Οι προτεραιότητες της Εθνικής Φρουράς

Την παρούσα χρονική περίοδο η Κυπριακή Δημοκρατία διέρχεται μέσα από πολλές δύσκολες καταστάσεις και, για την καλύτερη αντιμετώπισή τους, πρέπει να θέσει σειρά προτεραιοτήτων ανάλογα με τη σοβαρότητα μιας εκάστης. Πολλά ακούστηκαν από ραδιοφώνου και τηλεοράσεως και πολλά γράφτηκαν στον ημερήσιο και περιοδικό Τύπο περί της ΕΦ και των τρόπων επίλυσης των προβλημάτων της.

Πρώτα απ’ όλα πρέπει να αποδεχτούμε τη σημερινή πραγματικότητα και μετά να προχωρήσουμε στην επίλυση των διαφόρων προβλημάτων. Ποια είναι η πραγματικότητα σήμερα; Είναι τα αποτελέσματα της τουρκικής εισβολής, ήτοι, η κατοχή του 37 τοις εκατό του εδάφους της ΚΔ με ό,τι αυτό συνεπάγεται, ο εποικισμός, η συνεχής ενίσχυση και αναβάθμιση των κατοχικών δυνάμεων, η παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από την Τουρκία μέσω του κατοχικού στρατού και του ψευδοκράτους, οι συνεχείς προκλήσεις των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων στην ΑΟΖ και στο FIR της ΚΔ και στη Νεκρή Ζώνη από τις Κατοχικές Δυνάμεις κ.ά.

Πρώτιστο μέλημα της ΚΔ πρέπει να είναι η ενίσχυση της ΕΦ, ώστε να καταστεί αφ’ εαυτής δύναμη αποτροπής, και αυτό επιτυγχάνεται με τις κατωτέρω ενέργειες.

  1. Αύξηση του αριθμού του προσωπικού της ΕΦ με αύξηση του χρόνου της στρατιωτικής θητείας και την πρόσληψη επιπλέον ΣΥΟΠ.
  2. Ενσωμάτωση στην ΕΦ του προσωπικού της που έχει διατεθεί στην Αστυνομία για μη στρατιωτικά καθήκοντα.
  3. Ενίσχυση του οπλοστασίου της ΕΦ με αγορά όπλων (πολλαπλασιαστές ισχύος) και αναβάθμιση των ήδη υφισταμένων οπλικών συστημάτων.
  4. Επάνδρωση όλων των φυλακίων της ΕΦ στην ΓΚΠ, ώστε να υπάρχει πλήρης ετοιμότητα επάνδρωσης όλων των θέσεων μάχης της ΕΦ και αποφυγή, στο πλαίσιο του δυνατού, του στοιχείου του αιφνιδιασμού από τις ΤΔΚ.
  5. Κτίσιμο Πολεμικού Ναυτικού με εξοπλισμένα πλοία και μικρά υποβρύχια και εξοπλισμός της Πολεμικής Αεροπορίας με σύγχρονα πολεμικά αεροσκάφη.
  6. Σύναψη στρατιωτικών αμυντικών συμμαχιών με το Ισραήλ, την Αίγυπτο, τη Γαλλία και την Ελλάδα.
  7. Διαβήματα από την ΚΔ προς το Συμβούλιο Αρχηγών της ΕΕ για την ενεργοποίηση του άρθρου 42 της Συνθήκης της Λισαβόνας, λόγω της εισβολής της Τουρκίας στην Κυπριακή ΑΟΖ περιφρονώντας το Δίκαιο της Θάλασσας και καταπατώντας τα κυριαρχικά δικαιώματα της ΚΔ.

Σε ό,τι αφορά εισηγήσεις για επαναφορά του Κυπριακού Στρατού, θα ήθελα να αναφέρω ότι η ΚΔ επέτυχε να λειτουργεί βάσει του δικαίου της ανάγκης, όπως αυτό της κατοχυρώθηκε από τον ΟΗΕ το 1964 και, επειδή είναι αρκετές οι πρόνοιες του Συντάγματος που προσαρμόστηκαν στο δίκαιο της ανάγκης, μια τέτοια ενέργεια εγκυμονεί κινδύνους. Επίσης, είδα γραμμένο σε σχετική αρθρογραφία ότι δήθεν το Σύνταγμα της ΚΔ δεν περιέχει ούτε μια λέξη για τα ζητήματα ασφάλειας. Αυτό είναι ανυπόστατο, γιατί για τα θέματα ασφάλειας γίνεται σαφής αναφορά στη Συνθήκη Εγκαθίδρυσης της ΚΔ, άρθρο 3, που αποτελεί αναπόσπαστο μέρος του Συντάγματος της ΚΔ και ειδικότερα στα άρθρα 129, 130, 131 και 132 του Συντάγματος.

Έχω τη γνώμη ότι φρονιμότερο είναι να επικεντρωθούμε στην αναβάθμιση της ΕΦ σε δύναμη αποτροπής όπως εισηγούμαι παραπάνω, αντί να ασχολούμαστε με τα θεωρητικά ήσσονος σημασίας ζητήματα που, εφ’ όσον εξακολουθούν να ρυθμίζονται από το δίκαιο της ανάγκης, δεν είναι της παρούσης να ανακινηθούν, καθότι θα οδηγήσουν το κράτος σε δυσάρεστες νομικές και άλλες περιπέτειες.

Σήμερα η Κύπρος είναι ο πλέον αδύναμος κρίκος στην περιοχή και δέχεται τις μεγαλύτερες προκλήσεις και απειλές από την προκλητική Τουρκία, η οποία κάνει ό,τι θέλει στην Κυπριακή ΑΟΖ, περιφρονώντας το διεθνές δίκαιο της θάλασσας και, γι’ αυτό, επιβάλλεται όπως η ΚΔ ενεργήσει ψύχραιμα και τάχιστα, ώστε να μην αιφνιδιαστεί και να υποστεί ανεπανόρθωτες καταστροφές.