Αναλύσεις

Η ταφόπετρα της Λωζάννης…

Στις 24 Ιουλίου του 1923 υπεγράφη η Συνθήκη της Λωζάννης. Σημαδιακή μέρα. Η Τουρκία άφηνε πίσω της το καθεστώς της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και επιχειρούσε την εγκαθίδρυση ενός δυτικόστροφου κράτους, όπως το είχε οραματιστεί ο Μουσταφά Κεμάλ.

Ενενήντα επτά χρόνια μετά, η Πόλη αλώθηκε για δεύτερη φορά. Ο Ερντογάν επιχειρεί να ξαναγράψει την Ιστορία. Και να μείνει στην Ιστορία. Να την σφραγίσει με την δική του πολιτική. Και να επανακαθορίσει τα σύνορα της χώρας του. Αφού προσευχήθηκε στο τζαμί της Αγιάς Σοφιάς, αποκαθήλωσε τον Κεμάλ και αναθεώρησε την Κοσμική Τουρκία. Ανακήρυξε εαυτόν ως τον πρώτο ηγέτη του Ισλάμ και την Κωνσταντινούπολη ως τη δεύτερη ιερή πόλη μετά τη Μέκκα. Και ως την πρώτη πολιτική πρωτεύουσα του Μουσουλμανικού Κόσμου.

Ο Σουλτάνος έβαλε ταφόπετρα στη Συνθήκη της Λωζάννης με την ευλογία του Αλλάχ. Και η Τουρκία επιστρέφει στον Οθωμανισμό. Στις ρίζες της. Στην Οθωμανική Αυτοκρατορία, την οποία άρχισε, πλέον, να επανασυστήνει βήμα-βήμα. Διά πυρός και σιδήρου!

Ο τουρκικός στόλος βρίσκεται εν πλω. Και απειλεί να παραβιάσει την Ελληνική ΑΟΖ στην περιοχή του Καστελόριζου και στο τριεθνές. Εκεί όπου εφάπτονται οι ΑΟΖ της Κύπρου, της Ελλάδας και της Αιγύπτου. Θέλει να δημιουργήσει τετελεσμένα. Και να αποτρέψει τη δημιουργία του EastMed και την υπογραφή συμφωνίας για τις ΑΟΖ Ελλάδας και Αιγύπτου. Στόχος είναι η κυριαρχία στην Ανατολική Μεσόγειο. Και πέραν αυτής. Αξιώνει την υποταγή μας. Όπως και άλλων. Των Ευρωπαίων εταίρων μας. Μετά τη δική μας πτώση, θα ανοίξει ο δρόμος για τη δική τους. Ολοταχώς προς Βιέννη.

Η Αθήνα στέλνει μήνυμα ότι θα φτάσει ακόμη και σε πόλεμο. Δεσμεύτηκε. Η Άγκυρα δεν της αφήνει άλλη επιλογή εις την περίπτωση που προχωρήσει σε έρευνες εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Εάν η Αθήνα δεν αντιδράσει, θα χάσει. Και θα εξευτελιστεί. Και η Τουρκία θα προχωρήσει ακάθεκτη. Και ποιος θα μας σώσει; Η Ε.Ε.; Οι ΗΠΑ; Ή η Ρωσία; Κανείς. Ο Σουλτάνος τούς κρατεί όλους δεμένους με ισχυρούς γόρδιους δεσμούς συμφερόντων. Βεβαίως υπάρχει και η επιλογή του διαλόγου. Ποιου διαλόγου; Με τα κανόνια στον κρόταφο; Τραγικά πράγματα! Και αυτή η τραγικότης είναι αποτέλεσμα του χρόνιου εξευμενισμού και των ψευδαισθήσεων. Που δεν έχουν τελειωμό.

Ποια είναι η νέα ψευδαίσθηση; Ότι εάν γίνει κρίση στο Αιγαίο ή στην Κρήτη, δεν θα υπάρξει διάχυση στην Κύπρο! Ανεύθυνη προσέγγιση. Διότι, η σοβαρότητα και η αποτροπή επιβάλλει να ξεκινάς από το χειρότερο σενάριο. Άλλωστε, δεν εξαρτάται από εμάς εάν θα φτάσει η κρίση κοντά μας, αλλά από τον επιτιθέμενο. Από την Τουρκία. Τα λοιπά συνιστούν φτηνές μικροπολιτικές κουβέντες, για να καλυφθεί το έγκλημα σε βάρος της αμυντικής θωράκισης της Κύπρου. Τι θα πούμε στον Αττίλα εάν επιτεθεί; Αλτ, δεν περνάς; Εμείς δεν θέλουμε διάχυση της κρίσης; Εδώ έχουμε ανοχύρωτη πολιτεία; Αστειότητες!

Επιβάλλεται και ψυχραιμία και σοβαρότητα. Αθήνα και Λευκωσία οφείλουν να θωρακίσουν την Κύπρο χθες. Δεν επιτρέπεται νέο ’74. Ο Σουλτάνος δεν αστειεύεται. Έχει γκρεμίσει τον ίδιο τον Κεμάλ. Τον «Ατατούρκ». Τον πατέρα των Τούρκων. Εμάς θα σεβαστεί;