Η ένταση στη Μεσόγειο

Τελευταία η ένταση στη Μεσόγειο αυξάνεται διαρκώς. Η Τουρκία συνεχίζει την ίδια επιθετική της πολιτική και φαίνεται ότι βρήκε για μια περίοδο αντιμέτωπη τη Γαλλία.

Ο στόλος της Τουρκίας συναντάται με τον γαλλικό στόλο, που βρίσκεται στη Μεσόγειο. Επεισόδια μπορεί να συμβούν. Ένταση υπάρχει μεταξύ των δύο χωρών.

Η Τουρκία εξακολουθεί να μην αναγνωρίζει ένα μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ), την Κυπριακή Δημοκρατία, η ΕΕ, όμως, εξακολουθεί να συνομιλεί με αυτήν.

Ο κ. Μπορέλ, Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για την εξωτερική πολιτική, επισκέφθηκε την Άγκυρα. Δημοσιογραφικές πληροφορίες αναφέρουν ότι δήλωσε, μεταξύ άλλων, ότι η Ελλάδα και η Τουρκία πρέπει να συζητήσουν μεταξύ τους και να βρουν λύση για το θέμα των υδρογονανθράκων στην ΑΟΖ της Κύπρου.

Αν οι δημοσιογραφικές πληροφορίες είναι ακριβείς, τότε αυτό είναι ένα πολύ σοβαρό ζήτημα.

Αυτό σημαίνει ότι ο κ. Μπορέλ αγνοεί ένα μέλος της ΕΕ, την Κυπριακή Δημοκρατία, και αναθέτει δική της ιδιοκτησία να αποφασισθεί από δύο άλλα Κράτη. Αυτό είναι ένα σοβαρό ατόπημα. Επιπλέον, τι έγινε μ’ αυτήν τη δήλωση του κ. Μπορέλ; Τι λέει η ΕΕ;

Επιπρόσθετα, άγνωστοι βομβάρδισαν τουρκική βάση στη Λιβύη. Η Μεσόγειος φλέγεται. Το ίδιο και η χώρα μας.

Πού πάμε, λοιπόν; Ο κ. Μπορέλ επανέρχεται –στην άγνοια του γεγονότος, ίσως - στο 1959, όπου μυστικά η Ελλάδα και η Τουρκία κάθισαν να λύσουν το Κυπριακό στη Ζυρίχη; Η πολιτική της ωμής βίας της Τουρκίας φαίνεται να φέρνει καρπούς;

Ο κ. Macron δείχνει κάποτε «πυγμή» απέναντι στην Τουρκία. Η Γαλλία έχει συμφέροντα στη Μεσόγειο και στη Μέση Ανατολή και φαίνεται ότι προτίθεται να τα υπερασπιστεί, με όποιους δυνατούς τρόπους μπορεί.

Το σημαντικό είναι ότι, ενώ η Τουρκία εξακολουθεί να μην αναγνωρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία και να μην παρεκκλίνει κατά ένα ιώτα από την πολιτική της, η ΕΕ συνεχίζει να συνομιλεί μαζί της και να ακούγονται εκ μέρους της δηλώσεις, όπως αυτές που αποδίδονται στον κ. Μπορέλ.

Το ζήτημα της στάσης της ΕΕ προς την Τουρκία τής σήμερον είναι κεφαλαιώδους σημασίας. Εάν δεν ξεκαθαρισθεί αυτό το θέμα και κληθεί η Τουρκία σε τάξη, τότε δεν μένει άλλη επιλογή στην ΕΕ παρά να προσπαθήσει να εξευμενίσει την Τουρκία με τον έναν ή τον άλλον τρόπο. Και είναι εδώ που αρχίζει η πολιτική του εξευμενισμού και η σειρά αυτών που θα θυσιαστούν για χάρη αυτής της πολιτικής. Θα έχουμε ένα δεύτερο Μόναχο; Μόνο που, αυτήν τη φοράν, το θύμα δεν θα είναι η Τσεχοσλοβακία. Θα είμαστε εμείς.

Υ.Γ. Το άρθρο αυτό γράφτηκε πριν από την απόφαση από την Τουρκία για μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί.

*Δικηγόρος, Διδάκτωρ Πολιτικών Επιστημών & Διεθνών Σχέσεων (Η.Ε.Ι., Γενεύης Ελβετίας), Πρόεδρος του Ιδρύματος Θεοδούλου, πρώην Μέλος της Γραμματείας του ΟΗΕ