Τοπικά

Βήματα προς το μέλλον για την Πάφο μέσω της ΕΤΑΠ

Πρόκειται για ακόμη μια εφαρμογή η οποία αφορά το Αρχαιολογικό Πάρκο της Κάτω Πάφου. Σκανάροντας ο χρήστης με το κινητό του τον γραμμωτό κώδικα (QR code) δύο διαστάσεων σε iOS ή Android, αμέσως αποκτά πρόσβαση σε ένα app το οποίο τού κάνει την ξενάγηση παιγνίδι, λες και έχει δίπλα του προσωπικό και επαγγελματία ξεναγό

Βήματα μπροστά βρίσκεται η Πάφος σε σχέση με την προώθηση του τουριστικού της προϊόντος. Η Εταιρεία Τουριστικής Ανάπτυξης και προβολής της Περιφέρειας Πάφου τον τελευταίο καιρό καινοτομεί και διαρκώς παρουσιάζει σύγχρονα εργαλεία που ανταποκρίνονται στις σημερινές απαιτήσεις του επισκέπτη, ντόπιου ή ξένου, σε κάθε τουριστικό προορισμό.

Μετά την παρουσίαση της ηλεκτρονικής εφαρμογής επαυξημένης πραγματικότητας που αφορούσε το Μύθο της Αφροδίτης και την οποία η «Κυριακάτικη Σημερινή» παρουσίασε σε προηγούμενή της έκδοση, σήμερα η ΕΤΑΠ έδωσε στη δημοσιότητα μια νέα καινοτομία, η οποία κάνει την ταξιδιωτική εμπειρία μοναδική.

Πρόκειται για ακόμη μια εφαρμογή η οποία αφορά το Αρχαιολογικό Πάρκο της Κάτω Πάφου. Σκανάροντας ο χρήστης με το κινητό του τον γραμμωτό κώδικα (QR code) δύο διαστάσεων σε iOS ή Android, αμέσως αποκτά πρόσβαση σε ένα app το οποίο τού κάνει την ξενάγηση παιγνίδι, λες και έχει δίπλα του προσωπικό και επαγγελματία ξεναγό.

Πώς λειτουργεί η εφαρμογή

Η εφαρμογή έχει πολύ εύκολο πρόγραμμα λειτουργίας. Ονομάζεται Pafos Unesco Park και διατίθεται σε τέσσερεις γλώσσες: Ελληνικά, Αγγλικά, Γερμανικά και Ρωσικά.

Παρέχει σε εύκολη πρόσβαση ολοκληρωμένες πληροφορίες, βίντεο, φωτογραφίες και ηχητικές περιηγήσεις σχετικά με το Αρχαιολογικό Πάρκο της Πάφου, το οποίο είναι μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO και στο οποίο φυσικά μπορείτε να δείτε μνημεία εξαιρετικής αρχιτεκτονικής και μοναδικά ψηφιδωτά δάπεδα.

Σε κάθε ένα από τα μνημεία που εντάσσονται στο Αρχαιολογικό Πάρκο, όπως οι Οικίες του Διόνυσου και του Ορφέα, οι Επαύλεις του Αιώνα και του Θησέα, ο Φάρος, το Ωδείο, το Ασκληπιείο, η Αγορά και άλλα, ο χρήστης της εφαρμογής μπορεί να δει και να ακούσει την ιστορία του χώρου.

Πέραν από την ηχητική περιγραφή, η εφαρμογή περιλαμβάνει και βίντεο με εντυπωσιακά πλάνα που λήφθηκαν και με τη χρήση drone για κάθε ένα από τα μνημεία ξεχωριστά, ενώ υπάρχει και χάρτης με σημειωμένα τα σημεία ενδιαφέροντος, όπως ακριβώς, δηλαδή, στο Google Maps, μέσω του οποίου ο χρήστης μπορεί επίσης να κάνει περιήγηση.

Πάφος smart city

Οι διευκολύνσεις αυτές δεν είναι οι μόνες που τον τελευταίο καιρό κατατάσσουν την Πάφο σε μια ξεχωριστή κατηγορία, αφού η πόλη του Κινύρα βαδίζει ολοένα και πιο κοντά στον χαρακτηρισμό έξυπνη πόλη.

Πιο πρόσφατα παραδείγματα αποτελούν η εφαρμογή για την Αφροδίτη στην Πέτρα του Ρωμιού, αλλά και το πρώτο ηλεκτροκίνητο λεωφορείο που έφτασε στην Κύπρο και το απέκτησε ο Δήμος Πάφου.

Η πόλη της Πάφου πριν από ένα χρόνο υπέγραψε συμφωνία για αγορά και εγκατάσταση "έξυπνων" πασάλων οδικού φωτισμού μέσω των οποίων οι επισκέπτες θα μπορούν να αντλούν πληροφορίες από οθόνες αφής, αλλά και να ενημερώνονται για την ιστορία της πόλης. Θα μπορούν, επίσης, να φορτίζουν τις ηλεκτρονικές τους συσκευές, ενώ θα έχουν και τη δυνατότητα να ενημερώνουν τους διερχόμενους οδηγούς για τη διαθεσιμότητα χώρων στάθμευσης στη γύρω περιοχή.

Προς αυτή την κατεύθυνση, η Πάφος αξιοποιεί την τεχνογνωσία του γειτονικού Ισραήλ και συγκεκριμένα του Πανεπιστημίου της πόλης Χερτζίγια, με την οποία ο Δήμος έχει αδελφοποιηθεί.

Γιατί το Αρχαιολογικό Πάρκο της Πάφου είναι ξεχωριστό

Το Αρχαιολογικό Πάρκο Κάτω Πάφου αποτελεί πόλον έλξης χιλιάδων επισκεπτών κάθε χρόνο και είναι ένας από τους πιο επισκέψιμους και σημαντικούς αρχαιολογικούς χώρους στην πατρίδα μας.

Το Αρχαιολογικό Πάρκο περιλήφθηκε στον κατάλογο της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της ΟΥΝΕΣΚΟ το 1980.

Εδώ, ο Νικοκλής, ο τελευταίος βασιλιάς της Παλαιπάφου, μετέφερε την πόλη από την προηγούμενη τοποθεσία της (τα σημερινά Κούκλια), στο σημείο αυτό, στα τέλη του 4ου αιώνα π.Χ., και, αργότερα, μεταξύ του 2ου αιώνα π.Χ. και 4ου αιώνα μ.Χ., η Πάφος έγινε η πρωτεύουσα του νησιού.