Υγεία

Πονοκέφαλος τα «ορφανά» κρούσματα

Έντονη ανησυχία για τα «ορφανά» κρούσματα στην κοινότητα εκφράζει το Υπουργείο Υγείας, καλώντας τους πολίτες να παραμείνουν σε εγρήγορση και να τηρούν τα μέτρα προστασίας

Έντονη ανησυχία για τα πρόσφατα «ορφανά» περιστατικά της νόσου COVID-19, τα οποία εντοπίστηκαν στην κοινότητα -ιδιαίτερα στην Επαρχία Λεμεσού- σε άτομα που εκδήλωσαν συμπτώματα, χωρίς να έχουν επαφή με κρούσμα ή ταξιδιωτικό ιστορικό, εξέφρασε τις τελευταίες ημέρες το Υπουργείο Υγείας. Με αφορμή τα εν λόγω κρούσματα, που εντοπίστηκαν θετικά στον ιό την εβδομάδα που μας πέρασε, το Υπουργείο εφιστά την προσοχή των πολιτών, υπενθυμίζοντας πως ο ιός είναι ακόμα ενεργός στην κοινότητα.

Επικίνδυνα για την κοινότητα

τα εν λόγω κρούσματα

Όπως αναφέρει το αρμόδιο Υπουργείο σε σχετική του ανακοίνωση, ο εφησυχασμός και η υπερβολική χαλάρωση που παρατηρείται σε σχέση με την τήρηση των μέτρων μπορεί να προκαλέσουν εκτροχιασμό και να ανατρέψουν τους θετικούς επιδημιολογικούς δείκτες. Σημειώνεται, παράλληλα, πως έχουμε όλοι ευθύνη να παραμείνουμε σε εγρήγορση και πειθαρχημένοι, τηρώντας πιστά τα μέτρα προσωπικής προστασίας και κοινωνικής αποστασιοποίησης, ώστε να αποτρέψουμε νέα έξαρση κρουσμάτων τους επόμενους μήνες.

Σε δηλώσεις του στη «Σημερινή», το μέλος της Επιστημονικής Ομάδας, Καθηγητής Μικροβιολογίας/Μοριακής Ιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, Πέτρος Καραγιάννης, εξήγησε ότι τα «ορφανά» κρούσματα είναι επικίνδυνα. «Δεν μπορεί να προσδιοριστεί από πού κόλλησαν τον ιό, άρα εκείνος που τους κόλλησε ίσως να κυκλοφορεί ακόμα έξω αλλά να μη γνωρίζει το άτομο ότι είναι μολυσμένο ή να μην έχει συμπτώματα ή ακόμα να έχει ήπια συμπτώματα και να μην ξέρει ότι είναι κορωνοϊός», πρόσθεσε. Είναι δύσκολο κατά την ιχνηλάτηση να βρεθεί η εστία μόλυνσης, γι’ αυτό και ονομάζονται «ορφανά» κρούσματα, συνέχισε. Τις τελευταίες ημέρες, συμπλήρωσε ο κ. Καραγιάννης, είχαμε την εμφάνιση δύο τέτοιων κρουσμάτων, που σχετίζονται με το περιστατικό στο γυμναστήριο στη Λεμεσό που μετέδωσε τον ιό σε άλλα δύο άτομα, ενώ πριν από λίγες ημέρες είχαμε ακόμα ένα κρούσμα, που δεν κατέστη εφικτό να εντοπιστεί από πού κόλλησε.

Ο κ. Καραγιάννης ανέφερε πως το Υπουργείο Υγείας θέλει να επιστήσει την προσοχή του κοινού στο γεγονός ότι έχουμε «ορφανά» κρούσματα, που σημαίνει ότι αν υπάρχουν και άλλα και δεν λαμβάνουμε τα μέτρα μας, μπορεί να κολλήσουν κι άλλοι και να υπάρξει πρόβλημα. Κληθείς να δώσει μία συμβουλή προς το κοινό, τόνισε ότι πρέπει να είναι όλοι προσεκτικοί, γιατί, όπως είπε, «είναι γεγονός ότι χαλαρώσαμε υπερβολικά». Περαιτέρω, κάνοντας μία εκτίμηση για την πορεία της πανδημίας στην κοινότητα, είπε πως αν εξακολουθήσουμε με τον ίδιο ρυθμό, δηλαδή να συνεχίσουμε να έχουμε μονοψήφιους αριθμούς κρουσμάτων κάτω από το πέντε ή ακόμα και μηδενικά κρούσματα, θα είναι μία κατάσταση ελεγχόμενη.

Μέχρι το τέλος του

έτους θα έχουμε εμβόλια

Όσον αφορά τις προσπάθειες που είναι σε εξέλιξη για εξεύρεση εμβολίου, ο κ. Καραγιάννης ανέφερε πως φαίνεται ότι, μετά την ανακοίνωση του εμβολίου της βρετανικής εταιρείας AstraZeneca, βγήκαν και άλλοι «παίκτες» στη δημοσιότητα που βρίσκονται πολύ κοντά, όπως για παράδειγμα η γερμανική εταιρεία BioNTech που συνεργάζεται με την Pfizer και έχουν έδρα τις ΗΠΑ, καθώς επίσης και οι Ρώσοι που έχουν τέσσερα εμβόλια στο στάδιο μελέτης. Αυτήν τη στιγμή, όπως είπε, υπάρχουν τουλάχιστον τέσσερα πιθανά εμβόλια σε προχωρημένο στάδιο, τα οποία θεωρητικά θα είναι έτοιμα μέχρι το τέλος του έτους. Το θετικό, συνέχισε, είναι ότι οι εταιρείες που θα τα εξαγάγουν θα προσπαθήσουν να κάνουν διανομή σε όλες τις χώρες ανεξαρτήτως πλούτου. Αναφορικά με τη χώρα μας, ερωτηθείς εάν θα χρειαστεί να εμβολιαστεί όλος ο πληθυσμός, ο κ. Καραγιάννης είπε πως ενόσω καλύψουμε ένα 60-70% του πληθυσμού και έχει ανοσία, τότε προστατεύουμε σε μεγάλο βαθμό και το υπόλοιπο ποσοστό του πληθυσμού.

Τα μέτρα προστασίας

Στο μεταξύ, υπενθυμίζεται ότι οι οδηγίες του Υπουργείου Υγείας για να προστατεύουμε τον εαυτό μας και τους γύρω μας από τον Covid-19 είναι οι εξής: πλένω συχνά τα χέρια μου με νερό και σαπούνι ή χρησιμοποιώ αλκοολούχο αντισηπτικό, όταν βήχω ή φτερνίζομαι καλύπτω τη μύτη και το στόμα μου με χαρτομάντηλο, αποφεύγω τη στενή επαφή και κρατώ αποστάσεις δύο μέτρων από τους γύρω μου, πλένω τα χέρια μου προτού αγγίξω τα μάτια, τη μύτη και το στόμα, βεβαιώνομαι ότι όλοι οι χώροι έχουν επαρκή φυσικό αερισμό, απολυμαίνω τακτικά τις επιφάνειες που χρησιμοποιώ συχνά, φοράω μάσκα σε πολυσύχναστους κλειστούς χώρους ή εκεί όπου επιβάλλεται από τη νομοθεσία.

Τι κάνετε αν έχετε συμπτώματα

Σε περίπτωση που δεν νιώθετε καλά και τα συμπτώματά σας θυμίζουν κορωνοϊό ή αν πάλι νιώθετε καλά αλλά στη δουλειά είχατε κρούσμα κορωνοϊού, πρέπει να τηλεφωνήσετε στον προσωπικό σας ιατρό, ο οποίος θα αξιολογήσει την κατάσταση και θα σας δώσει αρχικές οδηγίες. Δεν μεταβαίνετε στο ιατρείο, παρά μόνο αν σας ζητηθεί. Εάν ο προσωπικός σας ιατρός κρίνει απαραίτητο, επικοινωνεί με τη Μονάδα Επιδημιολογικής Επιτήρησης (ΜΕΕ), η οποία με τη σειρά της καθορίζει ραντεβού σε ιατρείο δημόσιας υγείας για δειγματοληψία. Μόνο τότε μεταβαίνετε σε ιατρείο δημόσιας υγείας.

Σε περίπτωση που κάποιος πολίτης διαγνωστεί θετικός στον ιό και δεδομένου ότι η κλινική του κατάσταση το επιτρέπει, παραμένει σε κατ’ οίκον περιορισμό και παρακολουθείται μέσω τηλεφώνου από τον προσωπικό του ιατρό.