Παραπολιτικά

Η καθοδηγητική δήλωση του Σερ Άλαν Ντάνκαν

Ελπίζω να μην ξεχάστηκε η δήλωση του Σερ Άλαν Ντάνκαν, τότε Υφυπουργού Ευρώπης στο Υπ. Εξωτερικών και Κοινοπολιτείας του κηδεμονικού Λονδίνου, στις 14 Μαΐου 2019, από το βήμα της Βουλής των Κοινοτήτων. Όταν σε ερώτηση του κυπριακής καταγωγής βουλευτή των Εργατικών κ. Πάμπου Χαραλάμπους, ο οποίος τον κάλεσε να καταδικάσει την απόφαση της τουρκικής κυβέρνησης για έρευνες στα χωρικά ύδατα της Κύπρου, απάντησε:

«Συναντήθηκα χθες με τον Τούρκο πρέσβη και είχα πολύ εποικοδομητικές συζητήσεις μαζί του. Η θέση του ΗΒ είναι ότι, σύμφωνα με τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της θάλασσας, διερευνητικές γεωτρήσεις δεν πρέπει να προχωρήσουν σε περιοχές όπου η κυριαρχία αμφισβητείται».

“Sir Alan Duncan [Minister for Europe:] Yesterday, I met the Turkish ambassador and had very constructive discussions with him. The position of the UK is that, in line with the UN convention on the law of the sea, exploratory drilling should not proceed in any area where sovereignty is under dispute”.

Παρά τις καταιγιστικές διαμαρτυρίες από την ομογένεια στο Λονδίνο, το Φόρειν Όφις, όπως έγραψα τότε, δεν απέσυρε τη δήλωση εκείνη, παρόλες τις τάχα διορθωτικές εξηγήσεις που δέχθηκαν κάποιοι ως ικανοποιητικές. Αμέσως μετά πήρε κατευθυντήρια γραμμή και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Στις 9 Ιουλίου 2019, ανταπόκριση του Reuters από την Ουάσιγκτον, αναφερόμενη σε δήλωση του αμερικανικού Στέιτ Ντιπάρτμεντ, το οποίο καλούσε την Τουρκία να σταματήσει τις γεωτρήσεις πλησίον της ακτής της Κύπρου, έλεγε επίσης: «Cyprus, a member of the European Union, has discovered natural gas in areas off the southern coast of the disputed island…».

«Η Κύπρος, ένα μέλος της ΕΕ, έχει ανακαλύψει φυσικό αέριο σε περιοχές της νότιας ακτής της αμφισβητούμενης νήσου…».

Στις 21 Ιουλίου 2020, απαντώντας σε ερώτηση των Ελλήνων ανταποκριτών στην Ουάσινγκτον, εκπρόσωπος του αμερικανικού Υπουργείου Εξωτερικών είπε:

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες γνωρίζουν ότι η Τουρκία έχει εκδώσει μια NAVTEX για έρευνα σε αμφισβητούμενα ύδατα στην Ανατολική Μεσόγειο. Καλούμε τις τουρκικές Αρχές να σταματήσουν τυχόν σχέδια που έχουν για επιχειρήσεις και να αποφύγουν κινήσεις που θα αυξήσουν τις εντάσεις στην περιοχή» («Πρώτο Θέμα», 21.7.2020, Αθήνα).

Φανούλα Αργυρού