Κόστος Ζωής

Κύπρος μου ακριβή!

Εξακολουθούμε να κάνουμε πρωταθλητισμό στην ακρίβεια στα τρόφιμα, όπως λένε οι ευρωπαϊκές στατιστικές έρευνες

Η έρευνα της Eurostat για τις τιμές καταναλωτικών προϊόντων στις χώρες της Ευρώπης για το 2019 τοποθετεί την Κύπρο στην κατηγορία των «ακριβών» χωρών, όσον αφορά την κατηγορία τροφίμων και μη αλκοολούχων ποτών. Πάνω από τον μέσο όρο βρίσκονται οι τιμές στα τρόφιμα, σύμφωνα πάντα με την ευρωπαϊκή στατιστική έρευνα, η οποία κατέδειξε ότι στην Κύπρο οι τιμές κυμαίνονται 6,5% πάνω από τον μέσο όρο των ευρωπαϊκών τιμών. Για το θέμα μίλησε στη «Σημερινή» ο Πρόεδρος της Παγκύπριας Ένωσης Καταναλωτών και Ποιότητας Ζωής, κ. Λουκάς Αριστοδήμου, ο οποίος δήλωσε ότι η ερμηνεία της στατιστικής δείχνει πως οι τιμές φτάνουν 18% πιο πάνω και όχι μόνο 6,5%.

Σταθερή η αύξηση

Το γενικότερο κόστος ζωής σε μια χώρα καθορίζει και την πραγματική τιμή που πληρώνει ο κάθε καταναλωτής, σύμφωνα με τον κ. Αριστοδήμου. «Αν βάλεις κοντά στο 6,5% και τον μισθό που λαμβάνει ένας Κύπριος πολίτης που εργάζεται στη χώρα του, μπορεί να ερμηνευθεί μέχρι και 18% πιο πάνω. Το 27,5% των Κυπρίων λαμβάνουν κάτω από 1000 ευρώ όπως δείχνει η στατιστική μας υπηρεσία και το 25% ζουν στα όρια της φτώχιας. Αν, λοιπόν, συγκρίνεις τις τιμές μας με τιμές της Αυστρίας, για παράδειγμα, ή της Γερμανίας, όπου είναι κάτω του μέσου όρου και όπου οι μισθοί είναι ανώτεροι, τότε θα δεις ότι οι Αυστριακοί ή οι Γερμανοί πληρώνουν μέχρι και τρεις φορές λιγότερο για τα τρόφιμά τους.

»Είναι φανερό ότι τα τρόφιμα στην Κύπρο, είτε είναι βιομηχανικά παρασκευασμένα είτε δικής μας καλλιέργειας, είναι πανάκριβα. Από τον καιρό που μπήκαμε στο ευρώ η αύξηση παραμένει σταθερά ανοδική. Αυτό, λόγω του μικρού μεγέθους της Κύπρου και λόγω του ότι εύκολα δημιουργούνται τα καρτέλ, που μπορεί να είναι επίσημα ή ανεπίσημα. Για παράδειγμα, στα οπωροκηπευτικά υπάρχει το καρτέλ που αποφασίζει τις τιμές το πρωί και τις ανακοινώνει. Εκεί όλοι παίρνουν τις ίδιες τιμές. Οι παραγωγοί παίρνουν την τιμή που τους καθορίζει το καρτέλ, άρα πιο χαμηλά και οι καταναλωτές παίρνουν υποχρεωτικά την τιμή που τους επιβάλλει το καρτέλ πολύ πιο υψηλά. Υπάρχουν τα δύο άκρα. Το καρτέλ των μεσαζόντων είναι αυτό που δημιουργεί το υπερκέρδος και την αισχροκέρδεια εις βάρος των καταναλωτών, χωρίς να δικαιολογείται», όπως δήλωσε ο κ. Αριστοδήμου.

Μεγάλο κεφάλαιο τα καύσιμα

Το θέμα που απασχολεί πολύ τους καταναλωτές και τους αφορά άμεσα είναι τα καύσιμα. Όπως εξήγησε ο κ. Αριστοδήμου, δεν μπορούμε να προβούμε σε σύγκριση τιμών για τα καύσιμα, γιατί αυτό είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με την κατανάλωσή τους. «Δεν μπορείς να συγκρίνεις τα καύσιμα που πληρώνεις στην Κύπρο με τις τιμές άλλων ευρωπαϊκών χωρών. Πρέπει να δει κανείς την κατανάλωση. Για μας στην Κύπρο το καύσιμο είναι όπως το ψωμί. Τόσο αναγκαίο. Αν δεν έχεις το καύσιμο, δεν μπορείς να πας πουθενά.

»Στην Κύπρο μια οικογένεια έχει τουλάχιστον δύο αυτοκίνητα. Αν πάλι έχει παιδί φοιτητή στην Κύπρο, τότε σίγουρα έχει τρία. Από την άλλη μεριά στην Ευρώπη υπάρχει το εξής πλεονέκτημα, που ονομάζεται δημόσια συγκοινωνία. Η οποία μάλιστα παρέχεται και δωρεάν σε μερικές ομάδες του πληθυσμού, όπως για παράδειγμα στους συνταξιούχους. Τι ωραίο να μεταφέρεσαι με ένα λεωφορείο, ένα τρένο, ένα τραμ έχοντας για παρέα ένα βιβλίο. Αυτό βλέπουμε πόσο διαφοροποιεί και την ίδια την ποιότητα ζωής, την οποία εμείς θέλουμε να βελτιώσουμε».

Για το θέμα των ρύπων επίσης έκανε λόγο ο Πρόεδρος της ΠΕΚΠΟΙΖΩ, τους οποίους πληρώνουμε αδρά στον τόπο μας. «Συνέχεια πληρώνουμε ρύπους είτε στον λογαριασμό του ρεύματος είτε στα καύσιμά μας. Από τη μια δεν έχουμε δημόσιες συγκοινωνίες και από την άλλη πληρώνουμε το λάθος που δεν υπάρχουν αυτές στον τόπο μας και παράγουμε περισσότερους ρύπους από τους επιτρεπόμενους μέσα στην ΕΕ. Το λάθος επίσης το πληρώνουμε αφού το μονοπώλιο της ΑΗΚ λειτούργησε αρνητικά στο θέμα εκμετάλλευσης της ηλιακής ενέργειας. Για τέσσερεις ή και περισσότερες δεκαετίες τα συμφέροντα εμπόδιζαν την ύπαρξη φωτοβολταϊκών συστημάτων. Σήμερα, πάλι, μετά την υποχρέωση που μας επέβαλε η Ευρώπη για μείωση των ρύπων και χρήση φωτοβολταϊκών, προχώρησαν στην τοποθέτησή τους αλλά όχι στη λειτουργία τους ακόμη μετά από δύο χρόνια».

Ζητούμε την ποιότητα ζωής

Αγωνιζόμαστε για μια καλύτερη ποιότητα ζωής, η οποία δεν επιτυγχάνεται χωρίς τη στήριξη από το κράτος, σύμφωνα με τον κ. Αριστοδήμου. «Εργαζόμαστε για να ξοδεύουμε ή για να απολαμβάνουμε μια καλύτερη ποιότητα ζωής για μας και τα παιδιά μας; Διαιωνίζουμε μια κατάσταση και ίσως να πηγαίνουμε από το κακό στο χειρότερο αντί από το καλό στο καλύτερο. Είμαστε σε μια χώρα απομονωμένη, που μόνο με το αεροπλάνο μπορούμε να μεταφερθούμε σε άλλα μέρη. Ποιο είναι το κόστος για ένα ταξίδι εδώ δίπλα στην Αθήνα; 300 ευρώ. Στις Βρυξέλλες; 500 ίσως; Άρα ποιος επιλέγει να πάει; Σίγουρα όχι όσοι ανήκουν στην κατηγορία του 27,5%».

Το υψηλό κόστος ζωής στην Κύπρο θεωρείται αδικαιολόγητο, όπως ανέφερε ο κ. Αριστοδήμου, και θα πρέπει να γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες από το σύνολο, ώστε να μπορούν οι πολίτες αυτής της χώρας να απολαμβάνουν όλα όσα αυτή προσφέρει και όχι να αγωνίζονται να βγάλουν μόνο τα προς το ζην.