Περιβάλλον

Το «Πάρκο Επικονιαστών» είναι γεγονός

Οι δήμοι Στροβόλου και Λακατάμιας, με τη στήριξη του Ενεργειακού Γραφείου Κύπρου, προχώρησαν στο σχεδιασμό και την ανάπτυξη «Πάρκου Επικονιαστών», κατά μήκος του Γραμμικού Πάρκου του Πεδιαίου ποταμού

Στο πλαίσιο του Συμφώνου των Δημάρχων και συγκεκριμένα των Σχεδίων Δράσης τους για την Ενέργεια και το Κλίμα, οι Δήμοι Στροβόλου και Λακατάμιας, με τη στήριξη του Ενεργειακού Γραφείου Κύπρου, προχώρησαν στο σχεδιασμό και την ανάπτυξη «Πάρκου Επικονιαστών», κατά μήκος του Γραμμικού Πάρκου του Πεδιαίου ποταμού.

Οι κύριοι επικονιαστές στην Κύπρο είναι έντομα όπως η μοναχική μέλισσα, η κοινή μέλισσα, ο βομβίνος, η νυχτοπεταλούδα και κάποια είδη πεταλούδας.

Οι δραστηριότητες υλοποίησης των δυο πάρκων ξεκίνησαν παράλληλα τον περασμένο Οκτώβριο και ολοκληρώθηκαν λίγο πριν το τέλος του 2019. Οι δράσεις ενίσχυσης των επικονιαστών χρηματοδοτήθηκαν από το Ευρωπαϊκό δίκτυο EIT Climate-KIC, στο πλαίσιο του έργου ‘Plan for Nature Based Solutions in Nicosia’ στο οποίο συμμετείχε το Ενεργειακό Γραφείο μαζί με τους δυο Δήμους.

ΠΑΡΚΟ 3.jpg

Στόχος των έργων είναι ως επί το πλείστον η ενίσχυση της αστικής βιοποικιλότητας και ειδικότερα των επικονιαστών. Δηλαδή των ειδών εκείνων που συμβάλλουν στη διαδικασία γονιμοποίησης των ανθοφόρων φυτών, ενισχύοντας έτσι την αναπαραγωγή και την καρποφορία τους. Οι κύριοι επικονιαστές στην Κύπρο είναι έντομα όπως η μοναχική μέλισσα, η κοινή μέλισσα, ο βομβίνος, η νυχτοπεταλούδα και κάποια είδη πεταλούδας.

Όπως προϋποθέτει και το όνομα της πρωτοβουλίας, για την υλοποίηση των δύο έργων ακολουθήθηκε η προσέγγιση NBS-Nature Based Solutions, στα Ελληνικά «Λύσεις Βασισμένες στη Φύση». Τα πάρκα των επικονιαστών εμπνεύστηκαν από την φιλοσοφία της αειφόρου ανάπτυξης και τα πολλαπλά οφέλη που προσφέρουν στην ενίσχυση της βιοποικιλότητας, στην προστασία και την αποκατάσταση των αστικών οικοσυστημάτων, στοχεύοντας ταυτόχρονα στην ανθρώπινη ευημερία και την περιβαλλοντική υγεία. Είναι αποδεδειγμένο πως τέτοιες λύσεις βελτιώνουν την ποιότητα του αέρα, μετριάζουν τις αρνητικές συνέπειες της κλιματικής αλλαγής και ενισχύουν την ανθεκτικότητα των πόλεων σε αυτές.

ΠΑΡΚΟ 5.jpg

Με 1 στα 10 είδη μέλισσας και πεταλούδας στην Ευρώπη να είναι στα πρόθυρα εξαφάνισης εξαιτίας των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής, της μείωσης του πληθυσμού των φυτών και στην αύξηση των φυτοφαρμάκων και των ανθρωπογενών δραστηριοτήτων, η καρποφορία των φυτών και συνεπώς η διαθεσιμότητα καρπών που σήμερα θεωρούνται δεδομένοι, τίθενται σε κίνδυνο. Ως εκ τούτου, στα σημεία υλοποίησης των δύο πάρκων τοποθετήθηκαν ειδικοί χώροι φιλοξενίας για τους επικονιαστές και την ορνιθοπανίδα, όπως “ξενοδοχεία” μελισσών (bee-hotels) και σημεία τροφοληψίας των πτηνών (bird-feeders), φυτεύσεις που ευνοούν την προσέλκυση επικονιαστών και είναι προσαρμοσμένες στο τοπικό κλίμα, π.χ. τρεμιθκιά, τερατσιά, λεβάντα, θυμάρι, και τέλος αναρτήθηκαν πινακίδες για την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση του κοινού.

ΠΑΡΚΟ 4.jpg

Ήδη από τον περασμένο Ιανουάριο και ειδικότερα στη διάρκεια της χαλαρής άρσης των μέτρων κατά του κορονοϊού, παρατηρήθηκε αύξηση στην επισκεψιμότητα στην περιοχή, ενώ δεν άργησε να παρατηρηθεί και η προσέλκυση επικονιαστών. Πρόκειται για μία πρωτοβουλία που αγκάλιασαν τόσο οι πολίτες των δύο Δήμων όσο και η ίδια η φύση και είναι κάτι που το Ενεργειακό Γραφείο οραματίζεται να εφαρμόσει σε περισσότερα σημεία στην επικράτεια της επαρχίας Λευκωσίας (π.χ. πάρκα και ιδιωτικούς κήπους).

Μία περιήγηση θα σας πείσει!