Πολιτισμός

ART AERI: Νικόλαος Β' της Ρωσίας

Ο Νικόλαος Β΄ της Ρωσίας γεννήθηκε στην Αγία Πετρούπολη στις 18 Μαΐου 1868 και δολοφονήθηκε στις 17 Ιουλίου 1918. Υπήρξε ο τελευταίος Τσάρος της Ρωσίας, Βασιλιάς της Πολωνίας και Μεγάλος Δούκας της Φινλανδίας. Κυβέρνησε από το 1894 μέχρι τη αναγκαστική παραίτησή του από τον θρόνο το 1917. Ο Νικόλαος Β΄ αποδείχθηκε αδύνατος να διαχειριστεί μια χώρα που βρισκόταν σε πολιτική αναταραχή. Η περίοδος της διακυβέρνησής του τελείωσε με την έναρξη της Ρωσικής Επανάστασης το 1917, οπότε και εκτελέστηκε τόσο εκείνος όσο και τα υπόλοιπα μέλη της Αυτοκρατορικής οικογένειας από τους Μπολσεβίκους.

Πριν γίνει Τσάρος, ο Νικόλαος Β΄ πραγματοποίησε έναν αξιοζήλευτο αριθμό ταξιδιών. Κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού στην Αυτοκρατορία της Ιαπωνίας, μια αποτυχημένη απόπειρα δολοφονίας του με σπαθί, τον άφησε με μια ουλή στο μέτωπο. Η άμεση αντίδραση του ξαδέλφου του που τον συνόδευε, Πρίγκιπα Γεωργίου της Ελλάδος, ο οποίος απέκρουσε το δεύτερο χτύπημα με το μπαστούνι του, του έσωσε τη ζωή.

Χαρακτηρισμένος ως υπερβολικά υποχωρητικός από τον σκληρό και απαιτητικό πατέρα του, ο Νικόλαος ελάχιστα προετοιμάστηκε για τον ρόλο του ως Αυτοκράτορας.

Παράλληλα με τις φιλειρηνικές μεθοδεύσεις του, ο Νικόλαος Β΄ συναίνεσε στη χάραξη επεκτατικής εξωτερικής πολιτικής ως προς την Άπω Ανατολή (Ρωσική συμμετοχή στη διανομή της Κίνας), πολιτική που έφερε τη χώρα του αντιμέτωπη με την ανερχόμενη δύναμη της Ιαπωνίας. Κατάληξη του πολύχρονου ανταγωνισμού στην περιοχή υπήρξε ο Ρωσοϊαπωνικός Πόλεμος (1904-5), που τελείωσε με θεαματική νίκη των Ιαπώνων, προκαλώντας αλυσιδωτές αντιδράσεις στο εσωτερικό της Ρωσίας.

Τον Φεβρουάριο του 1917 στην Πετρούπολη, ο συνδυασμός του εξαιρετικά δριμέος χειμώνα και της έλλειψης φαγητού οδήγησε τον κόσμο στο να σπάει βιτρίνες καταστημάτων για να προμηθευτεί τα απαραίτητα αγαθά, όπως το ψωμί. H Αστυνομία άρχισε να πυροβολεί από τις στέγες όσους υποκινούσαν εξεγέρσεις. Αντιθέτως, στις αστυνομικές δυνάμεις στην πρωτεύουσα δεν είχε δοθεί κανένα κίνητρο και δεν είχαν κανένα καλό λόγο να είναι πιστοί στο καθεστώς. Έτσι, γεμάτοι από θυμό και επαναστατική διάθεση, πήραν το μέρος του λαού.

Ο Τσάρος και η οικογένειά του μεταφέρθηκαν από τους Μπολσεβίκους τον Απρίλιο του 1918 στο Αικατερίνενμπουργκ. Εκεί, το βράδυ της 17ης Ιουλίου 1918, οι Μπολσεβίκοι ξύπνησαν τον Νικόλαο, την Αλεξάνδρα, τα παιδιά τους, τον γιατρό τους και τρεις υπηρέτες, τους πήγαν στο υπόγειο και τους εκτέλεσαν εν ψυχρώ στις 2:33 π.μ.

Τελετή χριστιανικής ταφής πραγματοποιήθηκε 80 χρόνια μετά την εκτέλεσή τους, το 1998. Τα σώματά τους αναπαύτηκαν με τιμές κράτους στον παρεκκλήσιο της Αγίας Αικατερίνης στο οχυρό των Αγίων Πέτρου και Παύλου, στην Αγία Πετρούπολη, όπου αναπαύονταν όλοι οι Ρώσοι Αυτοκράτορες από τον Μεγάλο Πέτρο και μετέπειτα.

Για περισσότερες πληροφορίες αποταθείτε στο www.artaeri.com.

Μακαρίου 71, Λ/σία