Έγκλημα

Αρχίζει το «ξεσκόνισμα» εγγράφων

Υπόθεση απάτης 373 χιλιάδων με πλαστές αποδείξεις - Η Αστυνομία αναμένει γραπτή καταγγελία και στοιχεία από την ΑνΑΔ για το σκάνδαλο που αποκάλυψε το ΣΙΓΜΑ

Την υποβολή γραπτής καταγγελίας από την Αρχή Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού (ΑνΑΔ), αλλά και την παραχώρηση ουσιωδών τεκμηρίων και στοιχείων αναμένει η Αστυνομία, προκειμένου να αρχίσει τη διερεύνηση της πολύκροτης απάτης σε βάρος του Δημοσίου, που έφερε στο φως το ΣΙΓΜΑ, την περασμένη Πέμπτη.

Η καταγγελία στρέφεται εναντίον του Συνδέσμου Αδειούχων Εργοληπτών Ηλεκτρολόγων Κύπρου ότι με ψευδείς παραστάσεις, και συγκεκριμένα με πλαστές αποδείξεις, απέσπασε 373 χιλιάδες ευρώ από την ΑνΑΔ για την επιχορήγηση εκπαιδευτικών σεμιναρίων.

Η καταγγελία στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΑνΑΔ έγινε από τον εκπρόσωπο του ΚΕΒΕ, στη βάση ευρημάτων της Επιτροπής Εσωτερικού Ελέγχου της ΑνΑΔ και γνωματεύσεων της Νομικής Συμβούλου του ιδίου κρατικού Οργανισμού.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Σημερινής» της Κυριακής, για την υπόθεση έχει ενημερωθεί τόσο η ηγεσία της Αστυνομίας, όσο και της Νομικής Υπηρεσίας.

Μάλιστα, όπως είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε, εμπλεκόμενοι φορείς έχουν αποστείλει και στον Γενικό Εισαγγελέα τα δημοσιεύματα του ΣΙΓΜΑ και του SIGMALIVE, μαζί με τα συνοδευτικά έγγραφα.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΑνΑΔ ανακοίνωσε στις 21 Ιουλίου την απόφασή του να καταγγείλει την υπόθεση στην Αστυνομία, λαμβάνοντας υπόψη τις γνωματεύσεις της Νομικής του Συμβούλου περί ενδεχομένης διάπραξης ποινικών αδικημάτων, όπως αδικήματα πλαστογραφίας, κυκλοφορίας πλαστού εγγράφου, απόσπασης χρημάτων με ψευδείς παραστάσεις, συγκάλυψης εσόδων από εγκληματικές ενέργειες και άλλα συναφή αδικήματα.

Σύμφωνα με έγκυρες πηγές, μόλις υποβληθεί η καταγγελία από την ΑνΑΔ και προσκομιστούν τα σχετικά έγγραφα, οι ανακριτές θα αναλάβουν αμέσως το “ξεσκόνισμα” των δεδομένων και τη λήψη καταθέσεων με στόχο να διαφανεί κατά πόσο στοιχειοθετούνται ή όχι ποινικά αδικήματα, με τον εμπλεκόμενο Σύνδεσμο να αρνείται κάθε ανάμειξη.

Τα γεγονότα της υπόθεσης

Από την Πέμπτη μέχρι σήμερα, το ΣΙΓΜΑ, διά του κεντρικού δελτίου ειδήσεων, έχει δώσει στη δημοσιότητα σειρά εγγράφων και μαρτυριών, που ξεδιπλώνουν το κουβάρι της υπόθεσης.

Σε επιστολή του ΚΕΒΕ προς την ΑνΑΔ, ημερομηνίας 30 Ιουνίου 2020, αναφέρεται χαρακτηριστικά:

«Το ΚΕΒΕ έχει ενημερωθεί για την ατασθαλία ύψους 373 χιλιάδων 500 ευρώ που έγινε από τον πιο πάνω Σύνδεσμο σε σχέση με τη διοργάνωση επιχορηγούμενων εκπαιδευτικών σεμιναρίων, μέσω της ΑνΑΔ, η οποία συνιστά πράξη απάτης και δηλώνει κατηγορηματικά τη διαφωνία του σε σχέση με την απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου (εννοεί της ΑνΑΔ) ως προς τον προτεινόμενο τρόπο χειρισμού της όλης υπόθεσης.

»Λόγω της σοβαρότητας του θέματος, το οποίο, όπως καταλαβαίνετε, αφορά προκλητική κλοπή δημόσιου χρήματος με παραποίηση εγγράφων, το ΚΕΒΕ δηλώνει κατηγορηματικά πως δεν πρόκειται να αποδεχθεί ή να συναινέσει σε οποιαδήποτε διευθέτηση ή συνδιαλλαγή και ζητεί όπως το θέμα παραπεμφθεί για διερεύνηση και εξέταση στο γραφείο του Γενικού Εισαγγελέα».

Σε μια δεύτερη επιστολή, αποστολέας είναι και πάλι το ΚΕΒΕ με παραλήπτη την ΑνΑΔ, όπου αναφέρεται, μεταξύ άλλων, ότι «το Διοικητικό Συμβούλιο δεν έχει νομικά άλλη επιλογή παρά να καταγγείλει την υπόθεση στο Γραφείο Διερεύνησης Οικονομικού Εγκλήματος της Αστυνομίας προς διερεύνηση, άλλως όλα τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου ενδέχεται να κατηγορηθούν για διάπραξη του ποινικού αδικήματος της συγκάλυψης και ανοχής ποινικού αδικήματος».

Υπάρχουν μαρτυρίες συμμετεχόντων

Έγγραφο που δημοσιοποίησε το ΣΙΓΜΑ αποδεικνύει ότι η - για χρόνια - Νομική Σύμβουλος της ΑνΑΔ είχε προειδοποιήσει από τις 18/5 το Διοικητικό Συμβούλιο ότι δεν νομιμοποιείται να μπει σε διαδικασία διακανονισμού με τον Σύνδεσμο για την οφειλή των 373 χιλιάδων ευρώ.

Η πρώτη γνωμάτευση της Νομικής Συμβούλου της ΑνΑΔ φέρει ημερομηνία 15 Ιουλίου και στάληκε στα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου και άλλους αρμόδιους φορείς, όπως την Υπουργό Εργασίας, Ζέτα Αιμιλιανίδου, η οποία κρατείται ενήμερη.
Η δικηγόρος της ΑνΑΔ διαπιστώνει, μεταξύ άλλων, ότι:
«Ο Σύνδεσμος εξέδωσε τιμολόγια και αποδείξεις στο όνομα εργοδοτών και τα υπέβαλε στην Αρχή, παρουσιάζοντας τους εργοδότες αυτούς ως έχοντες καταβάλει το μέρος των δαπανών κατάρτισης που έπρεπε να επωμισθούν για να δικαιούνται επιχορήγησης, ενώ αυτοί δεν το είχαν καταβάλει ή το κατέβαλαν, αλλά τους επιστράφηκε από τον Σύνδεσμο, πριν υποβληθεί το αίτημα για καταβολή χορηγήματος».

Αλλού, στην τρισέλιδη επιστολή, η Νομική Σύμβουλος της ΑνΑΔ τονίζει ότι:

«Ορισμένες από αυτές τις επιχειρήσεις δήλωσαν γραπτώς, δηλαδή υπάρχουν μαρτυρίες, ότι δεν επωμίσθηκαν το κόστος συμμετοχής που τους αναλογεί, ενώ είχαν υποβληθεί στοιχεία πληρωμής του εν λόγω κόστους από τον Σύνδεσμο προς την Αρχή.

»Λαμβάνοντας υπόψη τα πιο πάνω και γενικότερα το σύνολο των γεγονότων που θέσατε υπόψη μου, πιστεύω ότι υπάρχει ενδεχόμενο διάπραξης ποινικών αδικημάτων».

Στην ίδια επιστολή, αναφέρεται ότι ενδεχομένως να διαπράχθηκαν τα αδικήματα της εξασφάλισης αγαθών με ψευδείς παραστάσεις και της απάτης και ότι αυτά επισύρουν φυλάκιση μέχρι πέντε χρόνων. Και καταλήγει στην επιστολή της ότι τα αδικήματα αυτά θα πρέπει να διερευνηθούν από την Αστυνομία.
H δεύτερη γνωμάτευση της Νομικής Συμβούλου της ΑνΑΔ φέρει ημερομηνία 17 Ιουλίου.
Στην επιστολή τονίζεται πως η ΑνΑΔ είναι δημόσιος οργανισμός και ουσιαστικά ο νόμος απαγορεύει τον συμβιβασμό, εφόσον προκύπτουν παραβιάσεις των κανονισμών.

Σε διαφορετική περίπτωση, όπως προειδοποιεί η ΑνΑΔ, κινδυνεύει ο Οργανισμός να εμπλακεί σε διασπάθιση δημοσίου χρήματος. Η δικηγόρος αναφέρει χαρακτηριστικά:
«Έχω την άποψη ότι το Διοικητικό Συμβούλιο της ΑνΑΔ δεν δύναται να αποδεχθεί την υποβληθείσα συμβιβαστική πρόταση. Η αποδοχή της συμβιβαστικής πρότασης συνεπάγεται την καταβολή προς τον Σύνδεσμο ενός ποσού 100 χιλιάδων ευρώ, από τα 171 χιλιάδες 501 ευρώ, που ο ίδιος διεκδικεί από την ΑνΑΔ».

Παραδέχεται την οφειλή, όχι τη διάπραξη αδικημάτων

Σε ένα τρίτο έγγραφο, το οποίο υπογράφεται από τον ίδιο τον Σύνδεσμο Αδειούχων Εργοληπτών Ηλεκτρολόγων (ΣΕΗΚ) με παραλήπτη την ΑνΑΔ, ο καταγγελλόμενος σύνδεσμος παραδέχεται ότι οφείλει τις 373 χιλιάδες ευρώ, και μάλιστα προβαίνει και σε εισήγηση για τον τρόπο εξόφλησης.
Συγκεκριμένα, εισηγείται να του δοθούν άλλες 100 χιλιάδες, για να συνεχίζει να διοργανώνει σεμινάρια και να εξοφλήσει σταδιακά τις οφειλές του.

Στο απόσπασμα από τη δισέλιδη επιστολή, που υπογράφει ο καταγγελλόμενος σύνδεσμος, αναφέρεται:

«Ο ΣΕΗΚ αποδέχεται τον συμψηφισμό της οφειλής του προς την ΑνΑΔ ύψους 373 χιλιάδων και 504 ευρώ με το υπόλοιπο πληρωτέο ποσό ύψους 71 χιλιάδων 505 ευρώ προς τον ΣΕΗΚ».

Από την άλλη, ο Σύνδεσμος απορρίπτει πως διέπραξε ποινικά αδικήματα.
Σε ανακοίνωσή αναφέρεται ότι τα «όσα ψευδώς “καταγγέλλει” ο Πρόεδρος του Κ.Ε.Β.Ε. και αναπαράγονται αυτολεξεί από τις διάφορες εφημερίδες και τις ιστοσελίδες τους ουδεμία σχέση έχουν με την πραγματικότητα. Δηλώνουμε ρητά και απερίφραστα ότι ούτε ο Σύνδεσμος ούτε οποιοδήποτε μέλος του Δ.Σ. του Συνδέσμου έκλεψαν ή/και υπεξαίρεσαν δημόσιο χρήμα καθ’ οιονδήποτε τρόπο και χρόνο ούτε και συμμετείχαν σε πράξεις απάτης ή/και πλαστογραφίας ή χάλκευσης εγγράφων.

»Εξάλλου, παρά την ευρεία και εκτεταμένη έρευνα στην οποία υποβλήθηκε ο Σύνδεσμος (ως πιστοποιημένο Κέντρο Επαγγελματικής Κατάρτισης) τα δύο τελευταία χρόνια από την ΑνΑΔ, η σχετική έρευνα σε κανένα εύρημα ή/και υπόνοια ή/και διαπίστωση για κλοπή δημοσίου χρήματος, απάτης, πλαστογραφίας ή χάλκευσης εγγράφων δεν κατέληξε. Επιπλέον, οι αναφορές του συγκεκριμένου κυρίου αλλά και των δημοσιευμάτων για δήθεν αποδοχή οφειλής έναντι της ΑνΑΔ και άρα αποδοχή κλοπής παραγνωρίζουν πλήρως και ηθελημένα (και με μοναδικό στόχο τη δημιουργία εντυπώσεων) ότι αυτή η οφειλή δεν υπάρχει αλλά θα προκύψει από την εφαρμογή σταθερού ποσοστού οικονομικής διόρθωσης όλων των προγραμμάτων κατάρτισης τα οποία υλοποίησε ο Σύνδεσμος. Σημειώνουμε ότι η εφαρμογή ποσοστού διόρθωσης ουδεμία σχέση έχει με κατ’ ισχυρισμόν παράνομες πράξεις αλλά αντιθέτως με τυπικές παραβάσεις του Οδηγού Πολιτικής και Διαδικασιών.
»Εκφράζουμε τη λύπη μας για το γεγονός ότι στον βωμό της εξυπηρέτησης αλλότριων συμφερόντων θυματοποιούνται άνθρωποι, οι οποίοι προσφέρουν αφιλοκερδώς για την εκπαίδευση και κατάρτιση των εργοληπτών ηλεκτρολόγων. Προφανώς αυτό ενοχλεί συγκεκριμένους οικονομικούς κύκλους. Σε κάθε περίπτωση διαβεβαιώνουμε τόσο τα μέλη μας όσο και τους συνεργάτες μας ότι στο τέλος η αλήθεια θα λάμψει και θα καταρριφθούν πλήρως τα ψέματα προσώπων που αναζητούν εναγωνιωδώς 5 λεπτά δημοσιότητας. Ο Σύνδεσμος θα συνεχίσει να βρίσκεται δίπλα στους επαγγελματίες του κλάδου αλλά και στην κοινωνία συνεχίζοντας το φιλανθρωπικό και κοινωνικό του έργο, παρά τις όποιες αντιξοότητες».

Το ΚΕΒΕ σε δική του ανακοίνωση δηλώνει δικαιωμένο, μετά την απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΑνΑΔ να καταγγείλει στην Αστυνομία το διαφαινόμενο σκάνδαλο διασπάθισης δημόσιου χρήματος. Υπενθυμίζει τις γραπτές θέσεις που υπέβαλε προς το Διοικητικό Συμβούλιο, τις οποίες κοινοποίησε στην Υπουργό Εργασίας και άλλους αρμόδιους θεσμούς, στη βάση των καταπελτικών, όπως τις χαρακτηρίζει, γνωματεύσεων της Νομικής Συμβούλου της ΑνΑΔ.

«Το δημόσιο χρήμα της ΑνΑΔ, προϊόν των εισφορών των εργοδοτών, πρέπει να αξιοποιείται και να περιφρουρείται με αυστηρότητα και με σύνεση και ουδείς δικαιούται να το σφετερίζεται για ίδιον όφελος», καταλήγει στην ανακοίνωσή του το ΚΕΒΕ.