Οι προοπτικές της ακτοπλοϊκής σύνδεσης Κύπρου – Ελλάδας

Με μεγάλη χαρά οι πολίτες πληροφορήθηκαν την είδηση για επαναλειτουργία της θαλάσσιας επιβατικής γραμμής Κύπρου – Ελλάδας η οποία διακόπηκε στις αρχές της δεκαετίας του 1990. Η ακτοπλοϊκή σύνδεση με την Ελλάδα θα γίνει σύντομα πραγματικότητα, χάρις στη θετική απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο αίτημα της Κυπριακής Δημοκρατίας για επιδότηση του έργου, το οποίο θα προσφέρει πολλαπλά οφέλη στον τόπο. Πιο συγκεκριμένα:

  • Επιλύεται ένα σοβαρό πρόβλημα των αεροφοβικών συμπατριωτών μας που αδυνατούσαν να ταξιδέψουν αεροπορικώς και οι οποίοι ανέρχονται σε πολλές χιλιάδες. Ταυτόχρονα δίνεται στους πολίτες το αναφαίρετο δικαίωμα εναλλακτικής επιλογής ταξιδιωτικού μέσου, σπάζοντας το μονοπωλιακό καθεστώς του αεροπλάνου.
  • Ενισχύεται η οικονομία Κύπρου – Ελλάδας μέσω του τουρισμού, του εμπορίου, ενώ αναβαθμίζεται περαιτέρω ο ζωτικός τομέας της ναυτιλίας.
  • Δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για περαιτέρω ενδυνάμωση των σχέσεων των πολιτών στις δύο αδελφές χώρες, με έμφαση στους κοινωνικούς και πολιτιστικούς τομείς.
  • Στην εθνική του πτυχή, το όλο θέμα, εμπίπτει στην χάραξη της ευρύτερης γεωπολιτικής προοπτικής του Ελληνισμού στη σημερινή νέα τάξη πραγμάτων, με αιχμή τον προωθούμενο άξονα Αιγύπτου – Ισραήλ – Κύπρου – Ελλάδας. Προς τούτο, υπενθυμίζουμε την προφητική επισήμανση του τότε πρέσβη της Ελλάδας στη Λευκωσία, Κυριάκου Ροδουσάκη, το 1999, ότι με την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση η μεγαλόνησος πρέπει να καταστεί, μέσω των θαλάσσιων μεταφορών, γεωστρατηγική γέφυρα της Μέσης Ανατολής με την Ευρώπη.

Καταληκτικά, θα θέλαμε να δώσουμε τα εύσημα σε όσους με οποιονδήποτε τρόπο συνέβαλαν στην πολύχρονη προσπάθεια για να γίνει το όνειρο πραγματικότητα, αίροντας μια αδικία σε βάρος των πολιτών, αλλά και των ευρύτερων συμφερόντων της Κύπρου και του Ελληνισμού γενικότερα. Ιδιαίτερη μνεία οφείλουμε να κάνουμε στην τέως υφυπουργό Ναυτιλίας, Νατάσα Πηλείδου, η οποία, από την πρώτη στιγμή ανάληψης των καθηκόντων της, πίστεψε στην τεράστια σημασία του έργου και εργάστηκε μεθοδικά για την επιτυχή έκβασή του.

Καρτερούμε, λοιπόν, την ευλογημένη ώρα που το πλοίο της γραμμής θα σαλπάρει, ενώνοντας ξανά, δια θαλάσσης, τη γεωγραφικά απομονωμένη ημικατεχόμενη μεγαλόνησο, με τη νησιωτική και ηπειρωτική Ελλάδα και, κατ’ επέκτασιν, με την Ευρώπη, της οποίας η Κύπρος είναι αναπόσπαστο κομμάτι.

*Δημοσιογράφος