος, σε συνάρτηση με την παρεχόμενη κρατική στήριξη.

2 Θα δημιουργηθεί η απαιτούμενη ψυχολογία στην ευρύτερη τουριστική - επισιτιστική βιομηχανία προκειμένου να παραμείνει ζωντανή και να μην παραδώσει τα όπλα αμαχητί.

Είμαστε βέβαιοι πως η περίοδος Ιουλίου - Νοεμβρίου, αν εμβολιασθεί κατάλληλα με την πιο πάνω απλή αλλά αποτελεσματική συνταγή, σε συνδυασμό με την προωθούμενη πολιτική για προσέλκυση τουριστών, κυρίως από χώρες Α επιδημιολογικής εικόνας, θα φέρει όφελος για τον τόπο, που θα είναι σημαντικό. Και κάτι τελευταίο αλλά πολύ σπουδαίο: Ας κάνουμε συνειδητά το παν για να αποθεωθεί η κυπριακή φιλοξενία, να αποτραπούν πάση θυσία κερδοσκοπικές πρακτικές και να θαυματουργήσει το δίπτυχο καθαριότητα - αισθητική περιβάλλοντος. Το όφελος θα είναι μεγάλο και η αξία για το τουριστικό μας προϊόν θα είναι προστιθέμενη!

*Δημοσιογράφος