Παραπολιτικά

Πολιτικό σκάκι με ολίγον αλαλούμ

Εκπλήξεις, ανατροπές, παρεξηγήσεις, μπερδέματα, σασπένς, ήταν τα στοιχεία που συνόδευσαν τους διορισμούς στη Νομική Υπηρεσία και τον μίνι ανασχηματισμό του Υπουργικού Συμβουλίου. Όλα ξεκίνησαν με τις αιφνιδιαστικές ταχυδακτυλουργικές κινήσεις που έκανε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, αποσύροντας από τη σκακιέρα του Υπουργικού δύο σημαντικούς του «αξιωματικούς», τον Υπουργό Δικαιοσύνης και τον Υπουργό Άμυνας, τους οποίους μετακίνησε στη σκακιέρα της Νομικής Υπηρεσίας, ως νέο Γενικό Εισαγγελέα τον πρώτο και ως Βοηθό Γενικού Εισαγγελέα τον δεύτερο. Η αντιπολίτευση περίμενε τον Πρόεδρο στη γωνία, θεωρώντας βέβαιο αυτό που ακουγόταν εδώ και καιρό, ότι δηλαδή θα διόριζε Γενικό Εισαγγελέα τον τέως Υπουργό Δικαιοσύνης, Ιωνά Νικολάου. Τελικά ο Πρόεδρος δεν εμφανίστηκε στη... γωνία, αλλά πέρασε από άλλο σημείο, αφήνοντάς τους με τα... βέλη στο χέρι.

Την αμέσως επόμενη μέρα, ο Πρόεδρος αντικατέστησε στη σκακιέρα του Υπουργικού τούς δύο «αξιωματικούς» Σαββίδη και Αγγελίδη, καθώς και τον «πύργο» Λακκοτρύπη, αύξησε στις τρεις τις... «βασίλισσες» (Ζέτα, Νατάσα, Έμιλυ), ενώ στη μία θέση «αξιωματικού» έβαλε τον Δήμαρχο Αγλαντζιάς. Με τις κινήσεις αυτές ο Νίκαρος έδειξε ικανότητες... chess master.

Και ενώ όλα φαίνονταν να προχωρούν ομαλά, το σκηνικό σκιάσθηκε από ένα απρόβλεπτο μπάχαλο για τον χρόνο αποχώρησης του Γενικού Εισαγγελέα, Κώστα Κληρίδη. Μεταξύ Προεδρικού και Γενικού Εισαγγελέα προκλήθηκε ένταση, με μπηχτές από τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο και έκφραση δυσφορίας από τον κ. Κληρίδη. Ευτυχώς την κρίσιμη στιγμή επενέβη η Γενική Λογίστρια, που έδωσε πρακτική λύση στο πρόβλημα κι έτσι οι νέοι διορισθέντες θα δώσουν κανονικά τη νενομισμένη διαβεβαίωση στις 10 Ιουλίου. Με αυτόν τον τρόπο έληξε ακόμη μια τρικυμία εν ποτηρίω, η οποία θα μπορούσε να αποφευχθεί εάν υπήρχε μια στοιχειώδης επικοινωνία μεταξύ του Λόφου και της Νομικής Υπηρεσίας. Τέτοιες δημόσιες αντιπαραθέσεις δι’ ασήμαντον αφορμήν είναι εντελώς αχρείαστες, ιδιαίτερα σε στιγμές που ο απλός πολίτης αγωνιά για την οικονομία, για τα προβλήματα καθημερινής επιβίωσης, για το εφιαλτικό ενδεχόμενο επανόδου του κορωνοϊού και για τους κινδύνους από την κλιμακούμενη επιθετικότητα της Τουρκίας..

ΚΥΠΡΟΦΡΕΝΗΣ