Αναλύσεις

Και φέτος ο καφές… σαμπάνια

Περίοδος αισχροκέρδειας ή μήπως περίοδος παραπόνων; Το σίγουρο είναι πως το σκηνικό επαναλαμβάνεται και φέτος, που κάποιοι ελπίζαμε ότι τα πράγματα θα ήταν λίγο πιο… οικονομικά

Δεν είναι ένα, ούτε δύο τα παράπονα των καταναλωτών που κατακλύζουν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και όχι μόνο, για την υπερτίμηση του καλοκαιριού τους. Καφέδες, νερά, αναψυκτικά, φαγητά, φρούτα και άλλα πολλά πρωταγωνιστούν σε φωτογραφίες αποδείξεων που δείχνουν ότι μόνο φτηνά δεν είναι. Είναι, όμως, έτσι; Η αισχροκέρδεια –όπου αυτή υπάρχει - είναι χαρακτηριστικό μόνιμο ή της εποχής; Ή, μήπως, μας αρέσει να γενικεύουμε μεμονωμένες περιπτώσεις; Στο κάτω – κάτω, υπάρχει το ελεύθερο των τιμών και ευθύνη μας είναι να ξέρουμε πού και τι ξοδεύουμε.

Σαν… έθιμο κάθε καλοκαίρι

Τα παράπονα είναι αρκετά. Τόσα, όσα να σε κάνουν να πιστεύεις ότι η ακρίβεια σε περιορίζει σημαντικά. Η αλήθεια μπορεί να κρύβεται εκεί. Μπορεί και όχι. Ο Πρόεδρος της Παγκύπριας Ένωσης Καταναλωτών και Ποιότητας Ζωής, Λουκάς Αριστοδήμου, μιλώντας στη «Σημερινή», ανέφερε ότι τα παράπονα είναι πολλά, αλλά οι «εκμεταλλευτές» λίγοι. Η δυσφορία του κόσμου απέναντι στις τιμές γενικότερα είναι αρκετά μεγάλη, όπως ανέφερε ο κ. Αριστοδήμου. Μάλιστα σε μια περίοδο όπου ανέμενε κανείς μετά την πανδημία, ο ένας να στηρίξει τον άλλο και όχι να τον ξεζουμίσει. «Είναι γεγονός ότι οι καταναλωτές βρέθηκαν εκτεθειμένοι χωρίς καμία προστασία από το κράτος, αφού αυτό έδειξε αδιαφορία. Ξεκινώντας από τα ξενοδοχεία, τα οποία, αν και εξήγγειλαν ότι θα έχουν καλές προσφορές και τιμές για τους Κυπρίους, εντούτοις δεν έχουν κάποια διαφορά από τις προηγούμενες χρονιές. Υπάρχουν συγκεκριμένα καταλύματα που έδειξαν πραγματική ασέβεια προς την κατάσταση. Οι τιμές είναι πολύ υψηλές για μια οικογένεια. Βέβαια, μετά από καταγγελίες, κάποιοι αναθεώρησαν τις τιμές τους και ανήγγειλαν καλύτερες προσφορές».

Περιμένουν εμάς να καλύψουμε τη ζημιά;

Είναι γεγονός ότι η περίοδος μόνο τουριστική δεν μπορεί να χαρακτηριστεί. Τα έσοδα είναι μηδαμινά, ενώ τα έξοδα συνεχίζουν να τρέχουν. Δεν είναι λίγοι οι επιχειρηματίες που παλεύουν με νύχια και με δόντια να κρατήσουν τις επιχειρήσεις, το προσωπικό τους, την εργασία τους, ωστόσο η κρίση αυτή δεν δικαιολογεί τις εξωφρενικές τιμές που, έτσι κι αλλιώς, ο Κύπριος δεν έχει να δώσει, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Αριστοδήμου. «Οι επιχειρηματίες, αφού βλέπουν ότι δεν έχουν κόσμο από εξωτερικό, τι θέλουν; Να εισπράττουν από μας όλα όσα έχασαν από τους άλλους; Αυτό ισχύει όχι μόνο για ξενοδοχεία, αλλά και για εστιατόρια, καφετέριες, είδη περιπτέρου κ.λπ.».

Η τιμή ενός καφέ 6 ευρώ, ακόμη και σε πεντάστερο ξενοδοχείο, είναι ανεπίτρεπτη, σύμφωνα με τον κ. Αριστοδήμου. Όλοι, ανεξαρτήτως κατηγορίας, θα μπορούσαν να διαμορφώσουν τις τιμές τους στην περίοδο που διανύουμε, συμπλήρωσε, ενώ δεν παρέλειψε να συγχαρεί και αυτούς που, αντιλαμβανόμενοι τις δυσκολίες, προσαρμόστηκαν στα νέα δεδομένα. «Υπάρχουν και επιχειρηματίες που αξίζουν πολλά συγχαρητήρια. Φρόντισαν να στηρίξουν τη δουλειά τους με το να στηρίξουν τους πελάτες τους. Έτσι και οι πελάτες μένουν ικανοποιημένοι και επιστρέφουν σε αυτούς. Διαμόρφωσαν τον χώρο τους, το φαγητό τους, τις τιμές τους. Αυτοί είναι σωστοί επαγγελματίες και θα επιβιώσουν».

Οι τιμές στις αποδείξεις διαφέρουν. Ο ίδιος καφές σε ένα μαγαζί είναι 2 ευρώ, σε παραλιακό μαγαζί είναι 3,50 ευρώ, σε ξενοδοχείο είναι 5 ευρώ, στο σπίτι σου είναι 0,25 ευρώ. Η διαφορά είναι μεγάλη και η ευθύνη πέφτει στις πλάτες του καταναλωτή. Πλαφόν σε τέτοια προϊόντα δεν μπορεί να επιβληθεί, εξαιτίας της ελευθερίας του ανταγωνισμού. Ωστόσο, ο καταναλωτής οφείλει να γνωρίζει από πριν τιμές και προϊόντα, ώστε να επιλέγει αυτό που του ταιριάζει

Δώστε προσφορές στους Κυπρίους για ν’ ανταποδώσουν

Οι Κύπριοι θα τιμήσουν τον τόπο τους φέτος. Γι’ αυτό, καλό θα ήταν, σύμφωνα με τον κ. Αριστοδήμου, οι επιχειρηματίες να προχωρήσουν στη δημιουργία ελκυστικών πακέτων, είτε αυτό αφορά σε διαμονή, είτε σε φαγητό, σε ποτό κ.λπ., ώστε να τους προτιμήσουν οι Κύπριοι τουρίστες. «Θα πρέπει να σκεφτούν λογικά και έξυπνα τη δύσκολη αυτήν περίοδο. Στήριξη από το κράτος ενδέχεται να μην υπάρξει άλλη. Η μόνη τους στήριξη είναι οι πελάτες που, αν μείνουν ικανοποιημένοι, θα μείνουν πελάτες μπορεί και για πάντα».

Όσο για τις καταγγελίες που δέχεται καθημερινά ο κ. Αριστοδήμου, ξεκαθάρισε ότι αυτές αφορούν κυρίως σε εστιατόρια και είδη περιπτέρου, ενώ παρακαλεί τους καταναλωτές να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να προχωρούν σε καταγγελία όπου χρειάζεται. «Για παράδειγμα, πάει κάποιος να αγοράσει κάτι που έχει ‘ειδική τιμή προσφοράς’, π.χ. 3 ευρώ. Ο πελάτης δίνει την κάρτα του να πληρώσει και ο πωλητής τού λέει ότι θα τον χρεώσει το αντίτιμο της κάρτας. Αντ’ αυτού, χρεώνει την αρχική τιμή του προϊόντος –π.χ. 3,5 ευρώ- συν την διαφορά της κάρτας. Αυτό το παθαίνουν πολλοί συμπολίτες μας και πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί από τους επιτηδείους. Επίσης, δεχόμαστε καταγγελίες για καταστήματα που διαφημίζουν ότι πωλούν τα πάντα μόνον ένα ευρώ, ενώ η πραγματικότητα είναι διαφορετική. Σου πουλά ό,τι θέλει, όσα θέλει».

Πλαφόν στον τουρισμό;

Οι τιμές στις αποδείξεις διαφέρουν. Ο ίδιος καφές σε ένα μαγαζί είναι 2 ευρώ, σε παραλιακό μαγαζί είναι 3,50 ευρώ, σε ξενοδοχείο είναι 5 ευρώ, στο σπίτι σου είναι 0,25 ευρώ. Η διαφορά είναι μεγάλη και η ευθύνη πέφτει στις πλάτες του καταναλωτή. Πλαφόν σε τέτοια προϊόντα δεν μπορεί να επιβληθεί, εξαιτίας της ελευθερίας του ανταγωνισμού. Ωστόσο, ο καταναλωτής οφείλει να γνωρίζει από πριν τιμές και προϊόντα, ώστε να επιλέγει αυτό που του ταιριάζει.

Ο Πρόεδρος της ΠΕΚΠΟΙΖΩ ανέφερε ότι «εμείς απαιτούμε να μπαίνει πλαφόν από το κράτος εκεί όπου έχει δεσπόζουσα θέση ένα μαγαζί. Αν, δηλαδή, υπάρχει μονοπώλιο. Κυρίως στους χώρους που ελέγχει το κράτος, όπως είναι και τα περίπτερα του ΚΟΤ κ.λπ. Από κει και πέρα, όμως, δεν μπορεί να καθοριστεί συγκεκριμένη τιμή. Είναι ελεύθερη αγορά και ανταγωνισμός, σου λέει». Όταν, όμως, κάποιος παρατηρεί αισχροκέρδεια, θα πρέπει αμέσως να την καταγγέλλει στην Υπηρεσία Προστασίας του Καταναλωτή, όπως δήλωσε ο κ. Αριστοδήμου.

Καταναλωτές, έχετε ευθύνη:

  • Ζητάτε πάντοτε τιμοκατάλογο πριν από την παραγγελία.
  • Εντοπίζετε ημερομηνίες λήξης σε κάθε συσκευασμένο τρόφιμο ή ποτό.
  • Ζητάτε πάντοτε απόδειξη μετά την αγορά.
  • Θα πρέπει να κοιτάτε την αναρτημένη άδεια λειτουργίας του εκάστοτε πλανόδιου πωλητή τροφίμων και παγωτών. Αν δεν υπάρχει, δεν αγοράζετε.
  • Ενημερώνεστε για όλες τις προσφορές σε υπεραγορές, αλλά και για τους όρους όπου αυτοί ισχύουν.
  • Ζητάτε να μάθετε ποια προϊόντα είναι σε προσφορά και εκπτώσεις στα καταστήματα ένδυσης και υπόδησης. Επίσης, μαθαίνετε τι γίνεται σε περίπτωση αλλαγής μετά την αγορά.