Τουρισμός

«Μικρό καλάθι» για τουρισμό από το Ηνωμένο Βασίλειο

Πως διαμορφώνεται η κατηγοριοποίηση των χωρών ανάλογα με την εκτίμηση επιδημιολογικού κινδύνου σχετικά με τον COVID-19 από την 1η Αυγούστου 2020 και πως θα επηρεάσει την κατάσταση στην τουριστική βιομηχανία

Νέα δεδομένα προσδίδει η νέα κατηγοριοποίηση των χωρών για τις οποίες θα επιτρέπονται πτήσεις από και προς την Κύπρο. Θετική προοπτική αποτελεί η αλλαγή κατηγορίας για τους ταξιδιώτες από το Ηνωμένο Βασίλειο, ωστόσο οι αρμόδιοι φορείς κρατούν μικρό καλάθι, καθώς δεν αναμένεται μεγάλη ροή Βρετανών τουριστών.

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Η επιδημιολογική εικόνα των διαφόρων χωρών επαναξιολογήθηκε από την Μονάδα Επιδημιολογικής Επιτήρησης και Ελέγχου Λοιμωδών Νοσημάτων των Ιατρικών Υπηρεσιών και Υπηρεσιών Δημόσιας Υγείας, ως προς τη νόσο COVID-19. Η αξιολόγηση στηρίχθηκε στους επιδημιολογικούς δείκτες των χωρών, όπως: στον πραγματικό αριθμό αναπαραγωγής R(t) του για SARS-CoV-2, τον αριθμό των νέων διαγνώσεων, τον αριθμό εργαστηριακών ελέγχων, το ποσοστό θνησιμότητας ανά 100,000 κατοίκους, τον εκτιμώμενο επιπολασμό και την επίπτωση και την ταξινόμηση από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), όπως αυτοί οι δείκτες παρουσιάζονται σε έγκυρες βάσεις δεδομένων.

Συγκεκριμένα, τροποποιούνται τα ακόλουθα, με ισχύ από το Σάββατο, 1 Αυγούστου 2020:

  • Η Γεωργία μετακινείται από την Κατηγορία Β στην Κατηγορία Α.
  • Η Βουλγαρία μετακινείται από την Κατηγορία Β στην Κατηγορία Γ.
  • Η Αλγερία μετακινείται από την Κατηγορία Β στην Κατηγορία Γ.
  • Το Ηνωμένο Βασίλειο μετακινείται από την Κατηγορία Γ στην Κατηγορία Β.

Υπενθυμίζεται ότι για επιβάτες από τις χώρες της Κατηγορίας Β απαιτείται εργαστηριακή εξέταση κατά τις τελευταίες τουλάχιστον 72 ώρες πριν από την αναχώρησή σας και η προσκόμιση πιστοποιητικού αρνητικού PCR για τον ιό. Συγκεκριμένες κατηγορίες πολιτών μπορούν να υποβληθούν στην εξέταση κατά την άφιξή τους στην Κύπρο. Από τις χώρες που περιλαμβάνονται στην Κατηγορία Γ, επιτρέπεται η είσοδος στη Δημοκρατία μόνο καθορισμένων κατηγοριών πολιτών και είναι υποχρεωτικός ο περιορισμός 14 ημερών. Όλοι οι επιβάτες που θα ταξιδέψουν στην Κύπρο, ανεξαρτήτως υπηκοότητας και χώρας προέλευσης, υποχρεούνται να συμπληρώσουν το Cyprus Flight Pass 24 ώρες πριν την αναχώρηση της πτήσης τους.

Αναλυτικά οι κατηγορίες

Πριν δούμε αναλυτικά τις κατηγορίες όπως διαμορφώνονται από την 1η Αυγούστου, τονίζεται πως η πιο κάτω κατηγοριοποίηση των χωρών, βάσει της επιδημιολογικής εκτίμησης κινδύνου, είναι εξαιρετικά δυναμική και μπορεί να διαφοροποιηθεί ανά πάσα στιγμή, καθώς η πανδημία εξελίσσεται και τα επιδημιολογικά δεδομένα μεταβάλλονται. Για τον σκοπό αυτό γίνεται σαφές ότι θα ανακοινώνονται νέα στοιχεία και θα επικαιροποιείται συχνά ο κατάλογος των χωρών.

Κατηγορία Α – Χώρες χαμηλού κινδύνου στην παρούσα φάση

  • Κράτη Μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης: 1) Αυστρία, 2) Γερμανία, 3) Δανία, 4) Ελλάδα, 5) Εσθονία, 6) Ιρλανδία, 7) Λετονία, 8) Λιθουανία, 9) Μάλτα, 10) Ουγγαρία, 11) Πολωνία, 12) Σλοβακία, 13) Σλοβενία, 14) Φινλανδία
  • Μέλη της Ζώνης Σένγκεν: 1) Ελβετία, 2) Ισλανδία, 3) Λιχτενστάιν, 4) Νορβηγία
  • Τρίτες Χώρες: 1) Γεωργία, 2) Ιαπωνία, 3) Καναδάς, 4) Νέα Ζηλανδία, 5) Νότια Κορέα

Στην κατηγορία αυτή έχουν καταταχτεί χώρες με πραγματικό αριθμό αναπαραγωγής (Rt) μικρότερο του 1 ή/και μικρό αριθμό νέων διαγνώσεων (<1/100,000 κατοίκους την ημέρα) ή/και μικρή ή πολύ μικρή θνησιμότητα COVID19 (<5-10/100,000 κατοίκους) ή/και ταξινόμηση σποραδικών περιπτώσεων (sporadic cases) ή συστοιβάδων περιπτώσεων (cluster of cases) κατά τον ΠΟΥ ή/και τουλάχιστον ικανοποιητικό εργαστηριακό έλεγχο (>3000 tests/100,000 κατοίκους).

Σημειώνεται ότι για επιβάτες προερχόμενους από τις χώρες Κατηγορίας Α, δεν απαιτείται η προσκόμιση πιστοποιητικού εργαστηριακού ελέγχου COVID-19, αλλά ούτε και αυτοπεριορισμός.

Κατηγορία Β – Χώρες με πιθανόν χαμηλό κίνδυνο αλλά με μεγαλύτερη αμφιβολία σε σύγκριση με την Κατηγορία Α

  • Κράτη Μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης: 1) Βέλγιο, 2) Γαλλία, 3) Ισπανία, 4) Ιταλία, 5) Κροατία, 6) Ολλανδία, 7) Τσεχία
  • Ηνωμένο Βασίλειο
  • Μικρά κράτη: 1) Ανδόρα, 2) Μονακό, 3) Πόλη του Βατικανού, 4) Σαν Μαρίνο
  • Τρίτες Χώρες: 1) Αυστραλία, 2) Μαρόκο, 3) Ρουάντα, 4) Ταϊλάνδη, 5) Τυνησία, 6) Ουρουγουάη, 7) Κίνα

Στην κατηγορία αυτή έχουν καταταχτεί χώρες με πραγματικό αριθμό αναπαραγωγής (Rt) μεγαλύτερο του 1 ή/και αριθμό νέων διαγνώσεων >1/100,000 κατοίκους την ημέρα ή/και αυξημένη θνησιμότητα COVID-19 (>10/100,000 κατοίκους) ή/και περιορισμένο εργαστηριακό έλεγχο (<2000 tests/100,000 κατοίκους) ή έλλειψη ταξινόμησης κατά τον ΠΟΥ.

Σημειώνεται ότι οι επιβάτες που προέρχονται από τις χώρες της Κατηγορίας Β, απαιτείται να έχουν προβεί σε εργαστηριακό έλεγχο κατά τις τελευταίες τουλάχιστον 72 ώρες προ της αναχώρησης και να έχουν Πιστοποιητικό, που να αποδεικνύει αρνητική εξέταση PCR για τον ιό.

Διευκρινίζεται, παράλληλα, ότι οι επιβάτες από χώρες κατηγορίας Β που εμπίπτουν στις ακόλουθες κατηγορίες δύνανται να πραγματοποιήσουν τη μοριακή εξέταση κατά την άφιξή τους στη Δημοκρατία:

α) Κύπριοι πολίτες και μέλη της οικογένειάς τους (οι αλλοδαποί σύζυγοί τους, τα ανήλικα τέκνα και οι γονείς αυτών),

β) όλοι οι νόμιμα διαμένοντες στη Δημοκρατία,

γ) πρόσωπα που δικαιούνται σύμφωνα με τη Σύμβαση της Βιέννης,

δ) πρόσωπα ανεξαρτήτως υπηκοότητας, στη χώρα διαμονής των οποίων δεν παρέχεται υπηρεσία εργαστηριακών αναλύσεων (δημόσια ή ιδιωτικά), σε αυτούς που επιθυμούν να ταξιδέψουν στην Κυπριακή Δημοκρατία και κατόπιν σχετικής ανακοίνωσης.

Σημειώνεται ότι το κόστος της εξέτασης καλύπτεται από τους ίδιους και επιπλέον τα άτομα αυτά θα πρέπει να παραμείνουν σε κατ’ οίκον περιορισμό μέχρι την έκδοση του αποτελέσματος.

Κατηγορία Γ – Χώρες αυξημένου κινδύνου συγκριτικά με τις κατηγορίες Α και Β

  • Κράτη Μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης: 1) Βουλγαρία, 2) Πορτογαλία, 3) Σουηδία, 4) Λουξεμβούργο, 5) Ρουμανία
  • Τρίτες Χώρες: 1) Αλγερία, 2) Σερβία, 3) Μαυροβούνιο,

Στην κατηγορία αυτή κατατάσσονται όσες χώρες δεν συμπεριλαμβάνονται στις κατηγορίες Α ή Β. Κάποιες από τις χώρες αυξημένου κινδύνου σύμφωνα με την επιδημιολογική τους εικόνα αναφέρονται πιο πάνω.

Σύμφωνα με το περί Λοιμοκαθάρσεως Διάταγμα (Αρ. 30) του 2020 επιτρέπεται η είσοδος στη Δημοκρατία από χώρες Κατηγορίας Γ μόνο καθορισμένων κατηγοριών πολιτών που έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν όπως υποβληθούν σε διαγνωστικό έλεγχο για την νόσο COVID-19 κατά την άφιξή τους στην Κύπρο ή να έχουν μαζί τους πιστοποιητικό RT-PCR COVID-19 με αρνητικό αποτέλεσμα τουλάχιστον 72 ώρες προ της αναχώρησης. Σημειώνεται ότι τα άτομα αυτά θα πρέπει να παραμείνουν σε καθεστώς αυτοπεριορισμού για 14 ημέρες. Σχετικές υγειονομικές οδηγίες είναι διαθέσιμες στον ακόλουθο σύνδεσμο.

Τονίζεται ότι όλοι οι επιβάτες, ανεξαρτήτως κατηγορίας χωρών, είναι υπόχρεοι να υποβάλουν αίτηση για το CyprusFlightPass εντός 24 ωρών πριν την αναχώρηση της πτήσης τους. Επιπλέον, για σκοπούς διασφάλισης της Δημόσιας Υγείας και εποπτείας της επιδημιολογικής εικόνας, θα γίνεται δειγματοληπτικός εργαστηριακός μοριακός έλεγχος COVID-19 σε επιβάτες επιλεγμένων πτήσεων που θα αφικνούνται.

Πτήσεις από τέσσερις εταιρείες

Σύμφωνα με την Hermes Airports, τέσσερις εταιρείες, πραγματοποιούν ήδη πτήσεις από και προς το Ηνωμένο Βασίλειο, με βάση τα όσα ισχύουν για την κατηγορία Γ στην οποία βρίσκεται η χώρα μέχρι και την 1η Αυγούστου 2020. Πρόκειται για τις Wizz Air, British Airways, Ryanair και EasyJet. Ο ίδιες πηγές από την Hermes, ανέφεραν στη «Σ» πως για την ώρα μένει εκτός η TUI, για την οποία θα διαφανεί εντός Αυγούστου εάν θα αλλάξει κάτι στον προγραμματισμό της. Οι τέσσερις εταιρείες, λοιπόν, που συνδέουν την Κύπρο με το Ηνωμένο Βασίλειο, από το Σάββατο (1η Αυγούστου 2020), αυξάνουν τις πτήσεις τους αλλά και πάλι το πτητικό τους πρόγραμμα παραμένει μειωμένο σε σχέση με πέρσι.

Περδίος: «Είναι μία αρχή»

Ο Υφυπουργός Τουρισμού, Σάββας Περδίος, αναφερόμενος στην αλλαγή κατηγορίας για το Ηνωμένο Βασίλειο, σε πρόσφατες δηλώσεις του εκτίμησε πως δεν πρέπει να αναμένεται άφιξη μεγάλου αριθμού ταξιδιωτών από τη Βρετανία. Συγκεκριμένα, ανέφερε πως «το άνοιγμα της βρετανικής αγοράς από την 1η Αυγούστου ως κατηγορία Β δεν σημαίνει κάτι το ιδιαίτερο για μας, αφού οι διοργανωτές ταξιδίων δεν εντάσσουν αυτή τη στιγμή την Κύπρο στο πρόγραμμα τους επειδή ζητείται εκ των προτέρων τεστ κορωνοϊού».

Πρόσθεσε ότι «είναι μια αρχή για τη συγκεκριμένη αγορά, υπάρχει κόσμος που θέλει να έρθει από τη Βρετανία στην Κύπρο, ακόμα και αν χρειάζεται το τεστ, αλλά δεν πρέπει να αναμένει κάποιος ότι θα μπορέσουμε να έχουμε μεγάλους αριθμούς τουριστών από τη βρετανική αγορά, όσο η χώρα είναι στην Κατηγορία Β». Από υγειονομικής πλευράς, σημείωσε, «η Βρετανία αξιολογήθηκε, όπως και πολλές άλλες χώρες», εκφράζοντας την εκτίμηση ότι «από τη στιγμή που το Υπουργείο Υγείας ανέφερε ότι είναι εντάξει να φτάνει κόσμος από τη χώρα αυτή, έχουμε πίστη ότι αυτό ισχύει».

Αναφορικά με την εξασφάλιση πιστοποιητικού αρνητικό στον κορωνοϊό από τους Βρετανούς επισκέπτες, ο κ. Περδίος είπε πως «αυτό δεν μας προβληματίζει και το Υφυπουργείο Τουρισμού δεν θα προχωρήσει σε οποιεσδήποτε ενέργειες. Η κυβέρνηση είναι ξεκάθαρη ότι καμιά εθνικότητα δεν θα μπορεί να διενεργήσει το τεστ στην Κύπρο εκτός εάν αποδεδειγμένα, η συγκεκριμένη δυνατότητα δεν υπάρχει στο εξωτερικό. Οι πληροφορίες από τη Βρετανία είναι ότι ίσως είναι λίγο δύσκολο να εξασφαλιστεί το πιστοποιητικό αυτό, ωστόσο εξίσου δύσκολο ίσως και δυσκολότερο είναι και για άλλες χώρες του εξωτερικού». Όπως σημείωσε «η πολιτική μας θα συνεχίσει».

Ποντάρουν στον εσωτερικό τουρισμό οι ξενοδόχοι

Από πλευράς ξενοδόχων, ο ΓΔ του ΠΑΣΥΞΕ, Φιλόκυπρος Ρουσουνίδης, σε δηλώσεις του στη «Σ» ανέφερε πως «δεν αναμένεται καμία δραματική αλλαγή εφόσον οι ταξιδιωτικοί πράκτορες μας είχαν διαμηνύσει από την αρχή που ενημερωθήκαμε γι’ αυτή την αλλαγή ότι δεν θα μας έβαζαν μέσα στα πλάνα τους εφόσον υπάρχει η προϋπόθεση για προσκόμιση πιστοποιητικού μετά από τη διενέργεια του τεστ για τον ιό».

Από κει και πέρα, πρόσθεσε, υπάρχει κάποιο ενδιαφέρον από ταξιδιώτες που κάνουν ατομικά τις διευθετήσεις τους «αλλά και πάλι λαμβάνουμε μηνύματα ότι υπάρχει δυσκολία στο να πραγματοποιήσουν το τεστ». Ο κ. Ρουσουνίδης εκτίμησε πως θα υπάρχει μία ροή αλλά όχι τέτοια που να επιτρέπει μεγάλη αλλαγή στο σκηνικό όπως έχει διαμορφωθεί.

Περαιτέρω, ο ΓΔ του ΠΑΣΥΞΕ, ανέφερε πως ένας μικρός αριθμός ξενοδοχειακών μονάδων θα ανοίξουν εντός των επόμενων ημερών για να εξυπηρετήσουν κυρίως εσωτερικό τουρισμό και ευελπιστώντας ότι θα αλλάξουν κάποια πράγματα σε σχέση με τους επισκέπτες από άλλες χώρες.

Όσον αφορά την πληρότητα των ξενοδοχείων, εκτίμησε πως θα κινηθεί στα δεδομένα του Ιουλίου που δεν είχαμε μεγάλη ροή από το εξωτερικό, σε σύγκριση πάντα με τα δεδομένα της εποχής. Ενδεικτικά ανέφερε πως τον Ιούλιο τις καθημερινές η πληρότητα των ξενοδοχείων κυμαινόταν από 3% μέχρι 10%, ενώ τα Σαββατοκύριακα – και κυρίως τα Σάββατα – έφτανε το 40-60%.

«Δεν έχουμε ακόμα εικόνα για τον Αύγουστο ή πιο συγκεκριμένα τον Δεκαπενταύγουστο, αλλά ευελπιστούμε ότι θα αυξηθεί η πληρότητα», είπε. Εξήγησε πως ο Αύγουστος είναι ο μήνας που επιλέγουν οι Κύπριοι για τις διακοπές τους, οπότε υπάρχει μία αυξημένη ζήτηση όσον αφορά τον εσωτερικό τουρισμό, προσθέτοντας πως ίσως αποτέλεσαν κίνητρο οι ελκυστικές και μειωμένες τιμές στα ξενοδοχεία. Για παράδειγμα, συνέχισε, υπάρχουν τιμές σε 5άστερα ξενοδοχεία που κυμαίνονται από 140 – 180 ευρώ το βράδυ για δύο άτομα και με πρωινό. «Υπάρχουν επιλογές αρκετές για την κάθε τσέπη», είπε καταληκτικά.