Συνεντεύξεις

Προοπτικές της φαρμακοβιομηχανίας μετά τον κορωνοϊό

Ο Διευθυντής Χαρτοφυλακίου της Remedica, Νικόλας Λαδάς, μιλά στη «Σ» για τις προκλήσεις που κλήθηκε να αντιμετωπίσει η εταιρεία κατά την περίοδο της πανδημίας

Η οικονομική ύφεση που αναμένεται να επέλθει στην μετά πανδημία εποχή αναπόφευκτα θα επηρεάσει και τον τομέα της υγείας, γι’ αυτό και τα κράτη πρέπει να προετοιμαστούν και να λάβουν μέτρα που να ενδυναμώνουν τα συστήματα υγείας τους και ταυτόχρονα να στηρίζουν τοπικές εταιρείας που δραστηριοποιούνται στη φαρμακοβιομηχανία. Αυτό ανέφερε σε συνέντευξή του στη «Σημερινή», ο Διευθυντής Χαρτοφυλακίου της Remedica, Νικόλας Λαδάς, τονίζοντας, παράλληλα, ότι με αυτόν τον τρόπο θα διασφαλίσουμε ότι τα φάρμακα είναι διαθέσιμα σε προσιτές τιμές και προσβάσιμα στους ασθενείς.

Ποιες ήταν οι κυριότερες προκλήσεις που είχαμε να αντιμετωπίσουμε την περίοδο του κορωνοϊού κατά την γνώμη σας;

Είναι δύσκολο να πει κανείς με βεβαιότητα ότι έχουμε ξεπεράσει τις κρίσιμες ώρες και ότι οδεύουμε προς την κανονικότητα. Υπάρχει το ενδεχόμενο τα κρούσματα να επανέλθουν στα επίπεδα της άνοιξης, γι’ αυτό πρέπει το κράτος να σχεδιάσει τρόπους αντιμετώπισης του ενδεχομένου αυτού, από τώρα. Συγκεκριμένα, τις πιο πολλές προκλήσεις τις είχαν οι ασθενείς με χρόνιες παθήσεις, οι οποίοι είναι απ’ τις πιο ευάλωτες ομάδες. Κατά δεύτερο λόγο ήταν τα συστήματα υγείας των χωρών που είχαν και έχουν την ευθύνη να διασφαλίσουν τη διαθεσιμότητα φαρμάκων και ιατρικού εξοπλισμού για τους ασθενείς αυτούς. Άλλη μια απ’ τις προκλήσεις που είχαν τα συστήματα υγείας των χωρών με τις οποίες εμείς δουλεύουμε ήταν να υπολογίσουν πόσα από αυτά τα φάρμακα χρειάζονται και πότε θα τα χρειαστούν.

Ποιες είναι οι ενέργειες που λήφθηκαν για την αντιμετώπιση αυτών των προκλήσεων;

Ο εξοπλισμός των μονάδων εντατικής θεραπείας με αναπνευστήρες και η αύξηση του αριθμού των ΜΕΘ ήταν και είναι μια απ’ τις πιο επείγουσες ενέργειες που είχαν να διεκπεραιώσουν τα Συστήματα Υγείας. Θα πρέπει όμως να σημειωθεί ότι οι αναπνευστήρες καθίστανται μη χρήσιμοι εάν υπάρχει έλλειψη κάποιων φαρμάκων, για παράδειγμα ηρεμιστικών και νευρομυϊκών που πρέπει να χορηγούνται στους διασωληνωμένους ασθενείς. Υπήρξαν επίσης και άλλα φάρμακα τα οποία συμπεριελήφθησαν στη λίστα των «κρίσιμων φαρμάκων» απ’ τις αρμόδιες Αρχές, όπως αντιβιώσεις, αναλγητικά, αντιφλεγμονώδη φάρμακα κ.ά. Η δημιουργία του καταλόγου των «κρίσιμων φαρμάκων» ήταν μια από τις πιο σημαντικές ενέργειες που είχαν ληφθεί για την αντιμετώπιση της κρίσης. Η κρίσιμη λίστα ήταν σημαντικό μέτρο διότι επέτρεψε στη βιομηχανία να επικεντρωθεί στην παραγωγή και να διερευνήσει ενδεχόμενα περαιτέρω αύξησης των αποθεμάτων αυτών των φαρμάκων.

Συγκεκριμένα, η διεύθυνση της Remedica Ltd πήρε άμεσα μέτρα προστασίας των εργαζομένων και συνέχισε να λειτουργεί ακόμα και στις χειρότερες φάσεις της κρίσης. Όλα τα τμήματά μας λειτουργούσαν κανονικά, διασφαλίζοντας έτσι στο μέγιστο την παραγωγή και τη διάθεση φαρμάκων στην αγορά. Παρόλο που οι απαγορεύσεις εξαγωγών πρώτων υλών από Κίνα και Ινδία θα μπορούσαν να δημιουργήσουν περαιτέρω ελλείψεις, η Remedica Ltd κατάφερε να διασφαλίσει ότι τα φάρμακά της ήταν διαθέσιμα στον σωστό χρόνο και σε κατάλληλες ποσότητες.

Τέλος, σε μια τέτοια κρίση οι πιθανές ελλείψεις, το δύσκολο έργο των Αρχών να υπολογίσουν τις ποσότητες των φαρμάκων και τον χρόνο που αυτά θα χρειαστούν είναι παράγοντες που μπορεί να προκαλέσουν πανικό. Όμως, οι Αρχές των χωρών κατάφεραν στο τέλος ν’ αντεπεξέλθουν, υπό την καθοδήγηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων σε συνεννόηση με τη βιομηχανία. Μπήκαν σε εφαρμογή ηλεκτρονικά συστήματα από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων για παρακολούθηση των αποθεμάτων και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έλαβε κάποια μέτρα που επέτρεψαν τη μετακίνηση φαρμάκων από ένα κράτος μέλος σε άλλο και εκεί όπου υπήρχε μεγαλύτερη ανάγκη.

Ποιες θα είναι οι επιπτώσεις της κρίσης της πανδημίας κατά την άποψή σας;

Ας ευχηθούμε να μπορέσει η ανθρωπότητα να ξεπεράσει την πανδημία και να έχουμε σύντομα τη θεραπεία και το εμβόλιο για την ίωση αυτή. Αυτό που θα ακολουθήσει μετά βεβαιότητας είναι μια οικονομική ύφεση, η οποία δεν μπορεί παρά να επηρεάσει και τον τομέα της δημόσιας υγείας. Πρέπει τα κράτη να πάρουν μέτρα γι’ αυτό από τώρα, ώστε να ενδυναμώσουν τα συστήματα υγείας τους αλλά και να υποστηρίξουν τοπικές εταιρείες όπως η Remedica. Μ’ αυτόν τον τρόπο θα διασφαλίσουμε ότι τα φάρμακα είναι διαθέσιμα σε προσιτές τιμές και προσβάσιμα στους ασθενείς των χωρών μας.