Παραπολιτικά

Γάμος στα χρόνια του κορωνοϊού

Ξεχάστε τους γάμους όπως τους ξέρατε προ κορωνοϊού. Τώρα οι γάμοι γίνονται με περιορισμούς, με προϋποθέσεις, με πρωτόκολλα. Για παράδειγμα, κατά τη διάρκεια των συγχαρητηρίων και του κοκτέιλ, η ροή των προσκεκλημένων πρέπει να είναι μόνο 250 άτομα ανά ώρα. Κάτι που σημαίνει ότι, αν έχεις 1.000 προσκεκλημένους, θα χρειαστούν τέσσερεις ώρες. Και θα πρέπει να συγχαίρουν το ζευγάρι χωρίς χειραψίες και ασπασμούς. Είτε μένοντας σε απόσταση δύο μέτρων και χαιρετώντας εκ του μακρόθεν, είτε πηγαίνοντας κοντά και χαιρετώντας με τον καθιερωμένο «κορωνοϊκό» τρόπο. Δηλαδή... τις αγκωνιές. Και ύστερα από τέσσερεις ώρες χαιρετούρων, οι νεόνυμφοι και οι συμπέθεροι θα καταλήγουν στις Πρώτες Βοήθειες με εξάρθρωση ωμοπλάτης.

Κάποιοι ίσως θελήσουν να πρωτοτυπήσουν. Να κρατάνε εξ αποστάσεως... πλακάτ, στα οποία να αναγράφεται «Να ζήσετε παιδιά»! Ή να στέκονται σε απόσταση δύο μέτρων και να τους στέλνουν σχετικό SMS στο κινητό.

Στο κοκτέιλ θα είναι δυσκολότερα τα πράματα. Διότι, μέχρι τώρα, έπαιρνες το ποτό σου, γέμιζες το πιατάκι με καναπεδάκια και εύρισκες κάποιους γνωστούς με τους οποίους το έριχνες στον κουνουσμά. Τώρα θα πρέπει να σταθείς απομονωμένος, να πιεις άρον-άρον το ποτό σου, να χλαπακιάσεις όσο πιο γρήγορα μπορείς τα μεζεδάκια σου και να το σκάσεις. Κι αν τύχει και στυλλομμαθκιάσεις, αν στραβοκαταπιείς βιαστικά κανέναν κεφτέ, θα υπάρχει ειδικό άτομο που θα σε χτυπάει στην πλάτη.

Όλα θα αλλάξουν. Θα αλλάξουν ακόμα και τα παραδοσιακά... «αλλάματα» της νύφης και του γαμπρού. Όπου οι βκιολάρηες θα πρέπει τώρα να τραγουδούν ως εξής:

Φωνάξετε της μάνας της

την μάσκαν να φορήσει,

να βάλει τζι αντισηπτικόν

πριχού να την φιλήσει.

Φωνάξετε τους συγγενείς,

να ’ρτουν να την ιζώσουν,

αμμά τον κορωνοϊόν

να μεν της μεταδώσουν!

ΚΥΠΡΟΦΡΕΝΗΣ