Στηρίξτε την ποιοτική δημοσιογραφία

Μακροχρόνια προβλήματα καθαριότητας σε περιοχές του Δήμου Αγλαντζιάς

«Εστιάζομαι κυρίως σε προβλήματα διαχρονικά, όπως αυτό της καθαριότητας, που χρειάζεται να αποτελούν προτεραιότητα για να μπορούμε πρωτίστως να αναφερόμαστε στην Αγλαντζιά ως μια σύγχρονη ευρωπαϊκή περιοχή».

Γειτονιές, πολιτιστικοί χώροι, σχολεία και πάρκα της Αγλαντζιάς που άλλοτε ήταν το καμάρι μας, εδώ και πάρα πολλούς μήνες «κοσμούνται» με σκουπίδια όλων των ειδών.

Πηγαίνοντας μια βόλτα προς το Κολυμβητήριο Αγλαντζιάς στην οδό Καθαρής, περνώντας απέναντι από το Δημοτικό Αθλητικό Κέντρο στην οδό Σπετσών, συνεχίζοντας στην πίσω πλευρά του Ειδικού Σχολείου Λευκωσίας και έπειτα διασχίζοντας την μεγάλη ευθεία της οδού Γεωργίου ΠαρασκευαΪδη κατευθυνόμενοι προς το Στ’ Δημοτικό Σχολείο, η κατάσταση δεν είναι μόνον δραματική, αλλά είναι κυρίως αηδιαστική και ντροπιαστική για όλους τους κατοίκους και πόσο μάλλον για τον Δήμο Αγλαντζιάς.

Η κατάσταση φαίνεται να χειροτερεύει καθώς αυτά τα πεταμένα και ξεχασμένα σκουπίδια αποτελούν μεγάλη εστία μολύνσεων.

Τέτοιες αντιαισθητικές εικόνες δεν σηματοδοτούν την πρόοδο και την ανάπτυξη και ούτε θυμίζουν ευρωπαϊκή πόλη.

Δυστυχώς οι περιπτώσεις των ασυνείδητων και απερίσκεπτων που πετούν τα σκουπίδια τους οπουδήποτε, πάντα θα υπάρχουν και λυπούμαι που το λέω, ωστόσο αναρωτιέμαι ταυτόχρονα γιατί τόσο καιρό οι Υπηρεσίες του Δήμου μας, δεν ασχολήθηκαν ποτέ για την καθαριότητα των δημόσιων αυτών χώρων και τέτοια ζητήματα ουκ ολίγες φορές τέθηκαν στο περιθώριο.

-Το Γήπεδο, το Κολυμβητήριο, το Στ’ Δημοτικό Σχολείο και το αδιέξοδο πίσω από το Ειδικό Σχολείο έγιναν εστίες βανδαλισμού και σχεδόν κάθε βράδυ μέχρι τα ξημερώματα υπάρχει οχλαγωγία

-Το κολυμβητήριο και τα γήπεδα φούτσαλ έγιναν ερείπια, με σωρεία ξερών φύλλων, κλαδιών και σκουπιδιών, ενώ το ένα από τα δύο φούτσαλ είναι εντελώς καταστραμμένο.

- Τα χυδαία, αναρχικά μηνύματα που αναγράφονται στους τοίχους, επιβαρύνουν ακόμα παραπάνω την όψη της περιοχής. Και εδώ δεν μιλούμε για την τέχνη των γκράφιτι, που προτιμότερο θα ήταν αυτά, αλλά πρόκειται για αισχρά σχόλια που περιβάλλουν τους χώρους του Ειδικού Σχολείου και του Γηπέδου.

-Διάφορα μικρά πάρκα των γειτονιών, κατάντησαν ξεχασμένοι χώροι με ελάχιστο πράσινο, αρκετά αγριόχορτα και 2-3 παιχνίδια για τα παιδιά, ενώ δεν είμαι σίγουρη αν γίνεται ο απαραίτητος συνεχής έλεγχος για την καταλληλόλητα τους.

- Απορριματοδέκτες ακαθαρσιών των σκύλων μόνον ένας υπάρχει για πολλές γειτονιές του τετραγώνου, παρόλο που καλούμαστε κάθε χρόνο να πληρώνουμε τέλη άδειας κατοχής σκύλου.

-Το Πολιτιστικό Κέντρο «Σκαλί» που αποτελεί ξεχωριστό στοιχείο της Αγλαντζιάς και κάποτε έσφυζε από εκδηλώσεις, τραγούδια και θέατρα, τώρα πλαισιώνεται από εγκαταλελειμμένες αίθουσες αλλά και από στοιβαγμένους σωρούς από άγρια χόρτα που όταν κανείς το αντικρίσει από την πλευρά του πάρκινγκ κοντά στις σπηλιές, η εικόνα αδικεί αρκετά την πολιτιστική ταυτότητα του χώρου.

Η Αγλαντζιά είναι περιοχή που πραγματικά ήταν και είναι αξιοζήλευτη για διάφορους λόγους και αποτελεί πόλο έλξης για αρκετούς. Η ιστορία της, η τοποθεσία, η πλούσια φυσική ομορφιά της, η αρχιτεκτονική της, τα καινοτόμα προγράμματα της, αποτελούν απαράμιλλα στοιχεία και προσδίδουν μοναδική αξία στο Δήμο μας.

Γι’αυτό και είναι πραγματικά λυπηρό και δυσάρεστο, τέτοιες εικόνες να δημιουργούν εντυπώσεις αδιαφορίας, παραμέλησης και άγνοιας όχι μόνον από πλευράς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αλλά και από πλευράς των δημοτών, μη έχοντας το αίσθημα της ευθύνης, της συλλογικότητας και της ευαισθησίας για τα περιβαλλοντικά προβλήματα και την διαφύλαξη της ομορφιάς της κοινότητας μας.

Καταληκτικά, εύχομαι Καλή Επιτυχία σε όλα τα άτομα που είναι υποψήφια για την Δημαρχία του Δήμου Αγλαντζιάς και ακόμα περισσότερο εύχομαι το πρόσωπο που θα επιτελέσει τα καθήκοντα της αντίστοιχης Δημαρχίας, να είναι σε θέση να αναλάβει άμεση δράση για τα πιο πάνω ζητήματα και διάφορα άλλα που απασχολούν εδώ και καιρό την κοινότητα μας. Δεν αναφέρομαι μόνον στην αναβάθμιση υποδομών των προαναφερόμενων χώρων, αλλά εστιάζομαι κυρίως σε προβλήματα διαχρονικά, όπως αυτό της καθαριότητας, που χρειάζεται να αποτελούν προτεραιότητα για να μπορούμε πρωτίστως να αναφερόμαστε στην Αγλαντζιά ως μια σύγχρονη ευρωπαϊκή περιοχή.

*Δημότισσα Αγλαντζιάς

Υποστηρίξτε τη