Αναλύσεις

Στη μέση και πάλι ο Dominic Cummings…

Συγχωνεύεται το Φόρεϊν Όφις, αποχώρηση Sir Mark Sedwill και Κυπριακό με David Frost…

Στις 16 Ιουνίου 2020, ο Βρετανός Πρωθυπουργός Boris Johnson ανακοίνωσε την απόφαση της κυβέρνησής του για συγχώνευση του Τμήματος Διεθνούς Ανάπτυξης με το Υπουργείο Εξωτερικών και Κοινοπολιτείας. Το νέο τμήμα, με τη νέα ονομασία «Υπουργείο Εξωτερικών, Κοινοπολιτείας και Ανάπτυξης», θα ξεκινήσει τη λειτουργία του τον ερχόμενο Σεπτέμβριο. Επικεφαλής θα είναι ο εκάστοτε Υπουργός Εξωτερικών, ο οποίος θα έχει την εξουσία να αποφασίζει σε ποιες χώρες θα δίδεται οικονομική βοήθεια. Το Τμήμα Διεθνούς Ανάπτυξης έχει μέχρι τώρα ετήσιο προϋπολογισμό £15.2 δισεκατομμυρίων λιρών.

Οι στόχοι του νέου τμήματος σχεδιάζονται με βάση την αναθεώρηση που βρίσκεται εν εξελίξει, η μεγαλύτερη από τον καιρό του Ψυχρού Πολέμου, στα Υπουργεία Εξωτερικών και Άμυνας και Τμήματος Διεθνούς Ανάπτυξης.

Θύελλα επικρίσεων ακολούθησε την απόφαση αυτή. Ο ηγέτης των Εργατικών Sir Keir Starmer απορρίπτει το σούπερ-τμήμα που εξήγγειλε ο Πρωθυπουργός ως αποπροσανατολισμό από τα τρέχοντα, ενώ το απορρίπτουν επίσης οργανώσεις εναντίον της φτώχιας και τρεις πρώην Πρωθυπουργοί, οι David Cameron, Tony Blair και Gordon Brown.

Οι επικριτές υποστηρίζουν ότι αυτή η ενέργεια θα υποβαθμίσει σημαντικά τον ρόλο του Ηνωμένου Βασιλείου στα μάτια του υπόλοιπου κόσμου, εφόσον, όπως επισημάνθηκε από τις δηλώσεις του Πρωθυπουργού, η βοήθεια που θα ελέγχεται και θα αποφασίζεται από τον εκάστοτε Υπουργό Εξωτερικών θα συνδυάζεται με τα πολιτικά συμφέροντα. Είπε συγκεκριμένα ο Πρωθυπουργός: «Δίνουμε την ίδια βοήθεια στη Ζάμπια όπως και στην Ουκρανία, παρόλο που η τελευταία είναι σημαντική για την ευρωπαϊκή ασφάλεια… Δίνουμε δέκα φορές περισσότερη βοήθεια στην Τανζανία απ’ ό,τι δίνουμε στις 6 χώρες των δυτικών Βαλκανίων μαζί, που είναι εκτεθειμένες στη ρωσική ανάμειξη».

Να πούμε, όμως, ότι το Τμήμα Διεθνούς Ανάπτυξης ήταν αρχικά ενταγμένο στο Υπουργείο Εξωτερικών μέχρι το 1997, όταν το διαχώρισε και το ανεξαρτητοποίησε η τότε Εργατική Κυβέρνηση Tony Blair.

Ο Sir Mark Sedwill

Στις 28 Ιουνίου 2020, o Sir Mark Sedwill επιβεβαίωσε πλέον την αποχώρησή του από τη σημαντικότατη θέση του Cabinet Secretary και Συμβούλου Εθνικής Ασφαλείας του Πρωθυπουργού στο 10 Downing Street.

Ο εκάστοτε Cabinet Secretary είναι ο επικεφαλής χιλιάδων δημοσίων υπαλλήλων και έχει την άμεση ευθύνη για τη λειτουργία της κυβερνητικής μηχανής. Ο Sir Mark Sedwill είναι ο τρίτος ανώτερος αξιωματούχους που παραιτείται από την κυβέρνηση του Boris Johnson (χαρακτηριστική η επιτυχημένη τηλεοπτική σειρά του BBC “Yes Prime Minister”, με τον Cabinet Secretary Sir Humphrey).

Ο Philip Rutnam ενάγει το Υπουργείο Εσωτερικών για άδικη απόλυση μετά την αποχώρησή του τον Φεβρουάριο του 2020, ενώ και ο Simon McDonald αποχωρεί από το Φόρεϊν Όφις τον Σεπτέμβριο, μετά την απόφαση για συγχώνευση του Φόρεϊν Όφις με το Τμήμα Διεθνούς Ανάπτυξης.

Σε επιστολή του προς τον Πρωθυπουργό ο Sir Mark έγραψε ότι ήταν ο κατάλληλος καιρός, καθώς η κυβέρνηση προχωρεί στη επόμενη φάση του σχεδίου ανάκαμψης από τον κορωνοϊό. Η αποχώρησή του, όμως, έρχεται μετά από ένταση μεταξύ του αποχωρούντος αξιωματούχου με ανώτερα μέλη της ομάδας του Boris Johnson και πιο συγκεκριμένα με τον Dominic Cummings.

Ιδιαίτερα σημαντική η δήλωση του Dave Penman, Γενικού Γραμματέα της Συντεχνίας των δημοσίων υπαλλήλων (FDA), ο οποίος είπε ότι ο Sir Mark Sedwill υπονομεύθηκε με «δειλό» τρόπο και κατηγόρησε, δίχως να ονομάσει, αξιωματούχους της Downing Street για κατηγορίες εναντίον του Sir Mark. Πιο συγκεκριμένα, είπε: «Όχι μόνο είναι μια αυτοκαταστροφική και διαβρωτική τακτική, είναι επίσης μια δειλή τακτική, ασφαλής με τη γνώση ότι, εκείνοι που κατηγορούνται, δεν μπορούν δημόσια να απαντήσουν… Ως αποτέλεσμα, η κυβέρνηση, με την αποχώρηση του Sir Mark, θα είναι πιο αδύναμη».

«Not only is it a self-defeating and corrosive tactic, it's also a cowardly one, safe in the knowledge that those who are briefed against are unable to publicly respond».

Τον Sir Mark Sedwιll είχε διορίσει στη θέση του η πρώην Πρωθυπουργός Theresa May μετά τον θάνατο του Jeremy Heywood τον Νοέμβριο του 2018. Μετά την αποχώρησή του από την υπηρεσία τον Σεπτέμβριο, ο Sir Mark θα πάρει τίτλο και θα γίνει μέλος της Βουλής των Λόρδων και θα προεδρεύει μιας νέας επιτροπής για την ασφάλεια της διεθνούς οικονομίας, όταν το Ηνωμένο Βασίλειο θα αναλάβει την προεδρία των G7 (ομάδα χωρών για την οικονομία).

EGGRAFO.jpg

Μία από τις σελίδες των προτάσεων/εισηγήσεων του David G. H. Frost, 9.8.1990, για συνομοσπονδία στην Κύπρο.

David Frost και στο Κυπριακό…

Toν άλλο ρόλο του Sir Mark Sedwill, ως Συμβούλου Εθνικής Ασφάλειας, θα αναλάβει από τον Σεπτέμβρη ο Αρχιδιαπραγματευτής για το Brexit David Frost.

Ο David Frost, όμως, πρέπει να υπενθυμίσω ότι έχει στο παρελθόν του και σημαντική ανάμειξη στο Κυπριακό, όπως μας φανέρωσαν τα τελευταία αποδεσμευμένα βρετανικά έγγραφα για το 1990. Τα οποία δημοσίευσα τον Ιανουάριο 2020 στη «Σημερινή» και στην «Ελευθερία» Λονδίνου.

Είχα γράψει τον Ιανουάριο σχετικά με το προτεινόμενο σχέδιο του David G. H. Frost για κλείσιμο του Κυπριακού και τις πιέσεις προς την πλευρά μας για αποδοχή.

«Στις 9 Αυγούστου 1990, ο αξιωματούχος στη βρετανική Υπ. Αρμοστεία στη Λευκωσία David G. H. Frost έστειλε στο Λονδίνο μια μακροσκελή έκθεση με εισηγήσεις/προτάσεις για λύση του Κυπριακού. Έβρισκε ότι η μόνη αποτελεσματική λύση που ανταποκρινόταν στα βρετανικά κριτήρια ήταν μια εικονική νομιμοποίηση του στάτους κβο που μπορούσε να πάρει τη μορφή δύο σχεδόν ανεξαρτήτων ομόσπονδων κρατών με μία, τίποτα περισσότερο από κατ’ όνομα κεντρική κυβέρνηση (παρά μια πραγματική αναγνώριση της ‘ΤΔΒΚ’). »Αυτή η πολιτική συνοψίζεται στο να τεθούν περισσότερες πιέσεις πάνω στους Ελληνοκύπριους να δεχθούν μια λύση που θεωρούν απαράδεκτη. Αυτό θα ενοχλήσει βραχυπρόθεσμα τις σχέσεις μας μαζί τους, γι’ αυτό θα χρειαστούμε διεθνή κάλυψη για να το καταφέρουμε. Αυτό θα γίνει είτε με ανανέωση της πρωτοβουλίας του ΓΓ του ΟΗΕ είτε με το να τον ενθαρρύνουμε να απομακρυνθεί για μια πρωτοβουλία από την Ευρωπαϊκή Κοινότητα και τις ΗΠΑ. Ίσως να χρειαζόμαστε να ρισκάρουμε βραχυπρόθεσμα πολιτικό κόστος για χάρη μακροπρόθεσμης σταθερότητας…», έγραψε ο κ. Frost (Φροστ).

Σημ. Φ.Α.: Το σχέδιο παρουσιάστηκε δύο χρόνια αργότερα μέσω του τότε ΓΓ του ΟΗΕ, Μπούτρος Μπούτρος Γκάλι. Αμφότεροι τότε Γλ. Κληρίδης και Γ. Μάτσης (ΔΗΣΥ) είχαν δηλώσει ότι ήταν αγγλικής προελεύσεως. Και υπήρξε γνωμάτευση -ελέω προεδρικών εκλογών- από τρεις συνταγματολόγους που κάλεσε ο Γλ. Κληρίδης ότι ήταν «Συνομοσπονδία». Αλλά το υποστήριξε το 2004 μέχρι «αποδημήσεως εις Κύριον» με το ανανεωμένο «Σχέδιο Ανάν».

Ας έχουν, λοιπόν, υπόψη τους οι πολιτικοί και διπλωμάτες Αθηνών και Λευκωσίας και οι ηγεσίες της ομογένειας στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπως και οι συνάδελφοι ανταποκριτές, αυτά τα γεγονότα με την άμεση ανάμειξη του David Frost στο Κυπριακό το 1990, που σήμερα είναι ο Αρχιδιαπραγματευτής για το Brexit. Αλλά, ακόμα περισσότερο, για το ότι από τον Σεπτέμβριο θα είναι ΚΑΙ ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του Πρωθυπουργού Boris Johnson στην πρωθυπουργική κατοικία 10 Downing Street…

Οι προθέσεις του Dominic Cummings

Υπενθυμίζεται εδώ ότι ο Dominic Cummings, ο οποίος θεωρείται ο άνθρωπος που επηρεάζει όσο κανένας άλλος ως πολιτικός σύμβουλος τον Πρωθυπουργό, εδώ και καιρό θέλει να αναδιοργανώσει τη δημόσια υπηρεσία. Με στόχο να ελέγχονται σχεδόν τα πάντα από την… Downing Street. Μια «αναδιοργάνωση» προς κεντρικό έλεγχο των πάντων. Μια επικίνδυνη πορεία, θα έλεγε ένας, για τις δημοκρατικές αρχές, που μάλλον θυμίζει δικτατορικές μεθόδους…

Όπως έγραψε το BBC: «Δεν ήταν ποτέ μυστήριο η επιθυμία του Αρχισυμβούλου του Πρωθυπουργού, Dominic Cummings, να αλλάξει το Whitehall. Εκείνο που ίσως να ήταν μάλλον αφηρημένο και υποθετικό, τώρα γίνεται πραγματικότητα».

Πηγές:

https://www.gov.uk/government/news/prime-minister-announces-merger-of-department-for-international-development-and-foreign-office?utm_source=80ae1729-d25d-490a-bd36-fe88591fb17a&utm_medium=email&utm_campaign=govuk-notifications&utm_content=immediate

https://www.bbc.co.uk/news/uk-politics-53210773

και Βρετανικό Εθνικό Αρχείο.

*Ερευνήτρια/δημοσιογράφος